Wat MKB-voorman Jacco Vonhof ziet in loopbaancoaching

Investeren in de ontwikkeling van medewerkers is volgens Vonhof niet alleen een sociale verplichting, maar ook een strategische zet voor iedere ondernemer die zijn bedrijf toekomstbestendig wil maken. En dat investeren gaat verder dan alleen in- en uitstroom van medewerkers. Ook doorstroom moet de aandacht krijgen die het verdient. Je moet als ondernemer medewerkers helpen zich aan te passen aan de veranderende eisen van hun functies. Laat loopbaancoaching daar een mooie rol in kunnen spelen.

Als je succesvol wilt zijn, helpt het als je medewerkers gemotiveerd, fit en mentaal gezond zijn.

Individuele begeleiding voor Novon Schoonmaak

Zo legt Vonhof aan Douwes uit dat hij in zijn eigen bedrijf, Novon Schoonmaak, bedewerkers individuele begeleiding door een pool van externe loopbaanprofessionals aanbiedt. “Als je succesvol wilt zijn, helpt het als je medewerkers gemotiveerd, fit en mentaal gezond zijn. Je wilt niet dat talent wegloopt, langdurig ziek wordt of rare dingen gaat doen omdat de schulden oplopen.”

De toekomst van de arbeidsmarkt vraagt om een sterke combinatie tussen loopbaancoaching en personeelsontwikkeling.

In beweging blijven door loopbaancoaching

Dat loopbaanprofessionals een rol hebben in begeleiding van medewerkers naar de toekomst sluit aan bij het gedachtegoed van Vonhof. Door middel van sprekende voorbeelden legt hij Jolan uit hoe belangrijk het is om jezelf te blijven ontwikkelen en medewerkers in beweging te houden. De toekomst van de arbeidsmarkt vraagt om een sterke combinatie tussen loopbaancoaching en personeelsontwikkeling.

Verder lezen?

 Het hele interview van Jolan Douwes met Jacco Vonhof lees op je op de website van Noloc.

Hoe jobcrafting en combibanen coaching naar een hoger niveau tillen

Van Nassau’s interesse in loopbaanbegeleiding en ontstond vanuit teleurstelling in bestaande processen. “Als HR-professional had ik regelmatig contact met loopbaanbureaus, maar ik was niet tevreden over de begeleiding, de resultaten en de kosten,” vertelt hij. Daarom besloot hij zelf de wereld van het loopbaanadvies in te stappen. Hij volgde een opleiding tot loopbaanadviseur, sloot zich aan bij beroepsvereniging Noloc en rondde een academische leergang loopbaanmanagement af aan de Open Universiteit.

Tijdens zijn werk en onderzoek kwam Van Nassau in aanraking met de term ‘combibanen’. Die term was nieuw voor hem, maar hij paste het concept al toe in de praktijk. “Combinatiebanen zijn eigenlijk een vorm van jobcrafting next level, zoals Luc Dorenbosch het noemt,” legt Van Nassau uit. Maar wat zijn het precies?

“Bij een combinatiebaan heb je twee werkgevers, of combineer je een baan in loondienst met werk als ZZP’er.” Vrijwilligerswerk kun je daarom in principe ook beschouwen als combibaan, maar Van Nassau richt zich op betaald werk. Bij combifuncties combineer je twee functies binnen één organisatie, met twee leidinggevenden.”

Combineren kun je leren 

Je hoort weleens ‘combineren kun je leren’. Maar volgens Van Nassau kun je ook ‘leren van combineren’. Het biedt voordelen voor zowel werkgevers als medewerkers. “Medewerkers blijven langer behouden voor de organisatie, ontwikkelen zich breder en brengen nieuwe inzichten mee terug,” aldus Van Nassau. Dit zijn precies de zaken die nodig zijn op de huidige, steeds veranderende arbeidsmarkt.

Meerdere ballen hooghouden, dat vraagt natuurlijk wat van de mens. Het moet bij je passen en je moet kunnen schakelen. “Wil je in meerdere banen of functies aan de slag, dan moet je grenzen stellen, nee zeggen en goed plannen en organiseren. Je moet met weerstand en valkuilen om kunnen gaan. Maar het biedt vooral ruimte om verschillende talenten in te zetten en te ontwikkelen.” Combineren betekent overigens niet direct dat je als workaholic tachtig uur per week aan de slag hoeft te gaan. “Het kan ook gewoon binnen 24 uur”, aldus Van Nassau.  

Zo doe je dat!

Combineren is allang geen vreemde zaak meer in Nederland. Mark Rutte bijvoorbeeld? Die gaf ook één dag per week les op school. “Zo heb ik nog wel wat voorbeelden. Ken je Victor Mids? Niet alleen illusionist, maar ook basisarts. Of mijn collega Marjan Tuinder, die naast salarisadministrateur ook frontoffice medewerker bij Holland Casino is. Mijn collega Niels Kersten rolt na zijn werk als HR-adviseur de muziekstudio in als producer.” 


Foto: Niels Kersten & Emile van Nassau beide HR adviseur & Podcastmakers

Het maakt dus niet uit wat je combineert, als je er maar energie uithaalt. “Zo maak ik met Niels podcasts voor gemeente Lingewaard. Hij zet zijn talent in om de introtune te ontwikkelen en de opnames te bewerken. De gemeente heeft dus ook baat bij zijn andere talenten!” 

Aan voorbeelden geen tekort. Het initiatief van Defensie om zogenaamde HR-ecosystemen op te stellen is er nog zo een. “Medewerkers uit het bedrijfsleven worden voor 120 uur per jaar ingezet als reservist. Door vanuit een breder belang samen te werken, lossen zij maatschappelijke tekorten op. Hoe mooi is dat.” 

Meer werkplezier, minder werkdruk 

Voor wie de complete dynamiek van twee banen niet ziet zitten, is jobcraften een geschikt alternatief. “Jobcraften draait om het aanpassen van je huidige baan, zodat deze beter aansluit bij je interesses, capaciteiten en wensen,” legt Van Nassau uit. Uit zijn onderzoek voor de Open Universiteit blijkt dat jobcraften zorgt voor meer werkplezier, minder werkdruk en duurzame inzetbaarheid. Niet al te moeilijk, want onbewust sleutel je waarschijnlijk al aan je baan. “Vraag twee mensen die tegelijkertijd aan eenzelfde baan beginnen na een jaar naar hun werkzaamheden, en je krijgt hoogstwaarschijnlijk twee verschillende antwoorden.” 

Aan de slag met combibanen

Verdiep je als loopbaancoach eens in de mogelijkheden van combineren en ontdek of het wat voor jouw cliënt is. “Zo organiseer ik samen met Jeroen Hendrikse en Luc Dorenbosch regelmatig bijeenkomsten over deze onderwerpen. In januari geven we weer een combiferentie.” 

Ook voor werkgevers heeft Emile een handig advies. “Werf eens met de optie: Wij staan ervoor open dat je deze baan combineert met een ander dienstverband of een rol als ZZP’er. Ik heb er mooie ervaringen mee opgedaan. Je spreekt hiermee een aparte doelgroep op de arbeidsmarkt aan.” 

Van Nassau ziet combinatiebanen als een van de oplossingen voor de structurele tekorten op de arbeidsmarkt, een standpunt dat het UWV ook deelt. “Het gaat niet zozeer om de tekorten oplossen, maar om de schaarste beter verdelen,” stelt hij. Het behoud van medewerkers komt daarbij steeds meer centraal te staan. “Kun je als organisatie je medewerkers niet boeien? Dan zijn ze weg. Je moet op arbeidsmarktniveau gaan samenwerken om (maatschappelijke) doelstellingen te realiseren. Minder concurreren, meer samenwerken.” 



Verder lezen? 

Op de hoogte blijven van de bijeenkomsten die Emile organiseert? Stuur hem vooral een connectieverzoek op LinkedIn. Wil je je meer verdiepen in de wereld van craften en combineren? Lees dan Combifuncties van Jeroen Hendrikse, Tweebaans Werk van Luc Dorenbosch en Mark van Vuuren of Én-én van Kimberly Nuyttens



Opgesloten in de gouden kooi: reikt loopbaancoach de sleutel?

Je doet onderzoek naar het fenomeen ‘opgesloten’ zitten in het werk. Wat inspireerde je om hiermee te starten?

Ik heb mij al mijn hele carrière laten inspireren en fascineren door wat mensen op de werkvloer bezighoudt. Hoe houdt je mensen betrokken in de huidige veranderde organisatiedynamieken? Wat maakt dat mensen iedere dag tevreden blijven met het werk dat ze doen? Ik besloot een promotieonderzoek als externe promovendus te doen en zocht daarvoor naar een onderwerp waar ik mij in kon vastbijten. Iets waarmee ik een ‘gat in de (wetenschappelijke) markt’ zou hebben. Doordat ik al wat jaren werkervaring had opgedaan binnen verschillende corporate organisaties, moest ik denken aan die fijne collega’s die vaak doodongelukkig waren in het werk, maar niet in staat los te komen uit de opgesloten situatie. Fascinerend vond ik dat, waarom blijf je ergens zitten, waar je niet gelukkig van wordt?”

Kun je uitleggen wat je precies bedoelt met dat ‘opgesloten zitten’?   

“Voor mij gaat ’t bij opgesloten zitten om een tweestrijd die iemand ervaart, een spagaat. Enerzijds ben je niet meer tevreden. Dat is een gevoel. Anderzijds is er een factor die iemand ervan weerhoudt te vertrekken. Dat is een perceptie. Je bent ervan overtuigd dat je door bepaalde omstandigheden niet in staat bent een huidige situatie, waarin je ontevreden bent, te veranderen.”

Wat zie jij als de belangrijkste oorzaken waardoor werknemers zich opgesloten in hun baan voelen? Hoe kun je dit herkennen?

“Doordat iemand ten minste twee van deze factoren nodig heeft om zo’n opgesloten situatie te ervaren, zijn er ook altijd meerdere oorzaken. Zo zijn er verschillende redenen waarom mensen ontevredenheid ervaren. Uit mijn onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat er vaak een conflict is met de leidinggevende. Of dat iemand vindt dat er sprake is van te weinig erkenning of waardering voor het geleverde werk.

Geven mensen aan dat ze niet kúnnen vertrekken, dan zijn er vaak andere oorzaken. Een bekend voorbeeld is de zogenaamde ‘gouden kooi’ (gunstige arbeidsvoorwaarden). Je vindt bijvoorbeeld dat de arbeidsduur bij jouw huidige werkgever onaantrekkelijk is voor een nieuwe werkgever. Je was liever in een andere richting en dus andere sector werkzaam geweest, maar je hebt niet de juiste opleiding. Of je bent bang voor het onbekende. Niet weten wat een volgende stap moet zijn en daarom maar blijven zitten.”

Tegenwoordig horen we veel over burn-outs (of bore-outs). Welke relatie heeft dat opgesloten gevoel met deze twee begrippen?

 “Bij bore-outs kunnen we denk ik wel stellen dat je geen voldoening uit het dagelijkse werk haalt. Je werkt volledig op de automatische piloot. Je zou ook kunnen stellen dat deze mensen met een bore-out blijven hangen in een ongelukkige werkomgeving. Want wie wil nou dagelijks volledig opgebrand naar zijn of haar werk gaan? Dat wil overigens niet zeggen dat alle mensen die opgesloten zitten in hun baan een bore-out hebben!

Een burn-out zie ik vooral als een gevolg van het opgesloten zitten. Uit een van mijn onderzoeken blijkt dat één op de drie mensen uiteindelijk in een burn-out terechtkomt. Dat is een nogal zorgelijk cijfer, als je ’t mij vraagt. Eén op de drie voelt zich opgesloten, ervaart uitputting, komt dagelijks uitgeblust thuis en krijgt depressieve klachten. Onnodig! Omdat we ’t ons zelf vooral opleggen.”

In een eerder gesprek gaf je al aan dat loopbaancoaches een belangrijke rol kunnen spelen bij de aanpak van het opgesloten gevoel van werknemers. Hoe zie jij dat? Waar en hoe kunnen loopbaancoaches inspringen bij dit fenomeen?

Dat hangt er natuurlijk vanaf wanneer de loopbaancoach in het proces zit. Werk je als loopbaancoach in dienst van een organisatie, dan kun je mogelijk al eerder in het proces bij medewerkers op de radar komen. Hiermee verlaag je de drempel voor een werknemer om de hulp van een loopbaancoach in te schakelen. Ook voor loopbaancoaches met een eigen praktijk is een ontzettend waardevolle taak weggelegd. Juist om te voorkomen dat mensen niet te ‘diep’ in een opgesloten situatie terechtkomen, maar ook door de hulp die je biedt om mensen weer met hernieuwde energie terug de werkvloer op te laten gaan. Binnen het team, ergens anders in de organisatie óf juist buiten de organisatie.

Hoe kunnen loopbaancoaches concreet hulp bieden bij de angsten of overtuigingen die werknemers hebben als ze opgesloten zitten? Hoe geef je ze de juiste instrumenten om stappen te durven zetten?

“De belangrijkste angst die we wat mij betreft gelijk weg kunnen nemen, is dat het niet het einde van de wereld is als je even niet op je plek zit. Een loopbaancoach kan deze angst als eerste stap wegnemen. Ik spreek veel mensen die niet meer op hun plek zitten en merk vaak dat ze na verschillende gesprekken milder denken over hun situatie. Als we de schaamte rondom dit onderwerp kunnen verlichten of zelfs wegnemen, dan hebben we al een grote winst behaald.”

Je stelt dat financiële overwegingen vaak een rol spelen bij de beslissing om wel of niet van baan te veranderen. Kan loopbaanbegeleiding hier ook bij helpen? Zo ja, hoe zie jij die ondersteuning?

“Als iemand opgesloten zit, wordt de leidinggevende vaak als een coördinator gezien. Hij of zij moet eigenlijk alle betrokken partijen, zoals een loopbaancoach of bedrijfsarts samenbrengen, en weten waar de opgesloten persoon behoefte aan heeft. De loopbaancoach kan deze coördinerende rol vervolgens overnemen. Een coach is in staat op- of bij te schalen, doordat deze alle inhoudelijke struggles en overtuigingen met de cliënt bespreekt. Ook wanneer de overtuigingen financieel gedreven zijn. Geeft een cliënt bijvoorbeeld aan: “Ik kan niet vertrekken, want dit salaris is zo riant, dat krijg ik nergens anders meer”, kun je als loopbaancoach doorverwijzen naar een financieel adviseur die inzicht kan geven.

Precies op deze manier adviseer ik ook financieel adviseurs om vooral loopbaancoaches, of andere professionals, in te schakelen wanneer in gesprekken naar voren komt dat een medewerker ongelukkig is in een baan. Een financieel adviseur kan de nodige inzichten verschaffen, maar wat voor soort werk bij iemand past, daar is een loopbaancoach toch echt beter in geschoold.”

Verder lezen?

Ben je geïnteresseerd in onderzoek dat Dr. Merel Feenstra-Verschure doet? Ze heeft verschillende publicaties in tijdschriften over het fenomeen locked at the job gedaan.

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

Voor loopbaanprofessionals die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie gaat een nieuwe wereld open, meent Larissa Lodewijk. Ze werken sneller, hebben meer kennis en dragen oplossingen aan die ze zonder AI nooit hadden verzonnen. Fijn voor hen, natuurlijk, maar nog veel fijner voor hun cliënten – die krijgen dankzij de technologie tenslotte beter advies. Een kleine kanttekening: coaches die hun praktijk met AI willen verrijken, moeten wél weten hoe ze de technologie inzetten. Immers: garbage in, garbage out. Meer erover ontdekken ze op 1 juli tijdens het Seminar AI & Loopbaanprofessionals, waar Lodewijk niet geheel toevallig dagvoorzitter is.

Larissa Lodewijk

Voordelen te over

Zelf weet ze namelijk precies waar loopbaanadviseurs tegenaanlopen, als het op AI in hun vak aankomt. “Ik werk als arbeidsmarktbeleidsadviseur en begeleid ook af en toe individuele loopbaantrajecten; in allebei die rollen doe ik mijn voordeel met AI”, legt ze uit. “Op welke manieren precies? Dat ben ik ook nog aan het ontdekken: soms laat ik een taak eerst door een tool doen, en doe ik het daarna zelf. Zo kom ik erachter wat AI toevoegt, maar ook of er dingen zijn die ik als mens nog altijd beter kan.”

“Ik ben ook nog aan het ontdekken op welke plekken AI me kan helpen”

De lessen die Lodewijk tot nu toe uit haar experimenten trok? “Voor loopbaanprofessionals is AI heel erg waardevol bij het samenvatten van informatie”, vertelt ze. “Als je de juiste prompt gebruikt, krijg je bijvoorbeeld eenvoudig antwoord op vragen over de situatie op een specifieke arbeidsmarkt, gebaseerd op meer rapporten dan jij in een week kunt lezen. Daarmee ontdek je kansen voor je cliënt die je anders over het hoofd had gezien. Dankzij AI-algoritmen kom je er bovendien achter in welke andere sectoren je cliënt met zijn skills uit de voeten kan. Dat is ideaal om mensen vanuit overbodige geraakte banen naar krapteberoepen te begeleiden.”

Met AI ontdekt je cliënt meer spreekwoordelijke deuren om eens op te kloppen

Schaduwkant bespreekbaar

Lodewijk vertelt dat tijdens het seminar niet alleen de voordelen van AI de revue passeren: professionals in de zaal worden ook gewaarschuwd voor aandachtspunten. “Sprekers hebben het bijvoorbeeld over het soort bronnen dat verschillende tools gebruiken, dat zegt veel over hun betrouwbaarheid. Bovendien komen vraagstukken over aansprakelijkheid en privacy aan de orde, daar moet je net als bij alle andere plekken op het internet mee opletten. Ik weet als Facebook- of WhatsApp-gebruiker bijvoorbeeld dat mijn data in Silicon Valley terechtkomt: als ChatGPT-gebruiker is dat niet anders.”

“Een paar vragen aan Open AI stellen kost al snel een kwartlitertje water”

Andere bezwaren tegen AI zijn er ook, weet Lodewijk. “Duurzaamheid en kunstmatige intelligentie vind ik bijvoorbeeld echt een dingetje: laatst hoorde ik in een BNR-podcast dat een paar vragen aan Open AI stellen al snel een kwartlitertje water kost, om al die oververhitte datacentra te laten afkoelen. Van dat soort zaken moet je wel op de hoogte zijn, vind ik.”

Zowel AI als mens nodig voor loopbaanadvies

Wellicht dat juist vanwege die keerzijden loopbaanprofessionals op dit moment nog niet voor AI in de rij staan, vervolgt de dagvoorzitter. “Laatst plaatste ik een poll op mijn LinkedIn, daaruit bleek dat 7 op de 10 coaches nu nog niets met kunstmatige intelligentie doen. Ik begrijp dat ook wel: loopbaanadvies is mensenwerk en veel professionals vinden die tech maar koud. In andere woorden: het ligt buiten hun comfortzone, en daarom laten ze het links liggen. Sommigen zijn zelfs bang dat AI hun werk overbodig gaat maken.”

“7 op de 10 doet coaches nu nog niets met kunstmatige intelligentie”

Volgens de dagvoorzitter zelf zal dat allemaal zo’n vaart niet lopen, ook al zou de de techniek er wat haar betreft toe in staat zijn. “Kijk, een gevalideerde AI ziet nu al meer dan een professional van vlees en bloed”, legt ze uit. “Maar op een juiste manier van die technologie gebruikmaken is een skill op zich: niet elke werkzoeker heeft dat in de vingers. Juist die werkzoekers hebben wél enorme baat bij een professional met kennis van zaken, al was het maar om uit te leggen hoe ze van kunstmatige intelligentie gebruik kunnen maken in hun zoektocht naar werk. En ik preek misschien voor eigen parochie, maar ik zou zonde vinden om die menselijke touch in de loopbaanbegeleiding te verliezen. Net zo zou ik het zonde vinden als mijn collega’s niet iets nieuwsgieriger worden naar AI.”

Verder lezen?

Benieuwd geraakt naar hoe AI jouw werk als loopbaanprofessional kan verrijken? Je ontdekt het tijdens het Seminar AI & Loopbaanprofessionals. Meer informatie of meteen je tickets veiligstellen doe je via deze link.

‘Mensen gaan straks niet meer naar een loopbaancoach, ze hebben er al eentje in hun achterzak’

Of Laurens Waling bang is om met pek en veren de zaal uitgejaagd te worden, nadat hij op het Seminar AI & Loopbaanprofessionals heeft gesproken? Die vraag lacht de AI-expert weg: “ik ben een conflictvermijdend persoon, dus zo ver zal ik het niet laten komen.” Toch zullen coaches die op 1 juli dat seminar bezoeken meteen door hem op scherp worden gezet. Waling verzorgt namelijk de inleiding, en voorspelt daarin dat kunstmatige intelligentie ervoor zorgt dat de maatschappij straks geen loopbaanadviseurs meer nodig heeft.

Laurens Waling

Internet en reisbureaus achterna

Die boodschap moet de beroepsgroep zich niet persoonlijk aantrekken, benadrukt de spreker. Wat hem betreft zou iedereen namelijk z’n best moeten doen om zichzelf overbodig te maken. “Alleen zo komen we van al die bullshit-banen af”, vertelt hij. Loopbaanadviseurs hoeven bovendien niet bang te zijn dat AI hen morgen al op straat zet. “De ervaring leert dat dit soort ontwikkelingen vaak langer duurt dan experts voorspellen. Maar wanneer die voorspelde effecten eenmaal zichtbaar zijn, blijken ze vaak ook veel ingrijpender dan werd voorspeld.”

Wat Waling betreft zou iedereen z’n best moeten doen om zichzelf overbodig te maken

Om die theorie te illustreren, wijst Waling naar de opkomst van het internet, en de impact daarvan op de reisbranche. “Aan het eind van de jaren ’90 zeiden experts dat, nu het dot com-tijdperk eraan zat te komen, reisbureaus het op korte termijn lastig zouden krijgen. Dat viel aanvankelijk allemaal wel mee, maar anderhalf decennia later zijn reisbureaus voor de meeste mensen en reizen overbodig geworden.” Wat websites als Booking.com en AirBnB voor reisadviseurs deden, gaan Deep AI-platforms als 8vance (Waling stippelt voor die firma in het dagelijks leven de marketingstrategie uit) straks voor loopbaanadviseurs doen, meent hij.

AI doet het werk nu eenmaal beter

“Specifiek voor de arbeidsmarkt getrainde AI maakt loopbaanbegeleiders overbodig, doordat het simpelweg hun werk doet, maar dan beter”, vervolgt de expert. “De technologie is in staat om jouw skills te matchen met elke mogelijke vacature op de arbeidsmarkt – dus ook functies in sectoren waar je zelf nooit aan gedacht had. Op die manier vindt het passend werk waar zelfs de meest ervaren loopbaanprofessional je niet had kunnen plaatsen, en dat in een overzichtelijke app. Mensen hoeven kortom straks niet meer naar een loopbaanbegeleider, ze hebben er al eentje in hun achterzak.”

“Dankzij AI blijft je loopbaan in beweging; dat past bij de arbeidsmarkt van morgen”

Om vooruit te kijken is een loopbaancoach straks ook niet meer nodig, weet Waling verder. “In de app kunnen mensen aangeven wat hun droombaan is; de AI calculeert vervolgens welke skills ze nog missen om die droombaan uit te voeren. Vervolgens laat het zien in welk werk je de skills kunt leren, en matcht het je meteen met de juiste vacatures en projecten. Zo zet je altijd een weloverwogen loopbaanstap, en blijf je in beweging – dat moet ook op de arbeidsmarkt van morgen. Bij gig-workers en projectorganisaties binnen corporates zie je nu al dat mensen niet langer van baan naar baan, maar van project naar project trekken. Veel leuker en leerzamer.”

Controlefunctie doe je zelf

‘Loopbaanadvies blijft mensenwerk’, kunnen tegenstribbelaars zeggen. En: ‘Van AI weten we toch dat het hallucineert? Hoe kun je je carrière aan een robot toevertrouwen, zonder een adviseur van vlees en bloed de boel op z’n minst te laten controleren?’ Waling maakt er korte metten mee: “we hebben het hier niet over generatieve AI”, vertelt hij. “Want ja: tools als ChatGPT hallucineren, maar voorspellende algoritmen zoals die van 8vance doen dat niet. Die maken gebruik van een wiskundig model, en weten dus precies hoe groot de kans is dat iemand met een bepaalde skillset past bij bepaald werk.”

“Booking.com vertelt je ook niet of je naar Spanje of Griekenland moet, het vertelt je wel hoe je er  kunt komen”

Hij vervolgt: “Rolt er onverhoopt toch een vacature uit de tool die je niet aanstaat? Dan heb je geen loopbaanadviseur nodig om je uit te leggen dat je beter niet kunt solliciteren: die menselijke controlefunctie voer je gewoon zelf uit. Booking.com vertelt je ook niet of je naar Spanje of Griekenland moet. Het vertelt je wel hoe je er het best kunt komen. Reisadviseurs zijn daardoor ver te zoeken, en voor loopbaanadviseurs geldt straks hetzelfde.”

Verder lezen?

Benieuwd naar het hele verhaal van Waling? En wil je weten wat andere experts zeggen over alles op het kruispunt van AI en loopbaanbegeleiding? Kom dan op 1 juli naar het seminar over precies dat onderwerp in Rotterdam. Je verlaat de zaal met nieuwe inzichten, maar ook met praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

Dat hun coachingsmethode gebruik maakt van Virtual Reality-brillen is ronduit uniek. En toch maakt een ander component, namelijk de toekomstgerichtheid, de methode van Sasja Dirkse en Angela Talen pas écht bijzonder. “In coachingstrajecten worden problemen vaak aangepakt door naar het verleden (waar ontstond je trauma?) of het heden (vind nu rust via meditatie) te kijken”, vertellen de ontwikkelaars. “Uit onderzoek blijkt echter dat mensen met een scherp beeld van hun toekomst gelukkiger, gezonder en succesvoller zijn – het perspectief geeft energie en zet mensen weer aan.”

<<Meer ontdekken over de methode van Dirkse en Talen doe je op 1 juli. De experts zijn namelijk sprekers op het Seminar AI & Loopbaanprofessionals in Rotterdam. Via deze link vind je meer informatie of schrijf je je meteen in>> 

Sasja Dirkse

VR versnelt

Toen de zakenpartners ten tijde van corona iets wilden doen voor jongeren, was toekomstgerichtheid dan ook hun uitgangspunt. Geen van beiden had enige ervaring met tech: de VR-bril voegden ze alleen toe aan hun methode-in-wording om de propositie ervan aantrekkelijker te maken. “Jongelui hebben geen zin om een uur op de bank bij een therapeut te liggen”, dachten we.

“Jongelui hebben geen zin om een uur op de bank bij een therapeut te liggen”

Over wat die VR vervolgens teweegbracht is het duo vier jaar na dato nog steeds verbaasd. “We zagen dat mensen ongekend grote progressie boekten: een traject dat normaalgesproken maanden kostte klaarden we nu ineens in twee of drie sessies.” Een verklaring voor het VR-succes heeft het tweetal ook: ze wijzen ervoor op de tweede letter van de afkorting FEED – de zogeheten ‘breintechniek’ achter hun methode. “Die eerste ‘F’ staat voor Future, dat ingrediënt hebben we zojuist al besproken, en heeft niets met die VR-brillen te maken. Maar dankzij VR kunnen we ook de ‘E’ van Embodiment (belichaming) aan onze methode toevoegen: in een virtuele realiteit kruipen mensen in de huid van hun toekomstige zelf, die hun huidige versie als het ware kan adviseren.

In de praktijk

In VR je toekomstige zelf worden begint met een vragenlijst, leggen Dirkse en Talen verder uit. Cliënten beantwoorden stellingen over hoe hun ideale situatie er over tien jaar uitziet – dus bijvoorbeeld over waar en hoe ze wonen. Aan de hand van die antwoorden richten ze tijdens hun eerste sessie al meteen hun eigen VRanderkamer in: hun Toekomstkamer. Met die VR-bril op zien ze opeens hun perfecte leven voor zich, het komt op Emotioneel vlak binnen – de lezer mag raden waar de derde letter uit de FEED-afkorting voor staat. “We zien mensen binnenkomen met duizenden vraagstukken, maar als ze die bril eenmaal weer afzetten, weten ze de antwoorden meteen”, vertellen twee trotse methode-ontwikkelaars.

“Mensen hebben duizenden vraagstukken, tot ze die bril afzetten”

Angela Talen

In de paar sessies die volgen, nemen de VRanderkamers meer specifieke vraagstukken onder de loep. Opnieuw richten cliënten een perfecte kamer in, maar een coach kan hen nu ook vragen om een belemmering in het interieur te zetten – bijvoorbeeld een onzekerheid. ‘Maak hem maar zo groot als-ie voor jou soms voelt’, draagt een coach dan op, waardoor een cliënt zijn perfecte wereld achter mentale barrières ziet verdwijnen. Vervolgens vraagt een coach: ‘wat zou er gebeuren als je die belemmering een plek kunt geven?’, en plots zet een cliënt zijn onzekerheid op het balkon, en verschijnt Utopia weer in de VR-omgeving. “Die actie geeft mensen concrete motivatie om, hoe lastig ook, met obstakels af te rekenen”, legt het duo uit. “Dat is natuurlijk effectiever dan iemand vertellen dat-ie een depressie aan moet pakken, zonder daar een concreet doel tegenover te stellen. Het maakt mensen eigenaar van hun eigen ontwikkeling, en dus staat de laatste letter in de FEED-afkorting voor Development.”

Impact op loopbaanwereld

Toen Dirkse en Talen de VRanderkamer-methode ontwikkelden, deden ze dat uit zorg voor jongeren – dat lazen we al. Die jongeren hadden echter lang niet allemaal loopbaanproblemen: veel van hen worstelden midden in de coronapandemie met hele andere zaken. “In beginsel is ons initiatief ook niet per se een loopbaaninstrument”, vertellen de twee. “Van mensen in de GGZ tot gokverslaafden: een breed scala aan hulpzoekers heeft iets aan de VRanderkamer.”

“Van mensen in de GGZ tot gokverslaafden: een breed scala heeft iets aan de VRanderkamer”

Door de bewezen werking van de methode verspreidde de VRanderkamer zich snel: dus ook naar de loopbaansector. “Dat we in de loopbaanwereld terecht zijn gekomen hebben we verder te danken aan Ingrid, een cliënt”, vervolgen Dirkse en Talen. “Zij ontdekte dankzij in haar Toekomstkamer dat de werkplek waar ze altijd van gedroomd had toch niet bij haar paste, en voor die openbaring beloonde ze ons met een nominatie voor een LoopbaanPro Award. Dat we die prijs afgelopen maand ook daadwerkelijk in ontvangst mochten nemen, zien we als een enorme aanmoediging – het geeft energie om verder te gaan. Dankzij de LoopbaanPro Awards kwamen we bovendien in aanraking met Noloc, de beroepsorganisatie voor loopbaancoaches. Door dat contact ontdekten we snel welke impact de VRanderkamer op loopbaanbegeleiders en hun cliënten kan hebben: inmiddels organiseren we dan ook opleidingen in onze methode speciaal voor hen.”

Verder lezen?

Ben jij loopbaancoach en wil je ook aan de slag met de VRanderkamer? Weet dan dat er begin juni weer een opleiding van start gaat. “Tot nu toe hebben we vijftig mensen in de VRanderkamer-methodiek getraind”, vertellen Dirkse en Talen. “Coaches die van de techniek gebruik leren maken, voegen iets bijzonders toe aan hun repertoire, en worden onderdeel van de gezellige en leerzame VRanderkamer-community.”

Geïnteresseerd? Dat vind je via deze link meer informatie.

Ester Leibbrand over nieuwe functie: ‘Ik trek de loopbaanwereld-deur niet achter me dicht’

“Het blijft wel mijn eerste liefde, hè.” Met die woorden wil Ester Leibbrand maar aangeven dat ze ondanks haar carrièrestap – sinds kort is ze wethouder bij de gemeente Dijk en Waard – de deur van de loopbaanwereld niet achter zich dicht zal trekken. En waarom zou ze ook? Leibbrand bouwde door de decennia heen een reputatie op in de sector: ze adviseerde grote organisaties, was lid of hoofd van verschillende projectgroepen, én bekleedde jarenlang het voorzitterschap van loopbaanbegeleidingsbelangenbehartiger (mooi woord voor Scrabble) Noloc. Op de dag dat ze die post verliet, werd ze vanwege haar tomeloze inzet zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Loopbaanwereld ondanks stap niet uit zicht

‘Ja’ zeggen tegen het wethouderschap, kan volgens Leibbrand dan ook uitstekend samengaan met haar leven in de loopbaanwereld – en wel om verschillende redenen. Allereerst, zo legt ze uit, omdat haar nieuwe werkgever het Leven Lang Ontwikkelen (LLO)-dossier omarmt, en het haar kennis daarbij goed kan gebruiken. Dijk en Waard moedigt haar kortom aan verbinding te houden met haar vorige werk, volgens de gemeente komen die connecties hoe dan ook van pas.

“Ik houd mijn netwerk warm en blijf investeren in mijn loopbaankennis, ook gewoon vanuit interesse”

Bovendien zal Leibbrand, buiten haar nieuwe werk als wethouder om, actief blijven op sommige plekken in de loopbaansector: haar rol in de Kerngroep LLO is daarvan slechts een voorbeeld. “Tot slot ga ik deze functie van wethouder voor tweeënhalf jaar aan, omdat ik iemand opvolg”, vertelt de loopbaanspecialist. “Dat is te overzien. En ondertussen houd ik mijn netwerk warm, en blijf ik investeren in mijn loopbaankennis – ook gewoon vanuit interesse. Daarna staat alles weer open.”

Leibbrand ontvangt de onderscheiding Ridder van Oranje-Nassau

Competenties van Van Vianen hielpen bij loopbaankeus

Duidelijk dus, dat Leibbrand voorlopig nog niet klaar is met de loopbaanwereld, maar feit is dat ze met het aannemen van het wethouderschap wél een significante stap zette. Zoals dat een vooraanstaand loopbaanexpert betaamd, ging ze bij het nemen van dat besluit niet over één nacht ijs: onder andere de loopbaancompetenties die ze van hoogleraar Annelies van Vianen leerde passeerden bij haar beslissingsproces de revue.

Door die competenties op mezelf toe te passen, ga ik af op alles wat ik interessant vind”

“We hebben het dan over voorbereiding, verantwoordelijkheid, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen”, somt Leibbrand op. In andere woorden, zoals ze door Van Vianen werden gedefinieerd: de mogelijkheid om van je fantasie naar je doel te gaan, proactief de controle te pakken, aandacht te hebben voor jezelf en je omgeving, én jezelf kwetsbaar en empatisch op te kunnen stellen. Leibbrand: “Door die competenties op mezelf toe te passen, ga ik af op alles wat ik interessant vind. En als wat ik vind ook echt leuk blijkt, kijk ik of ik een opdracht kan vinden die erbij past.” Het wethouderschap bleek te passen, mogen we uit haar uiteindelijke keuze opmaken. 

De loopbaancompetenties van Annelies van Vianen die Leibbrand gebruikte

Ook raakvlak met competentieprofiel Berenschot

Leibbrand raadpleegde in haar proces óók het competentieprofiel voor wethouders zoals dat werd opgesteld door het maatschappelijk adviesbureau Berenschot. En wat bleek? Als loopbaanontwikkelingsexpert ontplooide ze een aantal vaardigheden die raakvlak hebben met haar nieuwe functie. “Ik denk dan vooral aan mijn analytisch vermogen, inlevingsvermogen en sensitiviteit”, laat ze  optekenen.

“Vanuit mijn professies als bestuurder en ondernemer heb ik vooral raakvlakken met het wethouderschap”

Daar houdt de overlap tussen haar bestaande competenties en de vaardigheden die ze in Heerhugowaard nodig zal hebben echter niet op, weet Leibbrand ook. “Vanuit mijn professies als bestuurder en ondernemer heb ik meer raakvlakken”, vervolgt ze namelijk. “Denk daarbij aan resultaatgerichtheid, samenwerken, sturend vermogen, onderhandelen, overtuigingskracht en oordeelsvorming.” 

Nog een laatste Award

Los van al het andere dat ze voor de loopbaanwereld betekende, staat Leibbrand bij het LoopbaanPro-publiek vooral bekend als juryvoorzitter bij de LoopbaanPro Awards. Immers: tijdens de afgelopen twee edities van de prijsuitreiking stond ze aan het hoofd van dat commitee. Nu ze haar activiteit in de loopbaansector omwille van haar wethouderschap op een lager pitje zet, zal ze die functie niet bekleden wanneer op 15 april aanstaande de Awards opnieuw worden uitgereikt. Voor het eerst zal Leibbrand dus ook niet mee kunnen beslissen over welke vakexperts er met de onderscheiding naar huis gaan.

“Ik zou Jouke Post een oeuvreprijs willen geven”

Vraag je haar om, nu ze voor een tijdelijke en gedeeltelijke pauze in het loopbaanveld staat, toch nog één iemand een onderscheiding te geven? Dat vindt ze dat lastig. “Omdat ik vind dat zoveel mensen in dit vak het verschil maken”, vertelt ze. Maar dan: “Voor mezelf heb ik wel iemand die mij inspireert met zijn kennis en visie: Jouke Post. Onuitputtelijk werkt hij aan het beschikbaar maken van kennis uit de hele wereld. Hij weet daarbij de wetenschap goed te verbinden met praktische adviezen voor ons dagelijks werk. Mocht er een oeuvreprijs komen, dan zou ik die aan hem willen geven.”

Leibbrand tijdens een uitreiking van de LoopbaanPro Awards

Verder lezen?

Benieuwd hoe Ester Leibbrand zich ook in haar nieuwe rol voor de loopbaanwereld in blijft zetten? Dan volg je haar via deze link op LinkedIn

Nomineer tot 5 maart iemand voor een LoopbaanPro Award

Wil je in tegenstelling tot Leibbrand dit jaar wél meebeslissen over kanshebbers voor een LoopbaanPro Award? Dan kun je tot 5 maart via deze link nog kandidaten (en dus ook jezelf) nomineren: dat kan in de categorieën LoopbaanPro van het Jaar, Loopbaancasus van het Jaar, Loopbaaninnovatie van het Jaar een Loopbaantalent van het Jaar. Onthoud dat jouw nominatie niet alleen een prachtig compliment voor de persoon of het team dat je nomineert is. Tenslotte: bij een eventuele juryselectie doe je iemand ook een interessant platform, én effectief marketingmateriaal (‘ik was LoopbaanPro van het Jaar’) cadeau. 

Debby Lux: ‘Als LoopbaanPro van het Jaar kreeg ik een nog groter platform voor mijn missie’

De missie van loopbaanprofessional Debby Lux is, nadat ze vorig jaar tot LoopbaanPro van het Jaar werd gekroond, geen haar veranderd. Nog altijd wil ze niets liever dan het maatschappelijke taboe op om hulp vragen doorbreken. Wat er wel is veranderd? Ze merkt dat ze dichterbij haar doel is gekomen. Dat heeft ze natuurlijk vooral aan zichzelf te danken: zij is degene die het harde werk ervoor verzette. Maar het platform dat ze kreeg dankzij het meedoen aan (én het winnen van) de LoopbaanPro Award, heeft ook geholpen, zo vertelt ze meer dan een half jaar na haar winst.

Debby Lux

Groter platform voor taboedoorbrekende missie

“Sinds ik de LoopbaanPro Award heb gewonnen, merk ik dat mijn missie meer aandacht heeft gekregen”, laat ze optekenen. “Het heeft mijn zichtbaarheid vergroot, en daarmee heeft het me de mogelijkheid gegeven om mijn boodschap naar een breder publiek uit te dragen. Ik heb meer mensen kunnen inspireren om openlijk te praten over hun behoefte aan ondersteuning, én om hulp te zoeken wanneer dat nodig is – het heeft mensen kortom aangemoedigd om hun eigen uitdagingen niet langer te verbergen. Aan de andere kant heeft het in de loopbaanwereld tot meer bewustwording geleid: meer vakgenoten kennen nu het taboe op om hulp vragen.”

“Meer vakgenoten kennen nu het taboe op om hulp vragen”

Dat Lux dankzij het winnen van de Award een groter platform kreeg om haar visie uit te dragen, zal door de jury van de LoopbaanPro Award als een succes worden ervaren. Toen Lux afgelopen december de prijs in handen kreeg, lichtte juryvoorzitter Esther Leibbrand namelijk al toe dat de duidelijke missie van de winnares doorslaggevend was, en dat ze met het toekennen van de prijs hoopte een steentje bij te kunnen dragen aan haar missie. En ook Lux zelf wist dat haar droom dichterbij zou komen als meer mensen in het vakgebied met elkaar over het thema in gesprek zouden gaan. In een interview dat ze nog voor het winnen van de prijs aan deze site gaf, riep ze haar collega’s op om hardop over het taboe na te denken, en om kennis met elkaar te delen.

Meer impact in werk, en groter netwerk

Het moge duidelijk zijn: dankzij het winnen van een LoopbaanPro Award kreeg Lux een groter podium, en dat hielp haar bij het doorbreken van het taboe op om hulp vragen. Toch was dat niet het enige voordeel dat bij het winnen van de prijs kwam kijken, vertelt ze. “In het dagelijks leven adviseer ik organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van beleid om zo een veilige en respectvolle werkomgeving te bevorderen, en een positieve werkcultuur te creëren. Nu ik mezelf LoopbaanPro van het Jaar mag noemen, merk ik dat ik mijn boodschap in een adviserende rol kracht bij kan zetten. Op die manier heeft het me in staat gesteld om ook in die rol een grotere impact te maken.”

Nu ik mezelf LoopbaanPro van het Jaar mag noemen, merk ik dat ik mijn boodschap kracht bij kan zetten”

Ze vervolgt: “bovendien heeft het winnen van een LoopbaanPro Award me geholpen om een netwerk van gelijkgestemde professionals op te bouwen. Dat is om veel redenen fijn, bijvoorbeeld omdat ik met hen kan samenwerken om mijn missie te behalen.”

Advies aan opvolger: volg je hart

Doe jij iets bijzonders in de loopbaanwereld? Dan kun je eind dit jaar zomaar Lux’ opvolger worden: op 14 december worden de LoopbaanPro Awards namelijk opnieuw uitgereikt. Voor potentiële kandidaten heeft de winnaar van 2023 belangrijk advies: ‘Blijf trouw aan jezelf!’, luidt het. “Ik bedoel daarmee: volg je professionele hart. Dus identificeer een missie of een onderwerp waarin je écht gelooft, en zorg ervoor dat je je eigen expertise en kennis op het gebied uitbreidt. Alleen op die manier kun je tenslotte een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwerp. Wees daarbij niet bang om een standpunt in te nemen en je stem te laten horen, zélfs als het tegen de heersende normen of overtuigingen ingaat. En gaat het balletje eenmaal rollen? Blijf dan in je professionele ontwikkeling en expertise investeren. Deel de kennis en ervaring die je opdoet vervolgens met anderen, en wees niet bang om je successen te vieren: zoek erkenning voor je werk!”

“Wees niet bang om een standpunt in te nemen en je stem te laten horen”

Lux vervolgt: “Netwerken is verder van groot belang: bouw dus sterke relaties binnen je vakgebied op, en werk samen met anderen om synergie en groei te bevorderen. Het is bovendien essentieel om jezelf te blijven uitdagen en open te staan voor nieuwe kansen. Bovenal: wees geduldig en volhardend. Succes komt vaak door hard werken en doorzettingsvermogen.” 

Dat alles klinkt als een hele opgave – Lux is zelf de eerste om dat te erkennen. Maar ze weet dat het de moeite waard is. In de eerste plaats omdat werken aan iets dat je belangrijk vindt enorme voldoening geeft. En als je werk dan een LoopbaanPro Award kan opleveren, is dat mooi meegenomen. Ze concludeert: “Het winnen van die Award kan een krachtig platform zijn om je boodschap te verspreiden, en zo kun je een grote impact te maken.” 

Zelf winnen?

Ben jij een loopbaanprofessional en wil je net als Lux profiteren van het platform dat meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw werk onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet mag jij jezelf straks wel LoopbaanPro van het Jaar 2023 noemen  – veel betere marketing bestaat er niet!

‘De LoopbaanPro Award gaf ons erkenning, traffic en een reflectie-momentje’

Toen jury-voorzitter Ester Leibbrand afgelopen winter aankondigde dat het Refugee Talent Hub een LoopbaanPro Award had gewonnen, kwam dat voor sommigen wellicht als een verrassing. De werkgroep, die de prijs in de wacht sleepte in de categorie ‘Loopbaanteam van het Jaar’, was weliswaar overduidelijk een team, maar niet perse onderdeel van de loopbaansector. Misschien is het juist om die reden dat Wilma Roozenboom, die leiding geeft aan de prijswinnaars, de Award meer dan een half jaar later als een “stukje erkenning” omschrijft. “Het winnen ervan was heel goed voor ons als groep – het liet ons zien dat waar we voor staan en waar we hard voor werken niet onopgemerkt blijven”, vertelt ze. 

Wilma Roozenboom

Niet perse loopbaanbegeleiders, en toch terechte winnaars

Dat het Refugee Talent Hub aanvankelijk niet in één adem met de loopbaansector werd genoemd, is bij nader inzien ook eigenlijk best logisch. Het team van Roozenboom geeft immers geen sollicitatietrainingen. Het laat cliënten ook geen assessments invullen, en helpt bovendien niet bij het schrijven van cv’s. Wat het wel doet, is statushouders in contact brengen met potentiële werkgevers. En ook dat is loopbaanbegeleiding, vond niet alleen Roozenboom zelf, toen ze met haar team een gooi deed naar de Award, maar ook de jury, toen die het Refugee Talent Hub afgelopen december met een prijs beloonde.

“Wat wij doen is voor onze doelgroep een veel effectievere vorm van loopbaanbegeleiding”

Nog voordat Samina Ahmed en Pegy Ibrahim – beide leden van het team, je ziet ze op de foto bovenaan dit artikel – de Award  in ontvangst namen, legde Roozenboom op deze site al uit waarom ze haar team had aangemeld. “In mijn ogen is het gebrek aan een netwerk het grootste obstakel dat tussen een statushouder en leuk werk staat”, vertelde ze destijds. “Ons team organiseert evenementen waar vluchtelingen werkgevers kunnen ontmoeten; daarmee nemen we het obstakel weg. Wat mij betreft is dat ook een manier van loopbaanbegeleiding – het is voor onze doelgroep in ieder geval een veel effectievere vorm dan een sollicitatiecursus of een skills-assessment.”

De jury was het, zoveel moge inmiddels duidelijk zijn, met haar eens. “Het Refugee Talent Hub is een voorbeeld voor velen, omdat het team loopbaanhulp biedt aan een kwetsbare groep”, lezen we in hun rapport.

Erkenning, traffic en reflectie

Dankzij het winnen van de Award is het Refugee Talent Hub zich nu dus bewust van de waardering die in de loopbaansector voor hun werk bestaat, vertelt Roozenboom. “Het heeft ons trots gemaakt op wat we doen: samen met onze corporate partners zorgen voor betaalde banen voor professionals die ergens anders geboren zijn.” Bovendien zette de erkenning die kwam kijken bij het winnen van de prijs aan tot reflectie, zo blijkt uit haar woorden. “Ondernemend en actief als we zijn, vergeten we nog wel eens stil te staan bij wat we eigenlijk doen. Het winnen van de Award gaf ons dat moment wél.”

“Ondernemend en actief als we zijn, vergeten we wel eens stil te staan bij wat we eigenlijk doen”

De LoopbaanPro Awards leverde haar team echter niet alleen warme gevoelens op, maar ook tastbaar resultaat, vervolgt ze. “Het meedingen naar, en het uiteindelijke winnen van de Award, is ook goed geweest voor onze naamsbekendheid”, laat ze optekenen. “Immers: we kregen erdoor meer traffic op onze sociale media-kanalen, en kwamen op tijdlijnen van mensen en organisaties terecht die ons voorheen nog niet kenden.”

Nu al enthousiast voor volgende winnaars

Teams die actief zijn in de loopbaansector, of zoals het Refugee Talent Hub iets concreet betekenen voor mensen op de arbeidsmarkt, kunnen eind dit jaar profiteren van dezelfde erkenning die Roozenboom beschrijft. Op 14 december 2023 worden de LoopbaanPro Awards namelijk opnieuw uitgereikt. 

“Ons advies aan de volgende winnaars is: geniet van het moment”

Roozenboom is nu al enthousiast voor het team dat haar Refugee Talent Hub volgend jaar opvolgt, vertelt ze namens haarzelf en haar collega’s. “Ons advies aan de volgende winnaars is: geniet van het moment en neem de tijd om erbij stil te staan!”

Zelf ook winnen?

Ben jij onderdeel van een loopbaanteam en wil je profiteren van de voordelen die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft, zoals Roozenboom ze hierboven beschreef? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw team onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw team eind dit jaar wel de titel ‘Loopbaanteam van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat niet! Geen onderdeel van een loopbaanteam? Overweeg dan om je aan te melden in de categorie ‘Loopbaanpro van het Jaar’ of ‘Loopbaancase van het Jaar’. Nota bene: in laatstgenoemd genre valt naast een juryprijs ook een publieksprijs te winnen.

Bij PostNL is nu meer draagvlak voor loopbaanontwikkeling (en dat komt mede door de LoopbaanPro Awards)

“Wanneer organiseren jullie weer een Go for IT-klas?” Bij PostNL horen ze die vraag nog altijd regelmatig. Allereerst komt dat door het succes dat dat loopbaanontwikkelingsprogramma afgelopen jaar had: het zorgde ervoor dat PostNL-medewerkers met talent voor digitale techniek intern konden worden opgeleid, en vervolgens bij het postbedrijf verder konden als IT-medewerker. Dat de loopbaan-case vervolgens meerdere prijzen in de wacht sleepte – de publieksprijs bij de LoopbaanPro Awards in de categorie ‘Loopbaancase van het Jaar’ was er slechts één van – zorgde voor nóg meer enthousiasme over het project. En daarmee zorgde het er ook voor dat Peter Klootwijk en Hans Harteveld, initiatiefnemers van Go for IT, tot op de dag van vandaag aan hun mouw worden getrokken, met het vriendelijke verzoek om de klasjes weer in het leven te roepen.

Peter Klootwijk

PostNL-medewerkers werden er gelukkig door

Over de ingrediënten van hun succesvolle loopbaanproject vertelden Klootwijk en Harteveld vorig jaar al op deze website, op dat moment wisten ze dat de vakjury van de Awards hen samen met twee andere cases had genomineerd, maar nog niet dat mensen thuis hen inderdaad naar de winst in de publieksprijs zouden stemmen. Ze vertelden dat PostNL veel geld kwijtraakte aan een externe partij om krapte op hun IT-afdeling in te vullen. Het duo zag het gebeuren en dacht: ‘wat dat bedrijf kan, kunnen wij ook!’. Ze begonnen dus PostNL-medewerkers met talent voor computertechniek intern op te leiden voor het vak en, nadat die mensen het traject eenmaal hadden afgerond, over te hevelen naar de IT-afdeling. Dat had financiële voordelen, die externe partij hoefde immers niet meer betaald te worden, maar veel belangrijker nog: de PostNL-medewerkers die nu ineens iets met hun talent gingen doen, werden er gelukkig door.

“Wij dachten: wat die externe partij kan, kunnen wij ook”

Dat de case uiteindelijk de publieksprijs in de categorie voor loopbaan-cases won, vond juryvoorzitter Ester Leibbrand dan ook goed te begrijpen. Zelf koos haar jury weliswaar om Leuk om te Leren, de carrièrekeuzehulp van supermarktketen Jumbo, met de Award in de categorie te belonen, maar dat kwartje had net zo goed naar de kant van Go for IT kunnen vallen, liet ze tijdens de prijsuitreiking weten. Trouwens: over hoe de makers van Leuk om te Leren (binnenkort wordt die tool omgedoopt tot TalentLab) terugkijken op het winnen van hun prijs, lees je meer in dit gesprek.

Hans Harteveld

Boot wordt nu even afgehouden

Dat de prijs intern het een en ander losmaakte, vertelden Klootwijk en Harteveld al. Toch moeten ze de boot momenteel afhouden wanneer mensen hen vragen om het project weer op te starten. “Vanwege de omstandigheden waarin PostNL op dit moment verkeert, kunnen we nu helaas geen nieuwe klas beginnen”, licht het duo toe. “De vraag is er zeker, maar de middelen zijn op dit moment niet beschikbaar.”

“De vraag is er zeker, maar de middelen zijn op dit moment niet beschikbaar”

In de toekomst kan dat natuurlijk veranderen, en als die verandering er komt, dan zien de heren mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling binnen PostNL. “En dat komt niet alleen omdat dit initiatief op de werkvloer populair is”, vertellen ze, “ook bij het management is er na het in de wacht slepen van de awards meer draagvlak voor loopbaanontwikkeling ontstaan.”

Vooral perspectief belangrijk

Bij PostNL heeft het winnen van een LoopbaanPro Award kortom precies bewerkstelligt wat de organisatie van de prijs voor ogen had: meer aandacht genereren voor loopbaanontwikkeling. En om precies die reden, raden Klootwijk en Harteveld andere ontwikkelaars van loopbaan-cases ook aan om mee te dingen naar de prijs. Dit jaar kan dat in aanloop naar de uitreiking op 14 december.

“Een prijswinnend project vlieg je aan vanuit het medewerkersperspectief”

Wil je een case maken die ter zijne tijd in aanmerking komt voor een Award? “Dan moet je jouw project vanuit het medewerkersperspectief aanvliegen”, adviseert het duo. “En dus niet vanuit het perspectief: ‘wat vindt mijn organisatie goed voor onze mensen?’. Go for IT is ook op die manier ontstaan; dankzij precies die aanpak hebben we ontdekt hoeveel potentieel er in onze organisatie rondloopt. We hebben supergemotiveerde IT’ers kunnen opleiden, terwijl we dat in eerste instantie niet achter hen hadden gezocht. Wellicht ten overvloede: die mensen worden bij ons heel erg gewaardeerd!”

Zelf ook winnen?

Heb jij een loopbaancase en wil je profiteren van de inspiratie die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw project onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw case eind dit jaar de titel ‘Publiekswinnaar Beste Loopbaancase van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat er niet!

Rebecca de Groof en Anne van de Wijgert (Jumbo): ‘Het winnen van een LoopbaanPro Award gaf ons nieuwe perspectieven’

“Ontzettend leuk en eervol”, met die woorden beschrijfven Anne van de Wijgert en Rebecca de Groof hoe het was om afgelopen jaar een LoopbaanPro Award te winnen. Zij en haar collega’s deden dat in de categorie ‘Beste Loopbaancase van het Jaar’, en wel met hun platform Leuk om te Leren – een tool waarmee medewerkers van Jumbo zich oriënteren op een nieuwe stap bij de supermarkt. En niet alleen over het winnen van de prijs zijn Van de Wijgert en De Groof, inmiddels meer dan een half jaar later, nog altijd enthousiast. Ook het schrijven van de inzending, het pitchen voor de jury en het bijwonen van de prijsuitreiking ervaarden ze als waardevol. “We zijn erdoor in contact gekomen met andere perspectieven – perspectieven die we volop hebben gebruikt om ons door te ontwikkelen.”

Rebecca de Groof

Binnen vijf klikken nuttige input

Over hoe die doorontwikkeling er precies uitziet later meer. Laten we eerst eens het geheugen opfrissen. Want hoe zat het ook alweer met die award-winnende loopbaancase van Jumbo? In een interview dat De Groof en Van de Wijgert vorig jaar aan LoopbaanPro gaven – toen nog in aanloop naar de Award-ceremonie – legden ze het bondig uit. Lang verhaal kort: met het platform lostten zij en haar collega’s een soort luxe-probleem op. “Het aanbod van onze Academy was zó groot, dat het voor collega’s niet altijd makkelijk was om een passende opleiding te vinden”, vertelden ze destijds. “Maar met Leuk om te Leren, een tool die voor iedereen gewoon online is te gebruiken, ontdek je wél makkelijk – na vijf klikken al – welke interne training het best bij je ambities aansluit.” De Groof en Van de Wijgert voegden toe: “Dat is natuurlijk super nuttige input voor een waardevol Ontwikkelen & Presteren-gesprek met je leidinggevende.”

“Met de tool ontdek je na vijf klikken welke interne training het best bij je ambities aansluit”

We verklapten het in de intro al: de LoopbaanPro-jury was enthousiast. Zo enthousiast zelfs, dat ze het initaitief met een Award beloonde. Juryvoorzitter Ester Leibbrand, voormalig voorzitter van loopbaanprofessionalsbranchevereniging Noloc, liet bij het overhandigen van de prijs weten vooral gecharmeerd te zijn door de duidelijke processen en herkenbare, korte lijnen die de carrièrekeuzehulp hanteert.

Anne van de Wijgert

Doorontwikkeling naar TalentLab

Ruim een half jaar na het winnen van de prijs, gaat het nog altijd goed met de keuzehulp. “Hij gaat dit jaar zelfs een doorontwikkeling maken”, vertellen De Groof en Van de Wijgert trots. “Zo laat de tool straks niet alleen laat zien welke mogelijkheden er in je eigen bedrijfsonderdeel zijn – door middel van loopbaanpaden zie je straks ook welke kansen er elders bestaan.” Het platform gaat die mogelijkheden bovendien zo tastbaar mogelijk maken, leggen ze verder uit. “Dat doen we met ondersteuning van links naar vacaturesites en filmpjes waarin we bijvoorbeeld laten zien wat een functie in de praktijk inhoudt.”

“De nieuwe versie van de tool gaat assessments en reflectiekaarten van GoodHabitz aanbieden”

“Daarnaast gaan we in de tool assessments en reflectiekaarten van GoodHabitz aanbieden”, vervolgen Van de Wijgert en De Groof. “Met die handvatten ontdekken collega’s die nog twijfelen over hun volgende stap meer over zichzelf.” Tot slot weet het duo: bij al die nieuwe ontwikkelingen, past een nieuwe naam. “Vandaar dat Leuk om te Leren straks TalentLab gaat heten”.

Welke case volgt?

De Groof en Van de Wijgert zeiden het al: de inspiratie voor de doorontwikkeling die de tool doormaakt, en waar ze nu zo enthousiast over vertellen, kwam mede tot stand tijdens het meedingen naar een LoopbaanPro Award. “Ga ervoor”, is daarom haar advies aan ontwikkelaars van cases die dít jaar overwegen om een gooi te doen naar de prijs. Voor wie het is ontgaan: in 2023 worden de LoopbaanPro Awards opnieuw uitgereikt – en wel op 14 december. Net als bij de afgelopen twee edities worden er, naast in de categorie ‘Beste Loopbaancase van het Jaar’, ook prijzen vergeven in de categorieën ‘Beste Loopbaanteam van het Jaar’ en ‘Beste Loopbaancoach van het Jaar’. Voor de beste loopbaancase valt naast een Award van de jury overigens ook een publieksprijs te winnen.

“Het is belangrijk om je bijdrage vooral uit het perspectief van je doelgroep uit te leggen”

Of De Groof en Van de Wijgert nog tips hebben voor loopbaancases die in 2024 een gooi naar de Award willen doen? “Het is belangrijk om je bijdrage vanuit het perspectief van je doelgroep uit te leggen”, vertellen ze. “Dus vraag jezelf af: ‘wat hebben zij nodig?’. Ons project is een succes geworden omdat we veel met onze doelgroep – onze Jumbo-collega’s, dus – hebben samengewerkt. Dat hielp ons niet alleen om hen te bieden waar zij op zaten te wachten, het was ook nog eens ontzettend leuk. Én we kregen er veel energie van!”

Zelf meedoen?

Heb jij een loopbaancase en wil je profiteren van de inspiratie die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw project onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw case eind dit jaar de titel ‘Beste Loopbaancase van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat er niet!

‘Iedereen heeft een zijnsintentie; dankzij mijn methode manifesteer je die volledig’

Helma Lieberwerth vertelt over een jongedame – het lukte haar maar niet om te aarden in haar professionele leven. Ze werd van het kastje (GGZ) naar de muur (loopbaanbegeleiders) gestuurd, veel verder dan een bedenkelijke ADHD-diagnose kwam het niet. Dat veranderde plotsklaps na begeleiding aan de hand van Quaning: zeven weken later wist ze precies wat ze de wereld te bieden had, en vielen dingen op hun plek. Nu is ze eigen baas en helpt ze andere ondernemers om boven het maaiveld uit te steken.

“Zeven weken later wist ze precies wat ze de wereld te bieden had”

Lieberwerth schudt talloze andere Quaning-succesverhalen uit haar mouw. Over een knul die op de IT-afdeling van een grote organisatie niet z’n draai kon vinden, bijvoorbeeld – nu is hij barbecuespecialist. Hij ontwikkelt eigen sausen en recepten, en gaat elke dag met plezier aan de slag. Of die man uit de bancaire sector, die met zijn uitdagende aanpak jarenlang collega’s en klanten gefrustreerd achterliet. Nu zit hij, bij dezelfde bank, op een afdeling die over innovatie gaat: daar wordt zijn prikkelende manier van werken wél gewaardeerd.

Iedereen levert een unieke bijdrage

Drie uiteenlopende voorbeelden, kortom, met de gemene deler dat Quaning hen op het juiste pad kreeg. Helma Lieberwerth, coachopleider (én zelf coach) met decennialange ervaring, ontwikkelde de methode. Maar voor ze kan uitleggen wat de aanpak inhoudt, wil ze eerst stilstaan bij haar visie op coaching: de zogeheten zijnsintentie. Die zienswijze staat namelijk aan de basis van wat ze doet.

De zijnsintentie staat aan de basis van wat Lieberwerth doet

“De zijnsintentie gaat ervanuit dat iedereen een unieke bijdrage levert, zowel aan zichzelf als aan anderen”, begint ze uit te leggen. “Wanneer je wordt geboren, voel je de wens om aan die bijdrage uiting te geven: het lichaam en de talenten die je krijgt helpen je dat te doen. In de tien jaar die volgen – de eerste tien jaar van je leven – zie, hoor en ervaar je dingen die je op latere leeftijd in staat stellen die zijnsintentie volledig te manifesteren. Dat alles sla je intern op: het wordt informatie die in je zit. En die informatie maakt dat je denkt wat je denkt en dat zorgt ervoor dat je doet wat je doet.”

“Bij sommige mensen gaat dat goed: zij vinden een leven dat past bij hun zijnsintentie, en zijn daardoor gelukkig. Bij anderen gaat het niet meteen van een leien dakje: zij hebben informatie die ervoor zorgt dat ze hun verlangen om vanuit wie ze zijn hun bijdrage te leveren steeds impactvoller gaan ervaren. Om die mensen te helpen écht zichzelf te worden, moeten we hun interne informatie veranderen. Dat is in essentie wat we met Quaning doen.”

Software maakt Quaning mogelijk

“Hoe we die interne informatie precies veranderen? Heel modern: met een software, die bestaat uit een hologrammaker en een algoritme”, legt Lieberwerth uit – kwantummechanische principes staan ervan aan de basis. “De technologie produceert analyses die duidelijk maken welke interne informatie voor de huidige vervelende situatie zorgt. Hij laat ook zien op welke gebieden de cliënt nog meer zichzelf te zijn heeft. Bovendien zorgt de technologie ervoor dat de ‘verkeerde’ informatie iemand verlaat, en dat nieuwe informatie – de informatie die hem helemaal zichzelf laat zijn – wordt opgenomen. De Quaner – zo noemen we de coach die de methode toepast – zorgt er met het volgen van het stappenplan in Quaning voor dat de informatieverandering in zijn cliënt geborgd wordt.”

“De software laat zien op welke gebieden de cliënt nog meer zichzelf te zijn heeft”

“Even voor de duidelijkheid: er wordt een cliënt geen kunstjes of vaardigheden of andere gedachten aangeleerd. Door de informatieverandering denkt iemand vanzelf in lijn met wie hij in wezen is en daarop volgt vanzelfsprekend en natuurlijk gedrag. Intern verandert er dus wel degelijk iets.”

Meer ontdekken?

Smaakt het verhaal van Lieberwerth naar meer? Wil jij Quaning ook in je praktijk kunnen toepassen, en daarmee coachees in maximaal zeven weken op het juiste spoor brengen? Neem via deze link dan eens contact met haar op. Op LinkedIn vind je Lieberwerth hier – een meer gedetailleerde uitleg van de Zijnsintentie en Quaning vind je op haar website.