fbpx

Koolmees stelt deadline voor STAP-budget: “krap maar haalbaar”

Vanaf 1 maart 2022 kan iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt zichzelf op kosten van de overheid laten omscholen. Daar zorgt het STAP-budget voor.

Joost de Ruiter on juli 08, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Koolmees stelt deadline voor STAP-budget: “krap maar haalbaar”

Niets is nog helemaal zeker. En een aantal plooien moet nog worden gladgestreken. Maar wat Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees betreft staan alle stoplichten op groen. Het STAP-budget, een subsidieregeling waarmee iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt zichzelf kan laten omscholen, komt eraan.

Krappe deadline

De deadline voor de lancering van het programma is door het ministerie zelf op 1 maart 2022 gesteld. Koolmees noemt die datum in zijn brief aan de Eerste en Tweede Kamer “krap maar haalbaar”. DUO en het UWV, de uitvoerders van het programma, zijn ermee aan het werk gezet.

Koolmees noemt die datum in zijn brief aan de Eerste en Tweede Kamer “krap maar haalbaar”

Waarom Koolmees de deadline “krap” noemt? Allereerst omdat nog niet duidelijk is hoe groot en divers het scholingsaanbod per 1 maart is. Koolmees verwacht dat veel scholen, met name mbo’s en private onderwijsinstituten, zich pas in de loop van 2022 registreren. Zijn er onvoldoende scholen? Dan kan het programma niet van start gaan.

Onvoorziene tegenvallers

Ook houdt Koolmees rekening met onvoorziene tegenvallers, ieder nieuw platform kent immers kinderziekten. Mocht er een serieus probleem optreden, zou ook dat de deadline van 1 maart in gevaar kunnen brengen.

Om die kinderziekten er in een vroeg stadium uit te vissen, wordt er in de drie maanden voorafgaand aan de lancering een proef gedraaid met het STAP-budget. Gaat er onverhoopt iets mis? Dan is er volgens Koolmees nog voldoende tijd om een en ander recht te zetten.

Eerst een basisversie

Om te voorkomen dat de uitvoerders van het STAP-budget meteen te veel hooi op hun vork nemen, heeft het ministerie ervoor gekozen om per 1 maart een basisversie van het programma te lanceren. Daardoor denkt men in Den Haag een extra grote kans te hebben om de eigen gestelde deadline te halen. Na verloop van tijd kunnen er altijd nog toeters en bellen aan de subsidieregeling worden toegevoegd.

Het ministerie heeft ervoor gekozen om eerst een basisversie van het programma te lanceren

Die gefaseerde lancering betekent dat er tot 2025 in totaal €200 miljoen beschikbaar is voor het programma.Zo’n 200.000 tot 300.000 mensen kunnen er gebruik van maken. Pas vanaf 2025 is er structureel budget. Mensen die het STAP-budget willen inzetten voor hun omscholing, kunnen maximaal duizend euro aanvragen.

Eind van fiscale regeling

Als het STAP-budget er eenmaal is, betekent dat het einde van de huidige regeling die omscholing aantrekkelijk maakt. Tot nu toe was het namelijk zo dat je sommige scholingskosten aan het eind van het jaar van je belastingaangifte mocht aftrekken. Die regeling komt per 1 januari 2022 te vervallen.

Als het STAP-budget er eenmaal is, betekent dat het einde van de huidige regeling die omscholing aantrekkelijk maakt

De vlugge hoofdrekenaar weet dat er daardoor 3 maanden lang – tussen 1 januari en 1 maart 2022 – helemaal geen subsidieregeling voor omscholing in omloop is. Koolmees heeft die som ook gemaakt. Toch schrijft hij in zijn eerdergenoemde brief dat dit kleine nadeel van de introductie van het STAP-budget niet opweegt tegen de vele voordelen.

Flexibele arbeidsmarkt

Als alles goed gaat, heeft hij daar een punt. Iedereen die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan zich met het STAP-budget immers laten omscholen, zonder de kosten daarvoor zelf te hoeven voorschieten. De arbeidsmarkt wordt daarmee een stuk flexibeler. Tijdens de hoogtijdagen van de coronacrisis hebben we gezien hoe broodnodig dat is.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*