fbpx

De shift van 9-tot-5 naar 10-tot-4 (en waarom dat beter werkt)

De traditionele 9-tot-5 werkdag is aan het verdwijnen. Volgens het Global Traffic Scorecard-rapport beginnen we steeds vaker pas om 10 uur en zijn we om 4 uur alweer klaar. Klinkt een korte werkdag als iets onrealistisch? Toch laat onderzoek zien dat we in die paar uur net zo veel kunnen doen – misschien zelfs wel meer.

Maike van Eldert on september 17, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De shift van 9-tot-5 naar 10-tot-4 (en waarom dat beter werkt)

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat de 9-tot-5 werkdag ons eigenlijk meer tijd kost dan dat we daadwerkelijk nuttig bezig zijn. Klopt, want we zijn op tijdens een gemiddelde werkdag van acht uur minder dan drie uur écht productief, blijkt uit onderzoek onder Britse werknemers. Waarom houden we dan nog vast aan de klassieke achturige werkdag?

Wetenschappelijke onderbouwing

De discussie over onze huidige werkdagen en -weken is volop in beweging. Zo voerde Afas onlangs een vierdaagse werkweek in voor alle medewekers en onderzoek uit Zweden toonde in 2016 al aan dat kortere werkdagen gezonder zijn. Ook vakbond CNV wil een arbeidsduurverkorting van twee uur per week.

Vijf uur per dag is het ideale aantal uren om je echt te concentreren

Volgens Alex Pang, expert op het gebied van productiviteit en auteur van Rest, is vijf uur per dag het ideale aantal uren om je echt te concentreren. Hij legt uit dat na deze vijf uur onze focus aanzienlijk afneemt. Dat inzicht wordt steeds vaker wetenschappelijk onderbouwd.

Productiviteit in een 9-tot-5 werkdag

Uit een enquête onder Britse werknemers blijkt dat we gemiddeld slechts twee uur en 53 minuten per dag werkelijk productief zijn. Ja, je leest het goed: minder dan drie uur. De rest van de tijd gaat op aan sociale media, koffiepauzes en e-mails checken. Waarom houden we vast aan een werkdag van acht uur, als we maar een fractie van die tijd daadwerkelijk effectief zijn?

Welzijn verbeteren

Volgens Rita Fontinha, professor Strategic Human Resource Management aan de Henley Business School, verbetert een kortere werkdag niet alleen de productiviteit, maar ook het welzijn van medewerkers. Werk je minder uur, maar blijf je langer geconcentreerd, lever je vaak betere resultaten. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter werken en tegelijkertijd de werkdruk verlagen. Minder uren, meer output.

 

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo kan een kortere werkdag extra druk op werknemers leggen om alle taken binnen de beperkte tijd af te krijgen. Dit kan leiden tot verhoogde stress als de verwachtingen niet goed worden gemanaged. Werkgevers en werknemers moeten dus samen werken aan realistische doelstellingen en flexibele werkstructuren.

Experimenteren met kortere werkuren

Misschien is het tijd om jouw eigen werkdag, of die van jouw cliënt, opnieuw te evalueren. Verhoogt een kortere werkdag productiviteit en werkplezier? We moeten het maar eens overwegen. Een balans vinden lukt pas als we experimenteren en dat is uiteindelijk goed op professioneel én persoonlijk vlak.

Verder lezen?

Meer weten over kortere werkdagen in relatie tot werkdruk? Luister dan de podcast Een zesurige werkdag en toch evenveel preseteren? Van De Open Universiteit.

Tags:
Deel dit artikel:
Taal, taal en nog eens taal. Daar bestaat mijn carrière tot nu toe vooral uit. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als Neerlandica en sindsdien werkzaam in de gemeentewereld. Op dit moment werk ik als communicatiespecialist bij gemeente Dronten en daarnaast maak ik zoveel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Zo ook als hoofdredacteur voor LoopbaanPro.nl. Sinds juni 2024 verdiep ik mij daarom in de wereld van loopbaancoaching, zodat ik de meest interessante verhalen en tips kan delen. Connecten, ook een blog schrijven of een vraag stellen? Mail mij of stuur een berichtje op LinkedIn!
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*