fbpx

"Voor statushouders is een netwerk de beste loopbaanbegeleiding die je kunt bieden"

Het Amsterdamse Refugee Talent Hub-team brengt vluchtelingen in contact met potentiële werkgevers. “Voor deze groep heeft die manier van loopbaanbegeleiding veel meer effect dan een officieel sollicitatiegesprek of een assessment.”

Joost de Ruiter on november 08, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:

Toen Wilma Roozenboom haar 15-koppige team vertelde dat ze hen voor een LoopbaanPro Award had genomineerd, was iedereen meteen enthousiast. Logisch ook, eigenlijk. Want alhoewel Roozenboom en haar collega’s zich niet dagelijks met begeleidingsgesprekken, assessments of retentiestrategieën bezighouden, verzetten ze wel degelijk cruciaal werk in de loopbaanbegeleidingsbranche.

Wilma Roozenboom

Een netwerk is loopbaanbegeleiding voor statushouders

“Voor onze doelgroep, dat zijn statushouders, is een netwerk namelijk de belangrijkste vorm van loopbaanbegeleiding”, legt Roozenboom uit. “Connecties op de Nederlandse arbeidsmarkt – of beter: het gebrek daaraan – is vaak het enige dat in de weg staat tussen hen en een leuke baan.

“Het gebrek aan een netwerk is vaak het enige dat in de weg staat tussen een statushouder en een leuke baan”

“Bij Refugee Talent Hub nemen we dat obstakel weg”, vervolgt ze. “We organiseren meerdere netwerkevenementen per week, waar statushouders en corporates elkaar kunnen ontmoeten.”

Vooral bedrijven moeten veranderen

Meer ‘loopbaanbegeleiding’ dan het bieden van een netwerk, is voor statushouders ook eigenlijk niet nodig, weet Roozenboom. “Een gesprek of een assessment heeft in ieder geval niet de prioriteit.” Dat komt volgens haar doordat het probleem in de match tussen een werkgever en statushouders meestal niet bij laatstgenoemde ligt – veel vaker is het bedrijf debet aan de moeizame werving van de doelgroep.

“Een gesprek of een assessment heeft bij statushouders in ieder geval niet de prioriteit”

Corporates, maar ook mkb’s, zien statushouders in het beste geval als een groep die geholpen moet worden”, legt Roozenboom uit. “Maar volgens mij is dat het verkeerde frame, het is juist een bron aan professionals die voor je kunnen komen werken – ze zijn alleen toevallig in een ander land geboren. Wist je dat er – in ieder geval tot voor kort – nog grote organisaties waren, die sollicitanten met een tweejarig gat in hun cv bij voorbaat uitsloten? Nou, dan valt iedere statushouder dus ook af. Volgens mij kun je je dat als werkgever op deze krappe arbeidsmarkt niet veroorloven. En je moet het vooral ook niet willen, als je enigszins inclusief wilt zijn als werkgever.”

Welke bedrijven nemen de afslag?

‘Wat heb jij nodig in je werk?’

Naast het organiseren van netwerkbijeenkomsten, mentorporgramma’s en trainingen biedt Refugee Talent Hub ook advies aan werkgevers. “We adviseren corporates die statushouders in dienst nemen bijvoorbeeld over hoe ze onze doelgroep het best op hun werkvloer kunnen integreren. En vergis je niet: daarbij maakt het niet uit of iemand uit Eritrea of Oekraïne komt. Je moet vragen: ‘wat heb jij nodig om bij mij goed te kunnen werken?’ En ja – iemand uit het ene land geeft dan misschien een ander antwoord dan iemand uit het andere. Maar de initiële vraag blijft hetzelfde.”

“Het maakt niet uit of iemand uit Eritrea of Oekraïne komt: je moet altijd dezelfde vraag stellen”

Dat het stellen van die vraag effect heeft, kan Roozenboom weten: ze stelt hem zelf namelijk ook aan haar collega’s. “Want alhoewel we veel met elkaar gemeen hebben – we zitten stuk voor stuk hoog in onze energie – zijn we ook erg divers. Zo hebben we mensen uit de corporate-wereld en mensen met een vluchtelingachtergrond in ons team. Die diversiteit betekent dat iedereen een andere gebruiksaanwijzing heeft, en iedereen de vraag dus anders beantwoordt. De één wil bijvoorbeeld dat zijn inbreng gewaardeerd wordt. En de ander wil duidelijkheid over wat er van hem of haar verwacht wordt. Door de vraag te stellen, weten we hoe we met elkaar om moeten gaan, en werken we als team beter samen.”

Gedetacheerden, geen subsidie en mooie locatie

Welke andere zaken bijdragen aan het succes van het Refugee Talent Hub-team? “Misschien wel dat hier altijd twee tot vier gedetacheerden rondlopen – zij rouleren regelmatig”, suggereert Roozenboom. “Dat zorgt voor vers bloed, en dus nieuwe inspiratie. En ook: dat we niet afhankelijk zijn van subsidies – ons werk wordt volledig door corporate partners gefinancierd. Daardoor kunnen we iets uitvoeren op het moment dat we het verzinnen, en hoeven we niet eerst op groen licht te wachten.”

“We zijn niet afhankelijk van subsidie, daardoor kunnen we iets doen op het moment dat we het verzinnen”

“Ons kantoor zit bovendien op een bijzondere plek”, vervolgt ze. “We huren een ruimte in Boost, dat is een buurthuis voor vluchtelingen in Amsterdam. Daardoor blijven we nauw in contact met onze doelgroep, én het zorgt ervoor dat we altijd lekker eten. Er wordt hier namelijk ook voor mensen gekookt: Syrisch of Iraans vaak, afhankelijk van wie er in de keuken staat. Er verschijnen regelmatig foto’s in onze groepschat van wat er nu weer op ons bordje ligt. Dat is jaloersmakend voor de thuiswerkers, haha!”

Tot slot – niet onbelangrijk voor het goede functioneren van haar team – neemt Roozenboom haar mensen aan op basis van hun vaardigheden, en dus niet op basis van hun cv. “Ik ben van de meeste van mijn collega’s eigenlijk alweer vergeten wat hun professionele achtergrond is”, vertelt ze. “Maar ze zijn goed in hun taak, bijvoorbeeld het organiseren van events, het managen van stakeholders, maken van foto’s of bedenken van nieuwe programma’s. En ze staan allemaal met hart en ziel achter de missie van Refugee Talent Hub. Daar gaat het wat mij betreft om.”

Voor Talent Refugee Hub-teamleden is dit een doodnormale lunch

Vaardigheden leidend

En natuurlijk: een team kan nog zo goed samenwerken, uiteindelijk wordt het beoordeeld op zijn output. Roozenboom steekt de resultaten van haar team dan ook niet onder stoelen of banken. “We doen mooie projecten met grote spelers als Microsoft, Amazon en IKEA”, lepelt ze op. “Maar de ervaringen van individuen maken onze impact pas echt voelbaar. Daarom raad ik iedereen aan om op onze website eens te lezen over Zakaria. Hij kwam in 2019 hier vanuit Syrië aan, en werkt – dankzij onze netwerkevenementen – nu als ICT’er bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Of lees over Ilham! Hij is een Oeigoer die nu bij Triodos zit – daar kan hij zijn passie voor duurzaamheid kwijt.”

Meer lezen?

Afgelopen week werd bekend dat het Talent Refugee Hub één van de LoopbaanPro Awards-finalisten is – en wel in de categorie Team van het Jaar. Meer lezen over de prijsuitreiking, die aanstaande 15 december plaatsvindt? Klik dan op deze link!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*