fbpx

Europese Commissie doopt 2023 om tot ‘Year of Skills’

Bedrijven in de EU zijn naarstig op zoek naar mensen met bepaalde skills, maar bijna niemand doet z’n best om nieuwe vaardigheden te leren. Door skills bovenaan de EU-agenda te zetten, hoopt de Europese Commissie dat vraag en aanbod op de vaardigheden-markt vanaf volgend jaar naar elkaar toegroeien.

Joost de Ruiter on oktober 21, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Europese Commissie doopt 2023 om tot ‘Year of Skills’

2023 wordt het Jaar van de Vaardigheden, dat heeft de Europese Commissie (EC) – zeg maar het kabinet van de EU – afgelopen maand bekendgemaakt. Met het initiatief hoopt de EC het gebrek aan skills op de Europese arbeidsmarkt onder de aandacht te brengen; de EC wil ook werken aan een oplossing voor het probleem. Een grote verrassing was de benoeming van 2023 tot skills-jaar overigens niet: President van de EC, Ursula von der Leyen, kondigde eerder al aan dat het idee in de pijpleiding zat. Dat deed ze tijdens haar jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement.

Verschil tussen vraag en aanbod in cijfers

Dat skills volgend jaar hoog op de agenda in Brussel staan, is volgens de Commissie hard nodig. In het eigen persbericht over de beslissing, lezen we dat vraag en aanbod op de skills-markt bijna niet verder uit elkaar zouden kunnen liggen. In het bericht noemt het EC onderzoek waaruit blijkt dat enerzijds drie kwart van de Europese bedrijven moeite heeft met het vinden van personeel met de juiste vaardigheden. Anderzijds blijkt slechts 37% van de volwassenen in de Unie z’n best te doen om zelf skills te leren.

Drie kwart van de Europese bedrijven heeft moeite met het vinden van personeel met de juiste vaardigheden

Het skills-tekort is vooral nijpend als het gaat om digitale vaardigheden, weet het EC verder. Het noemt daarbij onderzoek waaruit blijkt dat maar liefst 33% van de arbeiders in de EU niet met een computer of smartphone uit de voeten kan. Bovendien maakt de EC zich zorgen over de onevenredige verdeling van skills binnen de maatschappij. Zo blijkt slechts 1 op de 6 vrouwen in de EU vaardigheden op het gebied van IT te hebben.

Screenshot van de website van het Pact for Skills, waarover je hieronder leest

Actie

Om het skills-probleem aan te pakken, steekt de Europese Commissie in 2023 de handen uit de mouwen. In de praktijk betekent dat: de EC gaat het Europees Parlement, overheden van lidstaten en nationale Kamer van Koophandels stimuleren om initiatief te nemen op het gebied van skills.

Zo hoopt de Commissie onder andere dat lidstaten gaan investeren in trainingsprogramma’s voor haar beroepsbevolkingen. Daarbij wil de EC dat landen op zowel ‘upskilling’ – dus beter worden in de dingen die je al kunt – als ‘reskilling’ focussen. Dat laatste komt in de praktijk neer op omscholing.

De Commissie stimuleert lidstaten onder andere om te investeren in trainingsprogramma’s

Exacte initiatieven

Op welke concrete manieren vraag en aanbod op de skills-markt dichterbij elkaar kunnen komen, is in Brussel ook nagedacht. Zo ligt er met de European Skills Agenda een beleidsplan klaar dat lidstaten erop kunnen naslaan. Onderdeel ervan is het Pact for Skills, dat in 2023 maar liefst 6 miljoen EU-burger gaat helpen bij hunupskilling.

Om specifiek het gebrek aan digitale vaardigheden onder de Europese beroepsbevolking aan te pakken, heeft de EC extra initiatieven in het leven geroepen. Het European Digital Skills and Jobs Platform is daar één van – je kunt er bijvoorbeeld ontdekken op welk niveau je digitale vaardigheden zich nu bevinden, en hoe je ze naar een hoger niveau kunt tillen. Bovendien is de EU Digital Skills and Jobs Coalition in het leven geroepen: deze samenwerkingsgroep van overheden, non-profit-organisaties en het bedrijfsleven gaat de digitalisering van EU-burgers ook aanmoedigen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*