
Je werkdag afsluiten met een duik in zee of een wandeling door een schilderachtig Italiaans dorpje. Klinkt verleidelijk en we begrijpen waarom. Voor veel mensen betekent werken in een andere omgeving dan ook een frisse start, ontsnappen aan de dagelijkse sleur en nieuwe inspiratie. Ondertussen blijf je het werk ‘gewoon’ uitvoeren.
Een toekomst zonder stress
Je merkt als loopbaancoach vast vaker dat cliënten zoeken naar manieren om meer controle te krijgen over hun werkomstandigheden. Toch biedt het romantische plaatje van een workation en opladen in de zon misschien niet waar jouw cliënt op hoopt. De onderliggende oorzaak van stress, bijvoorbeeld hoge verwachtingen, werkdruk of gebrek aan structuur, los je niet op door simpelweg (alleen) van locatie te veranderen.
Roland Grootenboer, auteur en carrière-expert, beschreef de thema’s van de toekomst voor Het FD. Ook hij is kritisch tegenover het idee van de toekomst als ‘remote, digitaal, kunstmatig, inclusief, zinvol en stressvrij’. Niet omdat hij er zelf niet blij van wordt, maar omdat de realiteit weerbarstig is: “Onze werkplek, -week en -dag piepen en kraken. Op papier hebben we het beter dan ooit, toch groeit er een generatie op met een donkere wolk boven hun hoofd. De komende jaren wordt een zoektocht naar balans, op alle terreinen.”
De uitdagingen van een workation
Hoewel een workation aan de oppervlakte aantrekkelijk lijkt, stuiten veel mensen in de praktijk op serieuze uitdagingen. Eén van de meest voorkomende problemen is het tijdsverschil. Stel je voor dat je je werkdag om 8 uur ‘s ochtends begint op Bali, terwijl iedereen in Nederland nog ligt te slapen. Dat maakt communicatie met collega’s en het afstemmen van taken lastig.
Daarnaast kan het gemis van dagelijkse interactie een belangrijke rol spelen. Remote workers, en met name mensen op workation, missen vaak de spontane informele gesprekken bij het koffieapparaat of de ad-hoc overleggen die zo nodig zijn voor teambuilding en betrokkenheid. In een artikel van Harvard Business Review wordt zelfs gewezen op de toename van eenzaamheid onder remote workers. Het kan ervoor zorgen dat werknemers zich minder betrokken voelen bij hun team en organisatie.
Tegelijkertijd lopen bedrijven die werknemers niet tegemoetkomen in flexibiliteit het risico ze te verliezen. De balans tussen flexibiliteit en verbondenheid blijft er een die we nog niet hebben uitgevonden. Een workation biedt vrijheid, maar remote werken brengt ook een gevoel van isolatie en verlies van structuur met zich mee. Iets waar veel mensen in het dagelijks leven juist behoefte aan hebben. Hoe zorg je ervoor dat de voordelen van een workation niet overschaduwd worden door de nadelen?
Praktische tips voor een succesvolle workation
Laten we duidelijk zijn: de trend ontstaat natuurlijk niet zomaar. Een workation biedt kansen voor mensen die zoeken naar persoonlijke groei en nieuwe ervaringen, maar alleen als je deze goed voorbereidt.
Overweegt jouw cliënt een workation? Neem de tijd om samen de voor- en nadelen te bespreken. Stel samen duidelijke afspraken op over bereikbaarheid en werkuren. Weeg heel bewust de voor- en nadelen af. Ga na waar een client over struikelt of juist bij floreert. In het kort: zorg ervoor dat eigen behoeften en grenzen duidelijk zijn voordat jouw cliënt op pad gaat.
Roman Pakholkov deelt op LinkedIn ervaringen over zijn workation en tipt:
- Plan de workation goed: idealiter enkele maanden van tevoren. Zo kunnen duidelijke afspraken gemaakt worden over bereikbaarheid, werkuren en eventuele tijdsverschillen.
- Maak afspraken met mensen die toevallig op dezelfde bestemming zijn, zoals collega’s, partners, vrienden en andere contacten, om het gevoel van isolatie tegen te gaan.
- Zoek naar werkgerelateerde evenementen en activiteiten die aansluiten bij je hobby’s of interesses. Dit zorgt ervoor dat je workation niet alleen productief is, maar ook betekenisvolle ervaringen biedt.
Verder lezen?
Wil je meer weten over wat de toekomst van werk ons brengt? Lees hier het hele artikel van Roland Grootenboer. Floowi inspireert je daarnaast met vijf effectieve communicatiestrategieën voor teams die remote werken.
Een workation hoeft overigens niet in je eentje, maar kan ook met het hele team. Oceaa Projects B.V. is daar een mooi voorbeeld van: “Ons hele team heeft onlangs een fantastische workation gehad op het prachtige Sicilië. Naast inspirerende werksessies hebben we ook genoten van bijzondere uitjes en ervaringen die ons als team dichter bij elkaar hebben gebracht. Van het strand, naar de Etna, tot het ontdekken van de rijke cultuur en keuken van Sicilië, deze trip heeft onze groepsdynamiek zeker weten versterkt!”