fbpx

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

De koude, machinale wereld van AI slaat als een tang op een varken in de warme, menselijke wereld van loopbaanprofessionals. Toch hebben de twee elkaar nodig, meent Larissa Lodewijk, de dagvoorzitter van een seminar over precies dat onderwerp.

Joost de Ruiter on mei 31, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

Voor loopbaanprofessionals die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie gaat een nieuwe wereld open, meent Larissa Lodewijk. Ze werken sneller, hebben meer kennis en dragen oplossingen aan die ze zonder AI nooit hadden verzonnen. Fijn voor hen, natuurlijk, maar nog veel fijner voor hun cliënten – die krijgen dankzij de technologie tenslotte beter advies. Een kleine kanttekening: coaches die hun praktijk met AI willen verrijken, moeten wél weten hoe ze de technologie inzetten. Immers: garbage in, garbage out. Meer erover ontdekken ze op 1 juli tijdens het Seminar AI & Loopbaanprofessionals, waar Lodewijk niet geheel toevallig dagvoorzitter is.

Larissa Lodewijk

Voordelen te over

Zelf weet ze namelijk precies waar loopbaanadviseurs tegenaanlopen, als het op AI in hun vak aankomt. “Ik werk als arbeidsmarktbeleidsadviseur en begeleid ook af en toe individuele loopbaantrajecten; in allebei die rollen doe ik mijn voordeel met AI”, legt ze uit. “Op welke manieren precies? Dat ben ik ook nog aan het ontdekken: soms laat ik een taak eerst door een tool doen, en doe ik het daarna zelf. Zo kom ik erachter wat AI toevoegt, maar ook of er dingen zijn die ik als mens nog altijd beter kan.”

“Ik ben ook nog aan het ontdekken op welke plekken AI me kan helpen”

De lessen die Lodewijk tot nu toe uit haar experimenten trok? “Voor loopbaanprofessionals is AI heel erg waardevol bij het samenvatten van informatie”, vertelt ze. “Als je de juiste prompt gebruikt, krijg je bijvoorbeeld eenvoudig antwoord op vragen over de situatie op een specifieke arbeidsmarkt, gebaseerd op meer rapporten dan jij in een week kunt lezen. Daarmee ontdek je kansen voor je cliënt die je anders over het hoofd had gezien. Dankzij AI-algoritmen kom je er bovendien achter in welke andere sectoren je cliënt met zijn skills uit de voeten kan. Dat is ideaal om mensen vanuit overbodige geraakte banen naar krapteberoepen te begeleiden.”

Met AI ontdekt je cliënt meer spreekwoordelijke deuren om eens op te kloppen

Schaduwkant bespreekbaar

Lodewijk vertelt dat tijdens het seminar niet alleen de voordelen van AI de revue passeren: professionals in de zaal worden ook gewaarschuwd voor aandachtspunten. “Sprekers hebben het bijvoorbeeld over het soort bronnen dat verschillende tools gebruiken, dat zegt veel over hun betrouwbaarheid. Bovendien komen vraagstukken over aansprakelijkheid en privacy aan de orde, daar moet je net als bij alle andere plekken op het internet mee opletten. Ik weet als Facebook- of WhatsApp-gebruiker bijvoorbeeld dat mijn data in Silicon Valley terechtkomt: als ChatGPT-gebruiker is dat niet anders.”

“Een paar vragen aan Open AI stellen kost al snel een kwartlitertje water”

Andere bezwaren tegen AI zijn er ook, weet Lodewijk. “Duurzaamheid en kunstmatige intelligentie vind ik bijvoorbeeld echt een dingetje: laatst hoorde ik in een BNR-podcast dat een paar vragen aan Open AI stellen al snel een kwartlitertje water kost, om al die oververhitte datacentra te laten afkoelen. Van dat soort zaken moet je wel op de hoogte zijn, vind ik.”

Zowel AI als mens nodig voor loopbaanadvies

Wellicht dat juist vanwege die keerzijden loopbaanprofessionals op dit moment nog niet voor AI in de rij staan, vervolgt de dagvoorzitter. “Laatst plaatste ik een poll op mijn LinkedIn, daaruit bleek dat 7 op de 10 coaches nu nog niets met kunstmatige intelligentie doen. Ik begrijp dat ook wel: loopbaanadvies is mensenwerk en veel professionals vinden die tech maar koud. In andere woorden: het ligt buiten hun comfortzone, en daarom laten ze het links liggen. Sommigen zijn zelfs bang dat AI hun werk overbodig gaat maken.”

“7 op de 10 doet coaches nu nog niets met kunstmatige intelligentie”

Volgens de dagvoorzitter zelf zal dat allemaal zo’n vaart niet lopen, ook al zou de de techniek er wat haar betreft toe in staat zijn. “Kijk, een gevalideerde AI ziet nu al meer dan een professional van vlees en bloed”, legt ze uit. “Maar op een juiste manier van die technologie gebruikmaken is een skill op zich: niet elke werkzoeker heeft dat in de vingers. Juist die werkzoekers hebben wél enorme baat bij een professional met kennis van zaken, al was het maar om uit te leggen hoe ze van kunstmatige intelligentie gebruik kunnen maken in hun zoektocht naar werk. En ik preek misschien voor eigen parochie, maar ik zou zonde vinden om die menselijke touch in de loopbaanbegeleiding te verliezen. Net zo zou ik het zonde vinden als mijn collega’s niet iets nieuwsgieriger worden naar AI.”

Verder lezen?

Benieuwd geraakt naar hoe AI jouw werk als loopbaanprofessional kan verrijken? Je ontdekt het tijdens het Seminar AI & Loopbaanprofessionals. Meer informatie of meteen je tickets veiligstellen doe je via deze link.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*