Ester Leibbrand over nieuwe functie: ‘Ik trek de loopbaanwereld-deur niet achter me dicht’

“Het blijft wel mijn eerste liefde, hè.” Met die woorden wil Ester Leibbrand maar aangeven dat ze ondanks haar carrièrestap – sinds kort is ze wethouder bij de gemeente Dijk en Waard – de deur van de loopbaanwereld niet achter zich dicht zal trekken. En waarom zou ze ook? Leibbrand bouwde door de decennia heen een reputatie op in de sector: ze adviseerde grote organisaties, was lid of hoofd van verschillende projectgroepen, én bekleedde jarenlang het voorzitterschap van loopbaanbegeleidingsbelangenbehartiger (mooi woord voor Scrabble) Noloc. Op de dag dat ze die post verliet, werd ze vanwege haar tomeloze inzet zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Loopbaanwereld ondanks stap niet uit zicht

‘Ja’ zeggen tegen het wethouderschap, kan volgens Leibbrand dan ook uitstekend samengaan met haar leven in de loopbaanwereld – en wel om verschillende redenen. Allereerst, zo legt ze uit, omdat haar nieuwe werkgever het Leven Lang Ontwikkelen (LLO)-dossier omarmt, en het haar kennis daarbij goed kan gebruiken. Dijk en Waard moedigt haar kortom aan verbinding te houden met haar vorige werk, volgens de gemeente komen die connecties hoe dan ook van pas.

“Ik houd mijn netwerk warm en blijf investeren in mijn loopbaankennis, ook gewoon vanuit interesse”

Bovendien zal Leibbrand, buiten haar nieuwe werk als wethouder om, actief blijven op sommige plekken in de loopbaansector: haar rol in de Kerngroep LLO is daarvan slechts een voorbeeld. “Tot slot ga ik deze functie van wethouder voor tweeënhalf jaar aan, omdat ik iemand opvolg”, vertelt de loopbaanspecialist. “Dat is te overzien. En ondertussen houd ik mijn netwerk warm, en blijf ik investeren in mijn loopbaankennis – ook gewoon vanuit interesse. Daarna staat alles weer open.”

Leibbrand ontvangt de onderscheiding Ridder van Oranje-Nassau

Competenties van Van Vianen hielpen bij loopbaankeus

Duidelijk dus, dat Leibbrand voorlopig nog niet klaar is met de loopbaanwereld, maar feit is dat ze met het aannemen van het wethouderschap wél een significante stap zette. Zoals dat een vooraanstaand loopbaanexpert betaamd, ging ze bij het nemen van dat besluit niet over één nacht ijs: onder andere de loopbaancompetenties die ze van hoogleraar Annelies van Vianen leerde passeerden bij haar beslissingsproces de revue.

Door die competenties op mezelf toe te passen, ga ik af op alles wat ik interessant vind”

“We hebben het dan over voorbereiding, verantwoordelijkheid, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen”, somt Leibbrand op. In andere woorden, zoals ze door Van Vianen werden gedefinieerd: de mogelijkheid om van je fantasie naar je doel te gaan, proactief de controle te pakken, aandacht te hebben voor jezelf en je omgeving, én jezelf kwetsbaar en empatisch op te kunnen stellen. Leibbrand: “Door die competenties op mezelf toe te passen, ga ik af op alles wat ik interessant vind. En als wat ik vind ook echt leuk blijkt, kijk ik of ik een opdracht kan vinden die erbij past.” Het wethouderschap bleek te passen, mogen we uit haar uiteindelijke keuze opmaken. 

De loopbaancompetenties van Annelies van Vianen die Leibbrand gebruikte

Ook raakvlak met competentieprofiel Berenschot

Leibbrand raadpleegde in haar proces óók het competentieprofiel voor wethouders zoals dat werd opgesteld door het maatschappelijk adviesbureau Berenschot. En wat bleek? Als loopbaanontwikkelingsexpert ontplooide ze een aantal vaardigheden die raakvlak hebben met haar nieuwe functie. “Ik denk dan vooral aan mijn analytisch vermogen, inlevingsvermogen en sensitiviteit”, laat ze  optekenen.

“Vanuit mijn professies als bestuurder en ondernemer heb ik vooral raakvlakken met het wethouderschap”

Daar houdt de overlap tussen haar bestaande competenties en de vaardigheden die ze in Heerhugowaard nodig zal hebben echter niet op, weet Leibbrand ook. “Vanuit mijn professies als bestuurder en ondernemer heb ik meer raakvlakken”, vervolgt ze namelijk. “Denk daarbij aan resultaatgerichtheid, samenwerken, sturend vermogen, onderhandelen, overtuigingskracht en oordeelsvorming.” 

Nog een laatste Award

Los van al het andere dat ze voor de loopbaanwereld betekende, staat Leibbrand bij het LoopbaanPro-publiek vooral bekend als juryvoorzitter bij de LoopbaanPro Awards. Immers: tijdens de afgelopen twee edities van de prijsuitreiking stond ze aan het hoofd van dat commitee. Nu ze haar activiteit in de loopbaansector omwille van haar wethouderschap op een lager pitje zet, zal ze die functie niet bekleden wanneer op 15 april aanstaande de Awards opnieuw worden uitgereikt. Voor het eerst zal Leibbrand dus ook niet mee kunnen beslissen over welke vakexperts er met de onderscheiding naar huis gaan.

“Ik zou Jouke Post een oeuvreprijs willen geven”

Vraag je haar om, nu ze voor een tijdelijke en gedeeltelijke pauze in het loopbaanveld staat, toch nog één iemand een onderscheiding te geven? Dat vindt ze dat lastig. “Omdat ik vind dat zoveel mensen in dit vak het verschil maken”, vertelt ze. Maar dan: “Voor mezelf heb ik wel iemand die mij inspireert met zijn kennis en visie: Jouke Post. Onuitputtelijk werkt hij aan het beschikbaar maken van kennis uit de hele wereld. Hij weet daarbij de wetenschap goed te verbinden met praktische adviezen voor ons dagelijks werk. Mocht er een oeuvreprijs komen, dan zou ik die aan hem willen geven.”

Leibbrand tijdens een uitreiking van de LoopbaanPro Awards

Verder lezen?

Benieuwd hoe Ester Leibbrand zich ook in haar nieuwe rol voor de loopbaanwereld in blijft zetten? Dan volg je haar via deze link op LinkedIn

Nomineer tot 5 maart iemand voor een LoopbaanPro Award

Wil je in tegenstelling tot Leibbrand dit jaar wél meebeslissen over kanshebbers voor een LoopbaanPro Award? Dan kun je tot 5 maart via deze link nog kandidaten (en dus ook jezelf) nomineren: dat kan in de categorieën LoopbaanPro van het Jaar, Loopbaancasus van het Jaar, Loopbaaninnovatie van het Jaar een Loopbaantalent van het Jaar. Onthoud dat jouw nominatie niet alleen een prachtig compliment voor de persoon of het team dat je nomineert is. Tenslotte: bij een eventuele juryselectie doe je iemand ook een interessant platform, én effectief marketingmateriaal (‘ik was LoopbaanPro van het Jaar’) cadeau. 

Debby Lux: ‘Als LoopbaanPro van het Jaar kreeg ik een nog groter platform voor mijn missie’

De missie van loopbaanprofessional Debby Lux is, nadat ze vorig jaar tot LoopbaanPro van het Jaar werd gekroond, geen haar veranderd. Nog altijd wil ze niets liever dan het maatschappelijke taboe op om hulp vragen doorbreken. Wat er wel is veranderd? Ze merkt dat ze dichterbij haar doel is gekomen. Dat heeft ze natuurlijk vooral aan zichzelf te danken: zij is degene die het harde werk ervoor verzette. Maar het platform dat ze kreeg dankzij het meedoen aan (én het winnen van) de LoopbaanPro Award, heeft ook geholpen, zo vertelt ze meer dan een half jaar na haar winst.

Debby Lux

Groter platform voor taboedoorbrekende missie

“Sinds ik de LoopbaanPro Award heb gewonnen, merk ik dat mijn missie meer aandacht heeft gekregen”, laat ze optekenen. “Het heeft mijn zichtbaarheid vergroot, en daarmee heeft het me de mogelijkheid gegeven om mijn boodschap naar een breder publiek uit te dragen. Ik heb meer mensen kunnen inspireren om openlijk te praten over hun behoefte aan ondersteuning, én om hulp te zoeken wanneer dat nodig is – het heeft mensen kortom aangemoedigd om hun eigen uitdagingen niet langer te verbergen. Aan de andere kant heeft het in de loopbaanwereld tot meer bewustwording geleid: meer vakgenoten kennen nu het taboe op om hulp vragen.”

“Meer vakgenoten kennen nu het taboe op om hulp vragen”

Dat Lux dankzij het winnen van de Award een groter platform kreeg om haar visie uit te dragen, zal door de jury van de LoopbaanPro Award als een succes worden ervaren. Toen Lux afgelopen december de prijs in handen kreeg, lichtte juryvoorzitter Esther Leibbrand namelijk al toe dat de duidelijke missie van de winnares doorslaggevend was, en dat ze met het toekennen van de prijs hoopte een steentje bij te kunnen dragen aan haar missie. En ook Lux zelf wist dat haar droom dichterbij zou komen als meer mensen in het vakgebied met elkaar over het thema in gesprek zouden gaan. In een interview dat ze nog voor het winnen van de prijs aan deze site gaf, riep ze haar collega’s op om hardop over het taboe na te denken, en om kennis met elkaar te delen.

Meer impact in werk, en groter netwerk

Het moge duidelijk zijn: dankzij het winnen van een LoopbaanPro Award kreeg Lux een groter podium, en dat hielp haar bij het doorbreken van het taboe op om hulp vragen. Toch was dat niet het enige voordeel dat bij het winnen van de prijs kwam kijken, vertelt ze. “In het dagelijks leven adviseer ik organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van beleid om zo een veilige en respectvolle werkomgeving te bevorderen, en een positieve werkcultuur te creëren. Nu ik mezelf LoopbaanPro van het Jaar mag noemen, merk ik dat ik mijn boodschap in een adviserende rol kracht bij kan zetten. Op die manier heeft het me in staat gesteld om ook in die rol een grotere impact te maken.”

Nu ik mezelf LoopbaanPro van het Jaar mag noemen, merk ik dat ik mijn boodschap kracht bij kan zetten”

Ze vervolgt: “bovendien heeft het winnen van een LoopbaanPro Award me geholpen om een netwerk van gelijkgestemde professionals op te bouwen. Dat is om veel redenen fijn, bijvoorbeeld omdat ik met hen kan samenwerken om mijn missie te behalen.”

Advies aan opvolger: volg je hart

Doe jij iets bijzonders in de loopbaanwereld? Dan kun je eind dit jaar zomaar Lux’ opvolger worden: op 14 december worden de LoopbaanPro Awards namelijk opnieuw uitgereikt. Voor potentiële kandidaten heeft de winnaar van 2023 belangrijk advies: ‘Blijf trouw aan jezelf!’, luidt het. “Ik bedoel daarmee: volg je professionele hart. Dus identificeer een missie of een onderwerp waarin je écht gelooft, en zorg ervoor dat je je eigen expertise en kennis op het gebied uitbreidt. Alleen op die manier kun je tenslotte een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwerp. Wees daarbij niet bang om een standpunt in te nemen en je stem te laten horen, zélfs als het tegen de heersende normen of overtuigingen ingaat. En gaat het balletje eenmaal rollen? Blijf dan in je professionele ontwikkeling en expertise investeren. Deel de kennis en ervaring die je opdoet vervolgens met anderen, en wees niet bang om je successen te vieren: zoek erkenning voor je werk!”

“Wees niet bang om een standpunt in te nemen en je stem te laten horen”

Lux vervolgt: “Netwerken is verder van groot belang: bouw dus sterke relaties binnen je vakgebied op, en werk samen met anderen om synergie en groei te bevorderen. Het is bovendien essentieel om jezelf te blijven uitdagen en open te staan voor nieuwe kansen. Bovenal: wees geduldig en volhardend. Succes komt vaak door hard werken en doorzettingsvermogen.” 

Dat alles klinkt als een hele opgave – Lux is zelf de eerste om dat te erkennen. Maar ze weet dat het de moeite waard is. In de eerste plaats omdat werken aan iets dat je belangrijk vindt enorme voldoening geeft. En als je werk dan een LoopbaanPro Award kan opleveren, is dat mooi meegenomen. Ze concludeert: “Het winnen van die Award kan een krachtig platform zijn om je boodschap te verspreiden, en zo kun je een grote impact te maken.” 

Zelf winnen?

Ben jij een loopbaanprofessional en wil je net als Lux profiteren van het platform dat meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw werk onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet mag jij jezelf straks wel LoopbaanPro van het Jaar 2023 noemen  – veel betere marketing bestaat er niet!

‘De LoopbaanPro Award gaf ons erkenning, traffic en een reflectie-momentje’

Toen jury-voorzitter Ester Leibbrand afgelopen winter aankondigde dat het Refugee Talent Hub een LoopbaanPro Award had gewonnen, kwam dat voor sommigen wellicht als een verrassing. De werkgroep, die de prijs in de wacht sleepte in de categorie ‘Loopbaanteam van het Jaar’, was weliswaar overduidelijk een team, maar niet perse onderdeel van de loopbaansector. Misschien is het juist om die reden dat Wilma Roozenboom, die leiding geeft aan de prijswinnaars, de Award meer dan een half jaar later als een “stukje erkenning” omschrijft. “Het winnen ervan was heel goed voor ons als groep – het liet ons zien dat waar we voor staan en waar we hard voor werken niet onopgemerkt blijven”, vertelt ze. 

Wilma Roozenboom

Niet perse loopbaanbegeleiders, en toch terechte winnaars

Dat het Refugee Talent Hub aanvankelijk niet in één adem met de loopbaansector werd genoemd, is bij nader inzien ook eigenlijk best logisch. Het team van Roozenboom geeft immers geen sollicitatietrainingen. Het laat cliënten ook geen assessments invullen, en helpt bovendien niet bij het schrijven van cv’s. Wat het wel doet, is statushouders in contact brengen met potentiële werkgevers. En ook dat is loopbaanbegeleiding, vond niet alleen Roozenboom zelf, toen ze met haar team een gooi deed naar de Award, maar ook de jury, toen die het Refugee Talent Hub afgelopen december met een prijs beloonde.

“Wat wij doen is voor onze doelgroep een veel effectievere vorm van loopbaanbegeleiding”

Nog voordat Samina Ahmed en Pegy Ibrahim – beide leden van het team, je ziet ze op de foto bovenaan dit artikel – de Award  in ontvangst namen, legde Roozenboom op deze site al uit waarom ze haar team had aangemeld. “In mijn ogen is het gebrek aan een netwerk het grootste obstakel dat tussen een statushouder en leuk werk staat”, vertelde ze destijds. “Ons team organiseert evenementen waar vluchtelingen werkgevers kunnen ontmoeten; daarmee nemen we het obstakel weg. Wat mij betreft is dat ook een manier van loopbaanbegeleiding – het is voor onze doelgroep in ieder geval een veel effectievere vorm dan een sollicitatiecursus of een skills-assessment.”

De jury was het, zoveel moge inmiddels duidelijk zijn, met haar eens. “Het Refugee Talent Hub is een voorbeeld voor velen, omdat het team loopbaanhulp biedt aan een kwetsbare groep”, lezen we in hun rapport.

Erkenning, traffic en reflectie

Dankzij het winnen van de Award is het Refugee Talent Hub zich nu dus bewust van de waardering die in de loopbaansector voor hun werk bestaat, vertelt Roozenboom. “Het heeft ons trots gemaakt op wat we doen: samen met onze corporate partners zorgen voor betaalde banen voor professionals die ergens anders geboren zijn.” Bovendien zette de erkenning die kwam kijken bij het winnen van de prijs aan tot reflectie, zo blijkt uit haar woorden. “Ondernemend en actief als we zijn, vergeten we nog wel eens stil te staan bij wat we eigenlijk doen. Het winnen van de Award gaf ons dat moment wél.”

“Ondernemend en actief als we zijn, vergeten we wel eens stil te staan bij wat we eigenlijk doen”

De LoopbaanPro Awards leverde haar team echter niet alleen warme gevoelens op, maar ook tastbaar resultaat, vervolgt ze. “Het meedingen naar, en het uiteindelijke winnen van de Award, is ook goed geweest voor onze naamsbekendheid”, laat ze optekenen. “Immers: we kregen erdoor meer traffic op onze sociale media-kanalen, en kwamen op tijdlijnen van mensen en organisaties terecht die ons voorheen nog niet kenden.”

Nu al enthousiast voor volgende winnaars

Teams die actief zijn in de loopbaansector, of zoals het Refugee Talent Hub iets concreet betekenen voor mensen op de arbeidsmarkt, kunnen eind dit jaar profiteren van dezelfde erkenning die Roozenboom beschrijft. Op 14 december 2023 worden de LoopbaanPro Awards namelijk opnieuw uitgereikt. 

“Ons advies aan de volgende winnaars is: geniet van het moment”

Roozenboom is nu al enthousiast voor het team dat haar Refugee Talent Hub volgend jaar opvolgt, vertelt ze namens haarzelf en haar collega’s. “Ons advies aan de volgende winnaars is: geniet van het moment en neem de tijd om erbij stil te staan!”

Zelf ook winnen?

Ben jij onderdeel van een loopbaanteam en wil je profiteren van de voordelen die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft, zoals Roozenboom ze hierboven beschreef? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw team onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw team eind dit jaar wel de titel ‘Loopbaanteam van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat niet! Geen onderdeel van een loopbaanteam? Overweeg dan om je aan te melden in de categorie ‘Loopbaanpro van het Jaar’ of ‘Loopbaancase van het Jaar’. Nota bene: in laatstgenoemd genre valt naast een juryprijs ook een publieksprijs te winnen.

Bij PostNL is nu meer draagvlak voor loopbaanontwikkeling (en dat komt mede door de LoopbaanPro Awards)

“Wanneer organiseren jullie weer een Go for IT-klas?” Bij PostNL horen ze die vraag nog altijd regelmatig. Allereerst komt dat door het succes dat dat loopbaanontwikkelingsprogramma afgelopen jaar had: het zorgde ervoor dat PostNL-medewerkers met talent voor digitale techniek intern konden worden opgeleid, en vervolgens bij het postbedrijf verder konden als IT-medewerker. Dat de loopbaan-case vervolgens meerdere prijzen in de wacht sleepte – de publieksprijs bij de LoopbaanPro Awards in de categorie ‘Loopbaancase van het Jaar’ was er slechts één van – zorgde voor nóg meer enthousiasme over het project. En daarmee zorgde het er ook voor dat Peter Klootwijk en Hans Harteveld, initiatiefnemers van Go for IT, tot op de dag van vandaag aan hun mouw worden getrokken, met het vriendelijke verzoek om de klasjes weer in het leven te roepen.

Peter Klootwijk

PostNL-medewerkers werden er gelukkig door

Over de ingrediënten van hun succesvolle loopbaanproject vertelden Klootwijk en Harteveld vorig jaar al op deze website, op dat moment wisten ze dat de vakjury van de Awards hen samen met twee andere cases had genomineerd, maar nog niet dat mensen thuis hen inderdaad naar de winst in de publieksprijs zouden stemmen. Ze vertelden dat PostNL veel geld kwijtraakte aan een externe partij om krapte op hun IT-afdeling in te vullen. Het duo zag het gebeuren en dacht: ‘wat dat bedrijf kan, kunnen wij ook!’. Ze begonnen dus PostNL-medewerkers met talent voor computertechniek intern op te leiden voor het vak en, nadat die mensen het traject eenmaal hadden afgerond, over te hevelen naar de IT-afdeling. Dat had financiële voordelen, die externe partij hoefde immers niet meer betaald te worden, maar veel belangrijker nog: de PostNL-medewerkers die nu ineens iets met hun talent gingen doen, werden er gelukkig door.

“Wij dachten: wat die externe partij kan, kunnen wij ook”

Dat de case uiteindelijk de publieksprijs in de categorie voor loopbaan-cases won, vond juryvoorzitter Ester Leibbrand dan ook goed te begrijpen. Zelf koos haar jury weliswaar om Leuk om te Leren, de carrièrekeuzehulp van supermarktketen Jumbo, met de Award in de categorie te belonen, maar dat kwartje had net zo goed naar de kant van Go for IT kunnen vallen, liet ze tijdens de prijsuitreiking weten. Trouwens: over hoe de makers van Leuk om te Leren (binnenkort wordt die tool omgedoopt tot TalentLab) terugkijken op het winnen van hun prijs, lees je meer in dit gesprek.

Hans Harteveld

Boot wordt nu even afgehouden

Dat de prijs intern het een en ander losmaakte, vertelden Klootwijk en Harteveld al. Toch moeten ze de boot momenteel afhouden wanneer mensen hen vragen om het project weer op te starten. “Vanwege de omstandigheden waarin PostNL op dit moment verkeert, kunnen we nu helaas geen nieuwe klas beginnen”, licht het duo toe. “De vraag is er zeker, maar de middelen zijn op dit moment niet beschikbaar.”

“De vraag is er zeker, maar de middelen zijn op dit moment niet beschikbaar”

In de toekomst kan dat natuurlijk veranderen, en als die verandering er komt, dan zien de heren mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling binnen PostNL. “En dat komt niet alleen omdat dit initiatief op de werkvloer populair is”, vertellen ze, “ook bij het management is er na het in de wacht slepen van de awards meer draagvlak voor loopbaanontwikkeling ontstaan.”

Vooral perspectief belangrijk

Bij PostNL heeft het winnen van een LoopbaanPro Award kortom precies bewerkstelligt wat de organisatie van de prijs voor ogen had: meer aandacht genereren voor loopbaanontwikkeling. En om precies die reden, raden Klootwijk en Harteveld andere ontwikkelaars van loopbaan-cases ook aan om mee te dingen naar de prijs. Dit jaar kan dat in aanloop naar de uitreiking op 14 december.

“Een prijswinnend project vlieg je aan vanuit het medewerkersperspectief”

Wil je een case maken die ter zijne tijd in aanmerking komt voor een Award? “Dan moet je jouw project vanuit het medewerkersperspectief aanvliegen”, adviseert het duo. “En dus niet vanuit het perspectief: ‘wat vindt mijn organisatie goed voor onze mensen?’. Go for IT is ook op die manier ontstaan; dankzij precies die aanpak hebben we ontdekt hoeveel potentieel er in onze organisatie rondloopt. We hebben supergemotiveerde IT’ers kunnen opleiden, terwijl we dat in eerste instantie niet achter hen hadden gezocht. Wellicht ten overvloede: die mensen worden bij ons heel erg gewaardeerd!”

Zelf ook winnen?

Heb jij een loopbaancase en wil je profiteren van de inspiratie die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw project onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw case eind dit jaar de titel ‘Publiekswinnaar Beste Loopbaancase van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat er niet!

Rebecca de Groof en Anne van de Wijgert (Jumbo): ‘Het winnen van een LoopbaanPro Award gaf ons nieuwe perspectieven’

“Ontzettend leuk en eervol”, met die woorden beschrijfven Anne van de Wijgert en Rebecca de Groof hoe het was om afgelopen jaar een LoopbaanPro Award te winnen. Zij en haar collega’s deden dat in de categorie ‘Beste Loopbaancase van het Jaar’, en wel met hun platform Leuk om te Leren – een tool waarmee medewerkers van Jumbo zich oriënteren op een nieuwe stap bij de supermarkt. En niet alleen over het winnen van de prijs zijn Van de Wijgert en De Groof, inmiddels meer dan een half jaar later, nog altijd enthousiast. Ook het schrijven van de inzending, het pitchen voor de jury en het bijwonen van de prijsuitreiking ervaarden ze als waardevol. “We zijn erdoor in contact gekomen met andere perspectieven – perspectieven die we volop hebben gebruikt om ons door te ontwikkelen.”

Rebecca de Groof

Binnen vijf klikken nuttige input

Over hoe die doorontwikkeling er precies uitziet later meer. Laten we eerst eens het geheugen opfrissen. Want hoe zat het ook alweer met die award-winnende loopbaancase van Jumbo? In een interview dat De Groof en Van de Wijgert vorig jaar aan LoopbaanPro gaven – toen nog in aanloop naar de Award-ceremonie – legden ze het bondig uit. Lang verhaal kort: met het platform lostten zij en haar collega’s een soort luxe-probleem op. “Het aanbod van onze Academy was zó groot, dat het voor collega’s niet altijd makkelijk was om een passende opleiding te vinden”, vertelden ze destijds. “Maar met Leuk om te Leren, een tool die voor iedereen gewoon online is te gebruiken, ontdek je wél makkelijk – na vijf klikken al – welke interne training het best bij je ambities aansluit.” De Groof en Van de Wijgert voegden toe: “Dat is natuurlijk super nuttige input voor een waardevol Ontwikkelen & Presteren-gesprek met je leidinggevende.”

“Met de tool ontdek je na vijf klikken welke interne training het best bij je ambities aansluit”

We verklapten het in de intro al: de LoopbaanPro-jury was enthousiast. Zo enthousiast zelfs, dat ze het initaitief met een Award beloonde. Juryvoorzitter Ester Leibbrand, voormalig voorzitter van loopbaanprofessionalsbranchevereniging Noloc, liet bij het overhandigen van de prijs weten vooral gecharmeerd te zijn door de duidelijke processen en herkenbare, korte lijnen die de carrièrekeuzehulp hanteert.

Anne van de Wijgert

Doorontwikkeling naar TalentLab

Ruim een half jaar na het winnen van de prijs, gaat het nog altijd goed met de keuzehulp. “Hij gaat dit jaar zelfs een doorontwikkeling maken”, vertellen De Groof en Van de Wijgert trots. “Zo laat de tool straks niet alleen laat zien welke mogelijkheden er in je eigen bedrijfsonderdeel zijn – door middel van loopbaanpaden zie je straks ook welke kansen er elders bestaan.” Het platform gaat die mogelijkheden bovendien zo tastbaar mogelijk maken, leggen ze verder uit. “Dat doen we met ondersteuning van links naar vacaturesites en filmpjes waarin we bijvoorbeeld laten zien wat een functie in de praktijk inhoudt.”

“De nieuwe versie van de tool gaat assessments en reflectiekaarten van GoodHabitz aanbieden”

“Daarnaast gaan we in de tool assessments en reflectiekaarten van GoodHabitz aanbieden”, vervolgen Van de Wijgert en De Groof. “Met die handvatten ontdekken collega’s die nog twijfelen over hun volgende stap meer over zichzelf.” Tot slot weet het duo: bij al die nieuwe ontwikkelingen, past een nieuwe naam. “Vandaar dat Leuk om te Leren straks TalentLab gaat heten”.

Welke case volgt?

De Groof en Van de Wijgert zeiden het al: de inspiratie voor de doorontwikkeling die de tool doormaakt, en waar ze nu zo enthousiast over vertellen, kwam mede tot stand tijdens het meedingen naar een LoopbaanPro Award. “Ga ervoor”, is daarom haar advies aan ontwikkelaars van cases die dít jaar overwegen om een gooi te doen naar de prijs. Voor wie het is ontgaan: in 2023 worden de LoopbaanPro Awards opnieuw uitgereikt – en wel op 14 december. Net als bij de afgelopen twee edities worden er, naast in de categorie ‘Beste Loopbaancase van het Jaar’, ook prijzen vergeven in de categorieën ‘Beste Loopbaanteam van het Jaar’ en ‘Beste Loopbaancoach van het Jaar’. Voor de beste loopbaancase valt naast een Award van de jury overigens ook een publieksprijs te winnen.

“Het is belangrijk om je bijdrage vooral uit het perspectief van je doelgroep uit te leggen”

Of De Groof en Van de Wijgert nog tips hebben voor loopbaancases die in 2024 een gooi naar de Award willen doen? “Het is belangrijk om je bijdrage vanuit het perspectief van je doelgroep uit te leggen”, vertellen ze. “Dus vraag jezelf af: ‘wat hebben zij nodig?’. Ons project is een succes geworden omdat we veel met onze doelgroep – onze Jumbo-collega’s, dus – hebben samengewerkt. Dat hielp ons niet alleen om hen te bieden waar zij op zaten te wachten, het was ook nog eens ontzettend leuk. Én we kregen er veel energie van!”

Zelf meedoen?

Heb jij een loopbaancase en wil je profiteren van de inspiratie die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw project onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw case eind dit jaar de titel ‘Beste Loopbaancase van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat er niet!

‘Iedereen heeft een zijnsintentie; dankzij mijn methode manifesteer je die volledig’

Helma Lieberwerth vertelt over een jongedame – het lukte haar maar niet om te aarden in haar professionele leven. Ze werd van het kastje (GGZ) naar de muur (loopbaanbegeleiders) gestuurd, veel verder dan een bedenkelijke ADHD-diagnose kwam het niet. Dat veranderde plotsklaps na begeleiding aan de hand van Quaning: zeven weken later wist ze precies wat ze de wereld te bieden had, en vielen dingen op hun plek. Nu is ze eigen baas en helpt ze andere ondernemers om boven het maaiveld uit te steken.

“Zeven weken later wist ze precies wat ze de wereld te bieden had”

Lieberwerth schudt talloze andere Quaning-succesverhalen uit haar mouw. Over een knul die op de IT-afdeling van een grote organisatie niet z’n draai kon vinden, bijvoorbeeld – nu is hij barbecuespecialist. Hij ontwikkelt eigen sausen en recepten, en gaat elke dag met plezier aan de slag. Of die man uit de bancaire sector, die met zijn uitdagende aanpak jarenlang collega’s en klanten gefrustreerd achterliet. Nu zit hij, bij dezelfde bank, op een afdeling die over innovatie gaat: daar wordt zijn prikkelende manier van werken wél gewaardeerd.

Iedereen levert een unieke bijdrage

Drie uiteenlopende voorbeelden, kortom, met de gemene deler dat Quaning hen op het juiste pad kreeg. Helma Lieberwerth, coachopleider (én zelf coach) met decennialange ervaring, ontwikkelde de methode. Maar voor ze kan uitleggen wat de aanpak inhoudt, wil ze eerst stilstaan bij haar visie op coaching: de zogeheten zijnsintentie. Die zienswijze staat namelijk aan de basis van wat ze doet.

De zijnsintentie staat aan de basis van wat Lieberwerth doet

“De zijnsintentie gaat ervanuit dat iedereen een unieke bijdrage levert, zowel aan zichzelf als aan anderen”, begint ze uit te leggen. “Wanneer je wordt geboren, voel je de wens om aan die bijdrage uiting te geven: het lichaam en de talenten die je krijgt helpen je dat te doen. In de tien jaar die volgen – de eerste tien jaar van je leven – zie, hoor en ervaar je dingen die je op latere leeftijd in staat stellen die zijnsintentie volledig te manifesteren. Dat alles sla je intern op: het wordt informatie die in je zit. En die informatie maakt dat je denkt wat je denkt en dat zorgt ervoor dat je doet wat je doet.”

“Bij sommige mensen gaat dat goed: zij vinden een leven dat past bij hun zijnsintentie, en zijn daardoor gelukkig. Bij anderen gaat het niet meteen van een leien dakje: zij hebben informatie die ervoor zorgt dat ze hun verlangen om vanuit wie ze zijn hun bijdrage te leveren steeds impactvoller gaan ervaren. Om die mensen te helpen écht zichzelf te worden, moeten we hun interne informatie veranderen. Dat is in essentie wat we met Quaning doen.”

Software maakt Quaning mogelijk

“Hoe we die interne informatie precies veranderen? Heel modern: met een software, die bestaat uit een hologrammaker en een algoritme”, legt Lieberwerth uit – kwantummechanische principes staan ervan aan de basis. “De technologie produceert analyses die duidelijk maken welke interne informatie voor de huidige vervelende situatie zorgt. Hij laat ook zien op welke gebieden de cliënt nog meer zichzelf te zijn heeft. Bovendien zorgt de technologie ervoor dat de ‘verkeerde’ informatie iemand verlaat, en dat nieuwe informatie – de informatie die hem helemaal zichzelf laat zijn – wordt opgenomen. De Quaner – zo noemen we de coach die de methode toepast – zorgt er met het volgen van het stappenplan in Quaning voor dat de informatieverandering in zijn cliënt geborgd wordt.”

“De software laat zien op welke gebieden de cliënt nog meer zichzelf te zijn heeft”

“Even voor de duidelijkheid: er wordt een cliënt geen kunstjes of vaardigheden of andere gedachten aangeleerd. Door de informatieverandering denkt iemand vanzelf in lijn met wie hij in wezen is en daarop volgt vanzelfsprekend en natuurlijk gedrag. Intern verandert er dus wel degelijk iets.”

Meer ontdekken?

Smaakt het verhaal van Lieberwerth naar meer? Wil jij Quaning ook in je praktijk kunnen toepassen, en daarmee coachees in maximaal zeven weken op het juiste spoor brengen? Neem via deze link dan eens contact met haar op. Op LinkedIn vind je Lieberwerth hier – een meer gedetailleerde uitleg van de Zijnsintentie en Quaning vind je op haar website.

‘De Nederlandse loopbaanwereld weet nog weinig van multipotentials – ik wil dat veranderen’

“Het leven van een generalist is soms frustrerend”, vertelt Catelijne Gerlag. Ze kan het weten: de coach, die zich richt op de doelgroep, is er zelf één. Waar die frustratie vandaan komt? “Generalisten als ik vinden veel verschillende soorten werk leuk”, begint ze uit te leggen. “Op zich is dat een zegen, we hoeven niet bang te zijn dat we zonder werk komen te zitten. Maar het betekent ook dat we nooit lang energie halen uit één en dezelfde baan – het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Ik ben inmiddels 52, en heb al drie verschillende carrières achter de rug. Bij elke move hoorde ik mensen zeggen: ‘ga je nu alweer iets anders doen?’. Ik kreeg daardoor het gevoel dat ik in m’n vorige werk was mislukt.”

Catelijne Gerlag

Nooit op één ding richten

Vijf jaar geleden bekroop dat gevoel (de onrust, het verlangen naar iets nieuws en meer voldoening in werk) haar opnieuw, en ging ze op onderzoek uit. Ze wilde weten: hoe was het in ’s hemelsnaam mogelijk dat ze steeds weer iets anders wilde, en hoe kon ze die drang in goede banen leiden? Haar research wierp vruchten af: de lessen die ze leerde deelt ze nu met mede-generalisten in haar loopbaancoachpraktijk, om hen te helpen succesvol en gelukkig te worden in werk.

“De lessen die ik leerde deel ik nu met mede-generalisten in mijn loopbaancoachpraktijk”

Vraag je Gerlag naar de belangrijkste les? Dan vertelt ze al snel over wat ambitieuze generalisten – ze noemt hen ook wel multipotentials – vooral níét moeten doen. Dat is: zichzelf in één richting forceren – dat is tenslotte tegennatuurlijk voor de groep. “Soms krijg ik mensen in mijn praktijk die bij een andere loopbaancoach wél werd geadviseerd om een enkel interessegebied te volgen: dat vind ik eeuwig zonde. Die loopbaanbegeleiders doen dat natuurlijk met de beste intenties, maar het maakt mensen onzeker en ongelukkig.”

Laat zien dat er tijd is voor meer

Begeleiders die met een multipotential te maken krijgen, kunnen veel beter voor een ander soort aanpak kiezen, vervolgt Gerlag. “Ik laat coachees die voor hun gevoel honderd verschillende dingen willen hun wensenlijst bijvoorbeeld terugbrengen naar pak hem beet twaalf items”, vertelt ze. “Twaalf is nog steeds veel, maar wel beter te overzien. Ze denken dan alsnog dat er simpelweg geen tijd is om al hun wensen uit te voeren, maar wanneer ik hun twaalf ideeën met hen langsloop, en voor elk een tijdsframe vaststel, ontdekken ze al gauw dat er meer mogelijk is dan gedacht.”

“Wanneer ik hun twaalf ideeën met hen langsloop ontdekken ze dat er meer mogelijk is dan gedacht”

“Is mijn coachee bijvoorbeeld dertig jaar oud, en wil hij helpen bij het oprichten van een weeshuis in een ontwikkelingsland, maar ook een trainingscentrum uitbaten op de hei? Dan laat ik hem zien: dat weeshuis kun je in twee jaar doen, en het ontwikkelen van die cursusruimte kost je misschien een jaar of drie – dat zijn vijf jaar in totaal. Dat betekent dat, ervan uitgaande dat je op je 65ste met pensioen gaat, je daarna nog dertig jaar overhebt voor andere projecten. Je ziet op zo’n moment dat er een last van hun schouders valt.”

Generalisten in soorten en maten

Multipotentials zijn er echter in soorten en maten: de categorie die eerst de ene passie wil najagen, en pas daarna de ander (en zodoende gebaat is bij de rekensom van hierboven), is slechts één van hen. “Een andere groep multipotentials vindt het leuk om werkzaamheden te combineren”, vertelt Gerlag. “Dan kan iemand in een baan van drie dagen per week het één doen, en daarnaast twee dagen als zzp’er met het ander aan de slag. Of je vindt een manier om al je talenten en passies in één baan of een eigen bedrijf te combineren, waarbij je regelmatig van pet wisselt. Wat maar voor jou werkt.”

“Of je vindt een manier om al je talenten en passies in één baan of eigen bedrijf te combineren”

Een vierde groep generalisten wil weliswaar veel verschillende dingen doen, maar heeft ook behoefte aan de structuur van een vaste baan, weet Gerlag tot slot. “Die groep is ondanks hun multipotentialisme het best af met een vast contract”, vertelt ze. “Maar dat betekent niet dat ze hun andere interesses opzij moeten schuiven”, vervolgt ze meteen. “Zij kunnen door middel van vrijwilligerswerk of hobby’s in hun vrije tijd volop aan hun trekken komen.”

Bewustwording creëren

Gerlag zou niets liever willen dan een Nederlandse loopbaansector waarin een ambitieuze generalist direct wordt herkend. “Zover zijn we echter nog lang niet”, moet ze toegeven. “Toen ik multipotentials ging bestuderen, vond ik vooral auteurs en een enkel wetenschappelijk onderzoek in Amerika en Canada” – een boek uit het laatstgenoemde land liet het kwartje bij haar vallen. “In Nederland was er niets.”

“Er is dus nog veel werk aan de winkel, vooral op het gebied van bewustwording”, besluit ze. “Want hoe kunnen loopbaanprofessionals generalisten helpen, als er niet eens cijfers over hun aanwezigheid op de Nederlandse arbeidsmarkt te vinden zijn?” De multipotential in Gerlag verschijnt aan het eind van het gesprek aan het oppervlak, als ze stelt: “misschien moet ik naast mijn coachwerk zelf die gegevens gaan verzamelen en onderzoek gaan doen.”

Verder lezen

Wil je meer lezen over generalisten, en aan welk soort begeleiding de groep behoefte heeft? Bekijk dan hier de (zeer actieve) LinkedIn-pagina van Gerlag, of bezoek via deze link haar website. Daar vind je ook een quiz voor multipotential cliënten, die een indicatie geeft van het soort generalist dat ze zijn.

Wat een aardbeving in Nieuw-Zeeland ons leert over duurzame loopbanen

Hoe richt een werknemer z’n carrière zo in, dat hij meer energie opwekt dan dat hij verbruikt? Jos Akkermans houdt zich dagelijks met dat vraagstuk bezig – hij is universitair hoofddocent op gebied van Duurzame loopbanen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Om uit te leggen waarom zijn veld zo belangrijk is, vertelt hij een verhaal over een allesverwoestende aardbeving, die twaalf jaar geleden plaatsvond in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch.

Jos Akkermans

Zelfs een traumatische aardbeving kan positief uitpakken

“Misschien kun je je de ramp nog wel herinneren”, gaat hij vanuit zijn kantoor op de universiteit van start – LoopbaanPro spreekt hem via een videoverbinding. “Hoe tragisch het ook was, voor mijn vak is de gebeurtenis erg interessant. Mijn collega’s en ik willen namelijk weten welk effect onverwachte, shockerende gebeurtenissen op een loopbaan kunnen hebben. Professionals in Christchurch die voor en na de aardbeving een enquête invulden, geven ons daar inzicht in.”

“Het is makkelijk om aannames te doen, maar kloppen die wel?”

“Je zou natuurlijk aannames over die effecten kunnen doen”, vervolgt de expert. “Als een familielid overlijdt, ligt een negatieve impact op iemands werk bijvoorbeeld voordehand. Maar is dat ook echt zo? Niet per se, laten de resultaten uit Nieuw-Zeeland zien. Want wat blijkt? Sommige mensen gaven hun professionele situatie een paar jaar na de aardbeving een hogere beoordeling dan ervoor. Dat gold vooral voor mensen die voorafgaand aan het natuurgeweld iets deden waar ze geen plezier uithaalden: de aardbeving gaf hun a new lease on life. En daarmee óók de motivatie om een beter passende baan te zoeken.”

“Verder interessant: mensen die voor de aardbeving goed in hun vel zaten, hadden het erna vaak een stuk lastiger op hun werk. Zij waren eerst blij met hun leven, maar nu was alles opeens op z’n kop gezet – zowel letterlijk als figuurlijk.”

Belangrijke les om werkgeluk te verhogen

De les uit Nieuw-Zeeland moge duidelijk zijn: een verschrikkelijke gebeurtenis hoeft niet per se negatieve gevolgen op je loopbaan te hebben. “Dat een negatieve ervaring een positieve draai aan je carrière kan geven, zagen we bijvoorbeeld ook in een onderzoek onder jonge ondernemers”, vult Akkermans nog aan. “Veel van hen waren in dat ondernemerschap beland omdat ze bij een grote corporate ontslagen waren – zo’n ontslag mag je best een persoonlijke shock-ervaring noemen. Hun carrière is er door dat trauma echter wél op vooruitgegaan – als ondernemer zitten ze immers een stuk beter op hun plek.

“Een negatieve shock kan prima positieve gevolgen voor je carrière hebben”

De hamvraag is vervolgens: waarom zijn Akkermans en zijn collega’s zo benieuwd naar de gevolgen die een shock-ervaring, positief dan wel negatief, op loopbanen heeft? “Omdat we aan de hand van ons onderzoek advies aan organisaties kunnen geven, en daarmee werkgeluk in de hele maatschappij verhogen”, is de platgeslagen versie van zijn antwoord.

Vakgebied ‘duurzame loopbanen’ beslaat nog veel meer

Tot slot benadrukt Akkermans dat zijn vakgebied uit veel meer bestaat dan de shock-ervaringen waar hij, op aandringen van uw LoopbaanPro-verslaggever, tot nog toe over sprak. Wat dan zoal? “In het kort komt het op het volgende neer”, begint hij uit te leggen: “de afgelopen decennia zien we carrières steeds meer een zaak van het individu worden. Vroeger kreeg je vaak rond je twintigste een baan, en die hield je in de regel tot je zestigste – in de tussentijd zorgde je werkgever voor je welzijn. Hoe anders is dat nu: mensen veranderen continu van werk, werkgever en werkvorm. Ze moeten al die transities zelf maar in goede banen zien te leiden – dat is natuurlijk heel complex. Wij onderzoeken hoe je dat het beste doet.”

“De werknemer van tegenwoordig moet complexe transities zelf in goede banen leiden”

“En natuurlijk”, besluit de universitair hoofddocent: “wij zijn niet de eersten die zich met het onderwerp bezighouden. In ons veld komen tenslotte drie ruimschoots bestudeerde velden samen: geluk, gezondheid en productiviteit. Waarom ons werk toch relevant is? Omdat de drie disciplines zich tot nu toe op eilandjes afspeelden: psychologen onderzochten werkgeluk, medici keken naar gezondheid en managers naar productie. Wij brengen die drie bij elkaar.”

Meer ontdekken?

Wil je meer weten over het academische vakgebied van duurzame loopbanen? Kom op 28 juni aanstaande dan naar de keynote van Akkermans op het IAEVG-congres in Den Haag. Andere vooraanstaande loopbaanexperts zijn tussen de 28ste en de 30ste ook van de partij.

Dit is het geheim achter de impact van de STERKscan

“De STERKscan maakt je zichtbaar als professional én als mens.” Op die manier vat Robinet Bargeman, directeur van loopbaan- en ontwikkelexpert Bureau STERK, de essentie van het loopbaaninstrument samen – ze ontwikkelde het enkele jaren geleden in samenwerking met diverse experts. “Die holistische aanpak – dat is een middel, geen doel op zich – is cruciaal bij het krijgen van handvatten voor je eigen persoonlijke en professionele groei”, voegt ze er meteen aan toe. “Tenslotte: pas als je patronen ontdekt in wie je bent, zowel privé als op kantoor, weet je hoe je jezelf kunt doorontwikkelen.”

Robinet Bargeman

Waarderend onderzoek dat begint met een poster

Nog ver voordat deelnemers aan de STERKscan bij dat doel terechtkomen, leggen ze een complex traject af, vervolgt de ontwikkelexpert. Dat traject begint met een poster: opnieuw iets dat dit instrument uniek maakt. “We nodigen mensen uit om bijvoorbeeld hun ambities en lijfspreuk, maar ook hun favoriete foto’s, op die poster te zetten”, vervolgt ze. “Waarom? Onder andere omdat die keuzes je in nadenk-stand brengen. Maar veel belangrijker nog: de poster laat patronen in je leven zien – je ontdekt erdoor wie je bent en wat je wil. Daarmee vormt hij de eerste stap – de aanleiding, eigenlijk – richting het uiteindelijke doel van de scan.”

Veel belangrijker nog: de poster laat patronen in je leven zien

“En natuurlijk:”, geeft Bargeman meteen toe, “al die patronen ontdek je niet door alleen de STERKscan in te vullen en je poster te bekijken – je hebt erbij de begeleiding van een professional nodig. Al onze mensen zijn daarom getraind in de gesprekstechnieken die bij de STERKscan horen: zij bouwen samen met je door aan je verhaal en leggen patronen bloot. Iets kenmerkends voor die technieken? Bijvoorbeeld dat ze alle vragen positief kritisch insteken, gebaseerd op de positieve psychologie van John Seligman. Die positiviteit doet iets met je brein: je wordt enthousiast over je eigen pakket aan kwaliteiten.”

Een voorbeeld van de STERK-poster

Stevige wetenschappelijke fundering

Dat de STERKscan werkt, weet Bargeman uit ervaring: het instrument sorteert negen van de tien keer het beoogde resultaat. “Dat succes komt niet uit de lucht vallen”, legt ze uit, “het wordt mogelijk gemaakt door een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing.” Ze vervolgt: “Toen ik de scan ontwikkelde, heb ik er een heuse studie van gemaakt – die is later door een keur van deskundigen gecontroleerd. En organisaties die het instrument nu gebruiken – grote onderwijsinstellingen, zorginstellingen en ziekenhuizen, bijvoorbeeld – toetsen die onderbouwing op hun beurt ook. De fundering is kortom stevig.”

“Toen ik de scan ontwikkelde, heb ik er een heuse studie van gemaakt”

Of Bargeman iets kwijt wil over die onderbouwing? “Ik noemde net John Seligman al, maar dat is natuurlijk niet mijn enige bron”, antwoordt ze. “Zo onderbouwen we onze grondgedachten bijvoorbeeld ook met de Broaden and Build-theorie van Barbara Fredrickson en vanuit de Appreciative Inquiry-gedachte (Waarderend Onderzoeken, red) van David Cooperrider en Diana Whitney. De Zelfdeterminatietheorie van Richard Ryan en Edward Deci nemen we trouwens ook mee. En je moet niet vergeten: de filosofie achter positief-kritische feedback is eeuwenoud. Niet voor niets nemen we een Socratische houding aan tijdens onze STERKscan-gesprekken.”

Martijn van Keulen

Impact

Dat de STERKscan niet alleen werkt op papier, maar ook in de praktijk, kan Bureau STERK-medewerker Martijn van Keulen beamen – hij is ook aangeschoven bij het gesprek. “Toen ik bij mijn sollicitatie voor het eerst met Bureau STERK in aanraking kwam, heb ik de STERKscan meteen gedaan”, vertelt hij. “Ik was positief verrast, moet ik eerlijk zeggen. Ik begon erdoor verbanden te zien; er gingen kwartjes vallen. De impact was groter dan ik me van tevoren had voorgesteld.”

“Ik was positief verrast, moet ik eerlijk zeggen”

En de STERKscan maakte niet alleen indruk op hem: Van Keulen ziet dagelijks wat het instrument met andere mensen doet, vertelt hij. “Laatst deden we bijvoorbeeld een traject op een basisschool: ik herinner me een deelnemende docent die dankzij de scan opnieuw ontdekte waarom ze haar werk ooit was gaan doen. Ze werd dus geconfronteerd met een onbewuste wetenschap, die voor haar werk wél heel belangrijk is. Dat ontroerde haar best een beetje. Precies dat zien we heel vaak: mensen worden, na eerst onbewust bekwaam te zijn geweest, bewust bekwaam!”

Verkleint de kans op uitval

Wie zich na dit verhaal over de scan wil inlezen, en daarvoor op de website van Bureau STERK terechtkomt, leest op die pagina ongetwijfeld ook een quote van Merel Buth, die een coachingstraject bij Bureau STERK volgde. Haar aanbeveling is krachtig: op de site laat ze optekenen dat wat haar betreft de STERKscan onderdeel zou moeten uitmaken van het basispakket van iedere zorgverzekeraar.

“De STERKscan zou onderdeel moeten uitmaken van het basispakket van iedere zorgverzekeraar”

Leg je de tekst aan Bargeman en Van Keulen voor? Dan stemmen ze er volledig mee in. “Uiteindelijk geeft de STERKscan je eigenaarschap en regie, dat leidt weer tot meer werkplezier en resultaat, en daardoor verkleint de kans dat je met burn-outs of ziekte te maken krijgt”, vertellen ze in koor. “Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je geen beroep hoeft te doen op zorg.”

Meer lezen

Meer lezen over de STERKscan? Stuur Van Keulen of Bargeman dan een bericht via LinkedIn door op één (of allebei) van voorgaande links te klikken. Ze sturen je met veel plezier het ruim 40 pagina’s-lange informatieboek over het instrument, mét theoretische onderbouwing – of één van de artikelen op basis van het gedane onderzoek. Ze praten je bovendien graag bij over de mogelijkheden die het instrument binnen jouw organisatie heeft.

Dit is wat loopbaanpro’s (volgens expert Sally Clarke) over burn-out moeten weten

Toen Sally Clarke op het vliegveld van de Franse stad Nantes aankwam, en voor het eerst in tijden haar broer weer zag, stortte ze in. “Zonder dat ik het zelf in de gaten had, lag ik daar opeens op de vloer”, vertelt ze met de kennis van nu. “En ik moest huilen – heel hard huilen. Het hield maar niet op.”

Sally Clarke

Burn-outs kun je voorkomen, leert de ervaring

Achteraf gezien is duidelijk wat er gebeurde in Nantes: Clarke, die opgroeide op het Australische platteland maar in Nederland advocaat werd, had een burn-out opgelopen. Aanvankelijk wilde ze dat zelf niet toegeven – “ik heb er misschien tegenaan gezeten, maar niet meer dan dat”, vertelde ze aan mensen die de suggestie wekten. Toch raakte ze nieuwsgierig naar het voorval: waarom was een bezoek aan haar in het buitenland studerende broer uit het niets een medisch noodgeval geworden? “Ik ben natuurlijk op onderzoek gegaan”, vertelt Clarke. “En dat onderzoek gaf me zoveel inzichten, dat ik over het onderwerp ben gaan publiceren.” Inmiddels – dat mag gezegd – is ze uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied.

“Ik werkte heel veel zonder te weten waarom ik dat deed”

Één van de belangrijkste lessen die Clarke uit haar onderzoek trok? Dat burn-outs te voorkomen zijn. “Al lezende ontdekte ik bijvoorbeeld dat mijn burn-out ontstond omdat ik heel veel werkte, zonder dat ik precies wist waarom ik dat deed”, legt ze uit. “Ik genoot van het prestige, maar kon geen antwoord geven op vragen als ‘wat wil ik?’ en ‘wie ben ik?’ Kun je die vragen wél beantwoorden, dan weet je van jezelf waar je grenzen liggen. De kans dat je een burn-out oploopt, wordt daarmee kleiner.”

Wat Clarke betreft is precies daar – het vinden van antwoorden, dus – een rol voor loopbaanprofessionals weggelegd. “Om preventief burn-outs te voorkomen, moet de beroepsgroep zorgen dat ze haar cliënten met compassie, kennis en bewustzijn uitrust”, vertelt ze. “Want heb je oog voor je eigen welzijn, weet je waar je grenzen liggen en ben je continu op de hoogte van je eigen emoties en stresslevels? Dan wordt het lastig voor een burn-out om zich in je lichaam te nestelen.”

Externe factoren vooral boosdoener

Om ervoor te zorgen dat het loopbaangilde haar boodschap te horen krijgt, spreekt Clarke op 29 juni op het IAEGV-congres in Den Haag – een evenement voor loopbaanprofessionals van over de hele wereld. Vanaf het spreekgestoelte zal ze echter niet alleen vertellen over hoe loopbaanpro’s mensen kunnen helpen bij het stellen van grenzen. “Dat zou ook gek zijn”, laat Clarke optekenen. “De kern van mijn boodschap is namelijk: een burn-out is nooit iemands persoonlijke schuld.”

“Een burn-out is nooit iemands persoonlijke schuld”

Wiens schuld het dan wel is? “Vaak die van de aanwezige cultuur”, vervolgt ze. Het begrip ‘cultuur’ split ze in die stelling in drie verschillende facetten op: bedrijfscultuur, maatschappelijke cultuur en persoonlijke cultuur. Ze wil er maar mee zeggen: je kunt van jezelf nog zo goed weten wat je grenzen zijn, maar als je werkgever niet de mogelijkheid biedt om aan de bel te trekken, je omgeving het heel normaal vindt als je bijvoorbeeld een verjaardag laat schieten voor werk, én je van nature perfectionistisch bent ingesteld, krijgt burn-out tóch makkelijk voet aan wal. Moraal van het verhaal? Loopbaanbegeleiders moeten hun cliënten niet alleen leren grenzen te stellen, maar hen vooral bewust maken van de rol van externe factoren.

Belangrijke rol voor mensen met invloed op cultuur

Clarke weet tot slot dat interne loopbaanprofessionals – zij zullen op 29 juni ongetwijfeld ook in de zaal zitten – meer kunnen doen dan alleen hun cliënten bewustwording bijbrengen. “Die groep mensen heeft immers écht invloed op hun bedrijfsculturen”, aldus de expert. “Mijn boodschap aan hen? Zorg dat jouw mensen ruimte krijgen om op adem te komen. In essentie is burn-out namelijk chronische werkstress, en alleen dat chronische hoef je tegen te gaan. Immers: een beetje stress is niet zo’n probleem, dat kennen we allemaal. Zo lang jouw mensen de kans krijgen om na het stressmoment rust te pakken, is er geen man overboord.”

“Zorg dat jouw mensen ruimte krijgen om op adem te komen”

Hoe je dat doet, mensen op adem laten komen? “Door stress bespreekbaar te maken”, antwoordt Clarke resoluut. “Dat doe je bijvoorbeeld door iedere weekvergadering af te trappen met de vraag: ‘hoe gaat het met jullie?’ En natuurlijk: niet iedereen zal bij die eerste meeting het achterste van z’n tong laten zien. Maar na verloop van tijd begrijpen ze wél dat er bij jou over stress te praten valt. Als je zelf ook nog eens het goede voorbeeld geeft door je eigen spanningen te delen, zorg jij daarmee voor een burn-outremmende cultuur.”

Meer ontdekken

Meer horen over de rol van loopbaanprofessionals in burn-outpreventie? Kom op 29 juni dan naar het IAEVG-congres om Sally Clarke over het onderwerp te horen spreken. Via deze link vind je meer informatie en kun je tickets bestellen.

‘Met loopbaanbegeleiding kun je niet jong genoeg beginnen’

Met MijnLoopbaancoach, een app die het ouderwetse reflectieverslag naar de 21ste eeuw brengt, ontwierpen de afgelopen 7 jaar meer dan tienduizend jongeren hun eigen loopbaandossier. Nu is het platform toe aan een update, vindt Loopbaangroep, de organisatie die het platform ontwikkelde. “MijnLoopbaancoach wordt straks persoonlijker en krijgt meer ruimte voor begeleiders” vertelt Monique van de Perre, Marketing en Communicatiemanager bij het bedrijf. “Bovendien interessant: we hopen met de vernieuwde app ook de bovenbouw van het basisonderwijs te bereiken.”

Monique van de Perre

Reflectievragen geven inzicht in competenties

Maar voordat Van de Perre stilstaat bij wat de toekomst brengt, wil ze allereerst vertellen over de app die nu bestaat. “MijnLoopbaancoach geeft leerlingen en studenten de mogelijkheid om een loopbaandossier op te bouwen,” steekt ze van wal. “Dat doen ze door ervaringen aan hun profiel toe te voegen – ik heb het dan over een stage, een bijbaan of een meeloopdag, maar ook over binnenschoolse activiteiten, zoals ervaringen tijdens de les of aan het einde van een project. In de app reflecteren ze aan de hand van vragen op die ervaringen; al die reflecties samen geven hun inzicht in hun loopbaancompetenties. Je zult begrijpen: aan de hand van dat inzicht maken ze vervolgens gericht keuzes. Dat kan voor een vervolgopleiding zijn, maar ook voor een eerste stap op de arbeidsmarkt.”

“MijnLoopbaancoach geeft leerlingen en studenten de mogelijkheid om een loopbaandossier op te bouwen”

Van de Perre benadrukt dat MijnLoopbaancoach geen volledig alternatief voor fysieke loopbaanbegeleiding is, en dat de update die eraan zit te komen dat ook niet zal zijn. “De tool werkt het best in combinatie met begeleiding vanuit school, en in een ideale wereld zou iedereen een loopbaancoach van vlees en bloed hebben”, vertelt ze. “Maar aangezien die utopie ver weg is, hopen we met de geplande extensie dat zoveel mogelijk leerlingen en studenten van MijnLoopbaancoach gebruik gaan maken. Dat doet namelijk ook al wonderen voor je potentiële werkgeluk.”

Zo ziet de desktop-dashboard van MijnLoopbaancoach er nu nog uit

Persoonlijker, ruimte voor coach en piepjonge doelgroep

Je zou denken: aan een succesrecept hoef je niets te veranderen. En dat gaat MijnLoopbaancoach dus ook niet doen, legt Van de Perre uit. Wat er wel op de planning staat? Het platform zal zijn functies persoonlijker maken – gebruikers worden bijvoorbeeld in staat gesteld om eigen foto’s en thema’s in te stellen. Bovendien krijgen loopbaanbegeleiders vanuit scholen simpelweg meer mogelijkheden met de tool. Zo kunnen ze in de nieuwe versie push-notificaties activeren: daarmee kunnen ze leerlingen aansporen om met specifieke loopbaanbegeleidings- en oriëntatievraagstukken aan de slag te gaan.

Gebruikers worden straks in staat gesteld om eigen foto’s en thema’s in te stellen

Over de opvallendste uitbreiding die MijnLoopbaancoach in de nabije toekomst hoopt door te voeren heeft de communicatiemanager van Loopbaangroep het dan nog niet eens gehad. “Deze app kan eenvoudig geschikt worden gemaakt voor het primair onderwijs”, vertelt ze glunderend – “dat is een doelgroep die de loopbaansector nu nauwelijks bedient. We doen dat omdat we geloven in een Leven Lang Ontwikkelen”, vervolgt ze, “en je leven begint natuurlijk niet pas als je tiener bent. Als kind doe je ervaringen op die later veel kunnen zeggen over welke loopbaan bij je past: het is dus goed om op die ervaringen te reflecteren wanneer ze vers in je geheugen liggen.”

Een loopbaandossier in de huidige versie van MijnLoopbaancoach

Wetenschappelijke basis

Iets anders dat Van de Perre graag wil toevoegen? “Dat de opzet van MijnLoopbaancoach gebaseerd is op de op de methodiek van Prof. Dr. Marinka Kuijpers!”, vertelt ze. “Dat geldt voor zowel de huidige, als voor de geüpdate versie van de app.”

“De opzet van MijnLoopbaancoach is gebaseerd op de methodiek van Prof. Dr. Marinka Kuijpers!”

“Jongeren die van ons platform gebruikmaken, zien hun voortgang vanwege die methode in vijf verschillende loopbaancompetenties,” begint ze het wetenschappelijke fundament uit te leggen. “Dat zijn kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken. Het onderzoek van Kuijpers toonde in 2003 namelijk al aan dat die competenties het meest over het loopbaanontwikkelingsgedrag van werknemers zeggen. Kuijpers liet, samen met Dr. Frans Meijers, later zien dat die competenties bovendien relevant zijn voor jongeren die nog niet werken – de doelgroep van MijnLoopbaancoach, dus.”

“Inmiddels, bijna twintig jaar later, zijn de vijf loopbaancompetenties zo goed ingeburgerd dat ze wettelijk deel uitmaken van Loopbaanoriëntatie en Begeleidingsprogramma’s in het vmbo en mbo-onderwijs”, vervolgt Van de Perre. “Op havo- en vwo-niveau worden scholen trouwens ook gestimuleerd om ervan gebruik te maken. Het is daarom niet meer dan logisch dat wij MijnLoopbaancoach eveneens op basis van de vijf componenten hebben ingericht.”

Voortbouwen op succes

Uiteindelijk hoopt Van de Perre dat de nieuwe versie van MijnLoopbaancoach verder aan het werkgeluk gaat bijdragen, net als de huidige versie van de app dat doet. “Het mooiste succes dat we afgelopen jaren hebben bereikt, is dat een boel scholen MijnLoopbaancoach onderdeel van hun eigen onderwijsprogramma hebben gemaakt”, vertelt ze tevreden.

Ze sluit af: “met de nieuwe versie van de app lanceren we een platform dat jongeren nóg beter stimuleert en ondersteunt bij hun ontwikkeling. Want dat – de mogelijkheid om jezelf je leven lang te ontwikkelen – gunnen we iedereen: jong én oud!”

Meer weten?

Benieuwd hoe de MijnLoopbaancoach-app precies werkt? Of wil je weten hoe jouw onderwijsinstelling ervan gebruik kan maken? Stuur Van de Perre een berichtje via monique@loopbaangroep.nl! Ze neemt dan contact op om je vraag te beantwoorden, en te zien wat de app voor jou kan betekenen.

Margot Ros begeleidt expats: ‘je kunt hun wereld duizend keer groter maken’

“Als loopbaancoach van expats beoefen je een andere tak van sport, maar niet om de reden die je zou denken.” Dat vertelt Margot Ros, loopbaanbegeleider met een specialisatie in internationaal talent. “Anders dan vaak wordt verwacht, weten expats namelijk precies hoe onze arbeidsmarkt in elkaar steekt: ze zijn hoogopgeleid en hebben hun research gedaan”, legt ze uit. “En tóch vergt werken met arbeidsmigranten een andere aanpak”, vervolgt ze. “Dat zit hem in de unieke Nederlandse cultuur.”

Expats moeten wennen aan unieke directheid

Nederlanders, zo meent Ros namelijk, zijn directer dan welk volk ter wereld dan ook. “Als loopbaancoach van een expat hou ik dat cultuurverschil in m’n achterhoofd”, vertelt ze. “Ik benoem bijvoorbeeld continu dat ik op de man af vragen stel, en vertel mijn cliënten dat ze in sollicitatiegesprekken hetzelfde kunnen verwachten. Directheid betekent trouwens ook: zet lekker een foto op je cv! In veel andere landen is dat niet gebruikelijk, maar hier wel. En die foto mag gerust een tikkie informeel zijn, ook dat zijn expats niet gewend. Ze gaan dan zo” – Ros doet een hark na – “op de foto staan. Dat maakt je niet erg approachable.”

Ik benoem bijvoorbeeld continu dat ik op de man af vragen stel”

Er is nog een gigantisch cultuurverschil dat expats moeten overbruggen, weet Ros. “Ze zijn hier gelijkwaardig aan hun recruiter, hiring manager of werkgever”, legt ze uit, “dat gebrek aan hiërarchie kennen ze niet. Ik adviseer mijn cliënten daarom een informelere toon in hun sollicitatiebrieven en -gesprekken aan te slaan, en als het even kan om zelf de regie te pakken. Vraag die werkgever gewoon wat hij zoekt: pas dan kun jij hem vertellen hoe je kunt helpen!”

“Eigen initiatief nemen komt overigens ook in een eerder stadium van het werkzoekproces van pas”, vertelt Ros tot slot. “Dat zit zo: expats zijn niet gewend om hun eigen carrièrewensen onder de loep te nemen. Ik chargeer natuurlijk, maar ‘gewoon’ doen wat de baas zegt is een belangrijk onderdeel van veel buitenlandse werkculturen. Hier is dat anders, en dus motiveer ik mijn cliënten om in het begin van ons begeleidingstraject te onderzoeken of ze eigenlijk niet liever in een carrièreswitch willen werken.”

Kennis hard nodig nu markt internationaliseert

De tips die Ros aan haar cliënten geeft, gaan we op korte termijn in steeds meer loopbaanpraktijken horen, valt te verwachten. Want nu de arbeidsmarktkrapte toeneemt, moeten recruiters de oplossing ervoor in het buitenland zoeken, zeggen experts: daar zullen ze personeel vinden dat in Nederland niet rondloopt. Lang verhaal kort: het aantal arbeidsmarktmigranten op onze markt zal stijgen, en logischerwijs zullen ze zich dus ook in steeds grotere getalen bij Nederlandse loopbaanbegeleiders melden.

Het aantal arbeidsmarktmigranten op onze markt zal stijgen

Dat Ros zich de laatste tijd meer en meer op kennismigranten is gaan focussen, heeft overigens niets met die trend te maken: “ik doe het gewoon omdat ik de doelgroep interessant vindt”, legt ze uit. “Ik heb zelf internationale werkervaring, onder andere op Cuba en in Spanje en Turkije, ik weet dus hoe alleen expats zich kunnen voelen. En ik spreek een paar talen – dat helpt ook. Natuurlijk: als je hier wilt werken moet je op z’n minst in het Engels uit de voeten kunnen. Maar moet ik even iets persoonlijks bespreken met mijn cliënt? Dan is het fijn als ze dat in hun eigen taal kunnen doen.”

Aandacht voor diploma’s, interculturele skills en Steenkolenengels

Als al die expats straks ook bij jouw praktijk aankloppen, zijn er volgens Ros een aantal dingen waar je op moet letten. “Allereerst is het belangrijk dat je weet dat hun buitenlandse diploma’s hier niet altijd geldig zijn”, legt ze uit. “Iemand kan geschikt zijn voor een bepaald beroep, en ook alle kwalificaties in huis hebben, maar als zijn diploma’s in Nederland niet worden erkend, moeten jullie alsnog naar iets anders op zoek. Vooral voor medische professionals is dat heel frustrerend, vind ik. Daar is in Nederland namelijk een groot gebrek aan, maar omdat wij diploma’s uit andere landen, en óók uit ontwikkelde landen, niet erkennen, lopen we die mensen toch mis.”

“Als de diploma’s van je cliënt in Nederland niet worden erkend, moet je alsnog naar iets anders op zoek”

“Als loopbaancoach van een expat moet je daarnaast sterke interculturele skills hebben”, vervolgt Ros. “Dat betekent dat je herkent wanneer iemand halve waarheden vertelt. Mensen uit sommige culturen vinden het bijvoorbeeld lastig om ‘nee’ te zeggen. Aan jou om te ontdekken of iemand die reistijd van 45 minuten écht geen probleem vindt, of dat-ie gewoon beleefd probeert te zijn.”

Begeleiders van expats moeten hun cliënten tot slot waarschuwen voor vacatureteksten in het Steenkolenengels, weet Ros. “Die kunnen namelijk voor verwarring zorgen. Laatst kwam een cliënt een vacaturetekst tegen waarin een Nederlandse recruiter het woord ‘pré’ in pre had vertaald. De expat in kwestie dacht daardoor dat de wens van een werkgever een vereiste was.”

Dankbaar werk

Geef je een internationale cliënt de juiste adviezen? En beschik je over de kwaliteiten die een loopbaancoach voor expats nodig heeft? Dan is het enorm dankbaar werk, vertelt Ros tot slot. “Soms denk ik: ‘wat ik vertel is heel logisch, waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ Maar dan bedenk ik me dat al die informatie voor de persoon tegenover me goud waard is – hun wereld wordt opeens duizend keer groter. Het is fantastisch om zoveel impact op carrières en daarmee levens te maken.”

“Het is fantastisch om zoveel impact op carrières en daarmee levens te maken”

“Laatst nog”, vertelt Ros glunderend, “had ik een enorm verlegen cliënt. Dat lag deels aan haar karakter, maar ook zeker aan haar culturele achtergrond. Samen hebben we alles aan haar sollicitatiestrategie veranderd, eigenlijk. Haar LinkedIn-profiel, cv, sollicitatiebrief en persoonlijke pitch maakten we direct en informeel. Opeens werd ze uitgenodigd bij werkgevers waar ze daarvoor nooit aan tafel kwam, en uiteindelijk vond ze een prachtige baan. Veel beter dan dat wordt het niet, toch?”

Meer lezen

Meer weten over de rol van expats op de Nederlandse arbeidsmarkt, en wat loopbaanprofessionals voor hen kunnen betekenen? Kom dan op 14 februari naar het Werf&-congres over precies dat onderwerp. Via deze link vind je meer informatie, en kun je je direct aanmelden.