fbpx

LoopbaanPro Live hield ons op het puntje van de stoel

Het evenement werd afgelopen donderdag voor de tweede keer gehouden. Arbeidsmarktkrapte stond centraal, terwijl de LoopbaanPro Awards, een gewaagde voorspelling en een handvol interessante platforms de boventoon voerden.

Joost de Ruiter on december 19, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
LoopbaanPro Live hield ons op het puntje van de stoel

We kunnen er kort over zijn: de tweede editie van LoopbaanPro Live, een evenement voor en door de loopbaansector, was een geweldig succes. Afgelopen vrijdag vond de bijzondere middag plaats, en dankzij boeiende experts hebben we twee uur lang op het puntje van onze stoel gezeten. Was je er niet bij, maar wil je tóch een gevoel krijgen bij dit fantastische event? Dan raden we je aan het hele programma via deze stream terug te kijken. Ben je op zoek naar een samenvatting van de middag? Dan hebben we speciaal voor jou onderstaand verslag opgesteld.

Krapte biedt kansen, bleek uit eerste tafelgesprek

Schakelde je afgelopen donderdag om 15 uur in op LoopbaanPro Live? Dan werd je welkom geheten door dagleider Ester Leibbrand. De voormalig voorzitter van brancheverening Noloc opende het evenement met Birgit Vandermeulen en Ruerdje van Mierlo aan haar zijde. Samen besprak het drietal een thema dat de rest van de middag centraal zou staan: de krapte op de huidige arbeidsmarkt.

Van Mierlo, gerenommeerd loopbaancoach en bestuurslid bij branchevereniging Noloc, bleek cijfers naar dat gesprek te hebben meegenomen. Zo wist ze onder andere te vertellen dat 75% van alle sectoren momenteel met krapte te maken heeft. En ze wist dat die krapte voorlopig zal aanhouden – vergrijzing heeft daar volgens haar veel mee te maken. Maar waar de meeste werkgevers het waarschijnlijk benauwd kregen van de boodschap van Van Mierlo, ziet de loopbaancoach er zelf vooral kansen in.

“75% van alle sectoren heeft momenteel met krapte te maken”

“Werkgevers weten dat het nu lastig is om nieuwe mensen te vinden, dus gaan ze extra hun best doen om hun huidige werknemers te behouden”, zo redeneerde ze. “Interne loopbaanbegeleiding is vaak onderdeel van hun retentiestrategie; voor onze sector is dat goed nieuws.”

Vandermeulen, die bij het gesprek aanwezig was omdat ze vorig jaar tot LoopbaanPro van het Jaar werd gekroond, zag de kansen die Van Mierlo schetste ook. Zij merkte daarnaast op dat de loopbaansector door de arbeidsmarktkrapte een extra verantwoordelijkheid had gekregen. “Je ziet dat veel werkzoekers momenteel automatisch solliciteren in kraptesectoren”, vertelde ze. “Dat doen ze omdat ze denken dat daar de meeste kans op sollicitatiesucces ligt. Aan ons de taak om hen eraan te herinneren dat een baan krijgen één is, maar een baan behouden een tweede. Voor dat laatste zul je je werk toch echt met enig plezier moeten doen, anders is je risico op uitval hoog. Het door jou gekozen loopbaanpad is in dat geval dus niet duurzaam.”

Van link naar rechts: Leibbrand, Van Mierlo en Vandermeulen

Platforms regeren de arbeidsmarkt van morgen

Intelligence Group-directeur Geert-Jan Waasdorp deelt de mening van Vandermeulen grotendeels, zo bleek enkele minuten later – Waasdrop had op dat moment net het podium bestegen om een presentatie over de toekomst van de arbeidsmarkt te geven. “Natuurlijk zijn je competenties en interesses belangrijk, maar er moet vanuit de markt wél vraag zijn naar de werkzaamheden die je wilt doen”, vertelde hij. “Om te kunnen bepalen of het door jou gekozen loopbaanpad duurzaam is, zou iedere vacature eigenlijk duurzaamheidslabels moeten hebben. Net als je koelkast of je broodrooster dat heeft!”

“Iedere vacature zou een duurzaamheidslabels moeten hebben, net als je koelkast en je broodrooster”

Wat betreft de toekomstvisie op de arbeidsmarkt van Waasdorp? Daar kon hij helder over zijn: platformwerk gaat onze arbeidsmarkt overnemen. En dat is niet voor niets, zo vertelde hij: we leven immers in een on-demand-maatschappij. Om de aantrekkingskracht van platformwerk op de nieuwe generatie te illustreren gaf hij een voorbeeld van een blutte jongere die vanavond tóch wil stappen. “Hij kan door de huidige ontwikkelingen ’s middags een tijdje afwassen, en daarna meteen betaald krijgen. Op die manier heeft hij een paar uur later genoeg entreegeld voor een nachtclub, en kan hij nog een biertje kopen ook.”

Platformwerk zal, zij het in een afwijkende vorm, voor hoogopgeleide werkzoekers eveneens steeds populairder worden, voorspelde Waasdorp verder. De arbeidsmarktexpert denkt dat veel van die hoogopgeleide werkzoekers al in de nabije toekomst een profiel op een digitaal platform zullen hebben. Daarop zullen, zo meent hij, hun vaardigheden, werkervaring en opleidingen te vinden zijn. “Net als op een website als OnlyFans kunnen werkgevers potentiële werknemers dan betalen om hun profiel in te mogen zien. Die werkgevers kunnen daarna ontdekken of zij openstaande vacatures hebben die aansluiten op het functieprofiel van de kandidaat in kwestie”. Tussenpartijen als uitzend- en detacheringsbureaus zullen door die ontwikkeling minder relevant worden, zo ziet Waasdorp in zijn glazen bol.

Geert-Jan Waasdorp middenin zijn betoog

Skills, multiculturele werkzoekers en gepensioneerden

Waasdrop had het podium nog niet geruimd, of Stephen Arts, Martin Reekers en Maarten Westerduin hadden zijn plaats ingenomen. Met z’n drieën spraken ze verder over de huidige arbeidsmarktsituatie – vanzelfsprekend nog altijd onder de bezielende leiding van Ester Leibbrand.

Het mooie aan dit gesprek? Alle drie de heren bleken vanuit hun eigen expertise gedeeltelijke oplossingen voor de huidige krapte in huis te hebben! Neem Arts: hij begeleidt in het dagelijks leven multicultureel talent naar een droombaan. Daardoor komt een groep die nu soms langs de zijlijn van de arbeidsmarkt blijft staan toch aan passend werk. Zijn geheime recept? “Ik zie dat de groep die ik begeleid wel de talenten heeft om bij mooie bedrijven aan de slag te gaan, maar vaak in eerste instantie de click met een hiring manager mist. Dat komt omdat mijn doelgroep een andere culturele omgang gewend is. Om die drempel weg te nemen adviseer ik aan de ene kant werkgevers over hoe ze objectieve sollicitatietrajecten kunnen inrichten. Maar de regie ligt wat mij betreft ook heel duidelijk bij de kandidaat: hij of zij moet aan een werkgever kunnen laten zien dat hij wel degelijk goed in de groep zal vallen.”

Talent met een niet-Nederlandse achtergrond mist de click met een hiring manager

De oplossing van Reekers voor de arbeidsmarktkrapte, dan? Het inzetten van mensen die met pensioen zijn gegaan! “Zij willen in veel gevallen namelijk maar wat graag bijdragen aan de samenleving”, vertelde de arbeidsmarktexpert die zelf ook de pensioengerechtigde leeftijd is gepasseerd. “De autonomie die komt kijken bij hun pensionering vinden veel mensen weliswaar fijn, maar alleen als daar ook een leuke daginvulling tegenover staat. Kun je die als werkgever bieden? Dan komen ze maar wat graag voor je werken.” Volgens Reekers maken ondernemers op dit moment nog te weinig gebruik van dit arbeidspotentieel, en dat is zonde, vertelde hij. “Deze groep is het geschenk van de eeuw, maar werkgevers verzuimen om hem uit te pakken.”

Of het nu gaat om gepensioneerden, multiculturele sollicitanten of andere werkzoekers: Maarten Westerduin heeft dé manier waarmee ze een baan kunnen vinden die bij hen past. Tijdens het tafelgesprek vertelde hij namelijk over SkillsCV “Met dat platform”, zo liet Westerduin optekenen, “hoef je als werkzoeker alleen in te voeren wat jouw vaardigheden zijn. Vervolgens zie je meteen welke openstaande vacatures op die vaardigheden aansluiten. Zo vind je heel gauw werk dat precies bij je past.”

Van links naar rechts: Leibbrand, Reekers, Arts en Westerduin

Nóg een interessante nieuwe tool

Het LoopbaanPro-live publiek was in de zaal nog zichtbaar aan het nagenieten van de mogelijkheden van het SkillsCV-platform, toen bleek dat ook het toetje van LoopbaanPro Live uit een interessante tool zou bestaan.

Ook het toetje van LoopbaanPro Live bleek uit een interessant platform te bestaan

Kim Davelaar van kennis- en dienstencentrum CAOP presenteerde ter dessert namelijk Platformnaarwerk.nl, een digitale omgeving waar ze eerder al op deze website over vertelde. Loopbaanprofessionals in het publiek ontdekten tijdens haar lezing een geheel nieuwe manier om hulpmiddelen voor hun cliënten op te sporen. U raadt het misschien al: Platformnaarwerk.nl brengt al dat gereedschap overzichtelijk in beeld.

Davelaar vertelt over Platformnaarwerk.nl

LoopbaanPro Awards

We zouden het bijna vergeten, maar tussen alle razendinteressante lezingen door, werden ook nog eens de LoopbaanPro Awards uitgereikt. Alle genomineerden hadden daarvoor plaatsgenomen in de LoopbaanPro Live-studio, waardoor Marieke Wehner, Managing Director van LoopbaanPro, hen steeds snel om een eerste reactie kon vragen. Wil je die reacties (nogmaals) zien? Dan verwijzen we je graag (nogmaals) door naar deze stream.

Om de spetterden uitreiking van de LoopbaanPro Awards te resumeren: Debby Lux ging er met de LoopbaanPro van het Jaar Award vandoor – de jury onder leiding van Esther Leibbrand prees haar missie om het taboe op om hulp vragen te doorbreken.

In de categorie Loopbaanteam van het Jaar vielen de mensen bij het Refugee Talent Hub in de prijzen. Volgens de jury zijn zij een voorbeeld voor velen, omdat ze loopbaanhulp bieden aan een kwetsbare groep.

Debby Lux ontvangt de LoopbaanPro van het Jaar-Award uit de handen van haar voorganger Birgit Vandermeuelen

De jury gaf tot slot een prijs aan het Leukomteleren-platform van supermarktketen Jumbo. De Award in de categorie Loopbaancase van het Jaar kwam op hun naam vanwege de duidelijke processen en de herkenbare en korte lijnen in hun carrièrekeuzehulp-tool, zo liet de jury bij monde van Leibbrand weten.

Leibbrand zei ook te begrijpen dat de publieksprijs in die categorie naar het PostNL-platform Go For IT was gegaan. LoopbaanPro-lezers beloonden dat initiatief volgens haar omdat het mensen stimuleert om kansen te pakken die passen bij hun kwaliteiten.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*