In de loopbaansector opereren we graag vanuit de coulissen. Methodieken, interventies en tech gebruiken we op de achtergrond om werkzoekers te ondersteunen. Hen schuiven we naar voren, zelf blijven we in de schaduw staan.
Loopbaanbegeleiding in de spotlight
Op zichzelf is een beetje bescheidenheid geen slechte eigenschap. Maar kijk je naar het fantastische werk dat ons veld jaarlijks op de arbeidsmarkt verzet? Dan verdienen we het ook om zo nu en dan wél op de voorgrond te treden.
Tijdens de LoopbaanPro Awards treedt onze beroepsgroep op de voorgrond
Tijdens de LoopbaanPro Awards, die aanstaande 15 december worden uitgereikt, gebeurt precies dat. Een vakjury onder leiding van voormalig Noloc-voorzitter Ester Leibbrand zet die dag drie coaches, drie loopbaanteams en drie loopbaanprojecten in de spotlight. Per categorie, gaat één van de drie er met een felbegeerde LoopbaanPro Award vandoor.
Dit zijn de finalisten
De jury van Leibbrand heeft recentelijk echter al wat voorwerk gedaan. Dat moest ook, want per categorie ontving haar jury tientallen aanmeldingen. Aan de jury de lastige taak om uit al die aanmeldingen 9 finalisten te selecteren. We zullen je niet langer in spanning laten afwachten: namen en rugnummers van de kanshebbers op 15 december vind je hieronder.
In de categorie Loopbaancoach van het Jaar nomineerde de jury:
- Yvonne Vercoulen
- Debby Lux
- Elly Nijenhuis
In de categorie Loopbaanteam van het Jaar nomineerde de jury:
- Refugee Talent Hub
- Hoogbegaafd in Bedrijf
- Job-On 4 Ukraine
In de categorie Loopbaancase van het Jaar nomineerde de jury:
- Go For IT
- Leuk om te leren!
- Loopbaancoaching met en na kanker: na de storm
Wie zijn die coaches?
In de categorie Loopbaancoach van het Jaar nomineerde de vakjury Yvonne Vercoulen, Debby Lux en Elly Nijenhuis.
Yvonne Vercoulen viel de jury op vanwege haar capaciteiten om klanten tot inzichten over zichzelf te laten komen. Als gekwalificeerd Kernkwadranttrainer zorgt ze regelmatig voor ‘aha-momentjes’ bij de mensen die ze coacht. Bovendien faciliteert Vercoulen met haar Loopbaanportaal loopbaantrajecten op afstand, mensen kunnen daardoor zelfstandig met hun carrière aan de slag. Door die zelfstandigheid kunnen ze sneller schakelen: wanneer ze bijvoorbeeld hulp bij het schrijven van een brief nodig hebben, is die hulp meteen beschikbaar.
Bovendien faciliteert Vercoulen met haar Loopbaanportaal loopbaantrajecten op afstand
Debby Oppenoorth-Lux werd door de jury naar voren geschoven vanwege haar inspanningen om het taboe op hulp vragen te doorbreken. Lux is een specialist in haar vak, maar zorgt er bovendien voor dat haar kennis laagdrempelig toegankelijk is voor haar cliënten. Zo neemt ze tijdens gratis inloopspreekuren uitgebreid de tijd om met mensen te praten. Vervolgens lukt het haar eigenlijk altijd om zich in te leven in haar cliënten. Als Noloc-ambassadeur zet Lux zich tot slot actief in voor de beroepsgroep.
Ook Elly Nijenhuis werd door de jury voor een LoopbaanPro Award genomineerd. Zij verdient die nominatie vanwege het werk dat ze voor de interne mobiliteit binnen haar organisatie verricht. Nijenhuis voelt goed aan wanneer iemand een luisterend oor nodig heeft, en schroomt niet om dat te bieden. Dankzij de Loopbaan-APK’s die ze intern uitvoert, zitten een boel medewerkers bij haar bedrijf nu op een betere positie, en daardoor ook lekkerder in hun vel.
Wie zijn die teams?
In de categorie Loopbaanteam van het Jaar nomineerde de vakjury Refugee Talent Hub, Hoogbegaafd in Bedrijf en Job-On 4 Ukraine.
Het Refugee Talent Hub verdient volgens een jury een plaats bij de laatste drie vanwege het werk dat de organisatie doet voor een kwetsbare doelgroep. Het Amsterdamse initiatief organiseert namelijk netwerkevents voor vluchtelingen, daardoor komen mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt doorgaans tóch aan een baan. De mensen bij Refugee Talent Hub weten namelijk: het gebrek aan een netwerk is het enige dat tussen een statushouder en een passende betaalde baan staat. Neem je die drempel weg, dan is er opeens van alles mogelijk.
Het gebrek aan een netwerk is het enige dat tussen statushouders en passend werk staat
Ook Hoogbegaafd in Bedrijf werd door de jury genomineerd voor een LoopbaanPro Award. Dit initiatief richt zich op mensen die (mogelijk) hoogbegaafd zijn, en daardoor meer moeite hebben met het vinden van een passende baan. De loopbaanprofessionals van Hoogbegaafd in Bedrijf hebben afgelopen jaren hard gewerkt om het publiek bewust te maken van de kenmerken van hoogbegaafdheid. Daardoor weten meer mensen met hoogbegaafdheidssymptomen nu – vaak via het UWV – de weg naar coaching te vinden. En dat is belangrijk: een traject dat is afgestemd op hun eigenschappen levert hun namelijk dikwijls voor het eerst in hun leven een baan op die echt bij hen past.
Job-On 4 Ukraine maakt op 15 december tot slot kans om in de prijzen te vallen in de teams-categorie. Job-On kennen we natuurlijk allemaal als community voor werkzoekenden. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begon het team van Job-On echter ook aandacht te geven aan vluchtelingen uit het Oost-Europese land. Zo hopen de loopbaanprofessionals nieuwkomers met grote afstand tot de arbeidsmarkt sneller perspectief op een goede baan te bieden.
Wat zijn die loopbaancases?
In de categorie Loopbaancase van het Jaar nomineerde de vakjury Go For IT, Leuk om te leren en Loopbaancoaching met en na kanker: na de storm.
Go For IT is een initiatief van PostNL. Die organisatie zit momenteel volop in een digitale transformatie, en lanceerde dit omscholingsprogramma om het grote aantal IT-vacatures in te vullen. Go For IT kreeg de finaleplaats van de jury onder andere toegewezen vanwege de interne aard van het traject. Het zorgt ervoor dat mensen die op andere afdelingen binnen het bedrijf niet helemaal op hun plek zitten, nu in een nieuw veld hun geluk kunnen beproeven.
Go For IT zorgt ervoor dat mensen die niet op hun plek zitten, hun geluk elders kunnen beproeven
Het oog van de jury viel bovendien op Leuk om te leren, een initiatief van supermarktketen Jumbo. Zij verdienen de finaleplaats vanwege de omvang van hun loopbaantraject: Jumbo Nederland telt immers maar liefst honderdduizend medewerkers, en de supermarkt wil aan al die mensen ontwikkelingsmogelijkheden bieden. Door een online platform te lanceren, leukomteleren.nl, krijgt Jumbo dat voor elkaar. Iedere Jumbo-medewerker kan op die website ontdekken welke interne vervolgstappen het best bij hem of haar passen.
Tot slot nomineerde de jury Loopbaancoaching met en na kanker: na de storm. Dat loopbaanbegeleidingsprogramma is bedoeld voor vrouwen die een traumatische ervaring achter de rug hebben – bijvoorbeeld een ernstige ziekte als kanker. Het initiatief biedt die doelgroep de mogelijkheid om gestructureerd en onder begeleiding met hun loopbaan aan de slag te gaan. Door hun ziekte zijn ze immers een ander mens geworden, en zijn ook al hun prioriteiten in werk veranderd.
Voor de Case van het jaar Award reiken wij zowel een juryprijs als een publieksprijs uit. Dit betekent dat jij dus kan meebepalen over welke case er naar huis gaat met de publieksprijs. Dat kan door via de onderstaande knop te stemmen op jouw favoriete loopbaancase. Via de knop kun je ook meer lezen over de genomineerde cases.
Stem nu op jouw favoriete loopbaancase!