fbpx

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen. “Cliënten zeggen soms: mijn onzekerheid zet ik even op het balkon.”

Joost de Ruiter on mei 23, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

Dat hun coachingsmethode gebruik maakt van Virtual Reality-brillen is ronduit uniek. En toch maakt een ander component, namelijk de toekomstgerichtheid, de methode van Sasja Dirkse en Angela Talen pas écht bijzonder. “In coachingstrajecten worden problemen vaak aangepakt door naar het verleden (waar ontstond je trauma?) of het heden (vind nu rust via meditatie) te kijken”, vertellen de ontwikkelaars. “Uit onderzoek blijkt echter dat mensen met een scherp beeld van hun toekomst gelukkiger, gezonder en succesvoller zijn – het perspectief geeft energie en zet mensen weer aan.”

<<Meer ontdekken over de methode van Dirkse en Talen doe je op 1 juli. De experts zijn namelijk sprekers op het Seminar AI & Loopbaanprofessionals in Rotterdam. Via deze link vind je meer informatie of schrijf je je meteen in>> 

Sasja Dirkse

VR versnelt

Toen de zakenpartners ten tijde van corona iets wilden doen voor jongeren, was toekomstgerichtheid dan ook hun uitgangspunt. Geen van beiden had enige ervaring met tech: de VR-bril voegden ze alleen toe aan hun methode-in-wording om de propositie ervan aantrekkelijker te maken. “Jongelui hebben geen zin om een uur op de bank bij een therapeut te liggen”, dachten we.

“Jongelui hebben geen zin om een uur op de bank bij een therapeut te liggen”

Over wat die VR vervolgens teweegbracht is het duo vier jaar na dato nog steeds verbaasd. “We zagen dat mensen ongekend grote progressie boekten: een traject dat normaalgesproken maanden kostte klaarden we nu ineens in twee of drie sessies.” Een verklaring voor het VR-succes heeft het tweetal ook: ze wijzen ervoor op de tweede letter van de afkorting FEED – de zogeheten ‘breintechniek’ achter hun methode. “Die eerste ‘F’ staat voor Future, dat ingrediënt hebben we zojuist al besproken, en heeft niets met die VR-brillen te maken. Maar dankzij VR kunnen we ook de ‘E’ van Embodiment (belichaming) aan onze methode toevoegen: in een virtuele realiteit kruipen mensen in de huid van hun toekomstige zelf, die hun huidige versie als het ware kan adviseren.

In de praktijk

In VR je toekomstige zelf worden begint met een vragenlijst, leggen Dirkse en Talen verder uit. Cliënten beantwoorden stellingen over hoe hun ideale situatie er over tien jaar uitziet – dus bijvoorbeeld over waar en hoe ze wonen. Aan de hand van die antwoorden richten ze tijdens hun eerste sessie al meteen hun eigen VRanderkamer in: hun Toekomstkamer. Met die VR-bril op zien ze opeens hun perfecte leven voor zich, het komt op Emotioneel vlak binnen – de lezer mag raden waar de derde letter uit de FEED-afkorting voor staat. “We zien mensen binnenkomen met duizenden vraagstukken, maar als ze die bril eenmaal weer afzetten, weten ze de antwoorden meteen”, vertellen twee trotse methode-ontwikkelaars.

“Mensen hebben duizenden vraagstukken, tot ze die bril afzetten”

Angela Talen

In de paar sessies die volgen, nemen de VRanderkamers meer specifieke vraagstukken onder de loep. Opnieuw richten cliënten een perfecte kamer in, maar een coach kan hen nu ook vragen om een belemmering in het interieur te zetten – bijvoorbeeld een onzekerheid. ‘Maak hem maar zo groot als-ie voor jou soms voelt’, draagt een coach dan op, waardoor een cliënt zijn perfecte wereld achter mentale barrières ziet verdwijnen. Vervolgens vraagt een coach: ‘wat zou er gebeuren als je die belemmering een plek kunt geven?’, en plots zet een cliënt zijn onzekerheid op het balkon, en verschijnt Utopia weer in de VR-omgeving. “Die actie geeft mensen concrete motivatie om, hoe lastig ook, met obstakels af te rekenen”, legt het duo uit. “Dat is natuurlijk effectiever dan iemand vertellen dat-ie een depressie aan moet pakken, zonder daar een concreet doel tegenover te stellen. Het maakt mensen eigenaar van hun eigen ontwikkeling, en dus staat de laatste letter in de FEED-afkorting voor Development.”

Impact op loopbaanwereld

Toen Dirkse en Talen de VRanderkamer-methode ontwikkelden, deden ze dat uit zorg voor jongeren – dat lazen we al. Die jongeren hadden echter lang niet allemaal loopbaanproblemen: veel van hen worstelden midden in de coronapandemie met hele andere zaken. “In beginsel is ons initiatief ook niet per se een loopbaaninstrument”, vertellen de twee. “Van mensen in de GGZ tot gokverslaafden: een breed scala aan hulpzoekers heeft iets aan de VRanderkamer.”

“Van mensen in de GGZ tot gokverslaafden: een breed scala heeft iets aan de VRanderkamer”

Door de bewezen werking van de methode verspreidde de VRanderkamer zich snel: dus ook naar de loopbaansector. “Dat we in de loopbaanwereld terecht zijn gekomen hebben we verder te danken aan Ingrid, een cliënt”, vervolgen Dirkse en Talen. “Zij ontdekte dankzij in haar Toekomstkamer dat de werkplek waar ze altijd van gedroomd had toch niet bij haar paste, en voor die openbaring beloonde ze ons met een nominatie voor een LoopbaanPro Award. Dat we die prijs afgelopen maand ook daadwerkelijk in ontvangst mochten nemen, zien we als een enorme aanmoediging – het geeft energie om verder te gaan. Dankzij de LoopbaanPro Awards kwamen we bovendien in aanraking met Noloc, de beroepsorganisatie voor loopbaancoaches. Door dat contact ontdekten we snel welke impact de VRanderkamer op loopbaanbegeleiders en hun cliënten kan hebben: inmiddels organiseren we dan ook opleidingen in onze methode speciaal voor hen.”

Verder lezen?

Ben jij loopbaancoach en wil je ook aan de slag met de VRanderkamer? Weet dan dat er begin juni weer een opleiding van start gaat. “Tot nu toe hebben we vijftig mensen in de VRanderkamer-methodiek getraind”, vertellen Dirkse en Talen. “Coaches die van de techniek gebruik leren maken, voegen iets bijzonders toe aan hun repertoire, en worden onderdeel van de gezellige en leerzame VRanderkamer-community.”

Geïnteresseerd? Dat vind je via deze link meer informatie.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*