Je bent de situatie ongetwijfeld tegengekomen. Jouw cliënt geeft aan het gevoel te hebben vast te zitten in de huidige baan, zingeving te missen en overweegt een verandering. Helder, maar waar moet je nu beginnen? Een volledige carrièreswitch is niet altijd de beste oplossing. Dat er ook veel tussenmogelijkheden, zoals combinatiebanen, bestaan, weten cliënten niet altijd. Kaartspel ‘De Breder Belang Boost’ maakt de stap naar een loopbaanverandering met meer zingeving of maatschappelijke impact een stukje makkelijker en overzichtelijker. Speel het in groepen van 2 tot 4 personen.
Reflecteren loont!
Het spel heeft twee fases. In de eerste fase van het spel reflecteer je op de eigen rol in maatschappelijke opgaven en persoonlijke waarden/motieven in werk en leven door stellingen en vragen te beantwoorden. Altijd vanuit het uitgangspunt dat er geen goed of fout bestaat, maar dat je met elkaar verkent waar je staat. En dit loont! Meer bewustzijn of besef van urgentie is al winst.
Naast stellingen en vragen gericht op het individu, bevat het spel ook kaartjes waarmee je kunt reflecteren op de maatschappelijke impact van de organisatie waar de cliënt werkzaam is (indien van toepassing). Deze fase sluit je af met een reflectiemoment om de punten die zijn besproken samen te vatten.
Combineren kun je leren
Alleen reflecteren kan te weinig opleveren binnen dit thema. Wat moet je je voorstellen bij zo’n verandering? Denken in combinatiebanen, -functies of -taken is een voorstelbare oplossing voor de groeiende personeelstekorten, zoals vermeld door het UWV. Daarnaast biedt het een interessante afwisseling. Combineren kan zowel in, naast of parallel aan de huidige baan. Denk aan een data-analist die één dag in de week yogalessen geeft aan mensen met een burn-out. Of een administratief medewerker die parttime bijspringt als onderwijsondersteuner. Ook werkgevers kunnen opties tot combineren bieden, bijvoorbeeld door corporate volunteering. Hierbij krijgen medewerkers vanuit de organisatie tijd om zich in te zetten voor een sociaal doel. Een recent voorbeeld is dat van AFAS, waar medewerkers de vrijdag vrij kunnen besteden, onder andere aan vrijwilligerswerk of mantelzorg.
Vanuit dit idee worden spelers in de tweede fase van het spel uitgenodigd om hun eigen ideale combinatie(s) neer te leggen op tafel. Dit doen ze al schuivend met functies/taken, vormen van dienstverbanden, tijdsinvesteringen en randvoorwaarden. De fysieke kaartjes maken dat de combinaties echt gaan leven. Met begeleidende vragen gaat de cliënt voor zichzelf per categorie na wat belangrijk is. Bij de huidige organisatie blijven werken? Tijdelijk bijdragen bij een andere organisatie, of voor onbepaalde tijd? Heb je voor één van de werkactiviteiten een diploma nodig? Hebben de twee activiteiten veel gemeen of staan ze compleet los van elkaar? Ook deze fase sluit je af met een reflectiemoment, waarin je samen bekijkt wat het meest aanspreekt en wat je nodig hebt om tot actie over te gaan.
Of de cliënt nou aan het begin van de loopbaan staat of al jaren aan het werk is; het spel is voor beide doelgroepen en loopbaanfases geschikt. Daarnaast kun je de tweede fase goed inzetten om te puzzelen met combinaties (zonder het einddoel om maatschappelijke impact te vergroten). Al zorgt een maatschappelijke impact op zijn beurt voor meer zingeving in het werk. Een win-win situatie dus!
Waar kan ik het spel vinden?
‘De Breder Belang Boost’ is hier gratis te downloaden. Gelijk een geprinte versie bestellen voor 25 euro? Stuur dan een mailtje naar info@nsvp.nl.
Verder lezen?
De NSvP is een stichting die zich momenteel inzet voor het thema ‘Werken in Breder Belang’. Op de website vind je meerdere artikelen over dit thema, waaronder een behoefteanalyse onder werkenden en kwalitatief onderzoek naar de loopbaankeuzes van jongeren. Bekijk ook de praktische toolbox waarmee bedrijven in het kader van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en modern werkgeverschap combinaties en crossovers met publieke sectoren kunnen faciliteren.