fbpx

STAP-budget wéér in recordtempo weg

Net als bij de vorige aanvraagperiodes was de leersubsidie van de Rijksoverheid op voor je ‘STAP-budget’ kon zeggen.

Joost de Ruiter on september 01, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
STAP-budget wéér in recordtempo weg

Eens per kwartaal opent het UWV zijn digitale STAP-budget-loketten, vanochtend was het weer zover. Om 10 uur begon de aanvraagperiode, maar lang duurde hij niet. Om iets na twaalven ging de boel alweer op slot. Reden? Het budget – 6 miljoen euro – was op. Voor de volledigheid: met het STAP-budget kan eenieder die dat wil 1000 euro van de overheid krijgen, om zichzelf ermee op cursus te sturen.

Zijn er inmiddels aan gewend

Erg schokkend is dat allemaal natuurlijk niet: inmiddels zijn we eraan gewend dat het STAP-budget snel op is als een aanvraagtijdperk ingaat. Tijdens de eerste aanvraagperiode (die vond begin dit jaar plaats) duurde het nog enkele dagen voordat de bodem in zicht was, daarna is het steeds een kwestie van uren geweest.

Inmiddels zijn we eraan gewend dat het STAP-budget snel op is als een aanvraagtijdperk ingaat

Een woordvoerder van het UWV laat in een artikel van Nu.nl optekenen het vervelend te vinden dat het geld snel op is. “Niet iedereen die dat wilde heeft daardoor van het budget gebruik kunnen maken.” Toch ziet de woordvoerder ook de zonnige kant van het verhaal: “Het laat wel zien hoe populair het budget is.”

In ieder geval niet de schuld van grote opleiders

Enkele maanden geleden kregen grote opleiders op sociale media de zondebok toegeschoven: zij zouden verantwoordelijk zijn voor het steeds snel verdampende STAP-budget. Zij zouden het budget al voor de aanvang van een aanvraagtijdvak kunnen veiligstellen voor hun cliënten, beweerde boze tongen.

Een UWV-woordvoerder ontkende dat verhaal echter aan LoopbaanPro, en bewijs uit de aanklagershoek bleef uit.

Een UWV-woordvoerder ontkende dat grote opleiders budget kunnen reserveren

Naar Usain Bolt met het STAP-budget mag al niet meer

Nog één STAP-budget controverse dan? Afgelopen maand verwijderde het UWV opnieuw enkele honderden opleidingen uit het STAP-register – waarmee het totaal verwijderde opleidingen boven de 2000 uitkomt. Van de grote schoonmaak zijn vooral cursussen die niet per se je kansen op de arbeidsmarkt bevorderen – om een eufemisme te gebruiken – de pineut.

Een voorbeeld van die uitwassen betrof een inspiratie-sessie van Usain Bolt. Een gewiekste agent probeerde de TED-talkesque bezigheden van de vleesgeworden sneltrein uit Jamaica met het STAP-budget beschikbaar te maken, maar aan dat trucje maakte het UWV een eind zodra het er lucht van kreeg.

Vanzelfsprekend zette het UWV ook een streep door ronduit frauduleuze opleidingen, en is het begonnen met een onderzoek om te ontdekken wie er verder misbruik maakt van het STAP-budget.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*