fbpx

Ester Leibbrand over nieuwe functie: ‘Ik trek de loopbaanwereld-deur niet achter me dicht’

Onlangs werd Ester Leibbrand benoemd tot wethouder in de gemeente Dijk en Waard. Maar hoe komt een vooraanstaand loopbaanspecialist tot het besluit om zelf een loopbaanstap te zetten? “Qua competenties waren er veel raakvlakken.”

Joost de Ruiter on februari 06, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Ester Leibbrand over nieuwe functie: ‘Ik trek de loopbaanwereld-deur niet achter me dicht’

“Het blijft wel mijn eerste liefde, hè.” Met die woorden wil Ester Leibbrand maar aangeven dat ze ondanks haar carrièrestap – sinds kort is ze wethouder bij de gemeente Dijk en Waard – de deur van de loopbaanwereld niet achter zich dicht zal trekken. En waarom zou ze ook? Leibbrand bouwde door de decennia heen een reputatie op in de sector: ze adviseerde grote organisaties, was lid of hoofd van verschillende projectgroepen, én bekleedde jarenlang het voorzitterschap van loopbaanbegeleidingsbelangenbehartiger (mooi woord voor Scrabble) Noloc. Op de dag dat ze die post verliet, werd ze vanwege haar tomeloze inzet zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Loopbaanwereld ondanks stap niet uit zicht

‘Ja’ zeggen tegen het wethouderschap, kan volgens Leibbrand dan ook uitstekend samengaan met haar leven in de loopbaanwereld – en wel om verschillende redenen. Allereerst, zo legt ze uit, omdat haar nieuwe werkgever het Leven Lang Ontwikkelen (LLO)-dossier omarmt, en het haar kennis daarbij goed kan gebruiken. Dijk en Waard moedigt haar kortom aan verbinding te houden met haar vorige werk, volgens de gemeente komen die connecties hoe dan ook van pas.

“Ik houd mijn netwerk warm en blijf investeren in mijn loopbaankennis, ook gewoon vanuit interesse”

Bovendien zal Leibbrand, buiten haar nieuwe werk als wethouder om, actief blijven op sommige plekken in de loopbaansector: haar rol in de Kerngroep LLO is daarvan slechts een voorbeeld. “Tot slot ga ik deze functie van wethouder voor tweeënhalf jaar aan, omdat ik iemand opvolg”, vertelt de loopbaanspecialist. “Dat is te overzien. En ondertussen houd ik mijn netwerk warm, en blijf ik investeren in mijn loopbaankennis – ook gewoon vanuit interesse. Daarna staat alles weer open.”

Leibbrand ontvangt de onderscheiding Ridder van Oranje-Nassau

Competenties van Van Vianen hielpen bij loopbaankeus

Duidelijk dus, dat Leibbrand voorlopig nog niet klaar is met de loopbaanwereld, maar feit is dat ze met het aannemen van het wethouderschap wél een significante stap zette. Zoals dat een vooraanstaand loopbaanexpert betaamd, ging ze bij het nemen van dat besluit niet over één nacht ijs: onder andere de loopbaancompetenties die ze van hoogleraar Annelies van Vianen leerde passeerden bij haar beslissingsproces de revue.

Door die competenties op mezelf toe te passen, ga ik af op alles wat ik interessant vind”

“We hebben het dan over voorbereiding, verantwoordelijkheid, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen”, somt Leibbrand op. In andere woorden, zoals ze door Van Vianen werden gedefinieerd: de mogelijkheid om van je fantasie naar je doel te gaan, proactief de controle te pakken, aandacht te hebben voor jezelf en je omgeving, én jezelf kwetsbaar en empatisch op te kunnen stellen. Leibbrand: “Door die competenties op mezelf toe te passen, ga ik af op alles wat ik interessant vind. En als wat ik vind ook echt leuk blijkt, kijk ik of ik een opdracht kan vinden die erbij past.” Het wethouderschap bleek te passen, mogen we uit haar uiteindelijke keuze opmaken. 

De loopbaancompetenties van Annelies van Vianen die Leibbrand gebruikte

Ook raakvlak met competentieprofiel Berenschot

Leibbrand raadpleegde in haar proces óók het competentieprofiel voor wethouders zoals dat werd opgesteld door het maatschappelijk adviesbureau Berenschot. En wat bleek? Als loopbaanontwikkelingsexpert ontplooide ze een aantal vaardigheden die raakvlak hebben met haar nieuwe functie. “Ik denk dan vooral aan mijn analytisch vermogen, inlevingsvermogen en sensitiviteit”, laat ze  optekenen.

“Vanuit mijn professies als bestuurder en ondernemer heb ik vooral raakvlakken met het wethouderschap”

Daar houdt de overlap tussen haar bestaande competenties en de vaardigheden die ze in Heerhugowaard nodig zal hebben echter niet op, weet Leibbrand ook. “Vanuit mijn professies als bestuurder en ondernemer heb ik meer raakvlakken”, vervolgt ze namelijk. “Denk daarbij aan resultaatgerichtheid, samenwerken, sturend vermogen, onderhandelen, overtuigingskracht en oordeelsvorming.” 

Nog een laatste Award

Los van al het andere dat ze voor de loopbaanwereld betekende, staat Leibbrand bij het LoopbaanPro-publiek vooral bekend als juryvoorzitter bij de LoopbaanPro Awards. Immers: tijdens de afgelopen twee edities van de prijsuitreiking stond ze aan het hoofd van dat commitee. Nu ze haar activiteit in de loopbaansector omwille van haar wethouderschap op een lager pitje zet, zal ze die functie niet bekleden wanneer op 15 april aanstaande de Awards opnieuw worden uitgereikt. Voor het eerst zal Leibbrand dus ook niet mee kunnen beslissen over welke vakexperts er met de onderscheiding naar huis gaan.

“Ik zou Jouke Post een oeuvreprijs willen geven”

Vraag je haar om, nu ze voor een tijdelijke en gedeeltelijke pauze in het loopbaanveld staat, toch nog één iemand een onderscheiding te geven? Dat vindt ze dat lastig. “Omdat ik vind dat zoveel mensen in dit vak het verschil maken”, vertelt ze. Maar dan: “Voor mezelf heb ik wel iemand die mij inspireert met zijn kennis en visie: Jouke Post. Onuitputtelijk werkt hij aan het beschikbaar maken van kennis uit de hele wereld. Hij weet daarbij de wetenschap goed te verbinden met praktische adviezen voor ons dagelijks werk. Mocht er een oeuvreprijs komen, dan zou ik die aan hem willen geven.”

Leibbrand tijdens een uitreiking van de LoopbaanPro Awards

Verder lezen?

Benieuwd hoe Ester Leibbrand zich ook in haar nieuwe rol voor de loopbaanwereld in blijft zetten? Dan volg je haar via deze link op LinkedIn

Nomineer tot 5 maart iemand voor een LoopbaanPro Award

Wil je in tegenstelling tot Leibbrand dit jaar wél meebeslissen over kanshebbers voor een LoopbaanPro Award? Dan kun je tot 5 maart via deze link nog kandidaten (en dus ook jezelf) nomineren: dat kan in de categorieën LoopbaanPro van het Jaar, Loopbaancasus van het Jaar, Loopbaaninnovatie van het Jaar een Loopbaantalent van het Jaar. Onthoud dat jouw nominatie niet alleen een prachtig compliment voor de persoon of het team dat je nomineert is. Tenslotte: bij een eventuele juryselectie doe je iemand ook een interessant platform, én effectief marketingmateriaal (‘ik was LoopbaanPro van het Jaar’) cadeau. 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*