fbpx

UWV haalt honderden opleidingen uit STAP-register

Een middagje naar een inspiratiesessie van Usain Bolt op kosten van de overheid? Na ingrijpen van het UWV is dat niet meer mogelijk.

Joost de Ruiter on augustus 25, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
UWV haalt honderden opleidingen uit STAP-register

Met het STAP-budget kan wie maar wil een cursus of opleiding volgen, en €1000 van zijn scholingskosten van de overheid vergoed krijgen. Logisch dus, dat veel mensen er gebruik van maken. De laatste keer dat de subsidie aangevraagd kon worden – dat kan eens per kwartaal – was het geld al binnen enkele uren op.

Populaire UWV-maatregel

Maar niet alleen cursisten staan te dringen om van het STAP-budget gebruik te maken, opleiders zien hun kans ook schoon. Niet voor niets is het aantal cursussen waarvoor de subsidie in aanmerking komt sinds afgelopen maart vervijfvoudigd. Destijds waren er nog 20 duizend cursussen geregistreerd, nu gaat het om 100 duizend.

Het aantal cursussen waarvoor de subsidie in aanmerking komt is sinds afgelopen maart vervijfvoudigd

Het UWV was van begin af aan nauw betrokken bij het STAP-budget. Immers: als mensen op kosten van de overheid extra skills leren, is de kans groter dat ze een baan vinden. En vinden ze een baan, dan blijven ze weg uit de bestanden van de uitkeringsinstantie. Dat is althans de gedachte.

STAP moet de arbeidsmarkt wel iets opleveren

Toch is het juist het UWV dat deze week aankondigde honderden opleidingen uit het STAP-register te verwijderen. Leergangen die de uitkeringsinstantie schrapt zijn onder andere de pineut omdat ze niets bijdragen aan de arbeidsmarktkansen van hun cursisten. Met het budget een dagje naar een inspiratiesessie van Usain Bolt, een mogelijkheid die Denk Producties aanbood, is er nu bijvoorbeeld niet meer bij.

Met het budget een dagje naar een inspiratiesessie van Usain Bolt is er nu niet meer bij

Het UWV onderzoekt momenteel nog op welke andere plekken er misbruik van de subsidie wordt gemaakt. Daarbij houdt het niet alleen een oogje in het zeil bij opleiders die geen toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt bieden. Ook onderwijsinstellingen die meer uit het budget declareren dan een opleiding daadwerkelijk kost, kunnen binnenkort een brief op de mat verwachten.

Nieuw hoofdstuk in moeizame lancering

De grote schoonmaak die het UWV doorvoert is een nieuw hoofdstuk in de moeizame lancering van het STAP-budget – begin dit jaar verving het de belastingaftrekregeling voor het volgen van een opleiding. Zo misten tijdens de eerste aanvraagperiode een boel mensen de boot omdat de website van het budget technisch niet in orde was.

Tijdens de eerste aanvraagperiode was de website van het budget technisch niet in orde

Dat het budget tijdens iedere aanvraagperiode zo snel op is, is bovendien een doorn in het oog van veel loopbaanprofessionals. Op sociale media kregen grote opleiders daarvan de schuld – zij zouden delen van het budget voorafgaand aan een aanvraagperiode opkopen. Een woordvoerder van het UWV sprak die beschuldigingen onlangs echter tegen via LoopbaanPro.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*