fbpx

Dit platform is een cruciale gereedschapskist voor elke loopbaanbegeleider

Een timmerman heeft een hamer, en een dokter een stethoscoop. En loopbaanbegeleiders? Die hebben natuurlijk óók gereedschap nodig. Op Platformnaarwerk.nl vind je de meest geschikte tools voor jouw cliënt overzichtelijk terug.

Joost de Ruiter on december 15, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit platform is een cruciale gereedschapskist voor elke loopbaanbegeleider

Volgens Kim Davelaar staat het buiten kijf: loopbaancoaches hebben behoefte aan een platform waar ze eenvoudig hulpmiddelen voor hun cliënten kunnen vinden. En zij kan het weten: samen met haar collega’s bij kennis- en dienstencentrum CAOP is ze verantwoordelijk voor de totstandkoming van precies zo’n platform. “Bij het samenstellen van de kennisbank merkten we nogmaals de noodzaak ervan”, vertelt de ervaren projectmanager achteraf. “Want ondanks dat we veel connecties in verschillende sectoren en branches hebben, bleek het tóch lastig om goede begeleidingstools op te sporen. Kun je nagaan hoe lastig die zoektocht tot nu toe voor de gemiddelde zelfstandige coach is geweest!”

Kim Davelaar

Een overzichtelijke etalage

Dankzij Platformnaarwerk.nl zijn die moeilijke tijden nu gelukkig voorbij, vervolgt Davelaar trots. “Begeleiders hoeven dankzij het initiatief niet meer in het wilde weg te Googelen; ze zijn ook niet meer afhankelijk van hulpmiddelen die door derden worden aangedragen. In plaats daarvan vinden ze de tools die ze zoeken eenvoudig via onze site. Dat gaat supersnel, en professionals ontdekken erdoor bovendien nuttige initiatieven waar ze hiervoor nog nooit van hadden gehoord. Trouwens: het platform ziet er heel gelikt uit, én het is gratis te gebruiken. We hebben geen winstoogmerk.”

“Begeleiders hoeven dankzij het initiatief niet meer in het wilde weg te Googelen”

Wat het platform wél heeft? “Tools die coaches kunnen inzetten bij het begeleiden van hun cliënten, in de breedste zin van het woord”, vertelt Davelaar. “We hebben als het ware een overzichtelijke etalage ingericht. Daarin kom je onder andere omscholingsprogramma’s tegen: dat zijn dus landelijke en regionale initiatieven die door een uiteenlopend aantal branches is ontwikkeld om mensen naar zich toe te trekken.”

De online gereedschapskist van Davelaar en haar collega’s bestaat echter uit veel meer dan alleen die omscholingsprogramma’s, vertelt ze. “We hebben bijvoorbeeld ook zelfsscans om te ontdekken of een sector bij je cliënt pas, sectorspecifieke vacaturesites en financieringsmogelijkheden in ons platform opgenomen”, somt ze op. “Daarnaast heeft de site een gratis helpdeskfunctie. Loopbaanprofessionals kunnen die service inschakelen om hulp te krijgen bij hun werk.”

Screenshot van de Platfromnaarwerk.nl-homepage

Kennisbank wordt wekelijks geüpdate, ook op verzoek

Sinds de lancering van het platform hebben ze bij CAOP niet stilgezeten: Davelaar vertelt dat Platformnaarwerk.nl nog regelmatig wordt uitgebreid. “Iedere week komen we nieuwe initiatieven tegen die in onze kennisbank passen”, vertelt ze.

“Iedere week komen we nieuwe initiatieven tegen die in onze kennisbank passen”

“En ontdek je als loopbaanprofessional dat ons platform een bepaald initiatief nog mist? Dan horen we dat graag!”, vervolgt Davelaar. “We waarderen het als je ons in zo’n geval een linkje naar het hulpmiddel stuurt – wij zorgen dan dat het, inclusief passende content, in onze kennisbank verschijnt.”

Bijdrage aan coaches met belangrijke rol

Davelaar is blij dat ze met haar platform het loopbaangilde kan ondersteunen, vertelt ze. “Dat komt omdat de professionals in deze sector een heel belangrijke rol op de arbeidsmarkt hebben”, zo laat ze optekenen. “En ik weet dat ze echt keihard werken om die rol te vervullen. Dat onze kennisbank hen wat werk uit handen neemt, voelt daarom extra goed.”

“Loopbaanprofessionals hebben een heel belangrijke rol op de arbeidsmarkt”

Vraag je Davelaar waarom de rol van loopbaancoaches wat haar betreft zo belangrijk is? Dan vertelt ze over het diepgravende werk van de beroepsgroep. “Professionals in deze branche laten mensen niet zomaar solliciteren op vacatures die aansluiten op hun meest recente functie”, steekt ze van wal. “In plaats daarvan onderzoeken ze wat mensen drijft, en van welk soort werk ze energie krijgen. Dat is informatie die je alleen naar boven haalt als je met iemand in dialoog gaat.”

Rol wordt alleen maar belangrijker

Davelaar heeft er alle vertrouwen in dat haar platform de komende tijd veel gebruikt zal worden. Dat is niet in de laatste plaats omdat de loopbaanbranche alleen maar meer werk op haar bordje zal krijgen, zo voorspelt de projectmanager uit Den Haag. Ze ziet daarvoor twee belangrijke redenen.

“De loopbaanbranche gaat in de toekomst alleen maar meer werk op haar bordje krijgen”

“Ik denk allereerst dat loopbaancoaches steeds vaker intern zullen worden ingezet”, vertelt ze. “In de strijd tegen krapte is instroom namelijk belangrijk, maar behoud is dat nog veel meer. Werkgevers kunnen dat behoud stimuleren, bijvoorbeeld door werk eerlijk te belonen, en door een veilige omgeving te creëren. Maar ook investeren in ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers zal zoden aan de dijk zetten – daarvoor zullen ze dus loopbaancoaches in de arm moeten nemen.”

“Daarnaast gaan skills op de arbeidsmarkt van morgen een belangrijke rol krijgen”, vervolgt Davelaar. “Bij die transitie is opnieuw een belangrijke rol voor loopbaanbegeleiders weggelegd. Immers: een persoon is veel meer is dan zijn cv, én je persoonlijke skills zeggen meer over je potentie dan je diploma. Maar wil je ergens solliciteren op basis van je vaardigheden? Dan moet je wel eerst weten welke skills jij hebt – een loopbaanbegeleider helpt je om ze te ontdekken.”

LoopbaanPro Live

Wil je weten hoe je Platformnaarwerk.nl kunt inzetten in jouw praktijk? Schuif dan later vandaag via deze linkaan bij LoopbaanPro Live! Om 16:55 vertelt Davelaar zelf over haar initiatief vanuit onze studio in Utrecht.

Ben je al vanaf 15 uur van de partij? Dan luister je bovendien naar vooraanstaande experts als Geert-Jan Waasdorp en Maarten Westerduin: zij vertellen hoe de loopbaansector een eind aan de huidige arbeidsmarktkrapte kan maken. Tussen de sprekers door zie je ten slotte voormalig Noloc-voorzitter Ester Leibbrand in een spetterende ceremonie de LoopbaanPro Awards uitreiken. Spannend, dus!

Nogmaals: via deze link zien we je vanaf 15 uur graag terug bij LoopbaanPro Live!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*