Noloc spreekt voortaan niet meer van ‘loopbaanbegeleider’, maar van ‘loopbaanspecialist’

Beroepsorganisatie Noloc gaat het niet langer over ‘loopbaanbegeleiders’, maar liever over ‘loopbaanspecialisten’ hebben. Dat maakte Angelique Jansen, bestuursvoorzitter van de club, afgelopen maand op het Noloc Kennisfestival bekend. In een recente column op de Noloc-website gaat ze verder in op de terminologieverandering.

Nieuwe term vangt vakmanschap en diversiteit

Haar redenering is tweeledig, maken we uit die column op. Allereerst ziet ze loopbaanbegeleiding als een discipline die vakmanschap vereist: het woord specialist benadrukt in haar optiek die kennis en kunde beter dan het woord ‘begeleider’. “Specialist is volgens ons een krachtige uitdrukking van onze professionaliteit en deskundigheid op loopbaangebied”, laat ze namens Noloc optekenen.

“Specialist is volgens ons een krachtige uitdrukking van onze professionaliteit”

Ten tweede meent Jansen dat het woord ‘begeleider’ te veel aandacht heeft voor loopbaancoaches, terwijl het andere disciplines in het loopbaanvak niet meeweegt. Het vak bestaat bijvoorbeeld ook uit jobcoaches, re-integratieadviseurs, mobiliteitsadviseurs en studiekeuzebegeleiders. “Die diversiteit van ons vak is voortaan gebundeld onder één noemer: dé loopbaanspecialist”, lezen we in haar column.

Noloc-voorzitter Angelique Jansen

Ook aandacht voor nieuwe site en Kennisfestival

Verder schenkt Jansen aandacht aan de nieuwe website van Noloc. Die nieuwe site betreft slechts een tussenfase, zo lezen we – een volledig vernieuwd digitaal thuis wordt later gepresenteerd. Die nieuwe site moet loopbaanspecialisten en hun diensten vooral toegankelijker maken voor het bedrijfsleven: ondernemers kunnen dankzij op de nieuwe pagina straks makkelijker informatie vinden.

Die nieuwe site moet loopbaanspecialisten vooral toegankelijker maken voor het bedrijfsleven

Jansen opent haar column overigens met een dankwoord aan iedereen die afgelopen maand op het Noloc Kennisfestival aanwezig was. “Het is altijd een feestje om zoveel loopbaanspecialisten bij elkaar te zien, want ieder van jullie brengt een unieke mix van expertise en passie voor ons vak mee”, schrijft ze. Ook voor LoopbaanPro was tijdens het Kennisfestival dit jaar een mooi podium weggelegd: dit platform reikte op het event de jaarlijkse LoopbaanPro Awards uit.

Verder lezen?

Zelf de column van Angelique Jansen lezen? Dat doe je via deze link.

Met leren over AI en arbeidsmarktdata verdient Register Loopbaancoach nu ook PE-punten

Loopbaanbegeleiders die PE-punten voor hun Noloc-registratie willen verdienen, kunnen daar sinds kort bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie (AvA) voor terecht. Zo levert het door de instantie aangeboden Seminar AI & Loopbaanprofessionals drie punten op, en krijgen bezoekers van AvA’s Masterclass Loopbaanprofessionals en ChatGPT zes punten. Deelnemers aan de E-learning Introductie Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional mogen zelfs acht punten bijschrijven, nadat ze die online cursus succesvol hebben afgerond.

PE-punten houden kennis op peil

Voor Register Loopbaanbegeleiders en Jobcoaches – dat zijn professionals die door beroepsorganisatie Noloc gecertificeerd zijn – zijn die PE-punten cruciaal. Om hun certificaat te behouden, moeten zij namelijk elke vier jaar op z’n minst 75 van die kredieten in de wacht slepen. Noloc hoopt op die manier te garanderen dat registercoaches blijvend met hun vak bezig zijn, en hun kennis niet laten verouderen.

Register Loopbaancoaches moeten elke vier jaar op z’n minst 75 PE-punten in de wacht slepen

Om loopbaanprofessionals te helpen bij het behalen van hun hercertificering, komt de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie Noloc-leden ook financieel tegemoet. Noloc-leden die zich aanmelden voor de drie in de intro genoemde AvA-cursussen krijgen namelijk 10% korting op hun investering. Om die korting te claimen, hoeven ze bij hun inschrijving aan de AvA alleen maar het woord ‘Noloc-lid’ te vermelden.

Veel meer waard dan alleen Noloc-krediet

Natuurlijk krijgen deelnemers aan de genoemde AvA-cursussen veel meer dan alleen PE-punten in ruil voor hun inzet. Zo ontdekken volgers van het Seminar AI & Loopbaanprofessionals hoe ze van hun cliënten betere kandidaten maken door kunstmatige intelligentie in te zetten, en ontpoppen deelnemers aan de Masterclass Loopbaanprofessionals en ChatGPT zichzelf in een dagvullend programma met vooraanstaande experts tot AI-pioniers in het loopbaanvak.

Deelnemers aan de AvA-cursussen krijgen veel meer dan alleen PE-punten in ruil voor hun inzet

De e-learning Introductie Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional is tot slot enorm de moeite waard – en eveneens niet alleen vanwege de acht PE-punten die de leergang oplevert. Loopbaanbegeleiders ontdekken erin hoe ze cliënten niet alleen met de bekende ‘wie ben ik’-, ‘wat wil ik’- en ‘wat kan ik’-vragen kunnen helpen, maar hen op basis van arbeidsmarktdata ook bij een duurzame en passende baan weten te matchen.

Verder lezen?

Of je de PE-punten nu kunt gebruiken of niet: over het AvA-aanbod ben je wellicht enthousiast geworden. Je meteen inschrijven voor (een van) de cursussen, of eerst meer informatie lezen, doe je via deze link.

Dankzij ‘Voor jezelf’-campagne krijgt mbo-docent gratis loopbaanbegeleiding

Mbo-docenten kunnen sinds afgelopen week gebruik maken van een subsidie om kosteloos loopbaanbegeleiding te volgen. Die subsidie is onderdeel van de ‘Voor jezelf’-campagne, die op zijn beurt een initiatief is van de Stichting Onderwijsarbeidsmarktfonds Mbo (SOM). Docenten die van de mogelijkheid gebruik willen maken kunnen maximaal €500 vergoed krijgen voor een loopbaan-APK of een votaliteitscoachingstraject, zo lang ze dat maar doen met een (door bijvoorbeeld Noloc of Nobco) erkende begeleider.

Aandacht voor de mbo-docent

Met de campagne hoopt SOM docenten te stimuleren om meer sturing te geven aan hun eigen carrière. In het persbericht dat de stichting over de subsidie schrijft zegt voorzitter Michiel Gerlach vooral te hopen dat aan de slag gaan met loopbaanvraagstukken nu makkelijker wordt voor leraren aan het mbo.

Met de campagne hoopt SOM docenten te stimuleren om meer sturing te geven aan hun eigen carrière

Hij laat verder optekenen dat het om meerdere redenen belangrijk is dat mbo-docenten aandacht voor zichzelf hebben – vandaar de naam van de campagne. “Als jij als medewerker in het mbo goed in je vel zit, heeft dat een positief effect op je collega’s, je team, studenten en het thuisfront”, lezen we. Geïmpliceerd wordt natuurlijk dat een leraar die bewust bezig met zijn loopbaan is, zichzelf ook lekkerder voelt.

Campangeposter

Interessant voor loopbaancoach

De campagne vormt natuurlijk een mooie kans voor mbo-docenten, maar ook loopbaanbegeleiders moeten van het initiatief op de hoogte zijn. Gaan jouw handen jeuken van de mogelijkheid om mbo-docenten te ondersteunen bij hun ontwikkelings- en vitaliteitsvraagstukken? Zorg dan dat jouw praktijk bij de doelgroep op de radar komt! Geïnteresseerden kunnen namelijk zonder tussenkomst van hun werkgever geld krijgen uit de ‘Voor jezelf’-pot: jij hoeft dus alleen je potentiële cliënt van jouw toegevoegde waarde te overtuigen. Een officiële aanvraag bij een instantie inleveren is in andere woorden niet nodig, en dat scheelt!

Zorg dat jouw praktijk bij de doelgroep op de radar komt!

Minder relevant voor loopbaanbegeleiders, maar toch goed om te weten, is dat de coachingssubsidie slechts een onderdeel van de ‘Voor jezelf’-campagne betreft. Om het mbo en zijn docenten te ondersteunen, wordt er onder andere ook geïnvesteerd in onderzoek naar het versterken van een sociaal veilige werkcultuur, en studiedagen voor startende docenten. Verder maken activiteiten op het gebied van generatiemanagement en financiële toekomstplanning deel uit van het initiatief.

Verder lezen?

Meer weten over de campagne, en aan welke eisen loopbaanbegeleiders moeten voldoen om de subsidie te mogen ontvangen? Op de website van SOM lees je meer over het ‘Voor jezelf’-initiatief.

9 op de 10 mensen krijgen spijt van deze studie (en andere richtingen die je beter af kunt raden)

Van alle studenten journalistiek krijgt 87% later in het leven spijt van de gekozen studierichting. Datzelfde geldt voor 72% van de sociologiestudenten en 64% van communicatiestudenten. Dat blijkt uit een enquête onder 150 werkzoekers van ZipRecruiter, een Amerikaans jobboard. 

Studiespijt (of juist niet)

Het lijstje van ZipRecruiter gaat nog even door, en voor loopbaanbegeleiders die regelmatig studieadvies geven is dat interessante kennis. Zo ontdekken we dat 60% van de marketingstudenten uiteindelijk spijt van zijn studierichting krijgt, en dat 58% van de mensen die medicijnen studeerden daar later van baalt. Even voor de duidelijkheid: ‘mensen die spijt krijgen van een gekozen studie’ definieert ZipRecruiter als mensen die met de kennis van nu voor een andere richting hadden gekozen.

60% van de marketingstudenten krijgt uiteindelijk spijt

Dankzij hetzelfde ZipRecruiter-onderzoek, weten we ook welke mensen na het verstrijken van enige tijd nog altijd blij zijn met hun gekozen studie. Zo blijkt dat 72% van de informaticastudenten precies dezelfde opleiding zouden kiezen als ze het allemaal opnieuw mochten doen. Precies hetzelfde percentage – 72%, dus – zou opnieuw de studie criminologie doen, terwijl 71% opnieuw voor een opleiding tot ingenieur in de schoolbanken zou gaan zitten.

Gekleurde statistieken

Wellicht goed om nogmaals op te merken, is dat ZipRecruiter de enquête afnam onder mensen die op dit moment op zoek zijn naar werk. Logisch dus, dat er voor mensen die geen spijt hebben van hun studiekeuze veel werkgelegenheid is, en er juist weinig arbeidsmarktkansen zijn voor mensen die wél spijt hebben. Voer je hetzelfde onderzoek uit onder mensen met een baan? Dan krijg je waarschijnlijk andere resultaten – cijfers die niet gekleurd zijn door werklozen die gewoon weer aan de slag willen.

Voor je dezelfde enquête uit onder mensen mét een baan? Dan krijg je andere resultaten

We willen er maar mee zeggen: als iemand écht gemotiveerd is om journalistiek of sociologie te studeren, dan is het onzin om dat op basis van deze cijfers af te raden. Immers: heeft je cliënt eenmaal een baan? Dan is de kans dat hij van z’n studie baalt een stuk kleiner. Maar twijfelt iemand tussen sociologie en informatica? Dan is het wél de moeite waard om met je cliënt eens in deze cijfers te duiken. Het kan een beslissing net een andere kant op laten vallen.

Verder lezen?

Alle resultaten uit de enquête op je gemakje doornemen? Dat kan via deze link!

Aaltje Vincent wint met LoopbaanPro Carrière Award unieke oeuvreprijs

Aaltje Vincent heeft afgelopen maandag de LoopbaanPro Carrière Award gewonnen. Daarmee heeft ze een primeur te pakken: de prijs werd in het driejarig bestaan van de LoopbaanPro Awards nooit eerder uitgereikt. De LoopbaanPro Awards-jury schrijft in haar rapport de categorie speciaal voor Vincent in het leven geroepen te hebben: men is dusdanig onder de indruk van het werk dat Nederlands meest bekende loopbaanprofessional gedurende haar carrière heeft verzet.

Geen BN’er, wel BL’er

In het juryrapport, dat tijdens de uitreiking van de Awards op het Noloc Kennisfestival werd gepresenteerd, lezen we verder dat Vincent de Max Verstappen (of Rico Verhoeven, zo u wilt) van de loopbaanwereld is. De jury noemt haar van een buitencategorie: ze is haar eigen merk. 

De jury vindt Vincent iemand van de buitencategorie: ze is haar eigen merk

Om dat te illustreren, worden haar veelgelezen boeken aangehaald. Daarnaast herinnert de jury ons eraan dat Vincent de meest geciteerde loopbaanprofessional in het medialandschap is. “Ze is geen BN’er, maar een BL’er – een Bekende Loopbaanprofessional”, werd in het rapport zelfs gegrapt.

Vincent ontvangt de Award uit handen van LoopbaanPro-initiatiefnemer Geert-Jan Waasdorp

Trendsetter zelf niet aanwezig

Tijdens de Awards-uitreiking deed de jury verder een boekje open over de hoogtepunten uit haar beslissingsproces. Wat blijkt? Juryleden waren vooral te spreken over de manier waarop Vincent anderen inspireert over haar vak, hoe ze altijd voorloopt op trends, en hoe ze bruggen bouwt tussen de loopbaanwereld en andere vakgebieden. De jury bleek verder onder de indruk van het feit dat de kersverse Award-winnaar haar nek uitsteekt voor de goede zaak, bijvoorbeeld door haar bijdrage aan de Recruitercode

Dankzij een complot kon de Award-winnaar toch op locatie met de prijs worden verrast

Zelf was Vincent overigens niet aanwezig bij de prijsuitreiking: voor een opdracht was ze op het hoofdkantoor van Philips in Eindhoven. Dat mocht de pret niet drukken: dankzij een complot tussen de persoonlijke assistent van Vincent, LoopbaanPro-initiatiefnemer Geert-Jan Waasdorp en de mensen bij Phillips, kon ze toch op locatie verrast worden met de Award.

Verder lezen?

Meer lezen over hoe de jury van LoopbaanPro Awards tot haar beslissing kwam? Lees dan hier ons verslag van de jurydag. Weten hoe Vincent haar onderscheiding zelf beleefd heeft? Bekijk dan haar LinkedIn-post erover.

Dit drijft de genomineerden voor de LoopbaanPro Awards (verslag van een jurydag)

In Amersfoort zitten 7 juryleden in blijde verwachting van de dingen – pardon, kandidaten – die komen gaan. Zit er bij voorbaat een winnaar tussen? Het zevental (Wendy Goudzwaard, Ingeborg Hettinga, Yvonne Truijens-Werkhoven, Trea van der Vecht, Gera de Vries, Mandy den Drijver, gastheer Hans van Westen en voorzitter a.i. Geert-Jan Waasdorp) houdt discreet de mond en probeert zo neutraal mogelijk naar de 4 genomineerde loopbaanprofessionals te kijken die zullen langskomen.

Loopbaanprofessionals verdienen erkenning voor hun belangrijke werk.

Het zevental is hier bijeen omdat ze het streven ondersteunen van de LoopbaanPro Awards om elk jaar het belangrijke werk van loopbaanprofessionals extra aandacht te geven. Want juist die professionals ondersteunen anderen bij het ontdekken van een nieuwe stap in hun carrière, maar blijven zelf vaak op de achtergrond. Daarom verdienen ze ook zelf eens erkenning, aldus de initiatiefnemers, die al op 15 april op het Noloc Kennisfestival in Zwolle de prijzen bekend maken in 4 categorieën: de beste loopbaanprofessional van het jaar, de beste loopbaancasus, de loopbaaninnovatie en het talent van het jaar.

Kracht vanuit kwetsbaarheid

Het is Edith Nortan die de middag mag openen. Ze werkt bij de gemeente Amsterdam, waar ze medewerkers in de buitendienst (groenvoorziening, reiniging, handhaving) ondersteunt bij het vinden van een nieuwe invulling van hun loopbaan. In haar nominatie staat: ‘Edith heeft de unieke eigenschap om zich volledig in te zetten voor medewerkers die een extra zetje nodig hebben om regie op hun situatie te pakken. Ze toont oprechte interesse, geeft aandacht, empathie en warmte.’ De gemeente benadrukt Ediths inspanning op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de gemeente. ‘Door haar eigen ervaringen te delen, maakt ze anderen bewust van onbewuste discriminatie en draagt ze actief bij aan een inclusievere werkomgeving.’

Aanjagen, motiveren en stimuleren van het volledig potentieel van haar cliënten, is haar grote motivatie.

Aanjagen, motiveren en stimuleren van het volledig potentieel van haar cliënten is haar grote motivatie, vertelt Nortan. Al begint ze haar presentatie door te bekennen hoe nerveus ze is en dat ze hoopt desondanks een goed verhaal voor de jury te hebben. Dat is een rode draad in haar betoog: vanuit een kwetsbare positie haar kracht tonen. ‘Mijn talent is confronterend kunnen zijn, en toch positief te blijven. Jij zegt dít tegen mij, maar ik zie dát in jou.  Altijd gericht op resultaat. Ik focus op vertrouwen en motivatie. Van mij krijgen ze vertrouwen, zodat zij misschien meer zelfvertrouwen krijgen en een andere stap durven te zetten.’

Olifantenhuid

Nortan zet zich in voor diversiteit en inclusie. Niet zo vreemd, want ze woont vanaf haar zevende in Nederland en heeft racisme zelf ervaren. ‘Ik heb een olifantenhuid. Door mijn verhaal te vertellen laat ik mijn afdeling begrijpen wat onbewuste discriminatie inhoudt. Ik had zelf last van minderwaardigheidscomplexen, die heb ik overwonnen.’

‘Als een client in eerste instantie niet wil, blijf ik altijd proberen een andere oplossing te vinden.’

Je spreekt bevlogen, merkt een jurylid op. ‘Als een client in eerste instantie niet wil, blijf ik altijd proberen een andere oplossing te vinden. Zelf heb ik die ondersteuning niet gehad.’ Toen ze begon was ze een van de weinige loopbaanadviseurs met een migratieachtergrond. ‘Ik heb me tegenover collega’s kwetsbaar opgesteld, ik voelde me soms niet meegenomen.’ Door erover te praten hoopt ze de ogen van haar collega’s te openen. Kracht vanuit kwetsbaarheid dus.

Loopbaan op Ganzenbord

De tweede kandidaat van de dag is Erik Beelen, Career and Reintegration Consultant & Jobcoach bij Puls. Hij wordt in zijn nominatie geroemd om zijn expertise in outplacement, Tweede Spoor, begeleiding bij lange ziekte, jobcoaching en veel meer. Naast zijn indrukwekkende professionele prestaties valt hij op door ‘bescheidenheid, ongeëvenaarde deskundigheid en vriendelijkheid’. De mentor en assessor heeft nu ook een rol als teamleider jobhunting bij Puls (onderdeel van Paradigma Groep). Hij weet een ‘positieve sfeer te creëren waarin mensen gedijen’, aldus de nominatie.

Erik Beelen weet een ‘positieve sfeer te creëren waarin mensen gedijen’, aldus de nominatie.

Die positieve sfeer blijkt direct bij zijn presentatie. Vol zelfvertrouwen tovert hij een enorm ganzenbord op het presentatiescherm. Ogenschijnlijk losjes orerend neemt hij de jury mee langs zijn levenspad, waarbij hij gebeurtenissen in zijn leven combineert met fasen in zijn loopbaan. Wat aanvankelijk een overvolle graphic leek, blijkt een uitstekende ondersteuning van zijn verhaal. Rood voor life events, blauw voor werk en paars ‘waar ik het voor doe’.

Na al op zijn 21ste zijn vader te hebben verloren, werkte hij eerst bij Disneyland Parijs, waarna hij terug in Nederland werving en selectie en detachering bij grote bedrijven deed. Vervolgens kwam re-integratie van mensen die uitbehandeld waren in psychiatrie. Daarna jobcoaching om uitval in Eerste Spoor te voorkomen, regelen van werkervaringsplaatsen en nog veel meer. De afgelopen 2 jaar werkte hij vooral als mentor en assessor. Zijn belangrijkste les: ‘Mensen mogen uitkomen voor hun beperkingen, ze hoeven geen verstoppertje te plegen, zodat werkgevers weten waar ze aan toe zijn.’

‘Ik blijf duwen tot ik mijn zin heb, ik wil dat ze wél een baan hebben.’

Zijn motivatie komt voort uit boosheid, zegt hij. ‘Ik kom veel mensen tegen die als het ware zijn opgegeven. Ik richt me op mensen met psychische kwetsbaarheid. Ik snap dat een werkgever iemand voor 32 uur zoekt, maar misschien kan dat op een andere manier? Ik blijf duwen tot ik mijn zin heb, ik wil dat ze wél een baan hebben. Het kan wél, je moet bellen, mailen, langsgaan. Iedere re-integratieconsulent moet kunnen wat ik doe. Een beetje frictie is soms nodig. Ik krijg 9 keer nee, 1 keer ja, maar ik heb maar één keer nodig.’

De kracht van herhaling

Daarna is het de beurt aan Krystyna Rudziewicz, die aanvankelijk worstelt met haar laptop, waarna een collega met een Apple haar uit de brand helpt. Geen lekkere start, maar de Poolse Nederlandse die als JobCreator bij Job Solutions werkt heeft de lachers op haar hand en weet met haar charisma de aanloop snel te doen vergeten. Als vrijwilliger ondersteunde ze 10 jaar geleden Poolse arbeidsmigranten bij hun inburgering. Die doelgroep was toen nog nauwelijks in beeld bij het UWV, bij werkloosheid werden ze teruggestuurd naar hun vaderland. Sindsdien heeft zij honderden cliënten kunnen begeleiden naar nieuwe perspectieven.

‘Deze pro hoeft eigenlijk zelf niet te winnen. Bij ieder traject dat zij uitvoert voelt zij zich al een winnaar’.

In haar nominatierapport staat: ‘Deze pro hoeft eigenlijk zelf niet te winnen. Bij ieder traject dat zij uitvoert voelt zij zich al een ‘winnaar’. Een coach die onbegrensd toegankelijk is. Niet alleen voor haar ‘cliënten’ maar ook voor haar collega’s. Zij zet zich dan ook meer dan 100 procent in voor haar ‘familie’. Ze wil haar ‘kindjes’ niet loslaten, ook niet jaren later.’ Met haar positieve energie en een groot netwerk is ze zelfs in staat om klanten met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Ze begeleidt ook Russische, Tsjechische en Slovaakse cliënten.

Rudziewicz vertelt hoe ze net in Nederland gekomen ongeschoold werk deed, maar dat ze al snel besloot dat dat niet voor haar was. Als tolk voor collega’s leerde ze de Nederlandse procedures en functies kennen. Haar visie: ‘Een goede coach maakt zich overbodig, waarna de klant levenslang openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Dat gaat niet alleen over loopbaan, maar ook over persoonlijke ontwikkeling. Door levenslang leren wordt de zelfredzaamheid groter. Ik geloof in de kracht van herhaling. Polen zien re-integratie soms als pesterij, ze zijn toch ziek? Ik moet keer op keer de voordelen uitleggen, dat het goed is te veranderen.’

‘Als ze echt iets nodig hebben, kunnen cliënten bij mij terecht. Zo begeleid ik nu een ex-klant op zijn sterfbed.’

Ze was 13 jaar geleden betrokken bij de eerste pilot om de grote groep Poolse uitkeringsgerechtigden te coachen naar nieuw werk. ‘Een ontdekkingsreis’, blikt ze terug. ‘Ik ben blij dat ik een tussenpersoon ben tussen Nederland en de Poolse gemeenschap. Ik wil bruggen bouwen zodat beide partijen leren elkaar te begrijpen.’ Ben je ook levenslang beschikbaar voor je klanten, vraagt een jurylid. ‘Ik heb met ze afgesproken dat als ze echt iets nodig hebben, dan kunnen ze bij mij terecht. Zo begeleid ik nu een ex-klant op zijn sterfbed.’

Het oeuvre van de BL’er

Als laatste schuift een ‘Bekende Loopbaanbegeleider’ aan. Eigenlijk behoeft zij geen introductie: al jaren staat Aaltje Vincent aan het front van de loopbaancoaching. Ze heeft verschillende boeken geschreven (meer dan 100.000 verkocht), zit zelf in vakjury’s, en blijft volgens haar nominatie ‘verrassen met toepasbare nieuwe invalshoeken op het gebied van solliciteren en loopbanen. Ze is hét voorbeeld van een loopbaanprofessional die zich continu blijft ontwikkelen en enorm van toegevoegde waarde is voor het vakgebied, nu weer met ChatGPT.’ De coach, trainer en spreker geldt als inspirator voor de beroepsgroep. Ook haar ‘positieve tone of voice’ wordt geroemd.

Ontspannen schuift ze aan, een paar kaarten met steekwoorden in de hand. Haar oeuvre spreekt voor zich, ze kent enkele juryleden al en noemt nog wat highlights uit haar lange carrière. Haar visie: ‘Dit is het vak van de hoop. Alle klanten die naar ons doorverwezen worden, hebben allemaal hoop op een beter leven. Hun huidige functie anders inrichten of een nieuwe baan.’ Het is mooi om het kruispunt in iemands leven te zijn, vindt ze.

‘Alle klanten die naar ons doorverwezen worden, hebben allemaal hoop op een beter leven.’

Tussen 2007 en 2011 was Vincent bestuurslid van Noloc, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. ‘Ik wil nieuwe ontwikkelingen vertalen zodat loopbaancoaches ermee aan de slag kunnen. Daarom volg ik alles op het gebied van recruitment. Nieuwe dingen doorgeven, daar ligt mijn hart.’ Haar bestseller Jobmarketing 3.0 ligt in de winkels, ze hoopt dat in de toekomst skills matching doorzet, zodat er minder cv’s en papiertjes nodig zijn. Vraag van de jury: jij bent vaak voorloper in de markt. Hoe krijg je de rest mee? ‘Ik deel heel veel gratis. Simpel maken, enthousiast zijn, en daarna bekendheid eraan geven overal.’

Wie gaat er winnen?

Kiest de jury voor kracht vanuit kwetsbaarheid, voor de best uitgewerkte presentatie (op een ganzenbord), de charme van een bruggenbouwer of het oeuvre van een grande dame van de loopbaancoachingswereld? Op 15 april worden alle winnaars bekendgemaakt op het Noloc Kennisfestival in Zwolle.

Deze 9 arbeidsmarkttrends geven loopbaanprofessionals een kijkje in de toekomst

De vierdaagse werkweek gaat nu écht z’n doorbraak beleven, arbeidsmartkvoorwaarden worden steeds creatiever en de opkomst van A.I. zorgt niet voor minder, maar voor meer arbeidsmarktkansen. Dat zijn zomaar wat trends die de in Texas gehuisveste hr-consultant Gartner recentelijk op een rijtje zette, en dat is de moeite van het meelezen waard.

Hulp bij studieschuld als arbeidsvoorwaarde

Het zal niemand verrassen dat aan de kern van veel trends de aanhoudende arbeidsmarktkrapte staat. De Gartner-experts zien de populariteit van de vierdaagse werkweek bijvoorbeeld groeien omdat organisaties ermee talent over de streep denken te krijgen. Voor de creatieve arbeidsmarktvoorwaarden waarover het onderzoek rept geldt hetzelfde: werkgevers zijn volgens Gartner bijvoorbeeld steeds vaker bereid om percentages van studieschuld of huur te betalen, of ze bieden zelfs een verzekering tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Sommige werkgevers bieden zelfs een verzekering tegen de gevolgen van klimaatverandering

Gartner’s voorspelling over de groei aan arbeidsmarktkansen dankzij de opmars van AI voelt wellicht wat tegendraads. De conventionele opvatting is immers dat werk dat een robot kan doen niet door een mens gedaan hoeft te worden, en dat de arbeidsmarkt door zo’n robot dus banen verliest. Het tegenovergestelde is echter waar, zegt Gartner. Allereerst omdat AI op dit moment nog niet veel banen 1-op-1 kan overnemen, en ten tweede omdat bestaande banen een extra dimensie krijgen, doordat werknemers met kunstmatige intelligentie-tools om moeten kunnen gaan. Die extra dimensie levert meer kansen op, lezen we in het rapport.

Het traditionele carrièrepad sterft uit

Andere trends die het onderzoek noemt lopen we in sneltreinvaart door. Zo lezen we dat de vraag naar de skill ‘conflicten oplossen’ enorm gaat groeien – met name voor leidinggevenden. Over skills gesproken: ook in dit rapport wordt weer voorspelt dat de skills-gerichte arbeidsmarkt de vraag naar diploma’s en ervaring langzaamaan gaat wegvagen. Ook leuk: het traditionele carrièrepad is aan het uitsterven. Mensen willen niet langer steeds een stapje hogerop qua status en salaris, maar gaan halverwege hun loopbaan liever iets totaal anders doen.

Mensen willen niet langer steeds een stapje hogerop, maar gaan liever iets totaal anders doen

Tegen het eind van het rapport lezen we dat organisaties die afgelopen jaar AI-initiatieven doorvoerden de komende tijd van een koude kermis thuiskomen. Het verschil tussen wat de arbeidsmarkt van kunstmatige intelligentie had verwacht en de realiteit is simpelweg te groot. Tot slot voorspelt Gartner dat diversiteitsprogramma’s op hr-afdelingen zich zullen blijven ontwikkelen, ondanks het ontstaan van enig maatschappelijk tegengas. 

Verder lezen?

In veel meer detail over de 9 trends die Gartner beschrijft lezen? Het kan via dit artikel op de website van Harvard Business Review.

Dit webinar vertaalt het 8 uur-journaal naar de arbeidsmarktpositie van je cliënt

Bij nieuwsredacties in binnen- en buitenland komt het stoom inmiddels uit de toetsenborden, stellen wij ons zo voor. Want gaat het niet over een oorlog in Oekraïne, dan gaat het wel over Palestina, en anders kun je het altijd nog over A.I., een moeizame kabinetsvorming, of verkiezingen in Amerika hebben. Journalisten zullen zo nu en dan verlangend terugkijken naar vergane periodes van de komkommertijd.

Onrust in de wereld, onrust op de arbeidsmarkt

Al die maatschappelijke en geopolitieke aardverschuivingen laten vanzelfsprekend ook de arbeidsmarkt niet ongemoeid. Zo zorgen oorlogen voor arbeidsmigranten en economische onrust. Datzelfde geldt natuurlijk voor politiek gesteggel thuis en over de grens. En de opkomst van kunstmatige intelligentie? Die heeft bovendien grote invloed op de groei én de krimp van de vraag naar bepaalde beroepen.

Een loopbaanprofessional moet van al die ontwikkelingen natuurlijk op de hoogte zijn

Een loopbaanprofessional moet van al die ontwikkelingen natuurlijk op de hoogte zijn. Én hij moet weten hoe de ontwikkelingen in kwestie de arbeidsmarktkansen van zijn cliënten nu en in de toekomst gaan beïnvloeden. Goed idee dus, om aanstaande 26 maart tijdens de lunch (tussen 12 en 1 uur ’s middags) het door abreidsmarktsoftware-ontwikkelaar LDC georganiseerde webinar over arbeidsmarkttrends van Geert-Jan Waasdorp mee te pakken. Na een uurtje ben je dan weer helemaal op de hoogte.

Geert-Jan Waasdorp

Trends-webinar van arbeidsmarktgoeroe

Wat wil het geval? Tijdens dat webinar legt Waasdorp  uit hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er op dit moment voorstaat, en welke ontwikkelingen in het nieuws daar op korte en lange termijn verandering in gaan brengen. Dus: weten of de krapte aanhoudt, hoe het met die vermeende recessie zit of naar welke vaardigheden over 10 jaar het meest gevraagd wordt door werkgevers? Dan mag je het arbeidsmarkttrends-webinar eigenlijk niet missen.

“Waasdorp heeft arbeidsmarktdata en -kennis door zijn bloed stromen”

Nog even over de spreker: op de LDC-website lezen we dat Intelligence Group-oprichter Waasdorp “arbeidsmarktdata en -kennis door zijn bloed heeft stromen”. Bovendien ontdekken we daar dat hij een “nuchtere, onaf­hankelijke, praktische, romantische en feitelijke kijk op de ontwikkelingen op de arbeids­markt” met zich meebrengt. Niet voor niets gaf hij in het verleden vaker dit soort online lezingen namens LDC.

Verder lezen?

Ben jij op 26 maart ook van de partij? Via deze link schrijf je je in.

Amerikaanse analyse: ‘het e-mailadres op een cv zegt veel over een kandidaat’

‘Zorg ervoor dat je cv duidelijk leesbaar is’, knopen loopbaanprofessionals hun cliënten constant in de oren. En als we een recente analyse mogen geloven – de Amerikaanse cv-generator Enhancv bekeek ervoor meer dan tweeduizend curriculum viataes – hebben kandidaten die boodschap begrepen: 91% van de cv’s die in 2024 op het platform gemaakt werden bestonden namelijk uit twee overzichtelijke columns. Tegelijkertijd blijkt dat werkzoekers niet ál het advies dat loopbaanexperts geven opvolgen. Want alhoewel de beroepsgroep continu het belang van het kwantificeren van prestaties verkondigt, liet 81% van de cv-samenstellers het na om ook daadwerkelijk cijfers of percentages te gebruiken in zijn of haar sollicitatiedocument.

E-mailadressen en skills

Bovenstaande statistieken zijn lang niet de enige die de Enhancv-analyse naar voren brengt. Een ander die bij ons in het oog sprong gaat bijvoorbeeld over e-mailadressen. Wat wil het geval? Mensen die langer dan 16 jaar bij één en dezelfde organisatie hebben gewerkt, gebruiken door de bank genomen hun werk-e-mail op hun cv. Maar zat je minder dan 13 jaar bij je werkgever? Dan gebruik je waarschijnlijk je persoonlijke mail.

Mensen die langer dan 16 jaar bij één en dezelfde organisatie hebben gewerkt, gebruiken vaak hun werk-e-mail

Nog iets interessants dan: de Amerikaanse analyse laat zien dat werkzoekers weten dat ze zich op een op skills gerichte arbeidsmarkt bevinden. Gemiddeld neemt men tussen de 5 en 12 vaardigheden op in het sollicitatiedocument, zo blijkt. En kijk je nog preciezer naar de cijfers? Dan zie je bovendien dat hoe langer cv’s zijn, hoe meer vaardigheden erop vermeld staan. Dat geeft aan dat professionals die al een tijd meelopen beter weten waar ze goed in zijn dan hun jongere collega’s.

Lengte en het foto-dilemma

Nu we het toch over de lengte van cv’s hebben: de exemplaren uit de analyse worden door de bank genomen lekker bondig gehouden. De meesten tellen één of twee kantjes, waarbij eerstgenoemden gemiddeld 287 woorden huisvesten en laatstgenoemden plaatsbieden aan gemiddeld 506 woorden.

De meesten tellen één of twee kantjes

Kijken we tot slot nog naar het foto-dilemma? Dan leren we dat men in Amerika verschrikkelijk verdeeld is. De helft van de kandidaten voegt een pasfotootje toe, de andere helft niet. De verwachting is echter dat het fotoloze kamp uiteindelijk aan het langste eind zal trekken: sinds recruitmentafdelingen meer aandacht zijn gaan schenken aan diversiteit (en een foto de kans op bias verhoogt) lijkt de smoel in de toekomst uit het sollicitatieproces te verdwijnen.

Verder lezen?

Benieuwd naar meer interessante, opmerkelijke en grappige cijfers die cv-trends laten zien? Op de website van Enhancv vind je alle statistieken die uit hun analyse naar voren kwamen.

Maak nú iemand blij met een LoopbaanPro Award-nominatie

Vandaag is het 15 februari. Het Noloc Kennisfestival vindt plaats op 15 april. En aangezien de LoopbaanPro Awards (voor de derde keer!) op dat evenement worden uitgereikt, zijn we nu nog precies twee maanden verwijderd van nieuws over wie er LoopbaanPro van het Jaar wordt. Volgt u hem nog? We hopen van wel, want voor het allemaal zover is, heeft het LoopbaanPro-publiek de kans om professionals die in aanmerking komen voor de titel zélf te nomineren.

Loopbaancoach en loopbaancasus

Voor wie een geheugensteuntje nodig heeft: LoopbaanPro reikt eens per jaar de LoopbaanPro Awards uit om vakmensen die dat verdienen in het zonnetje te zetten. Een vakkundige jury beslist wie er precies met de prijzen vandoor gaan, maar die selectie maakt het uit een namenlijst die het publiek aandraagt. Dus ben jij of ken jij iemand die de titel LoopbaanPro van het Jaar verdient? Dan kun je in dit formulier aangeven wie en waarom, en voor je het weet gaat jouw nominee (of jijzelf) straks door het leven als LoopbaanPro van het Jaar 2023.

Een jury beslist wie er met de prijzen vandoor gaan, maar die selectie maakt het uit nominaties van het publiek

Tijdens de uitreiking van de LoopbaanPro Awards vallen er echter meer mensen in de prijzen: dit jaar worden er in totaal in vier categorieën onderscheidingen vergeven. Werkte jij afgelopen jaar bijvoorbeeld aan een baanbrekende loopbaancasus, dus bijvoorbeeld aan een assessment of aan loopbaan-tech? Of ken je iemand die een dergelijk product op de markt bracht? Dan nomineer je via dit formulier een loopbaancasus voor een Award.

Nieuw: loopbaaninnovatie en loopbaantalent

De andere twee categorieën heeft u dan nog van ons tegoed – beide worden ze dit jaar voor het eerst uitgereikt. Laten we beginnen bij de Award voor Loopbaaninnovatie van het Jaar: denk daarbij aan een begeleidingstechniek die in 2023 zijn vruchten afwierp, terwijl hij daarvoor niet had bestaan. Via deze link vind je het formulier om zo’n innovatie te nomineren voor een Award.

De Awards voor loopbaaninnovatie en -talent worden dit jaar voor het eerst uitgereikt

Ben je nieuw in het loopbaanvak, maar zette je in 2023 wél je eerste stappen in het veld? Dan kun je via dit formulier een nominatie inzenden voor Loopbaantalent van het Jaar. Ervaren vakmensen kunnen via het formulier natuurlijk ook hun protegé in de schijnwerpers zetten.

Iets of iemand nomineren?

Hieronder vind je de nominatieformulieren voor de LoopbaanPro Awards nog eens overzichtelijk op een rijtje. Een nominatie insturen kan tot 5 maart aanstaande. Op deze pagina lees je meer over de Awards, en vind je de algemene voorwaarden. Op deze pagina lees je meer over het Noloc Kennisfestival – het evenement waarop de LoopbaanPro Awards worden uitgereikt.

Nieuwe leergang van Aaltje Vincents jobmarketing-training staat weer voor de deur

Over iets meer dan twee maanden – op 15 april om precies te zijn – start alweer de 41ste leergang van de Advanced Jobmarketing 3.0-training. Dat liet Aaltje Vincent, vooraanstaand loopbaancoach en initiator van de methode en cursus, onlangs weten op LinkedIn. Voor wie er na de eerste veertig leergangen nog niet van op de hoogte is: tijdens de driedaagse cursus in kwestie leren loopbaanprofessionals hoe ze cliënten de nodige sollicitatievaardigheden bijbrengen, en wordt er stilgestaan bij het helder vertellen van een inspirerend verhaal.

Advanced Jobmarketing 3.0, én ChatGPT-cursus

Op de website van Aaltje Vincent & Company, lezen we dat de Advanced Jobmarketing 3.0-methode zich onderscheidt van iedere andere training voor loopbaanbegeleiders. “Doordat je leert hoe je jouw cliënt in zijn eigen arbeidsmarkt laat stappen, zal hij of zij niet afwachten en reageren, maar zelf het heft in handen nemen naar nieuw werkgeluk”, luidt de promotekst. Bovendien opmerkelijk is de gelijkwaardige sollicitatiehouding waarop in de methode wordt gehamerd. Daarbij wordt een werkgever dus niet als machtiger dan de werkzoeker gezien. Die houding past volgens Vincent bij de huidige zeitgeist.

Een gelijkwaardige sollicitatiehouding past volgens Vincent bij de huidige zeitgeist

In de LinkedIn-post waarin de 41ste leergang van de cursus wordt aangekondigd, lezen we ook dat de Advanced Jobmarketing 3.0-training in combinatie met Vincents ChatGPT-cursus te boeken valt. Over die eendaagse training schreven we eerder: loopbaanprofessionals ontdekken erin hoe ze kunstmatige intelligentie kunnen inzetten bij de zoektocht naar werkgeluk voor hun cliënten.

Promotiemateriaal uit Vincents LinkedIn-post

Het belang van ‘nee’ zeggen

Cursisten die op de training van Vincent afkomen, leren naast de eerdergenoemde loopbaancoachingsvaardigheden ook om assertief te zijn, lezen we tot slot in de promotie-post op LinkedIn. Daarin vertelt de loopbaan-expert over het belang van tegengas geven aan een cliënt – ze illustreert dat bovendien met een voorbeeld.

In zijn feedback gaf de cliënt aan de strengheid, betrokkenheid en kennis van zijn loopbaancoach te waarderen

In dat voorbeeld speelt een 57-jarige cliënt die al decennialang niet gesolliciteerd heeft de hoofdrol. Vincent had hem de inhoud van haar werkstijl uitgelegd, waarna de cliënt in kwestie voor een samenwerking koos. Toen hij later in het proces wilde bepalen wat er op zijn cv zou komen, én hoe hij lastige vragen in een sollicitatiegesprek zou pareren, moest de loopbaancoach echter ingrijpen en ‘nee’ zeggen. “Dit is mijn vak, en ik weet wat het beste werkt”, vertelde Vincent aan haar cliënt. En met resultaat: na vier maanden is hij weer aan de slag, en in zijn feedback gaf hij aan de strengheid, betrokkenheid en kennis van zijn loopbaancoach te hebben gewaardeerd.

Verder lezen?

Benieuwd geworden naar de Advanced Jobmarketing 3.0-training van Aaltje Vincent? Via haar website lees je meer. Zoals gezegd: over twee maanden start de 41ste leergang.

Retentie in de goot: uitgang bij werkgevers werd in 2023 platgelopen

Afgelopen jaar vertrokken 1,1 miljoen Nederlanders bij hun werkgever, om hun geluk elders te beproeven. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktexpert Intelligence Group (IG!). Dat nieuws zal niet alleen slecht zijn gevallen bij retentie-specialisten – zij zien het algemene retentiecijfer voor het eerst onder de 80% zakken – maar ook bij hun opdrachtgevers. Werkgevers moeten de mensen die ze niet binnenboord kunnen houden tenslotte vervangen, en dat is op deze arbeidsmarkt makkelijker gezegd dan gedaan. Om extra zout in de wonden te strooien: in het IG!-onderzoek lezen we ook dat in 2015 de retentie in Nederland nog in de buurt van de 90% kwam. We zijn dus een behoorlijk eindje afgezakt.

Beveiligers hondstrouw

Gelukkig hadden niet alle retentie-specialisten een horrorjaar in 2023. Functiebekleders in de beveiligingssector hielden, om in vaktermen te blijven, hun achterdeur namelijk knap op slot. De gemiddelde senior-werknemer in dat veld bleef zijn werkgever maar liefst twaalf jaar trouw. Zet dat eens af tegen de gemiddelde werknemer in de agrarische sector: die was door de bank genomen binnen drie jaar alweer weg.

De gemiddelde werknemer in de agrarische sector was door de bank genomen binnen drie jaar weg

Net als beveiligers, blijven ook verplegers, administrateurs, medici, productiemedewerkers en financieel experts hun werkgevers relatief lang trouw, blijkt verder uit het rapport van IG!. Als we de cijfers mogen afronden zit men in die beroepsgroepen gemiddeld tussen de zes en zeven jaar  op één en dezelfde plek. De agrariërs krijgen daarentegen gezelschap van communicatiemedewerkers, marketeers, designers en directeuren: mensen in die velden houden het gemiddeld tussen de drie en vier jaar bij één werkgever vol.

Beveiligers bleven hun werkgevers in 2023 hondstrouw

Europees gezien niet eens zo slecht

Loopbaanprofessionals die vorig jaar retentie in hun portefeuille hadden, mogen bovendien van geluk spreken dat ze niet elders in Europa onder contract staan. Want vergelijk je de retentiecijfers met landen om ons heen, dan is onze situatie nog best te overzien – vooral als je alleen kijkt naar senior-werknemers. In Nederland bleef die groep zijn werkgever gemiddeld namelijk nog acht en een half jaar loyaal, terwijl ervaren krachten in de rest van het continent al na zeven jaar hun biezen pakten.

In Nederland bleef de gemiddelde senior-werknemer zijn werkgever acht en een half jaar loyaal

Kijk je daarentegen naar werknemers met iets minder ervaring? Dan presteerde de Nederlandse retentie afgelopen jaar vrij gemiddeld: medior-werknemers waren bij ons net iets trouwer dan de gemiddelde Europeaan. Junior-werknemers vormden wél een hoofdpijndossier voor de retentie-specialist: zij waren gemiddeld minder honkvast dan hun Europese tegenhanger.

Meer lezen?

Zin om zelf in de talloze grafiekjes die bij dit onderzoek horen te duiken? Dan vind je via deze link het hele onderzoek van Intelligence Group.