Van Nassau’s interesse in loopbaanbegeleiding en ontstond vanuit teleurstelling in bestaande processen. “Als HR-professional had ik regelmatig contact met loopbaanbureaus, maar ik was niet tevreden over de begeleiding, de resultaten en de kosten,” vertelt hij. Daarom besloot hij zelf de wereld van het loopbaanadvies in te stappen. Hij volgde een opleiding tot loopbaanadviseur, sloot zich aan bij beroepsvereniging Noloc en rondde een academische leergang loopbaanmanagement af aan de Open Universiteit.
Tijdens zijn werk en onderzoek kwam Van Nassau in aanraking met de term ‘combibanen’. Die term was nieuw voor hem, maar hij paste het concept al toe in de praktijk. “Combinatiebanen zijn eigenlijk een vorm van jobcrafting next level, zoals Luc Dorenbosch het noemt,” legt Van Nassau uit. Maar wat zijn het precies?
“Bij een combinatiebaan heb je twee werkgevers, of combineer je een baan in loondienst met werk als ZZP’er.” Vrijwilligerswerk kun je daarom in principe ook beschouwen als combibaan, maar Van Nassau richt zich op betaald werk. Bij combifuncties combineer je twee functies binnen één organisatie, met twee leidinggevenden.”
Combineren kun je leren
Je hoort weleens ‘combineren kun je leren’. Maar volgens Van Nassau kun je ook ‘leren van combineren’. Het biedt voordelen voor zowel werkgevers als medewerkers. “Medewerkers blijven langer behouden voor de organisatie, ontwikkelen zich breder en brengen nieuwe inzichten mee terug,” aldus Van Nassau. Dit zijn precies de zaken die nodig zijn op de huidige, steeds veranderende arbeidsmarkt.
Meerdere ballen hooghouden, dat vraagt natuurlijk wat van de mens. Het moet bij je passen en je moet kunnen schakelen. “Wil je in meerdere banen of functies aan de slag, dan moet je grenzen stellen, nee zeggen en goed plannen en organiseren. Je moet met weerstand en valkuilen om kunnen gaan. Maar het biedt vooral ruimte om verschillende talenten in te zetten en te ontwikkelen.” Combineren betekent overigens niet direct dat je als workaholic tachtig uur per week aan de slag hoeft te gaan. “Het kan ook gewoon binnen 24 uur”, aldus Van Nassau.
Zo doe je dat!
Combineren is allang geen vreemde zaak meer in Nederland. Mark Rutte bijvoorbeeld? Die gaf ook één dag per week les op school. “Zo heb ik nog wel wat voorbeelden. Ken je Victor Mids? Niet alleen illusionist, maar ook basisarts. Of mijn collega Marjan Tuinder, die naast salarisadministrateur ook frontoffice medewerker bij Holland Casino is. Mijn collega Niels Kersten rolt na zijn werk als HR-adviseur de muziekstudio in als producer.”
Foto: Niels Kersten & Emile van Nassau beide HR adviseur & Podcastmakers
Het maakt dus niet uit wat je combineert, als je er maar energie uithaalt. “Zo maak ik met Niels podcasts voor gemeente Lingewaard. Hij zet zijn talent in om de introtune te ontwikkelen en de opnames te bewerken. De gemeente heeft dus ook baat bij zijn andere talenten!”
Aan voorbeelden geen tekort. Het initiatief van Defensie om zogenaamde HR-ecosystemen op te stellen is er nog zo een. “Medewerkers uit het bedrijfsleven worden voor 120 uur per jaar ingezet als reservist. Door vanuit een breder belang samen te werken, lossen zij maatschappelijke tekorten op. Hoe mooi is dat.”
Meer werkplezier, minder werkdruk
Voor wie de complete dynamiek van twee banen niet ziet zitten, is jobcraften een geschikt alternatief. “Jobcraften draait om het aanpassen van je huidige baan, zodat deze beter aansluit bij je interesses, capaciteiten en wensen,” legt Van Nassau uit. Uit zijn onderzoek voor de Open Universiteit blijkt dat jobcraften zorgt voor meer werkplezier, minder werkdruk en duurzame inzetbaarheid. Niet al te moeilijk, want onbewust sleutel je waarschijnlijk al aan je baan. “Vraag twee mensen die tegelijkertijd aan eenzelfde baan beginnen na een jaar naar hun werkzaamheden, en je krijgt hoogstwaarschijnlijk twee verschillende antwoorden.”
Aan de slag met combibanen
Verdiep je als loopbaancoach eens in de mogelijkheden van combineren en ontdek of het wat voor jouw cliënt is. “Zo organiseer ik samen met Jeroen Hendrikse en Luc Dorenbosch regelmatig bijeenkomsten over deze onderwerpen. In januari geven we weer een combiferentie.”
Ook voor werkgevers heeft Emile een handig advies. “Werf eens met de optie: Wij staan ervoor open dat je deze baan combineert met een ander dienstverband of een rol als ZZP’er. Ik heb er mooie ervaringen mee opgedaan. Je spreekt hiermee een aparte doelgroep op de arbeidsmarkt aan.”
Van Nassau ziet combinatiebanen als een van de oplossingen voor de structurele tekorten op de arbeidsmarkt, een standpunt dat het UWV ook deelt. “Het gaat niet zozeer om de tekorten oplossen, maar om de schaarste beter verdelen,” stelt hij. Het behoud van medewerkers komt daarbij steeds meer centraal te staan. “Kun je als organisatie je medewerkers niet boeien? Dan zijn ze weg. Je moet op arbeidsmarktniveau gaan samenwerken om (maatschappelijke) doelstellingen te realiseren. Minder concurreren, meer samenwerken.”
Verder lezen?
Op de hoogte blijven van de bijeenkomsten die Emile organiseert? Stuur hem vooral een connectieverzoek op LinkedIn. Wil je je meer verdiepen in de wereld van craften en combineren? Lees dan Combifuncties van Jeroen Hendrikse, Tweebaans Werk van Luc Dorenbosch en Mark van Vuuren of Én-én van Kimberly Nuyttens.