Deze experts op LinkedIn moet je zeker in de gaten houden

Als loopbaancoach of carrièreadviseur is LinkedIn dé plek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Hier delen experts dagelijks hun kennis, inzichten en praktische tips over solliciteren, werkgeluk en carrièreontwikkeling. LinkedIn News heeft een aantal inspirerende experts op een rij gezet die de moeite waard zijn om te volgen.

Maike van Eldert on februari 21, 2025 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze experts op LinkedIn moet je zeker in de gaten houden

Wil je je netwerk versterken, nieuwe trends ontdekken of je cliënten beter begeleiden? Deze professionals delen waardevolle kennis en inzichten over loopbaanontwikkeling, sollicitaties en werkplezier en wij voegen per expert een mooi voorbeeld van een bijdrage toe. Zo heb je gelijk een idee van wat je te wachten staat, wil je ze volgen:

  •  Ben Tiggelaar, leiderschapsexpert, auteur en gedragswetenschapper

Wel of niet fulltime terug naar kantoor? Aanpak A of B op het gebied van diversiteit? Kies niet zomaar, doe eerst een (klein) onderzoek. Je leest erover in Bens nieuwe NRC-column.

Een gat in je cv? Geen stress! Zo leg je het slim en zelfverzekerd uit tijdens je sollicitatie.

Als loopbaancoach je cliënt iets opleggen en zelfs voorschrijven? Ik moet toch coachen?? Nee! Als je je cliënt slim en succesvol naar nieuw werkgeluk wilt begeleiden, heeft hij of zij het opleggen en voorschrijven óók broodnodig.

Broodnodig
Jij verplaatst je in hun selecteurs: recruiters, HR en vacaturehouders. Van daaruit coach, informeer en adviseer je, leg je op, schrijf je voor én ben je advocaat van de duivel. Op alle vlakken.

Arbeidsmarktklaar
Allereerst coach je op: ben je écht klaar om de arbeidsmarkt op te gaan? Ken je je toegevoegde waarde voor een werkgever? Weet je welke oplossing je bent? En de bijbehorende functietitels? Heb je pretlichtjes als je over je werk vertelt? Kortom: ben je ‘arbeidsmarktklaar’?

👁 Gevonden & benaderd worden
En als tweede stap coach je op de levensloop van de vacature, een uitnodigend cv (inclusief de relevante onbewuste bekwaamheden & getallen), in het adequaat netwerken en het effectief inzetten van LinkedIn (profiel, netwerken en engagement). Zodat je cliënt oproept: ‘Die wil ik spreken!’.

😀 Goed kiezen!
Tot slot, als derde stap, coach je in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. En in het goed kiezen voor nieuw werkgeluk. Ga ik hier floreren? Onderstaand model staat centraal in al mijn coaching en trainingswerk met tienduizenden werkveroveraars en loopbaanprofessionals.

‘Je bent wel streng, Aaltje’
Ja, dat hoor ik natuurlijk ook. Ja, dat ben ik, maar de arbeidsmarkt is net iets strenger, zeg ik dan. Ik wil dat jij slim en succesvol vooruitgaat en daar help ik je graag bij!

Wil jij dit ook? Ik train het je! Mijn Jobmarketing-methode wordt sinds 2005 iedere dag weer met veel plezier en succes ingezet door duizenden loopbaanprofessionals. Op 11 april as. start de voorjaarseditie van de 3-daagse Advanced Jobmarketing 3.0 Training voor Loopbaanprofessionals, 42e leergang. De locatie is Almere-Duin.

Don’t wait for opportunities, create them!
Samen met Zadkine Event Academy gaan wij de stagevoorbereiding vernieuwen! 🤝

Hoe?
Studenten leren zichzelf te presenteren via een videosollicitatie voor gelijke kansen.
– Door de vaardigheden van de studenten op een eigentijdse manier centraal te stellen en zichtbaar te maken voor bedrijven.
– Maar ook door de studenten een beter beeld te geven bij een beroep met videovacatures van bedrijven.

De docenten ondersteunen hun studenten met behulp van ons vernieuwde lesmateriaal. Hierin komt het volgende aan bod:
– Voordelen van videosolliciteren
– Hoe het bijdraagt aan gelijke kansen
– Voorbeelden van andere studenten/werkzoekenden ter inspiratie
– Hoe je een sterk modern CV opbouwt
– Do’s and Dont’s voor het maken van een videosollicitatie
– Hoe je jouw videosollicitatie kan delen

Leuk om met dit energieke team van start te gaan!

  • Jesse Geul, recruitmentexpert, trainer en spreker

Hoe 4 verschillende generaties solliciteren. De tijd waarin je opgroeit vormt je. Daar komen de verschillen tussen de generaties vandaan. En nergens zijn die verschillen meer zichtbaar dan bij het solliciteren. Hoe je het geleerd hebt toen je jong was vormt je referentiekader.

🔸 Boomers = niet opgegroeid met technologie
↳ ouderwetse vacatures in print en contact verliep telefonisch

🔸 Gen X = kwamen de arbeidsmarkt op met hoge werkloosheid
↳ moesten vechten voor een baan, de werkgever was de koning

🔸 Millennial = groeide op in tijden van welvaart
↳ the sky was the limit, torenhoge ambities

🔸 Gen Z = groeit op in een krappe arbeidsmarkt
↳ macht ligt bij de sollicitant en zetten zich af tegen ouderwetse systeem

Maar nu is de vraag:welke generatie pakt het het beste aan?

“Niemand is hier ooit ziek. Wij hebben alleen maar sterke mensen in ons team!”
Dit werd ooit tegen mij gezegd bij een van mijn eerste banen.

En meteen dacht ik twee dingen:
👉 𝘒𝘯𝘢𝘱. 𝘐𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘦𝘵 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘭 𝘦𝘦𝘯 𝘩éé𝘭 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘪𝘮𝘮𝘶𝘶𝘯𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘦𝘮 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯.
👉𝘑𝘦𝘦𝘵𝘫𝘦. 𝘐𝘬 𝘨𝘢 𝘵𝘰𝘤𝘩 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘨𝘦𝘯𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘥𝘪𝘵 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘳𝘥 𝘷𝘦𝘳𝘱𝘦𝘴𝘵?”

Het werd met trots verteld. Alsof het iets was om te vieren. Maar ik voelde meteen de druk. Want stel je voor… Ik zou de eerste zijn in 10 jaar die zich ziekmeldt?! 𝐍𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐮𝐫𝐞 𝐝𝐮𝐬… 🤡  Pas later besefte ik hoe ongezond zo’n uitspraak eigenlijk is. Want wat zeg je hiermee, zonder het door te hebben?

💬 𝘡𝘪𝘦𝘬𝘮𝘦𝘭𝘥𝘦𝘯? 𝘋𝘢𝘵 𝘥𝘰𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘯𝘪𝘦𝘵.
💬 𝘚𝘵𝘦𝘳𝘬𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘻𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘸𝘰𝘰𝘯 𝘥𝘰𝘰𝘳.

En dat is gevaarlijk. Maar geen ziekmeldingen betekent niet dat niemand ooit ziek is. Het betekent vaak dat mensen zich 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐯𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠 𝐯𝐨𝐞𝐥𝐞𝐧 om zich ziek te melden.

⚠️ Bang om als zwak te worden gezien.
⚠️ Bang om anderen teleur te stellen.
⚠️ Bang dat het werk zich opstapelt en ze het later nóg zwaarder krijgen.

Dus werken ze door. Of melden ze zich “thuiswerkend ziek”. Totdat het écht niet meer gaat. En dan? Dan krijg je mensen die pas stoppen als ze instorten. 𝐄𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤 𝐭𝐞𝐚𝐦 𝐢𝐬 𝐍𝐈𝐄𝐓 𝐞𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐚𝐦 𝐝𝐚𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡 𝐧𝐨𝐨𝐢𝐭 𝐳𝐢𝐞𝐤𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭. Maar een team waar mensen zich veilig voelen om eerlijk te zijn over hoe het met hen gaat. Of dat nou gaat over ziek zijn, mentale struggles of onzekerheden. Als leidinggevende heb jij hier invloed op. Dus wees je bewust van de verwachtingen die je met je opmerkingen én eigen gedrag (😉) kunt scheppen.

👉 Heb jij ooit een goedbedoelde opmerking gehoord… die jou tegelijkertijd een ongemakkelijk gevoel gaf?

Raak je weleens afgeleid tijdens vergaderingen? Je bent niet de enige. Dit is wat helpt om je aandacht er bij te houden:
– Maak kleine tekeningetjes tijdens de vergadering.
– Onderzoek van een Engelse universiteit laat zien als je die kleine tekeningetjes maakt -dit staat ook wel bekend als doodles-, dat dit je concentratie met maar liefst 29% verhoogt.

Waarom? Een vergadering gaat vaak wat traag. Oftewel: je hebt ontzettend veel ruimte om aan andere dingen te denken en dat doen we dan ook vaak ook. Door iets simpels naast de hoofdtaak te doen, in dit geval de vergadering, vul je de leegte op. Die kleine tekeningetjes zorgen er dus voor dat je dus minder de kans hebt om aan andere dingen te denken. Zorg dat niemand je ziet, maar ga dit testen en laat weten hoe dit gaat.

Ik ben er natuurlijk weer veel te laat mee, maar misschien ben ik nog net op tijd om een aantal van jullie een paar gouden tips te kunnen geven voor het eindejaarsgesprek op je werk.

Je weet wel: zo’n ‘Goed Gesprek’, ‘Waarderingsgesprek’, ‘Reflectiegesprek’ of hoe jullie dat ook noemen, waar álles van afhangt, waarvan de inhoud in je dossier komt, maar waardoor je altijd weer overvallen wordt tussen de sinterklaassurprises, de voorbereidingen voor Kerst en alles proberen af te ronden voor de kerstvakantie. Ineens staat hij in je agenda, en ben je weer helemaal vergeten je voor te bereiden. Dom.

Speciaal voor die mensen heb ik een paar lastminutetips voor hoe je ondanks alle stress tóch een killer Eindejaarsgesprek neerzet. Komen ze. Het is nog niet te laat!

1 Neem appeltaart en een zak vers brood mee voor een goede geur in het zweethok
2 Straal uit: wij hebben samen iets te vieren!
3 Neem een cadeautje mee voor je baas
4 Laat geen stilte vallen
5 Laat geen enkele twijfel zien
6 Negatieve eigenschappen? Die heb je niet
7 Praat niet over je salaris
8 Hou het kort
9 Prijs je baas

Volgend jaar ben je wél voorbereid. Je Eindejaarsgesprek van 2025 begint vandaag! Lees alle tips voor dit jaar én komend jaar in mijn column van deze week. Heb ik nog tips gemist? Laat het me weten. Samen zorgen we voor een knallende afsluiting van het jaar voor iedereen!

Weg met de vinkjes-HR. Waarom verspillen bedrijven toch zoveel talent? Deze week schrijf ik over een absurd fenomeen op de arbeidsmarkt: talent dat massaal wordt genegeerd door al te rigide hr-processen. Terwijl bedrijven schreeuwen om extra personeel, laten ze waardevolle kandidaten links liggen omdat ze niet voldoende outside the box willen of kunnen denken.

Key takeaways:

👉 Te jong, te oud, te duur, te weinig ervaring… Veel kandidaten vallen buiten de boot door vooroordelen in plaats van objectieve beoordeling van hun vaardigheden.
👉 Hr is meer dan een checklist. Bedrijven die enkel kandidaten zoeken die 100% aan hun ‘perfecte’ profiel voldoen, missen gigantisch veel potentieel. Talentvolle mensen worden niet eens uitgenodigd omdat ze nét niet binnen het lijstje passen.
👉 Slimme hr-professionals kijken verder van hun . In een krappe arbeidsmarkt kunnen bedrijven zich geen starre selectie meer veroorloven. De beste recruiters herkennen potentieel, niet alleen diploma’s en functietitels.
👉 Ervaring telt vaak pas als het in het juiste hokje past. Jonge werknemers die tijdens hun studie een bedrijf runnen of halftijds werken, worden vaak niet als ‘ervaren’ gezien. Terwijl hun skills juist een troef zouden moeten zijn.

Als Trump nóg een keer president kan worden, dan maak jij echt wel kans op die promotie, baan of verhoging.
Ons gebrek aan zelfvertrouwen saboteert onze carrière.
Je krijgt de baan niet, omdat je niet solliciteert.
Geen verhoging, omdat je er niet om vraagt.
Zo wordt je onzekerheid een self fulfilling prophecy.

Probeer deze hele week geen ‘sorry’ te zeggen en kijk wat er gebeurt. Het hele verhaal lees je in de kersverse editie van m’n nieuwsbrief (link in comments).

Blijf op de hoogte

De redactie van LinkedIn News blijft de komende tijd interessante experts uitlichten die je kunnen inspireren in je werk als loopbaanprofessional. Houd LinkedIn in de gaten voor nog meer waardevolle inzichten.

Tags:
Deel dit artikel:
Taal, taal en nog eens taal. Daar bestaat mijn carrière tot nu toe vooral uit. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als Neerlandica en sindsdien werkzaam in de gemeentewereld. Op dit moment werk ik als communicatiespecialist bij gemeente Dronten en daarnaast maak ik zoveel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Zo ook als hoofdredacteur voor LoopbaanPro.nl. Sinds juni 2024 verdiep ik mij daarom in de wereld van loopbaancoaching, zodat ik de meest interessante verhalen en tips kan delen. Connecten, ook een blog schrijven of een vraag stellen? Mail mij of stuur een berichtje op LinkedIn!
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*