Als Hans Harteveld en Peter Klootwijk van PostNL het over Irma Woud hebben, beginnen hun ogen te fonkelen. Twee jaar geleden besloot zij, een dame van boven de 50, namelijk te stoppen met haar carrière als tekstschrijver – ze wilde iets anders gaan doen. Wat precies wist ze nog niet; in de tussentijd nam ze een baantje als postbezorger aan. Nu is ze, dankzij het mobiliteitstraject van de eerdergenoemde heren, een veelgevraagd testanalist bij PostNL. “Binnen onze organisatie is ze een bekendheid”, vertelt Klootwijk enthousiast.
Go for IT
Hoe dat allemaal zo is gelopen, blijkt een verhaal op zich te zijn. “Eigenlijk is het balletje bij mij gaan rollen”, steekt Klootwijk van wal – hij is de people manager bij één van de IT-afdelingen van het postbedrijf. “Tot een paar jaar geleden losten wij krapte op onze IT-afdeling op door samen te werken met een externe partner, maar dat wilde ik eigenlijk veranderen”, vertelt hij. “Die partner leidde mensen namelijk in twee maanden voor ons op – vervolgens kwamen ze na een bepaalde periode bij ons als externe kracht werken. Pas daarna traden ze in vaste dienst. Je kunt het je misschien voorstellen: dat hele traject was voor ons erg duur.”
“Je kunt je voorstellen: hoe we het hiervoor deden was voor ons erg duur”
“Ik heb toen gedacht: ‘wat zij kunnen, kan ik ook’, vervolgt hij. “Ik ben dus een idee gaan pitchen waarin PostNL-medewerkers uit andere afdelingen intern worden opgeleid tot IT-specialist: Go for IT, noemden we het. Dat traject is klein begonnen, maar op gegeven moment groeide het initiatief uit tot iets gigantisch, waar zelfs onze directeuren met trots over vertellen. Inmiddels hebben we 36 mensen als Irma intern naar een IT-functie gebracht: 26 van hen hebben we samen met een externe partner eerst opgeleid, de andere 10 bleken al over IT-vaardigheden te beschikken. Dat hele mobiliteitstraject heeft ons aanzienlijke besparingen opgeleverd. Toen we hieraan begonnen had ik dat nooit durven dromen, haha!”
Gaat om de mensen
Veel belangrijker dan het financiële aspect, vindt Klootwijk echter de impact die het mobiliteitstraject heeft op de mensen die nu als IT’er werken. “Het gaat uiteindelijk om hen”, vertelt hij. “En ja: soms is het vervelend voor afdelingen bij wie wij werknemers ‘wegpikken’. Maar uiteindelijk omarmen we binnen PostNL het idee dat je je goede mensen moet behouden, en dat doe je door ze in hun kracht te zetten. Dus blijken ze talent te hebben voor IT? Dan is het voor iedereen het beste om ze daar onder te brengen.”
“Binnen PostNL omarmen we het idee dat je je goede mensen behoudt door ze in hun kracht te zetten”
Hans Harteveld, learning & development-specialist bij PostNL, kan zich alleen maar aansluiten bij de woorden van zijn collega. “Het is zo mooi om de voldoening op de gezichten van mensen te zien die op de IT-afdeling hun draai hebben gevonden”, laat hij optekenen.
Geheimen achter het succes
Harteveld is bij het gesprek aangeschoven omdat hij vanuit zijn L&D-expertise al in een vroeg stadium bij het project van Klootwijk werd betrokken – iets dat hij in het begin best spannend vond, geeft hij nu toe. “Je moet het maar durven: mensen die op andere plekken in je organisatie werken vragen of ze iets in de IT willen doen”, vertelt hij. “Om een zo goed mogelijke interne wervingsstrategie op te bouwen, hebben we daarom informatiebijeenkomsten in de vorm van webinars opgetuigd – daarin konden onze collega’s ontdekken hoe ze precies op een IT-rol konden solliciteren, en wat zo’n rol hun te bieden had.”
“In het begin vond ik het best spannend”
“Dat we dat uiteindelijk met enorm veel succes hebben gedaan hoef ik niet meer te vertellen, dat heeft Peter net al gedaan”, vervolgt hij. “Maar wat ik wel belangrijk vind om toe te voegen: het IT-mobiliteitstraject dat we interne medewerkers aanbieden, is verre van het goedkoopste in de markt. Dat zegt volgens mij wel wat over deze business case, en hoe erg onze organisatie erin gelooft – we hebben het van het begin af aan de investering gegeven die het verdient.”
“Ook nog leuk om te vermelden”, sluit Harteveld af, “is dat mensen die het mobiliteitstraject afronden een zachte landing krijgen. Dat komt doordat ze gekoppeld worden aan een buddy op de IT-afdeling waar ze terechtkomen. Die buddy helpt hen wegwijs te worden op hun nieuwe werkplek, en is een aanspreekpunt voor vragen en problemen waar een kersverse IT’er tegenaan loopt.”
Spin-off binnen organisatie
Dat Go for IT grote impact binnen PostNL heeft gehad, moge inmiddels duidelijk zijn. Maar wat Harteveld en Klootwijk nog niet hebben verteld, is dat die impact ook blijkt uit het grote aantal nieuwe initiatieven op hr-gebied dat sinds het succes van de mobiliteitscampagne is ontstaan.
De impact van Go for IT blijkt ook uit het grote aantal nieuwe initiatieven op hr-gebied
“Het heeft echt voor een spin-off binnen onze organisatie gezorgd”, vertelt Harteveld trots. Zo is er een soortgelijk concept ontstaan dat allround technici intern gaat opleiden. En we hebben het initiatief Women in Tech gestart – daarmee gaan we proberen om vrouwen intern door te schuiven naar het tech-veld, een branche waar ze op dit moment enorm in ondervertegenwoordigd zijn.”
LoopbaanPro Awards
Het Go for IT-initiatief is ook binnen de loopbaansector niet onopgemerkt gebleven: de vakjury van de LoopbaanPro Awards was zo onder de indruk van het idee dat ze het nomineerde voor een onderscheiding in de categorie Loopbaancase van het Jaar. “Het geeft ons de gelegenheid om het project ook buiten PostNL te pitchen, en dat vind ik heel leuk om te doen”, vertelt Harteveld over de nominatie. “Je ziet aan de spin-offs binnen PostNL dat het idee te kopiëren valt, dus ik hoop dat andere afdelingen nu met ons idee aan de haal gaan!”
“De LoopbaanPro Awards geven ons de gelegenheid om ons project ook buiten PostNL te pitchen”
Ook Klootwijk noemt de nominatie “heel leuk”, alhoewel hij benadrukt dat hij het initiatief niet begon om prijzen te winnen. “Maar”, zo voegt hij toe, “als wij de Award in de wacht slepen, zijn de Go for IT-ers eigenlijk de winnaars. Immers: voor hen is dit traject bedoeld. En zij verdienen de prijs zeker.”
LoopbaanPro Live
Live meemaken of Go for IT een LoopbaanPro Award in de wacht sleept? Schakel dan op 15 december in op LoopbaanPro Live, via de link meld je je aan. Aan het eind van dat gratis te volgen evenement vindt – tijdens een spetterende awards-ceremonie – de prijsuitreiking plaats.