fbpx

De genderkloof bij het gebruik van AI tijdens sollicitaties

De opmars van AI in het sollicitatieproces lijkt vooral bij mannen voordelig te zijn. Uit onderzoek van Enhancv blijkt dat mannen veel vaker AI inzetten om hun cv op te stellen en sollicitatievragen te beantwoorden dan vrouwen. Werk aan de winkel voor loopbaanprofessionals om deze genderkloof te dichten?

Maike van Eldert on augustus 29, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De genderkloof bij het gebruik van AI tijdens sollicitaties

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mannen maar liefst 81% vaker AI inzetten voor recruitmenttaken dan vrouwen. Een behoorlijke genderkloof dus. Of het nu gaat om cv’s opstellen of sollicitatievragen beantwoorden, mannen zijn duidelijk meer geneigd om technologie in hun voordeel te benutten. Terwijl 61% van de mannen zegt AI te gebruiken om hun cv op te stellen, doet slechts 45% van de vrouwen dit. Bovendien voelen mannen zich 23% comfortabeler met AI tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Waarom zijn mannen koplopers?

Mannen blijken niet alleen een technologische voorsprong te hebben, maar zijn ook meer bereid om de nieuwe tools te ontdekken en in te zetten voor hun carrièrevoordeel. Als mannen vaker en met meer vertrouwen AI gebruiken, wat betekent dat voor vrouwelijke werkzoekenden? Vormt dit een nadeel en kan een loopbaancoach bijdragen aan het dichten van deze genderkloof?

Invloed op genderkloof 

Volgens Silvia Angeloro, Executive Coach bij Enhancv, zijn er verschillende redenen waarom mannen AI sneller omarmen. Ten eerste speelt de oververtegenwoordiging van mannen in technische een rol. Hierdoor hebben zij automatisch meer ervaring met technologie en voelen ze zich comfortabeler bij het gebruik van AI. Daarnaast nemen mannen volgens Angeloro vaker risico’s en proberen ze nieuwe, innovatieve methoden uit. Niet zonder resultaat, want daarmee hebben ze een streepje voor op de concurrentie.

Een andere belangrijke factor is de toegang tot informatie. Mannen lijken makkelijker toegang te hebben tot de juiste middelen en kennis over AI, wat hun gebruik ervan verder stimuleert. Dit patroon is vooral duidelijk in sectoren zoals IT en Business Services, waar het gebruik van AI het hoogst is.

Ethiek in AI

Ondanks de verschillen in gebruik, zijn mannen en vrouwen het opvallend eens over de ethische kant van AI in het sollicitatieproces. Zo’n 81% van de mannen en 80% van de vrouwen vinden het gebruik van AI bij solliciteren ethisch verantwoord. Het feit dat vrouwen minder vaak AI gebruiken, lijkt dan ook niet voort te komen uit ethische bezwaren, maar eerder uit een gebrek aan vertrouwen of kennis van de technologie.

Niet bestaande generatiekloof

Het onderzoek toont ook interessante regionale verschillen. In de Verenigde Staten zijn het vooral werkzoekenden in Californië en Texas die massaal AI gebruiken, waarschijnlijk door de aanwezigheid van grote techbedrijven in deze regio’s.

Waar het verschil tussen generaties op de werkvloer vandaag de dag vaak onderwerp van gesprek is, blijkt deze niet aanwezig te zijn tussen jongere en oudere sollicitanten als het gaat om het gebruik van AI tijdens het sollicitatieproces. Zowel twintigers als vijftigers maken even vaak gebruik van de technologie. AI beperkt zich in dit geval dus niet tot de jongste generatie.

Een AI-gedreven sollicitatiewereld

Het mag duidelijk zijn dat AI kan helpen om cv’s en motivatiebrieven te fine tunen. Een loopbaancoach kan hier kansen pakken om cliënten, met name vrouwen, te helpen de technologie eigen te maken. Toch moet het persoonlijke karakter van een sollicitatie niet ontbreken. Een sollicitatiegesprek draait uiteindelijk om mensen.

Verder lezen?

 Wil je meer leren over AI, zodat je cliënten in de toekomst kunt helpen met het gebruik ervan tijdens de zoektocht naar een baan? Op donderdag 3 oktober organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie een seminar over AI & Loopbaanprofessionals.

Tags:
Deel dit artikel:
Taal, taal en nog eens taal. Daar bestaat mijn carrière tot nu toe vooral uit. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als Neerlandica en sindsdien werkzaam in de gemeentewereld. Op dit moment werk ik als communicatiespecialist bij gemeente Dronten en daarnaast maak ik zoveel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Zo ook als hoofdredacteur voor LoopbaanPro.nl. Sinds juni 2024 verdiep ik mij daarom in de wereld van loopbaancoaching, zodat ik de meest interessante verhalen en tips kan delen. Connecten, ook een blog schrijven of een vraag stellen? Mail mij of stuur een berichtje op LinkedIn!
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*