fbpx

Deze 3 dingen vielen ons dit jaar op in loopbaanland

Kijkt een loopbaanprofessional over vijf jaar terug op 2022? Dan herinnert hij zich vast de start van het STAP-budget, de verdere ontwikkeling van het skillsdenken en de doordenderende groei van zijn vakgebied.

Joost de Ruiter on december 30, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze 3 dingen vielen ons dit jaar op in loopbaanland

Het nieuwe jaar komt nu wel heel dichtbij. Voor LoopbaanPro alle reden om nog één keer in de achteruitspiegel te kijken. Want wat passeerde in 2022 ook alweer de revue? Wij zetten de drie opvallendste zaken – in onze ogen, althans – in dit artikel op een rijtje.

STAP domineerde het nieuws

In de zomer van 2021 ging de kogel door de kerk: 2022 zou hét jaar van het STAP-budget worden. De subsidie, die in maart ’22 inderdaad voor het eerst te claimen viel, domineerde in de maanden die erop volgden het nieuws. Soms was dat in goede zin: de regeling bleek erg populair, en deed volgens minister Van Gennip van Sociale Zaken – zij werd na Wouter Koolmees verantwoordelijk voor het dossier – precies wat het moest doen. “Het spoort mensen aan om aan de slag te gaan met hun professionele ontwikkeling”, liet ze op de website van haar ministerie optekenen.

STAP kwam soms goed, maar toch vaker minder goed in het nieuws

Maar het budget, waarmee iedereen die dat wil tot €1000 van de overheid kan krijgen om scholing te volgen, stond misschien wel vaker in een minder goed daglicht. Zo kampte de website waarop geïnteresseerden de subsidie konden aanvragen bij de lancering met technische problemen. Toen die problemen tijdens het tweede en derde aanvraagtijdvak opgelost leken, was het geld steeds binnen no-time op: veel mensen die het STAP-budget wilden aanvragen, visten daardoor achter het net.

Toen eind 2022 ook nog eens bleek dat sommige onderwijsinstellingen misbruik van het budget bleken te maken, greep het kabinet in. Den Haag besloot in november om het aanvraagtijdvak in januari ’23 te annuleren. Op die manier koopt de politiek tijd voor zichzelf, om problemen met het STAP-budget aan te pakken, voordat het weer beschikbaar komt. Hopen dus, dat de subsidie halverwege volgend jaar zonder kinderziekten terugkeert.

Krapte gaf skills momentum (of toch niet?)

Voor bijna iedereen met een functie op de arbeidsmarkt stond afgelopen jaar arbeidsmarktkrapte centraal. Op gegeven moment hadden we in Nederland voor iedere 100 werklozen 143 vacatures – recruiters bleven achter met hun handen in het haar.

Voor de loopbaanbranche leverde de krapte vooral kansen op

Voor de loopbaanbranche leverde de krapte daarentegen vooral kansen op. Het gaf ons de gelegenheid om werkgevers te overtuigen van de kracht van een goede retentiestrategie – interne loopbaanbegeleiding speelt daarbij natuurlijk een grote rol. Bovendien zagen we werkgevers vanwege de krapte meer aandacht geven aan de rol van skills bij arbeidsmarktmatching. Dat juichen we natuurlijk toe: op basis van vaardigheden vinden werkzoekers tenslotte sneller een baan die bij hen past dan op basis van werkervaring en diploma’s.

Toch kunnen we niet zeggen dat de op skillsgerichte arbeidsmarkt in 2022 volledig is doorgebroken. We zagen weliswaar de bètalancering van het SkillsCV plaatsvinden – een veelbelovend initiatief. Maar tegelijkertijd wees onderzoek van Leven Lang Ontwikkelen ook uit dat de rol van vaardigheden op de arbeidsmakrt voorlopig nog klein zal zijn. Die mening bleek ook toebedeeld aan Noloc-voorzitter Angelique Jansen, die dit jaar Ester Leibbrand opvolgde.

Debby Lux ontvangt de LoopbaanPro van het Jaar-Award uit de handen van haar voorganger Birgit Vandermeuelen

LoopbaanPro Awards etaleerde kwaliteit

In 2022 zagen we tot slot de loopbaanbranche verder professionaliseren. Dit jaar voelden we dat vooral dichtbij huis, doordat de vakjury van onze LoopbaanPro Awards zeer te spreken was over de kwaliteit van deelnemers aan de prijsuitreiking.

De professionalisering van de loopbaanbranche voelden we bij de LoopbaanPro Awards

Dat maakte de keus die de jury moest maken er afgelopen 15 december natuurlijk niet makkelijker op. Uiteindelijk wisten ze de knoop toch door te hakken. Debby Lux won de Award voor begeleider van het jaar, terwijl het Refugee Talent Hub er met de prijs voor loopbaanteam vandoor ging. De vakjury onder leiding van Ester Leibbrand beloonde het Leukomteleren-platform van supermarktketen Jumbo tot slot met een onderscheiding in de categorie voor loopbaancases. In dezelfde categorie ging het Go For IT-programma van PostNL er overigens met de publieksprijs vandoor.

LoopbaanPro wenst je een fijn uiteinde en een gelukkig 2023!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*