fbpx

‘Mensen gaan straks niet meer naar een loopbaancoach, ze hebben er al eentje in hun achterzak’

Het internet maakte reisadviseurs overbodig, en datzelfde gaat kunstmatige intelligentie met loopbaanadviseurs doen, meent Laurens Waling. Hij spreekt erover op 1 juli tijdens het Seminar AI & Loopbaanprofessionals in Rotterdam.

Joost de Ruiter on mei 29, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Mensen gaan straks niet meer naar een loopbaancoach, ze hebben er al eentje in hun achterzak’

Of Laurens Waling bang is om met pek en veren de zaal uitgejaagd te worden, nadat hij op het Seminar AI & Loopbaanprofessionals heeft gesproken? Die vraag lacht de AI-expert weg: “ik ben een conflictvermijdend persoon, dus zo ver zal ik het niet laten komen.” Toch zullen coaches die op 1 juli dat seminar bezoeken meteen door hem op scherp worden gezet. Waling verzorgt namelijk de inleiding, en voorspelt daarin dat kunstmatige intelligentie ervoor zorgt dat de maatschappij straks geen loopbaanadviseurs meer nodig heeft.

Laurens Waling

Internet en reisbureaus achterna

Die boodschap moet de beroepsgroep zich niet persoonlijk aantrekken, benadrukt de spreker. Wat hem betreft zou iedereen namelijk z’n best moeten doen om zichzelf overbodig te maken. “Alleen zo komen we van al die bullshit-banen af”, vertelt hij. Loopbaanadviseurs hoeven bovendien niet bang te zijn dat AI hen morgen al op straat zet. “De ervaring leert dat dit soort ontwikkelingen vaak langer duurt dan experts voorspellen. Maar wanneer die voorspelde effecten eenmaal zichtbaar zijn, blijken ze vaak ook veel ingrijpender dan werd voorspeld.”

Wat Waling betreft zou iedereen z’n best moeten doen om zichzelf overbodig te maken

Om die theorie te illustreren, wijst Waling naar de opkomst van het internet, en de impact daarvan op de reisbranche. “Aan het eind van de jaren ’90 zeiden experts dat, nu het dot com-tijdperk eraan zat te komen, reisbureaus het op korte termijn lastig zouden krijgen. Dat viel aanvankelijk allemaal wel mee, maar anderhalf decennia later zijn reisbureaus voor de meeste mensen en reizen overbodig geworden.” Wat websites als Booking.com en AirBnB voor reisadviseurs deden, gaan Deep AI-platforms als 8vance (Waling stippelt voor die firma in het dagelijks leven de marketingstrategie uit) straks voor loopbaanadviseurs doen, meent hij.

AI doet het werk nu eenmaal beter

“Specifiek voor de arbeidsmarkt getrainde AI maakt loopbaanbegeleiders overbodig, doordat het simpelweg hun werk doet, maar dan beter”, vervolgt de expert. “De technologie is in staat om jouw skills te matchen met elke mogelijke vacature op de arbeidsmarkt – dus ook functies in sectoren waar je zelf nooit aan gedacht had. Op die manier vindt het passend werk waar zelfs de meest ervaren loopbaanprofessional je niet had kunnen plaatsen, en dat in een overzichtelijke app. Mensen hoeven kortom straks niet meer naar een loopbaanbegeleider, ze hebben er al eentje in hun achterzak.”

“Dankzij AI blijft je loopbaan in beweging; dat past bij de arbeidsmarkt van morgen”

Om vooruit te kijken is een loopbaancoach straks ook niet meer nodig, weet Waling verder. “In de app kunnen mensen aangeven wat hun droombaan is; de AI calculeert vervolgens welke skills ze nog missen om die droombaan uit te voeren. Vervolgens laat het zien in welk werk je de skills kunt leren, en matcht het je meteen met de juiste vacatures en projecten. Zo zet je altijd een weloverwogen loopbaanstap, en blijf je in beweging – dat moet ook op de arbeidsmarkt van morgen. Bij gig-workers en projectorganisaties binnen corporates zie je nu al dat mensen niet langer van baan naar baan, maar van project naar project trekken. Veel leuker en leerzamer.”

Controlefunctie doe je zelf

‘Loopbaanadvies blijft mensenwerk’, kunnen tegenstribbelaars zeggen. En: ‘Van AI weten we toch dat het hallucineert? Hoe kun je je carrière aan een robot toevertrouwen, zonder een adviseur van vlees en bloed de boel op z’n minst te laten controleren?’ Waling maakt er korte metten mee: “we hebben het hier niet over generatieve AI”, vertelt hij. “Want ja: tools als ChatGPT hallucineren, maar voorspellende algoritmen zoals die van 8vance doen dat niet. Die maken gebruik van een wiskundig model, en weten dus precies hoe groot de kans is dat iemand met een bepaalde skillset past bij bepaald werk.”

“Booking.com vertelt je ook niet of je naar Spanje of Griekenland moet, het vertelt je wel hoe je er  kunt komen”

Hij vervolgt: “Rolt er onverhoopt toch een vacature uit de tool die je niet aanstaat? Dan heb je geen loopbaanadviseur nodig om je uit te leggen dat je beter niet kunt solliciteren: die menselijke controlefunctie voer je gewoon zelf uit. Booking.com vertelt je ook niet of je naar Spanje of Griekenland moet. Het vertelt je wel hoe je er het best kunt komen. Reisadviseurs zijn daardoor ver te zoeken, en voor loopbaanadviseurs geldt straks hetzelfde.”

Verder lezen?

Benieuwd naar het hele verhaal van Waling? En wil je weten wat andere experts zeggen over alles op het kruispunt van AI en loopbaanbegeleiding? Kom dan op 1 juli naar het seminar over precies dat onderwerp in Rotterdam. Je verlaat de zaal met nieuwe inzichten, maar ook met praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*