fbpx

2025 is hét jaar van de loopbaancoach en dit is waarom

Volgend jaar is maar liefst 48% van de werknemers in Europa van plan een nieuwe baan te zoeken. Dat blijkt uit het rapport van Personio. Bij die zoektocht hoort begeleiding bij het ontdekken van talenten en wensen. De vraag ‘wat kan ik en wat wil ik’ blijft voor werkzoekenden een struikelblok.

Maike van Eldert on september 23, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
2025 is hét jaar van de loopbaancoach en dit is waarom

Aaltje Vincent, expert op het gebied van succesvol solliciteren, vroeg op LinkedIn naar aanleiding van het rapport Workforce Pulse 2024 wat mensen het moeilijkst vinden aan hun zoektocht naar een baan. Het antwoord van de zeshonderd respondenten was glashelder: meer dan de helft (56%) gaf aan dat ze moeite hebben met het bepalen wat ze kunnen en willen. En laat dat nou net hét terrein zijn waar een loopbaancoach het verschil kan maken. Inspelen op die arbeidsmarkttrends dus.

Switchen naar een nieuwe baan

De redenen waarom mensen in 2024 van baan willen veranderen, lopen uiteen. Maar er zijn vier voornaamste motieven die uit het rapport springen:

  1. Hoger salaris in een nieuwe sector (32%)
  2. Stressvolle werkomgeving (30%)
  3. Gebrek aan waardering (27%)
  4. Te weinig doorgroeimogelijkheden (27%)

Van de ‘Big Stay’ naar verschuivingen

Begin 2024 werd nog gedacht dat we in de ‘Big Stay’ zaten: mensen zouden door de economische onzekerheid massaal in hun huidige functies blijven. Maar volgens de resultaten van het rapport kunnen we juist het tegenovergestelde verwachten. Zodra de economie verbetert en de rentetarieven dalen, voorspellen experts een nieuwe golf van baanwisselingen, vergelijkbaar met de ‘Great Resignation’ na de coronapandemie. Een golf van mensen verandert daarbij van baan, zodra zowel zijzelf als de werkgevers optimistischer worden over de economie.

Uit het onderzoek blijkt dat 44% van de werknemers meer gemotiveerd is om te vertrekken als de economische situatie gunstiger wordt. Onder de mensen die al van plan zijn om van baan te veranderen, loopt dat percentage zelfs op tot 61%. Nog interessanter: 27% van degenen die nu nog zeggen niet op zoek te zijn naar een nieuwe baan, zegt dat ze hier gemotiveerder voor zijn op het moment dat de economie verandert. Er komt dus een grote beweging op gang zodra de economische vooruitzichten verbeteren.

Focus op vaardigheden

 Ook werkgevers zijn zich bewust van de veranderingen op de arbeidsmarkt. 71% van de werkgevers past hun wervingsprocessen aan en legt minder nadruk op diploma’s en kwalificaties, en meer op vaardigheden, houding en gedrag. Dit betekent dat werknemers steeds vaker worden beoordeeld op hun vaardigheden in plaats van op traditionele kwalificaties.

Marlène Langbroek-Claessen, loopbaanprofessional en auteur van ‘Wat wil ik nu echt?’ besteedt afgelopen vrijdag op LinkedIn een bijdrage aan skill-based werken. De verschuiving naar deze benadering zorgt volgens Marlène voor meer flexibiliteit en mogelijkheden in een loopbaan: “Zelf ervaar ik het als een goede ontwikkeling dat strakke omlijning van functies steeds meer worden losgelaten. Dat men in plaats van te kijken wie er precies ‘in het hokje past’, meer oog heeft voor competenties van mensen en welk werk daar dan bij past.”

Goed nieuws voor werkzoekenden en al helemaal goed nieuws voor de loopbaancoach dus. Door samen met cliënten in kaart te brengen waar het bezit van vaardigheden uit blijkt, kun je ze optimaal voorbereiden op vernieuwde sollicitaties.

Ontslaan én kansen bieden

 Ondanks dat 60% van de werkgevers verwacht ontslagen door te voeren in 2024, denkt 50% dat de totale werving toch zal toenemen. Dit lijkt een paradox, maar wat we eigenlijk zien, is dat bedrijven zich herstructureren. Ze zijn op zoek naar een ander set vaardigheden en willen nieuwe talenten aantrekken die beter passen bij de huidige bedrijfsdoelen.

Dit betekent dat werknemers zichzelf moeten heruitvinden en nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen om relevant te blijven. Bij dat proces hebben mensen nogal eens hulp nodig. Wie ben ik, wat kan ik en waar kan ik die talenten voor inzetten?

Verder lezen?

Meer lezen over wat werkgevers en werknemers van 2025 verwachten? Het hele rapport van Personio over de belangrijkste trends vind je hier. Afgelopen week bespraken Laurens Waling en Martijn Hemminga in de podcast van recruitmenttech.nl over de ‘skills funnel’. Hierbij moet HR strategisch nadenken over de vaardigheden die een organisatie in de toekomst nodig heeft.

Tags:
Deel dit artikel:
Taal, taal en nog eens taal. Daar bestaat mijn carrière tot nu toe vooral uit. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als Neerlandica en sindsdien werkzaam in de gemeentewereld. Op dit moment werk ik als communicatiespecialist bij gemeente Dronten en daarnaast maak ik zoveel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Zo ook als hoofdredacteur voor LoopbaanPro.nl. Sinds juni 2024 verdiep ik mij daarom in de wereld van loopbaancoaching, zodat ik de meest interessante verhalen en tips kan delen. Connecten, ook een blog schrijven of een vraag stellen? Mail mij of stuur een berichtje op LinkedIn!
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*