
Met slimme tools kunnen werkzoekenden sneller vacatures vinden, cv’s optimaliseren en zelfs sollicitatiegesprekken oefenen. ‘De mogelijkheden zijn eindeloos’, zegt Van den Borne. ‘En dat maakt mijn werk als coach alleen maar leuker.’
‘AI maakt mijn werk als coach alleen maar leuker.’
Toch merkt ze dat er nog veel koudwatervrees is. ‘Veel coaches denken dat AI hen overbodig maakt. Maar ik zie dat juist anders: door AI kunnen wij als coaches meer impact maken. De technologie versnelt het proces, maar de échte waarde zit nog steeds in het gesprek. We kunnen nu veel sneller de diepte in en focussen op wat iemand drijft.’
Sneller tot de kern
Volgens Van den Borne verandert AI de manier waarop loopbaancoaches werken. ‘We kunnen nu veel sneller tot de kern komen’, legt ze uit. ‘Sollicitatiedocumenten of vacatures zoeken kost minder tijd, waardoor we ons kunnen focussen op de diepere vragen: wat zijn iemands talenten en waar liggen de beste kansen? De vertaalslag naar een persoonlijke situatie, de motivatie, de keuze voor een bepaalde richting, dát blijft mensenwerk.’
‘De vertaalslag naar een persoonlijke situatie, de motivatie, de keuze voor een bepaalde richting, dát blijft mensenwerk.’
In haar handboek “AI handboek voor jouw loopbaan”, dat ze deelt tijdens haar loopbaantrajecten, laat ze zien hoe werkzoekenden AI slim kunnen inzetten. ‘AI is geen vervanging voor loopbaancoaching, maar een krachtige toevoeging’, zegt ze. ‘De gesprekken worden waardevoller, kandidaten krijgen sneller inzichten en coaches kunnen gerichter advies geven.’
10 prompts voor werkzoekenden
Van den Borne geeft al wel een tipje van de sluier met tien concrete prompts die werkzoekenden kunnen gebruiken om hun carrière naar een hoger niveau te tillen.
#1 Ontdek je talenten en sterke punten
Prompt: “Analyseer mijn werkervaring en hobby’s om mijn unieke talenten en sterke punten te ontdekken. Ik heb gewerkt als [beroep] en hou van [hobby’s/interesses]. Wat zijn mijn onderscheidende kwaliteiten?”
#2 Vind passende loopbaanopties
Prompt: “Op basis van mijn ervaring als [beroep] en mijn vaardigheden in [vaardigheden], welke interessante carrièremogelijkheden zijn er voor mij, inclusief minder voor de hand liggende opties?”
#3 Optimaliseer je cv
Prompt: “Check mijn cv (hieronder gekopieerd) en geef concrete verbeterpunten om het te laten aansluiten bij een vacature als [functie]. Zorg dat het opvalt voor recruiters en ATSsystemen.”
#4 Verbeter je LinkedIn-profiel
Prompt: “Analyseer mijn LinkedIn-profiel (zie onderstaande tekst) en geef suggesties om mijn samenvatting en kopregel te verbeteren zodat ik beter gevonden word door recruiters.”
#5 Vind verborgen vacatures
Prompt: “Welke creatieve manieren kan ik gebruiken om vacatures te vinden die niet op jobboards staan, specifiek voor de sector [sector]?”
#6 Onderzoek interessante bedrijven
Prompt: “Welke bedrijven in [branche] staan bekend om hun goede werkcultuur en doorgroeimogelijkheden? Hoe kan ik ze benaderen zonder dat er een vacature openstaat?”
#7 Schrijf een sterke sollicitatiebrief
Prompt: “Schrijf een krachtige sollicitatiebrief voor een functie als [functie] bij [bedrijf]. Verwerk hierin mijn ervaring met [ervaring] en mijn passie voor [thema]. Houd het beknopt en overtuigend.”
#8 Oefen een sollicitatiegesprek
Prompt:”Speel de rol van een recruiter die mij interviewt voor de functie van [functie]. Stel lastige maar relevante vragen en geef feedback op mijn antwoorden.”
#9 Netwerken als een pro
Prompt: “Welke berichten kan ik sturen naar iemand op LinkedIn die werkt bij [bedrijf] om op een laagdrempelige manier een gesprek aan te knopen?”
#10 Onderhandel over salaris en voorwaarden
Prompt: “Hoe kan ik op een professionele manier onderhandelen over een hoger salaris voor een functie als [functie] in de sector [sector]?Welke argumenten kan ik gebruiken?
Meer lezen?
- 10 tools die je in 2025 als loopbaanprofessional niet mag missen
- Voorbereiden op de toekomst? Houd rekening met deze arbeidsmarkttrends