fbpx

Met het skills dashboard stoom je jouw cliënt klaar voor de toekomst

Saskia Grit en Nicole van der Goorbergh, beiden arbeidsmarktadviseur bij UWV, vertellen over het Skills Dashboard, een hulpmiddel dat is ontworpen om de kloof tussen werkzoekenden en werkgevers te dichten. We spraken de collega’s over het ontstaan, de werking en het nut van het dashboard voor loopbaancoaches.

Maike van Eldert on oktober 17, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Met het skills dashboard stoom je jouw cliënt klaar voor de toekomst

Nicole van der Goorbergh                                    Saskia Grit

 

Kun jullie kort iets vertellen over het ontstaan en de werking van het Skills Dashboard?

Saskia: “Er zijn grote personeelstekorten, terwijl er mensen zijn die moeite hebben om werk te vinden. Een van de manieren om die groepen samen te brengen, is door niet alleen naar diploma’s en werkervaring te kijken, maar vooral naar de vaardigheden van werkzoekenden. Daarmee vergroten we kansen voor veel mensen om voor bepaalde beroepen in aanmerking te komen. Het Skills Dashboard is daarbij echt een helpende hand.”

Nicole: “Samen met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) geven we met het dashboard inzicht in de taken en soft skills van 335 beroepen, op verschillende beroepsniveaus. Het bijzondere aan het dashboard is dat je ook kunt zien welke vaardigheden van minder kansrijke beroepen overlappen met die van kansrijkere beroepen. Daarmee vinden werkzoekenden makkelijker een overstap en verken je nieuwe loopbaanpaden. De inhoud van het dashboard is gebaseerd op de eerste versie van CompetentNL. Dit is een landelijke standaard voor het beschrijven van skills, die naar verwachting in 2025 voor iedereen beschikbaar is.

Saskia: We actualiseren het dashboard ieder kwartaal met de nieuwste vacaturecijfers. Kans op werk passen we één keer per jaar aan op het moment dat de lijst met kansrijke beroepen verschijnt. We breiden het aantal beroepen in het dashboard niet verder uit, omdat de 335 meest voorkomende beroepen zijn opgenomen. Staat een beroep niet in het dashboard? Dan is er al een vergelijkbaar beroep opgenomen of zijn er te weinig vacatures en/of geïnteresseerden.

Hoe kan het dashboard loopbaancoaches ondersteunen in hun werk?

Saskia: “Met het dashboard kunnen loopbaancoaches selecties maken van beroepen en bijbehorende taken en soft skills. Zo scan je overzichtelijk samen met de cliënt welke vaardigheden ze al in hun mars hebben en welke nog ontbreken. Ontbrekende vaardigheden zijn absoluut niet erg, want daar kan een coach juist bij adviseren. Bijvoorbeeld door te helpen bij om- of bijscholing. Met het dashboard maak je een begeleidingstraject dus concreter.

Nicole: “Ook werkgevers halen voordeel uit het dashboard. Zo vind je meer kandidaten voor vacatures, door met het dashboard te bekijken welke soft skills en taken niet (direct) noodzakelijk zijn. Dat biedt ook voor loopbaancoaches aanknopingspunten om werkgevers beter te adviseren en hun cliënten te positioneren voor functies die buiten hun traditionele vakgebied liggen.”

Hoe kan het dashboard werkzoekenden helpen die weinig ervaring hebben of willen overstappen naar een andere sector?

Saskia: “Het dashboard kan een eye-opener zijn voor werkzoekenden die nieuwe kansen willen. Stel dat iemand als receptionist heeft gewerkt. Via het dashboard ziet die persoon welke taken en soft skills bij dat beroep horen. Het systeem biedt direct vijf mogelijke overstapberoepen die een betere kans op werk bieden.”

Nicole: “Het dashboard laat zien hoe skills uit verschillende ervaringen en situaties aansluiten op kansrijke beroepen. Ook skills uit vrijwilligerswerk of hobby’s horen hierbij. Het verandert de manier waarop mensen naar vacatures en hun eigen potentieel kijken. Dat is ook goed voor het zelfvertrouwen.”

Wat is de rol van soft skills in het Skills Dashboard? Hoe belangrijk zijn die vergeleken met hard skills?

Saskia: “Op dit moment bevat het dashboard alleen soft skills. We willen op termijn ook hard skills toevoegen. Uit een onderzoek dat UWV heeft uitgevoerd onder duizenden werkgevers, blijkt dat werkgevers vooral meer verwachten van vakkennis en digitale vaardigheden. Deze hard skills worden op de voet gevolgd door een aantal soft skills, zoals probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en aanpassingsvermogen.”

Nicole: “Het is dus belangrijk om, naast vaktechnische kennis, ook vaardigheden te ontwikkelen. Die worden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt.”

Kennen jullie verhalen van loopbaancoaches die met het dashboard werken? Hebben jullie een voorbeeld?

Saskia: “We horen regelmatig verhalen van coaches die het dashboard succesvol inzetten in hun begeleiding. Een adviseur werk bij UWV maakte bijvoorbeeld samen met werkzoekenden een lijst van taken en soft skills waar ze over beschikten. Daarna zochten ze met het dashboard naar kansrijke beroepen die daarbij aansloten. Die mensen kregen direct zicht op nieuwe mogelijkheden waar ze zelf nog nooit over na hadden gedacht.”

Nicole: “Je kunt ook bij het beroep beginnen. In dat geval kijk je welk kansrijk beroep de werkzoekende aanspreekt. Heb je iets gevonden? Dan check je welke bijbehorende soft skills de werkzoekende al heeft en welke diegene nog moet ontwikkelen. Dat kun je vervolgens weer oplossen met scholing of ervaring opdoen.”

Zijn er bepaalde sectoren die het meeste baat hebben bij het dashboard?

Saskia: “Eigenlijk halen alle sectoren voordeel uit het dashboard. Maar natuurlijk vooral bij functies waarvoor het moeilijk is om personeel te vinden. Daarin helpt het een werkgever eens goed naar de vacature-eisen te kijken: welke skills kunnen bijvoorbeeld aangeleerd worden op de werkvloer of via scholing, en welke skills moet iemand direct hebben? Op basis daarvan kan een tekst of wervingsproces ook weer worden aangepast.”

Nicole: “Het dashboard geeft trouwens ook aan welke beroepen nog meer om deze skills vragen. Iemand met een heel ander beroep voldoet daarmee ook aan de eisen. Hierdoor kan de werkgever inzien dat er veel meer kandidaten (met een andere achtergrond) in aanmerking komen voor een vacature. We wilden het dashboard zo breed mogelijk maken, zodat werkzoekenden en coaches uit elke sector er baat bij kunnen hebben. We hebben bij het maken van het dashboard gekeken naar een evenwichtige samenstelling van beroepen uit verschillende sectoren en beroepsklassen en van verschillende beroepsniveaus. Dat is gelukt.”

Is er een training voor het gebruik van het Skills Dashboard?

Nicole: “Er zijn geen kant-en-klare trainingen. Soms krijgen we verzoeken om trainingen te geven, maar dat gaat meestal over alle dashboards die we hebben en niet alleen over het Skills Dashboard.”

Hebben jullie tips voor loopbaancoaches waarmee zij het dashboard optimaal kunnen benutten?

Saskia: “Naast het Skills Dashboard is het ook slim om het Beroepskeuze-instrument te gebruiken dat we hebben. Met dat instrument kun je bijvoorbeeld zien welke kansrijke beroepen aansluiten bij de competenties van je cliënt, of welke beroepen vergelijkbaar zijn met hun huidige werk.

Nicole: “Die tool geeft ook goed inzicht in de kansrijke beroepen in specifieke regio’s. Combineer je de twee, dan krijg je als coach een completer beeld van alle mogelijkheden voor een cliënt. Automatisch adviseer je daarmee ook gerichter.”

Verder lezen?

Online vind je meer informatie en linkjes die je wijzen naar verschillende competenties en vaardighedenHet instrument Beroepskeuze vind je hier. Ook informatie over kansrijke beroepen, mogelijkheden per sector en allerlei andere relevante arbeidsmarktinformatie vind je op de website van UWV.

 

Tags:
Deel dit artikel:
Taal, taal en nog eens taal. Daar bestaat mijn carrière tot nu toe vooral uit. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als Neerlandica en sindsdien werkzaam in de gemeentewereld. Op dit moment werk ik als communicatiespecialist bij gemeente Dronten en daarnaast maak ik zoveel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Zo ook als hoofdredacteur voor LoopbaanPro.nl. Sinds juni 2024 verdiep ik mij daarom in de wereld van loopbaancoaching, zodat ik de meest interessante verhalen en tips kan delen. Connecten, ook een blog schrijven of een vraag stellen? Mail mij of stuur een berichtje op LinkedIn!
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*