fbpx

Belangrijkste ontwikkelingen binnen de wereld van loopbaanprofessionals in 2023 (en verder)

De belangrijkste manier om de (voorlopig) blijvende krapte en schaarse op de arbeidsmarkt te lijf te gaan is interne mobiliteit. In vervlogen tijden één van de belangrijkste HR-instrumenten, ook wel ‘successie- of carrièreplanning’ genoemd al dan niet gecombineerd met learning & development en management development.

Geert-Jan Waasdorp on december 07, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Belangrijkste ontwikkelingen binnen de wereld van loopbaanprofessionals in 2023 (en verder)

Tegenwoordig is niet alleen de top van het bedrijf bedrijfskritisch, maar geldt dit voor het overgrote gedeelte van de werkvloer. Van assistent-manager, monteur tot en met software engineer en CFO. Er is werk aan de winkel voor de loopbaanprofessional om de negatieve connotatie die rondom interne mobiliteit heerst (alle kneusjes zitten bij interne mobiliteit) om te buigen richting loopbaanontwikkeling, carrièreperspectief en up- en reskilling. Dit met alle broodnodige positieve effecten:

  • Verhogen retentie en verlagen vacaturedruk binnen een organisatie
  • Impuls in productiviteit
  • Borgen van kennis en ervaring
  • Trost dat eigen talent kan ontwikkelen en doorgroeien

loopbaanontwikkelingen

 

  1. Het professionaliseren en aanjagen van interne mobiliteit is de eerste trends voor 2023. Daarmee bedoel ik niet de voorkeurspositie van interne kandidaten (dat sorteert vaak een negatief effect), interne vacaturebank/intranet of een intern matchingssysteem. Nee, ik bedoel echt het opnieuw inrichten van successieplanning bij alle bedrijfskritische functies en proactief met mensen in gesprek gaan over hun interne vervolgstappen. En wie kan dat beter dan de loopbaanprofessional?

 

  1. Ziekteverzuim wordt hele grote business! Het ziekteverzuim explodeert en lijkt structureel een aantal procentpunten hoger te liggen dan het langdurig gemiddelde, zo blijkt het uit Trendrapport ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid. Elk procentpunt meer ziekteverzuim, tijdelijk en duurzaam, kost een organisatie gigantisch veel geld. Niet alleen expliciete kosten van salaris, begeleiding en interne (overhead) kosten, maar ook additionele kosten die gemaakt moeten worden voor duurdere flex en productiviteitsverlies. Maar dit is het topje van de ijsberg, want hoger ziekteverzuim jaagt meer ziekteverzuim aan door o.a. vergroting van werkdruk en het volgen van het verkeerde ‘voorbeeldgedrag’. Verzuimpreventie bijv. door middel van loopbaan of life coaching, en verzuimbegeleiding is een hele grote groeimarkt dat perfect aansluit bij het specialisme van loopbaanprofessionals. Een aantrekkelijke groeimarkt!

ziekteverzuim

  1. Elke generatie en levensfase wil een coach. Generatie Z heeft behoefte aan goede begeleiding: dat zie je terug in het feit dat 79% van de Z’ers vanaf de eerste werkdag een coach wil, zoals terug te lezen is in het rapport ‘Gen Z aan zet’. Steeds meer werkgevers maken gebruik van (externe) coaches als een nieuwe medewerker -overwegend starters- de organisatie binnenkomt. Coaching, intervisie en reflectie zijn integraal onderdeel van traineeships waarmee aan werkgeversaandacht een extra dimensie wordt gegeven. Veel jonge mensen moeten ook nog leren werken, communiceren, plannen, verwachtingsmanagement toepassen, en het adopteren van het werkleven binnen de vrije en flexibele invulling van hun privéleven. Externe reflectie, twijfels kunnen uitspreken of stoom kunnen uitblazen helpen om mensen beter te laten landen, de rust te laten vinden en voorkomen snel en teleurgesteld vertrek. En GenZ heeft haar eigen behoeften, maar steeds meer zien werkgevers en opdrachtgevers in dat in bepaalde fases het interessant is om met coaching te werken, zoals bij het verlies van dierbaren/familie/partner/kinderen, schuldenproblematiek (nu met energie en inflatie), scheidingen, langdurige en heftige ziektes zoals kanker of wanneer mensen in de overgang komen of (de partner) met pensioen gaan. Werkgevers zien steeds meer de waarde in van brede coaching en begeleiding in de zin van menselijke en bedrijfseconomische voordelen. Een verdere groeimarkt en misschien ook noodzaak tot specialisatie voor de loopbaanprofessional.

 

  1. Van skils bla bla, naar skillsDNA

Skills worden gezien als het nieuwe goud op de arbeidsmarkt, maar tot op heden vooral een pot goud aan het einde van de regenboog. Want inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder, tientallen miljoenen euro’s verspijkerd (ik denk zelfs honderden miljoenen) aan pilots, onderzoeksprojecten, en initiatieven/bedrijven die allemaal het wonder van skills betogen. Ondanks alle energie en slimme mensen die zich hiermee bemoeien, gaat het vliegwiel niet draaien. Er wordt meer over skills gepraat dan dat er echt progressie wordt gemaakt. Kijk maar eens goed naar het Skillsdashboard van het UWV. Buiten het feit dat het nog steeds niet klaar is na al die jaren van arbeid, en nauwelijks afwijkt van de ESCO die al 10+ jaren bestaat en gratis en compleet beschikbaar is via api’s/online, is datgene dat wordt aangeboden nauwelijks te gebruiken binnen HR, Recruitment, of Loopbaanbegeleiding. Alle arbeidsmarkt- en loopbaanscans zijn beter, actueler en begrijpbaarder, én ook daar is nog het nodige te verbeteren 😉.

skillsDNA

Mijn voorspelling is dat in 2023/24 een hoop initiatieven verder naar de achtergrond verdwijnen, net zoals TipTrack dat ‘verkocht’ is aan Achmea. Simpelweg omdat resultaten uitblijven en de data revolutie op gebied van skills de ‘oude initiatieven’ hebben ingehaald. Partijen als Textkernel, Springest, NCOI, Arbeidsmarktkansen.nl, Intelligence Group, Techwolf, Jobdigger, en SkillsCV, en dan niet te vergeten het WorkID in België dat de grootste kans heeft om in 2025 Europees uitgerold te worden, bieden werkende skills- en matchingsoplossingen in bestaande HR en Recruitmentsystemen. Daarmee worden oplossingen aangeboden die snel, accuraat en praktisch te implementeren zijn, gekoppeld aan opleidingen, verdiencapaciteit, arbeidsmarktkansen, studiekansen, vacatures/banen, bedrijven en veel meer. Van mensen wordt een SkillsDNA aangelegd, en met WorkID, web 3.0 en blockchain wordt het individu eigenaar van zijn eigen gegevens. Deze initiatieven hebben vooralsnog de verzamelnaam van een transportable CV. Dit in tegenstelling tot de tientallen systemen waar nu alle CV’s en overige privégegevens van mensen in opgeslagen zijn. Ik weet het klinkt abstract, zeker als het allemaal nieuw is, maar dan is het nog meer een reden om er even naar te gaan kijken

De skills algoritmes van de eerdergenoemde partijen kunnen zelfs gecombineerd worden met de techniek van bedrijven als Ixly en IVCV die additioneel uit beeld en geluid skills kunnen destilleren en kunnen toevoegen aan het SkillsDNA.

Zo lijken er twee parallellen realiteiten te zijn. Aan de ene kant zijn dat alle overheidgerelateerde en gesubsidieerde initiatieven, aan de andere kant ‘de markt’ waar honderden miljoenen geïnvesteerd worden in werkende oplossingen gekoppeld aan de gehele IT-keten van opleidings-, HR-, Fintech en recruitmentinfrastructuur. Nu de grote (uitzend)bureaus en werkgevers afspraken maken over het transportable CV, lijkt er een kleine arbeidsmarktrevolutie op gang te komen. Moet je eens voorstellen als je dat combineert met platformtechnologie. Dan praten we over 5 jaar over LinkedIn zoals we nu praten over het Intermediair Weekblad. Als loopbaanprofessional is het belangrijk om je te concentreren op de juiste wedstrijd, en niet op het achterhoede gevecht…..

  1. De thuiscoach en ‘amateur’ loopbaanprofessional

In iedereen schuilt wel een jobcoach of loopbaanprofessional wanneer we mensen van advies voorzien met betrekking tot zijn/haar werk, collega’s, familie, vrienden, buren, stress, werkdruk, carrière, etc. Dan zijn we allemaal amateur- en thuiscoaches, niet te vergelijken met echte coaches natuurlijk….. Dat zeggen huisartsen nou ook altijd, als mensen Googlen naar datgene dat ze hebben en met die resultaten bij de huisarts komen. Maar inmiddels zijn er openbare websites en duurbetaalde portals waar zelfs huisartsen op terugvallen en na verwijzen. Ze moeten wel om de workload behapbaar te houden. En sterker nog, ze zijn waardevol om hun werk beter te doen.

Ook die thuis- en amateurcoaches krijgen steeds meer tools tot hun beschikking, van apps, scans, dashboards, podcasts, vlogs, boeken en zelfs scheurkalenders. Dat maakt ze nog geen ‘echte’ loopbaanprofessional, maar in veel gevallen is de informatie die uit deze loopbaaninstrumenten komt wel een uitstekend en essentieel startpunt. Wat je met die resultaten al dan niet kunt doen, maakt of je een echte loopbaancoach bent of die amateur. En hier schuilt wel het gevaar, aangezien de thuiscoaches steeds slimmer worden en toegang hebben tot relevante data, waar toch nog steeds heel veel loopbaancoaches omheen lopen. Zorg daarom dat je slimmer bent dan de markt en heb minimaal de (e-learning) arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessional gevolgd. En als je echt futureproof wilt zijn, heb je er ook nog een cursus Excel bij gedaan!

De bovenstaande trends en ontwikkelingen zijn niet terug te vinden in het rapport ‘de arbeidsmark van morgen’. 42 ideeën waar je als loopbaanprofessional veel inspiratie uit kunt opdoen.

Tijdens LoopbaanPro Live vertelt Geert-Jan Waasdorp meer over de ontwikkelingen binnen de wereld van loopbaanprofessionals. Wil je dit event gratis online bijwonen op 15 december? Laat dan via hier je emailadres achter om de livestreamlink te ontvangen.

Tags:
Deel dit artikel:
Geert-Jan Waasdorp

Geert-Jan Waasdorp

Entrepreneur and Investor at Intelligence Group, Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Werf&, Arbeidsmarktkansen, Recruitment Accelerator en Recruiteverywhere.com
Geert-Jan Waasdorp has been active in the world of job market communication and recruitment since 1999. He started his journey as an analyst, and grow into an entrepreneur, business owner, investor and innovator. Waasdorp is a guest speaker, blogger and author of several books on recruitment and employer branding.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*