fbpx

Pilot met SkillsCV in aantocht: vaardigheidsgedreven arbeidsmarkt weer stapje dichterbij

Dat we zo snel mogelijk de transitie naar een skillsgedreven arbeidsmarkt moeten maken, staat buiten kijf. Met de pilot van SkillsCV is die transitie nu in zicht.

Joost de Ruiter on juni 02, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Pilot met SkillsCV in aantocht: vaardigheidsgedreven arbeidsmarkt weer stapje dichterbij

Je hoeft maar naar de rijen op Schiphol te kijken, of naar de gesloten terrassen, om te weten dat onze huidige arbeidsmarkt het bij een groei aan banen volledig laat afweten. De keerzijde is echter: wanneer er wél veel werklozen zijn, en er juist een vacaturekrapte is, werkt onze arbeidsmarkt niet per se veel beter. Of werknemers of werkgevers nu aan het kortste eind trekken, er bestaat altijd een discrepantie in vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Skillsgerichte arbeidsmarkt hard nodig

Over de oorzaken daarvan wordt al jaren naar dezelfde boosdoener gewezen – zowel in de academische wereld als in de beleidskamertjes van Nederland. We zijn te geobsedeerd door werkervaring en opleiding, recruiters leggen cv’s waar diploma’s op ontbreken zonder pardon naast zich neer. En als dat je hiring-strategie is, en de arbeidsmarkt krap is, dan betekent dat dat je mensen zoekt die er simpelweg niet zijn. Superfrustrerend, natuurlijk.

We zijn te geobsedeerd door werkervaring en opleiding

Gelukkig wijzen de academici en beleidsmakers niet alleen met hun vingertje, ze hebben ook een oplossing: we moeten naar een zogeheten skillsgedreven arbeidsmarkt. Wellicht ten overvloede: op dit type arbeidsmarkt word je niet aangenomen op basis van diploma en ervaring, maar op basis van wat je kunt. Niet je cv is leidend, wat je kunt is dat wel.

Bijna iedereen is ervan overtuigd: op een skillsgerichte arbeidsmarkt zou deze huidige krapte niet voorkomen. En is het dadelijk weer crisis? Dan kan de werkloosheid de pan niet uitlopen, als je arbeidsmarkt skillsgericht is.

Skillsdashboard, -oncologie en nu ook -cv

De laatste jaren doet iedereen met een rol op de arbeidsmarkt daarom een duit in het zakje: allemaal doen ze hun best om van de skillsgerichte arbeidsmarkt de realiteit te maken. Zo kwam het UWV met een skillsdashboard en een zogeheten skillsoncologie, en zijn House of Skills, Schiphol en werkgeversvereniging AWVN bezig met het skillspaspoort.

House of Skills, Schiphol en werkgeversvereniging AWVN zijn bezig met het skillspaspoort

Een nieuw initiatief om de skillsgerichte arbeidsmarkt dichterbij te brengen, is het SkillsCV: een app waarop een gebruiker zijn vaardigheden kan invullen om vervolgens bij verschillende vacatures in verschillende sectoren te worden gematcht.

Pilot voor de deur

De ontwikkeling van de SkillsCV voltrekt zich rapper dan je zou verwachten: afgelopen maand kwamen stakeholders van het project in Veenendaal bij elkaar om de technische progressie ervan te bespreken – ook Lodewijk Asshcer was daar via een videoverbinding bij aanwezig.

De zaal hoorde dat de app de komende maanden in verschillende pilots wordt getest – onder andere in de regio Zwolle (een gebied dat zich uitstrekt van Nunspeet tot Diever) en in de gemeente Almere. Ook bij bedrijven als Intelligence Group, Unique en RecruitNow wordt de app getest.

De app wordt de komende maanden in verschillende pilots onder tienduizenden mensen getest

Gaan de pilots van komende maanden goed? Dan gaan tienduizenden gebruikers de basis leggen voor een transitie naar de skillsgerichte arbeidsmarkt, en volgt er eind dit jaar een landelijke uitrol van het SkillsCV.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*