De LoopbaanPro Awards worden dit jaar op het Noloc Kennisfestival uitgereikt

December staat voor de deur, en dus is het hoog tijd voor lijstjes. Want wat was nu eigenlijk het beste boek van 2023? En wie maakte de beste film? Veel belangrijker nog: wie was de LoopbaanPro van het jaar? Speculeren mag nu alvast, maar pas op 15 april volgt uitsluitsel. Tijdens het Noloc Kennisfestival worden de LoopbaanPro Awards namelijk voor de derde keer in haar historie uitgereikt.

LoopbaanPro Awards

15 april is natuurlijk een andere datum dan eerder op deze website werd vermeld: in de zomer kondigden we nog aan dat de Awards eind december vergeven zouden worden. Organisatorisch bleek dat helaas niet haalbaar, maar LoopbaanPro is blij dat er met het moment in de lente nu alsnog een gelegenheid is gevonden om, via de prijsuitreiking, de loopbaansector in het zonnetje te zetten. En dat voor de derde keer op rij!

LoopbaanPro is blij dat er nu alsnog een moment is gevonden om de loopbaansector in het zonnetje te zetten

Wanneer in april een vakjury onder leiding van Ester Leibbrand de loopbaanonderscheidingen uitdeelt, zal in ieder geval één prijs een nieuwe zijn: de LoopbaanPro Talent Award. Dat zilverwerk zal gaan naar – je raadt het wellicht al – een loopbaanprofessional die nieuw is in het vak, en toch al bijzondere dingen laat zien. Verder zal vanzelfsprekend de prijs voor een individuele loopbaanprofessional – de LoopbaanPro van het Jaar Award – terugkeren. Over categorieën als Loopbaanteam van het Jaar, Loopbaancase van het Jaar en Loopbaan-innovatie van het Jaar wordt op een later moment een beslissing genomen. Ook over het nominatieproces volgt later meer.

Debbie Lux ontvangt in 2022 de LoopbaanPro van het Jaar Award uit haden van Esther Leibbrand

Noloc Kennisfestival

Waar we al wél meer weten, en waar je in de intro zelfs al over kon lezen, is de locatie waarop de derde editie van de LoopbaanPro Awards zal worden uitgereikt. Dat gaat namelijk gebeuren tijdens het Noloc Kennisfestival, dat – we zeggen het nog maar eens – voor 15 april aanstaande op de planning staat. 

Op het Kennisfestival maken professionals natuurlijk meer mee dan alleen de uitreiking van de LoopbaanPro Awards

Professionals die op 15 april aanwezig zijn op het Kennisfestival, maken natuurlijk veel meer mee dan alleen de uitreiking van de LoopbaanPro Awards. Het evenement, dat in het teken van ‘Een Leven Lang Loopbaanontwikkeling’ gaat staan, belooft verdiepende, leerzame en inspirerende colleges en workshops te bieden. En alhoewel loopbaanprofessionals en jobcoaches de doelgroep van de dag zijn, zijn ook studenten en andere geïnteresseerden welkom. Hoe dan ook: een beter moment om vakgenoten te spreken gaat zich in 2024 niet nog eens voordoen.

Meer lezen?

Wil je de uitreiking van de derde editie van de LoopbaanPro Awards niet missen, en dus meer weten over het Noloc Kennisfestival? Dan kun je via deze link op de website van het Noloc alvast meer lezen. Verder is het voor nu zaak om even geduld te hebben: meer over zowel de LoopbaanPro Awards-uitreiking als het Noloc Kennisfestival volgt spoedig. Hou de website van LoopbaanPro én die van Noloc voorlopig kortom goed in de gaten!

Dit AI-platform helpt loopbaanbegeleiders bij alle facetten van hun werk (maar vervangt hen niet)

Coach, een platform dat mensen met carrièrevraagstukken op basis van kunstmatige intelligentie verder belooft te helpen, bevindt zich nu nog in de bètafase. En zelfs als het daar straks uit is, gaat het de waardevolle 1-op-1-sessies die loopbaancoaches met cliënten hebben niet vervangen – dat geeft CareerVillage, de ontwikkelaar van het platform, zelf maar wat graag toe. Toch is het de moeite waard om de lancering van het programma in de gaten te houden. Voor loopbaanprofessionals die grote groepen van carrièrebegeleiding voorzien, bijvoorbeeld bij onderwijsinstellingen of corporates, kan een tool als Coach grote impact hebben.

Verschillende functies

Wanneer Coach straks voor het publiek beschikbaar is, biedt het een one-stop-platform voor iedereen die loopbaanstappen wil zetten – of we het nu over studenten, werkzoekers of carrièreswitchers hebben. Op dat platform vinden ze uiteenlopende functies, die stuk voor stuk bedoeld zijn om hen dichterbij hun professionele doelen te brengen. Een greep uit de selectie? De app kan helpen bij het opstellen van een cv of een sollicitatiebrief, een assessments van je kwaliteiten maken en zelfs een sollicitatiegesprek met je oefenen. En dat alles op basis van kunstmatige intelligentie.

De app kan zelfs een sollicitatiegesprek met je oefenen

Loopbaanprofessionals die bang zijn dat een tool als Coach hun werk overneemt, hoeven niet te vrezen – zoveel werd uit de intro al duidelijk. App-ontwikkelaar CareerVillage, een non-profit die studenten en werknemers al meer dan een decenium lang aan loopbaanadvies van experts koppelt, benadrukt namelijk dat ze het platform lanceren om begeleiders te ondersteunen; niet om hen te verplaatsen. Het voordeel van Coach voor loopbaanprofessionals? Ze kunnen precies zien aan welke activiteit hun cliënt nu werkt, en hebben via de app toegang tot diens assessments en sollicitatiedocumenten. 

Links zien we de app voor een werkzoeker, rechts de weergave voor een coach

Op basis van kennis en data

CareerVillage benadrukt verder dat hun kunstmatige intelligentie-database gebruik maakt van de meest recente arbeidsmarktdata en toegang heeft tot kennis van verschillende samenwerkingspartners. Die partners bevinden zich op dit moment nog vooral in Californië waar de app (surprise, surprise) ontwikkeld wordt, maar men heeft plannen om het partnerbestand de komende tijd flink uit te breiden.

Men heeft plannen om het partnerbestand de komende tijd flink uit te breiden

Tot slot nog grappig om op te merken: toen CareerVillage-directeur Jared Chung eerder dit jaar een interview gaf over de tool, vergeleek hij het ontwikkelen van dit AI-platform met eerdere projecten die hij met z’n non-profit ondernam. Wat bleek? Tot zijn grote verrassing verliep het optuigen van een app op basis van kunstmatige intelligentie veel soepeler dan die andere projecten waaraan hij had gewerkt.

Verder lezen?

Benieuwd naar het platform Coach? Op hun website lees je meer. De YouTube-video die directeur Jared Chung opnam is ook de moeite van het bekijken waard – die vind je hier.

Week van de Werkstress moet toename in burn-outs halt toeroepen

Als we doorgaan op de koers die we nu varen, is in 2030 één op de drie werkenden op gegeven moment uit de roulatie geweest vanwege burn-outklachten. Dat moet natuurlijk worden voorkomen: in de eerste plaats om leed bij individuele werknemers weg te nemen, maar ook om geld te besparen – een werkgever verliest gemiddeld 11 duizend euro als een werknemer met burn-outverschijnselen thuis komt te zitten. Oval, de Nederlandse belangenbehartiger voor de duurzame inzetbaarheid-sector, geeft het juiste voorbeeld: het organiseert deze week de Week van de Werkstress om aandacht voor het probleem te vragen.

Hoofdgerecht wordt morgen opgediend

Tijdens de Week van de Werkstress, die gisteren dus van start ging en tot aanstaande vrijdag voortduurt, valt er voor iedereen met een rol op de arbeidsmarkt iets op te steken over werkstressbestrijding. Dat moet vooral gebeuren tijdens workshops en webinars die over de hele week verspreid zijn, maar het hoofdgerecht vindt morgen plaats. Dan organiseert Oval in FC Utrecht-stadion De Galgenwaard namelijk het zogeheten Week van de Werkstress Event.

De dag wordt officieel geopend door Sociale Zaken en Werkgelegenheid-minister Karien van Gennip

Op dat evenement, dat tussen 2 en 6 uur ‘s middags op de planning staat, spreken vooraanstaande experts: denk bijvoorbeeld aan psycholoog en auteur Thijs Launspach en Riëlle Nij Bijvank van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Bovendien wordt de dag officieel geopend door Sociale Zaken en Werkgelegenheid-minister Karien van Gennip en neemt hocky-bondscoach Marc Lammers gegadigden aan het eind van het event mee in hoe je een team als winnaar uit de bus laat komen. 

Hele week inspiratie

Klinkt dat interessant en heb je morgen niets te doen? Dan kun je via deze link nog tickets scoren. Je zult vanzelfsprekend niet de enige loopbaanprofessional in Utrecht zijn: Noloc gaf eerder in een loterij vijf kaarten aan haar leden weg. Wie verder op het event afkomen ontdek je overigens ook: de Week van de Werkstress staat dit jaar namelijk in het teken van verbinding, en dus is er aan het eind van de dag volop gelegenheid om bij de borrel van gedachten te wisselen met mede-deelnemers.

Op de event-website zie je welke andere activiteiten deze week te bezoeken zijn

Ben je er morgen onverhoopt niet bij? Neem via deze link dan toch even een kijkje op de website van de Week van de Werkstress. Je vindt daar onder andere blogs van experts over hoe om te gaan met spanningen op kantoor – wellicht interessant materiaal om met cliënten te bespreken. Bovendien zie je welke andere activiteiten in de week te bezoeken zijn. Zo vond er gisteren al een sessie over sociale veiligheid plaats in Den Haag, en kun je je nog altijd inschrijven voor een webinar over zelfdeterminatie dat donderdag wordt gehouden.

Verder lezen?

Wil je meer weten over de Week van de Werkstress, en waarom aandacht vragen voor het onderwerp belangrijk is? Dan ben je op de website van de evenementorganisatie aan het juiste adres.

 

Nog niet volgeboekt? Dankzij deze subsidieregeling vul je die laatste gaatjes wél

Eind dit jaar, op 18 december om precies te zijn, loopt een fantastische subsidieregeling van het Ministerie van Werkgelegenheid ten einde. Voor loopbaanbegeleiders die voor die tijd nog wat ruimte in de agenda hebben, is dat interessant: zij kunnen tot half december namelijk de kosten van drie tot vijf ontwikkelgesprekken op de overheid verhalen. Let op: die gesprekken moeten op die dag reeds achter de rug zijn, en daarom raadt het Ministerie aan om ze voor 27 november in te plannen. Dat is dus allemaal een beetje kort dag, maar wie nú begint met aandacht vragen voor de regeling, kan er toch nog flink van profiteren.

Snelle actie gevergd

Immers: als zelfstandige loopbaancoach probeer je continu om potentiële klanten te overtuigen. En als jij je diensten gratis kunt aanbieden, is dat nu eenmaal een stuk makkelijker. De subsidieregeling waar we het hier over hebben stelt je in staat precies dat te doen: de enige voorwaarden zijn dat je klant een mbo-2-niveau of lager heeft, en dat jullie ontwikkelgesprekken een concreet stappenplan opleveren. In orde? Dan help je voor 18 december je nieuwe klant aan loopbaanperspectief, terwijl het Ministerie van Werkgelegenheid de rekening betaalt.

Potentiële cliënten overtuigen is een stuk makkelijker als jij je diensten gratis aan kunt bieden

Zelfstandige loopbaanprofessionals die van de regeling gebruik willen maken, doen er goed aan de komende twee weken zoveel mogelijk stampij voor de subsidie te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door er via je socials over te berichten, maar ook door in lokale media zichtbaar te zijn. Hoe meer mensen tenslotte weten dat ze bij jou gratis loopbaanadvies kunnen krijgen, hoe meer sessies jij eind dit jaar kunt inplannen. Hulp nodig bij je marketingcampagne, die dus voor 27 november klaar moet zijn? Dan download je via deze website van het Ministerie voor Werkgelegenheid beeldmateriaal en reclameteksten over de regeling.

Wie betaalt voor dit ontwikkelgesprek?

Vertrouwelijk en voor iedereen

Wie die reclameteksten nader bekijkt, ontdekt meteen wat loopbaancoaches die van de subsidie gebruikmaken te doen staat. Lang verhaal kort: mbo’ers met wie je ontwikkelgesprekken voert, mogen onder de regeling een analyse van hun talenten, én een loopbaanplan dat op die talenten gebaseerd is verwachten. Het campagnemateriaal benadrukt bovendien dat loopbaanbegeleiders de inhoud van sessies nooit met anderen bespreken – twijfel daarover wordt schijnbaar als een drempel ervaren bij de doelgroep. Belangrijk dus, om in jouw communicatie stil te staan bij het feit dat jullie gesprekken echt vertrouwelijk zijn.

De doelgroep ervaart vragen bij vertrouwelijkheid schijnbaar als drempel voor ontwikkelgesprek

In de content die het Ministerie beschikbaar stelt, zien we verder dat geïnteresseerden worden aangemoedigd om hun werkgever te vertellen over hun ontwikkelplan. ‘Wie weet wat er mogelijk is binnen het bedrijf waar je werkt!’, lezen we onder andere in de brochure. Ook op dat sentiment is het goed om in jouw marketinguitingen te inspelen. Dat doe je door te benadrukken dat loopbaanbegeleiding niet alleen iets is voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar ook voordelen heeft voor mensen die zich bij hun huidige werkgever willen ontwikkelen.

Meer lezen?

Benieuwd naar de subsidieregeling, en de beschikbare mediakit? Via deze link kom je op de website van het Ministerie van Werkgelegenheid terecht, waar je alles over het onderwerp leest.

Op zoek naar meer cliënten? Nieuw onderzoek biedt inspiratie

Webinars, podcasts en TikToks: in hun zoektocht naar nieuwe klanten halen coaches tegenwoordig alles uit de kast. Toch blijkt uit recent onderzoek van belangenbehartiger Nobco dat het meest succesvolle kanaal om nieuwe coachees aan te boren ook de meest ouderwetse is. We hebben het natuurlijk over mond-tot-mond-reclame – 81% van de professionele begeleiders in Nederland blijkt nog altijd via die weg nieuwe klandizie te vinden.

Netwerk belangrijkst voor elk soort coach

Andere kanalen waarmee begeleiders succesvol de stoel tegenover hen vullen, zijn bijvoorbeeld online marketing-technieken als social media-posts en e-maillijsten – 34% van de coaches wordt op die manier gevonden. Ook relatief succesvol zijn online zoekmachines – 3 op de 10 professionele begeleiders moet het hebben van hun zichtbaarheid op Google of in coach-databanken.

Voor coaches die in de markt zijn voor bedrijven, doet hun persoonlijke netwerk eveneens wonderen

Voor coaches die niet zozeer individuele cliënten voor hun diensten proberen te porren, maar wel in de markt zijn voor opdrachtgevers als onderwijsinstituten of bedrijven, doet hun persoonlijke netwerk eveneens wonderen. 71% van hen komt dankzij mond-tot-mond-reclame op de begeleidingsafdelingen van organisaties terecht, terwijl 25% iets aan online marketing, en 18% iets aan zoekmachines heeft.

Certificering trekt klanten over streep

Coaches die op zoek zijn naar meer cliënten, maar zich niet geholpen voelen met het statistisch onderbouwde advies om op hun netwerk in te zetten, kunnen wellicht verderop in het Nobco-onderzoeksrapport inspiratie opdoen. Daarin schrijven de onderzoekers namelijk te constateren dat werkgevers en werknemers het steeds belangrijker vinden om de kwaliteit van een coach te garanderen. In andere woorden: coaches die ingeschreven staan bij een organisatie als Nobco of Noloc, en bovendien veel aan bijscholing doen, hebben volgens het rapport een streepje voor op hun concullega’s zonder papieren.

75% van de coaches zet jaarlijks geld opzij voor bijscholing

Het onderzoeksrapport maakt die constatering niet hard met data – logisch ook, het onderzoek gaat namelijk over de ervaring van coaches, niet over die van organisaties die coaches in dienst hebben. Waar Nobco wél data over heeft, is in hoeverre begeleiders zélf waarde hechten aan een theoretische onderbouwing van hun vakgenoten. Wat blijkt? Bijna 70% van hen vindt certificering belangrijk (of zelfs erg belangrijk). Niet voor niets zet 75% jaarlijks geld opzij voor bijscholing, en volgde 90% afgelopen jaar ook daadwerkelijk een vakinhoudelijke cursus.

Verder lezen?

Zelf in de cijfers van het Nobco duiken kan via deze link – wie erop klikt wordt meteen doorgestuurd naar het onderzoeksrapport. De oplettende lezer zal zijn opgevallen dat we vorige week ook al aandacht besteedden aan het Nobco-onderzoek: in dat artikel keken we naar de manieren waarop begeleiders hun sessies aanbieden, en hoe lang hun sesseis gemiddeld duren. Ben je tot slot op zoek naar meer inspiratie in je zoektocht naar cliënten? Lees dan hier een artikel over Noloc-voorzitter Angelique Jansen en LDC-directeur Maurice Vermunt, die vertellen wat je kunt doen om je loopbaanpraktijk uit te breiden.

Nieuw onderzoek laat zien waar ruimte voor verbetering in jobcoaching ligt

Meer mensen moeten weten wat een jobcoach is. Daarnaast moeten formulieren die met een jobcoach gepaard gaan vereenvoudigd worden, en moet het systeem voor kwaliteits- en risicomanagement voor jobcoaches worden herzien. Gebeuren die drie zaken? Dan zal dat jobcoaches in Nederland – dat zijn dus loopbaanbegeleiders voor mensen met een arbeidsbeperking – op korte termijn ten goede komen. Dat staat in een  onderzoeksrapport van het UWV, dat in samenwerking met vertegenwoordigers van jobcoaches, cliënten en werkgevers werd gepubliceerd.

Voor elk knelpunt een oplossing

Het onderzoek dat tot het rapport leidde was nodig: tot nu toe liep iedereen die met jobcoaching te maken heeft namelijk tegen knelpunten aan – óók jobcoaches zelf. Een voorbeeld van zo’n knelpunt is de vermeende onlogische naamgeving van het vak, die zou onder cliënten en werkgevers voor verwarring zorgen. Voor de strikte scheidslijn die jobcoaches tussen begeleiding in werk en begeleiding bij privésferen bewaren zou hetzelfde gelden. En dan hebben we het alleen nog maar over knelpunten in de kwaliteits- en risicobeheersing van het jobcoach-landschap gehad. In het onderzoeksrapport lezen we dat soortgelijke knelpunten eveneens bij de procesinrichting, en bij de formulieren- en documentenstroom te vinden zijn.

Een voorbeeld van zo’n knelpunt is de vermeende onlogische naamgeving van het vak

Gelukkig heeft het onderzoeksrapport voor elk knelpunt dat het aandraagt een oplossing. Een aantal van die oplossingen las je al in de intro van dit artikel, alhoewel het daarbij vooral om zogeheten quick fixes gaat. Het UWV en haar samenwerkingspartners denken kortom dat de acties uit de inleiding op korte tot middellange termijn zoden aan de dijk gaan zetten. Iets waar volgens het rapport op lange termijn aan gewerkt moet worden? De harmonisatie tussen de UWV en gemeenten, zo lezen we.

Het UWV en de gemeenten moeten nader tot elkaar komen, lezen we

Moeite waard

Wie bovenstaande alinea’s tot zich genomen heeft krijgt wellicht de indruk dat het jobcoachingsvak er op dit moment niet goed bij ligt. Een voortvarend vak heeft tenslotte niet met zoveel knelpunten te maken, toch? Volgens de onderzoekers is dat echter écht een misvatting: in het rapport hamert men erop dat de knelpunten de moeite van het oplossen waard zijn, juist omdat jobcoaches zo’n waardevolle inbreng op de arbeidsmarkt hebben.

Jobcoaches maken het verschil tussen iemand niet werkt, en iemand die dat wél doet

Zo lezen we onder andere dat alle partijen de positieve invloed van een jobcoach op het functioneren van werknemers met een arbeidsbeperking onderschrijven. In het rapport staat zelfs dat jobcoaches het verschil kunnen maken tussen iemand die vanwege z’n beperking niet werkt, en iemand die dat ondanks die beperking wél doet. En lees je het onderzoek met die kanttekening in het achterhoofd? Dan mag je gerust optimistisch naar de toekomst van jobcoaching kijken.

Verder lezen?

Ben je benieuwd naar de precieze jobcoachingsknelpunten die het UWV en haar onderzoekspartners hebben geformuleerd? Of wil je in detail weten welke oplossingen de partijen voor de problemen aandragen? Dan lees je via deze link het onderzoek op je gemakje na.

 

De Nationale Werkbezoekdag opent letterlijke en figuurlijke deuren voor je cliënt

Een nieuwe loopbaanstap kan op papier goed klinken, maar of die baan ook écht bij je cliënt past, blijkt altijd pas in de praktijk. Om die reden is het slim om je agenda erbij te pakken, en 15 november aanstaande rood te omcirkelen. Op die datum vindt namelijk (alweer de elfde editie van) de Nationale Werkbezoekdag plaats – mensen die een carrièreswitch overwegen kunnen dan een kijkje achter de schermen nemen bij een bedrijf in de sector die ze op het oog hebben.

Kijkje in de keuken, maar ook netwerkkansen en sollicitatietraining

Loopbaanprofessionals doen er goed aan hun cliënten op de Nationale Werkbezoekdag te attenderen, lezen we op de website van beroepsvereniging Noloc. In het artikel in kwestie komt loopbaancoach Rose-Marie Lucas aan het woord: zij vertelt dat cliënten die afgelopen jaar gedurende de dag een werkbezoek pleegden niet alleen een realistisch beeld van hun carrière-mogelijkheden kregen, maar ook opeens deuren zagen opengaan. Bovendien konden ze belangrijke connecties maken. “Ze hebben niet alleen hun netwerk uitgebreid, maar velen hebben [aan de dag] zelfs een baan overgehouden”, jubelt ze.

“Veel mensen hebben aan de Nationale Werkbezoekdag zelfs een baan overgehouden!”

Lucas vertelt verder dat een Werkbezoekdag-deelname van haar cliënten sterkere kandidaten maakte. Logisch ook: tijdens de Werkbezoekdag zijn mensen immers de hele dag aan het netwerken. Ze voeren continu gesprekken waarin ze hun kwaliteiten uitleggen, terwijl ze ontdekken wat een werkgever te bieden heeft. Je zou het kunnen zien als een dagvullende praktijkoefening in het voeren van een sollicitatiegesprek.

JobOn trommelt elk jaar boel organisaties op

Wil je jouw cliënten inschrijven voor de Nationale Werkbezoekdag? Dan moet je nog even geduld hebben: pas op 1 november gaan de lijnen open. Bedrijven die mee willen doen kunnen zich overigens al wel aanmelden: zie deze website voor meer informatie. Over het aantal deelnemende organisaties hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken: tijdens de editie van afgelopen jaar openden maar liefst 837 organisaties hun deuren voor nieuwsgierige werkzoekers.

Tijdens de editie van 2022 openden maar liefst 837 organisaties hun deuren

Tot slot goed om te weten is dat De Nationale Werkbezoekdag traditiegetrouw wordt georganiseerd door JobOn, een landelijke community voor werkzoekers. De organisatie leunt op vrijwilligers, waardoor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe loopbaanstap kosteloos op allerlei manieren geholpen kunnen worden. Het platform kwam recentelijk nog in het nieuws vanwege de actie die het ondernam om Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen bij het navigeren van de Nederlandse arbeidsmarkt.

AI-cv’s zijn nu nog houterig, maar deze nieuwe tool laat ze straks swingen

Kunstmatige intelligentie neemt de moderne werkzoeker veel werk uit handen – zoveel staat buiten kijf. Op dit platform schrijven we niet voor niets regelmatig over AI-tools die binnen luttele seconden cv’s en motivatiebrieven produceren, of zelfs helpen bij het definiëren van skills of netwerkmogelijkheden voor een sollicitant. Toch is er een probleem met al die tools – ten minste tot op heden. Het geoefende oog van een recruiter kan namelijk makkelijk onderscheid maken tussen de houterige AI-gegenereerde sollicitatiedocumenten, en de levendige varianten afkomstig van een mensenhand. Maar een AI-tool die op dit moment in de maak is, gaat daar verandering in aanbrengen. We hebben het over RezAI, een op kunstmatige intelligentie gebaseerde cv-tool van sollicitatiesoftware-ontwikkelaar Rezi.

Eerst informatievergaring, dan een cv

Het grote verschil tussen een cv dat RezAI straks zal opleveren, en een cv dat tools als ChatGPT produceren, wordt volgens de mensen bij Rezi mogelijk gemaakt door een andere aanvliegroute. Want waar inmiddels vertrouwde AI-platformen een resultaat uitspugen op het moment dat je een prompt invoert, gaat het platform waar we nu over schrijven níét over één nachts ijs. De tool belooft namelijk eerst zoveel mogelijk informatie over de sollicitant en zijn arbeidsmarktkansen te vergaren – pas daarna begint het tekst te genereren. Op die manier, zo lezen we op de RezAI-website, worden hallucinaties voorkomen, én kan de tool kwaliteiten etaleren die de gebruiker van zichzelf niet eens kent. Het platform denkt op die manier cv’s op te kunnen leveren die aansluiten bij de kandidaat, maar ook bij het soort werk waarop de kandidaat solliciteert.

RezAI voorkomt hallucinaties, én kan kwaliteiten etaleren die een gebruiker van zichzelf niet eens kent

Het aanloopproces dat hierboven wordt beschreven, is meteen ook RezAI’s belangrijkste sales-pitch. Om in hun eigen woorden te spreken: om tot een cv te komen, doorlopen ze het schrijfproces dat een professionele tekstschrijver ook zou hanteren, maar dan zonder de tarieven die bij een professionele tekstschrijver komen kijken.

Kunstmatige hulp voor kredietpunten

Over die tarieven gesproken: bij RezAI is het niet zo dat je voor een bepaald bedrag een door AI-gegenereerd cv koopt. In plaats daarvan koop je kredietpunten, die vervolgens voor van alles en nog wat in te ruilen zijn. Zo krijg je voor 120 punten een volledig nieuw cv, wordt je bestaande cv voor 65 punten toegespitst op een bepaalde vacature en ontvangt je cv voor 35 punten een meer algemene check-up. Over hoe de wisselkoers tussen RezAI-krediet en euro’s er dadelijk uitziet valt nu nog weinig te zeggen, maar om je een idee te geven: op hun huidige platform krijg je voor 10 Amerikaanse dollars maar liefst 50 duizend punten.

Over de uiteindelijke wisselkoers tussen RezAI-krediet en euro’s is nog weinig bekend

Het moge duidelijk zijn: wie meteen met RezAI aan de slag wil, moet vooralsnog even geduld hebben – de tool is op dit moment nog niet gelanceerd. Toch benieuwd geworden naar de niet van handgeschreven te onderscheiden AI-cv’s die RezAI ná die lancering belooft op te leveren? Dan kun je je onderaan deze pagina alvast kosteloos inschrijven op hun wachtlijst: zodra er meer bekend is, krijg je een mail.

Meer lezen?

Wil je ondertussen meer weten over alles op het snijvlak tussen AI en loopbaanbegeleiding? Neem dan via deze link eens een kijkje in ons archief – we schreven de afgelopen 6 maanden veel over ontwikkelingen binnen het onderwerp.

‘Een carrière is geen rechte lijn naar de finish’, lezen we in nieuw loopbaanboek

Jolan Douwes en Map Oberndorff zijn beiden journalist én loopbaanbegeleider – logischerwijs schrijft het duo veel en vaak over carrières, werk zoeken en de arbeidsmarkt. Normaalgesproken belanden hun teksten bij bijvoorbeeld Het Financieel Dagblad of Intermediair, maar als 3 oktober ‘Succes met je carrière’ wordt gepubliceerd, is hun kijk op zaken ook terug te vinden in een boek. De titel ervan impliceert dat informatie die het bevat vooral voor professionals zélf bedoeld is, maar ook voor loopbaancoaches is de publicatie de moeite waard – zie het als een stukje inspiratie.

Nieuwe en reeds bekende stof, én meer experts

Wie bekend is met het werk van Douwes en Oberdorff, kan ongeveer raden waar hun gezamenlijke boek over zal gaan. Immers: de auteurs kennen actuele onderwerpen als prestatiedruk, grensoverschrijdend gedrag, keuzestress, faalangst, ondernemerschap, salarisonderhandeling en LinkedIn als hun broekzak. Even voor de duidelijkheid: columns die het duo eerder in andere media publiceerden zullen in het boek terug te vinden zijn, maar daar blijft het niet bij. Het zogeheten pillar-materiaal wordt namelijk aangevuld met nieuwe, originele input.

Het zogeheten pillar-materiaal wordt aangevuld met nieuwe, originele input

De twee zullen de lezer bovendien niet in hun eentje aan de hand hoeven te nemen – ze krijgen namelijk hulp van verschillende experts die in het boek worden aangehaald. Deskundigen waaronder psycholoog Thijs Launspach, loonkloofexpert Sophie van Gool, emotieprofessor Ad Vingerhoets, millennialexpert Nienke Wijnants en kernkwadrant-uitvinder Daniel Ofman komen bijvoorbeeld stuk voor stuk ook aan bod.

Voor iedereen iets

Uniek aan het boek is dat het voor bijna iedereen praktisch nut kan hebben: waar iemand zich op dit moment in z’n carrière bevindt maakt daarbij weinig uit. Zo is er voor werkzoekers veel te leren over hoe je effectief solliciteert, en kunnen mensen die goed op hun plek zitten iets opsteken over salarisonderhandelingen – wie weet zitten ze straks nog beter op hun plek. Voor mensen die wél werken, maar dat niet met plezier doen, valt er tot slot ook iets te halen: hoofdstukken over wat te doen aan een vervelende baas of waar te beginnen met een carrièreswitch zullen hun interesse wekken. Onderaan de streep bespreken de auteurs in het boek maar liefst 60 herkenbare carrière-dilemma’s.

‘Je carrière is niet één rechte lijn naar de finish’

Waarom de schrijvers het boek schreven? In het persbericht wordt in ieder geval de krappe arbeidsmarkt aangehaald: de auteurs vinden het juist nú belangrijk dat mensen een fijne plek voor zichzelf op de arbeidsmarkt veroveren. Maar met het boek willen ze ook realistische verwachtingen scheppen. De slagzin ‘je carrière is niet één rechte lijn naar de finish’ – een onderzoeker merkte dat in een interview eens op aan een van de auteurs – keert in de aankondiging van het boek niet voor niets regelmatig terug.

Meer lezen?

Benieuwd naar ‘Succes met je carrière’? Vanaf 3 oktober is het bij managementboekuitgeverij Van Duuren te verkrijgen. Tot die tijd lees je er via deze link meer over.

Nieuw boek voor werkgeluk-zoekers schijnt licht op interessante loopbaantest

Iemand die werkgeluk zoekt, en in die zoektocht een vragenlijst invult, weet vervolgens precies welke carrière z’n hoofd wil nastreven. Dat is leuk en aardig, en ook zeker niet ónbelangrijk, maar het levert je geen definitieve antwoorden op. Veel belangrijker voor werkgeluk dan wat je hoofd wil, is immers de wens diep in je hart. En die ontdek je niet met vragenlijsten – je hebt er een zogeheten ACT-test voor nodig.

ACT-test

Dat alles lezen we in een nieuw boek van Arjan Blanken – hij was als prestatie- en organisatiepsycholooog actief bij grote namen als ABN Amro en Feyenoord. Hij schreef het boek weliswaar voor werkzoekers, de titel luidt niet voor niets ‘Vind je wereldbaan’, en toch is het ook voor loopbaanadviseurs de moeite van het ervan kennisnemen waard. Al was het maar om je opnieuw af te vragen: hoe meet ík wat cliënten het liefst van binnen willen? En kan een ACT-test, dat is kort voor een Analytical Competence Tool-test, iets aan die meting toevoegen?

Het boek is weliswaar voor werkzoekers, en toch is het ook voor loopbaanadviseurs interessant

Blanken lijkt in ieder geval te denken van wel. In het persbericht over zijn boek wordt uitgelegd dat de ACT-test de periekelen van ons verstand weet te vermijden, door met beeld te werken. Aan de hand van al die beelden worden binnen pak hem beet een kwartiertje je innerlijke drijfveren gemeten, die vervolgens in de vorm van een heldere reportage op je beeldscherm verschijnen. Voor de duidelijkheid: de ACT-test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kun je doen via een applicatie op het internet.

Iedereen een perfect passende baan

De ACT-test is kortom een perfecte manier om een baan te vinden die écht bij je past, lezen we verder in het persbericht over het boek. Met dat doel – mensen aan werk helpen dat naadloos aansluit bij hun motivaties en kwaliteiten – schreef Blanken ‘Vind je wereldbaan’ dan ook. Een enorm belangrijke taak, zo vindt hij zelf.

“Nu zitten mensen namelijk nog te vaak vast in banen die niet bij hen passen”

“Nu zitten mensen namelijk nog te vaak vast in banen die niet bij hen passen”, laat hij optekenen. “Dat heeft veel negatieve gevolgen: werknemers raken erdoor ontevreden en krijgen last van stress, terwijl werkgevers opgescheept worden met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. De oplossing voor beide partijen is duidelijk: medewerkers moeten een baan zien te vinden waarvoor ze in de wieg gelegd zijn.” Met de ACT-test en zijn boek hoopt Blanken een bijdrage aan die oplossing te leveren.

Meer lezen?

Geïnspireerd geraakt door de missie van Blanken, of wil je gewoon meer weten over de ACT-test? Via deze link ontdek je meer over het boek ‘Vind je wereldbaan’, dat begin oktober zal worden gepubliceerd.

Download nu de Week van de Loopbaan-mediakit (en zorg voor nog wat extra stampij)

We schreven er de afgelopen tijd zo vaak over dat het voor jou geen verrassing zal zijn: De Week van de Loopbaan staat op het punt van beginnen. Maar wanneer Nederland volgende week laagdrempelig kennismaakt met ons vak – coaches bieden tijdens de Week kosteloos hun diensten aan – zou het mooi zijn als het grote publiek óók van het initiatief afweet. Immers: hoe meer mensen aan loopbaancoaching snuffelen, hoe meer er uiteindelijk trajecten gaan volgen – en dat is goed voor henzelf, de arbeidsmarkt, en ook voor deze sector. De mediakit die iniatiefnemer Noloc heeft gepubliceerd, helpt je om de Week van de Loopbaan in de schijnwerpers te zetten.

Mediakit

Draag je het vak een warm hart toe en wil je de loopbaansector zien groeien? Dan is het zaak dat je de mediakit in kwestie via deze link download – zelfs als je niet als coach meedoet aan de Week. In het zip-bestand, dat je dus eerst even zult moeten openritsen, vind je allerlei promotiemateriaal, waaronder bijvoorbeeld social media-banners. Ook goed om te weten: Prof. Dr. Marinka Kuipers staat op bijna alle bestanden in de kit afgebeeld: zij is het boegbeeld van het initiatief.

In het zip-bestand vind je onder andere social media-banners over het initiatief

In de media-kit vind je naast jpeg-afbeeldingen (dat zijn foto’s die je direct op je socials of je website kunt plaatsen) ook afbeeldingen die geschikt zijn voor InDesign. Dus maak je je eigen promotiemateriaal in aanloop naar de Week van de Loopbaan? Dan kun je dankzij die bestanden het officiële logo van het evenement aan je uitingen toevoegen.

De Facebook-banner uit de mediakit

Ook andere communicatie

De mediakit is trouwens niet het enige middel dat Noloc inzet om de Week van de Loopbaan aan de grote klok te hangen. Afgelopen weken zette de beroepsorganisatie bijvoorbeeld ook vol in op reclamespotjes: op de radio, de tv en het internet werden mensen van het bestaan van de Week op de hoogte gesteld. Vooral op radiostation BNR kreeg de Week veel zichtbaarheid (of moeten we hoorbaarheid zeggen?): in twee weken tijd waren er maar liefst 40 spotjes over het initiatief te horen.

De mediakit is niet de enige manier waarop de Week van de Loopbaan aan de grote klok wordt gehangen

Heb jij je nog niet aangemeld voor de Week van de Loopbaan, maar wil je op de valreep toch graag meedoen? Dan kun je dat in je Noloc-profiel aangeven: mensen die tussen 18 en 22 september kennis met loopbaanbegeleiding willen maken, weten je zo te vinden. Op welke manier je deelneemt is overigens geheel je eigen keus: zo kun je een inloopspreekuur houden, een cv-check aanbieden, of een andere invulling bedenken. Alles is goed – zolang je je hulp maar kosteloos aanbiedt. Via deze link vind je meer informatie over het initiatief.

In deze (deels nieuwe) categorieën kun je dit jaar een LoopbaanPro Award winnen

Wanneer deze winter de derde editie van de LoopbaanPro Awards plaatsvindt, worden er traditiegetrouw in drie categorieën prijzen vergeven. Net als tijdens afgelopen twee edities zal de beste loopbaanprofessional ervandoor gaan met de LoopbaanPro van het Jaar Award, en krijgt de beste loopbaancasus de Case van het Jaar-onderscheiding. Tot zover niets nieuws. Wat wel gaat veranderen, is de prijs voor Team van het Jaar. Sterker nog: die categorie wordt helemaal geschrapt. In plaats ervan gaat de jury dit keer een prijs voor een bijzondere Loopbaaninnovatie toekennen.

Loopbaaninnovatie in het zonnetje

Bij het besluit om de categorie-wissel te plegen, gaat de jury niet over een nachts ijs – uit de bekendmaking van het nieuws blijkt dat het de toevoeging van de nieuwe categorie erg belangrijk vindt. “Het loopbaanvak staat niet stil, en er wordt veel ontwikkeld om de sector vooruit te brengen”, schrijft de jury. Met de categorie hoopt men die ontwikkelingen in het zonnetje te zetten. 

“Het loopbaanvak staat niet stil, en er wordt veel ontwikkeld om de sector vooruit te brengen”

Het feit dat de categorie Loopbaancase van het Jaar tijdens afgelopen edities soms wat dicht tegen de Loopbaanteam van het Jaar-categorie aanschuurde, zal ook bij de jury-beslissing hebben meegespeeld.

Stukje innovatie

Ook aantal belangrijke data bekend

Nu we het toch over de LoopbaanPro Awards hebben: pak je agenda er even bij! We kunnen, tegelijkertijd met de nieuwe categorie, namelijk ook het een en ander over de tijdlijn in aanloop naar de uitreiking van de felbegeerde prijs bekendmaken. Zo gaat de inschrijving – dus de periode waarin je jouw Coach, Case of Innovatie van het Jaar voor een prijs kunt voordragen – op 25 september open.

De inschrijving gaat op 25 september open

Belangstellende potentiële prijswinnaars moeten er vervolgens snel bij zijn, want op 6 november sluit de inschrijving alweer. Vertegenwoordigers van inzendingen die de jury interessant vindt – dat zullen er drie per categorie zijn – worden daarna in de week van 13 november uitgenodigd om hun inbreng te pitchen. Dat de prijsuitreiking uiteindelijk op 14 december gaat plaatsvinden, wisten we natuurlijk al.

Verder lezen?

Wil jij eind dit jaar een gooi doen naar een LoopbaanPro Award? Dan blijf je via deze website op de hoogte: zodra de inschrijving opengaat, delen we hier een link. Eerst nog even de smaak te pakken krijgen, voor je besluit om mee te doen? Dan lees je hier het sfeerverslag van de Awarduitreiking van 2022. Zo’n evenement wil je dit jaar toch niet missen?