fbpx

Halverwege 2023 zijn dit onze 10 meest gelezen stukken

Oké, we geven toe: we zaagden het jaar inmiddels al ruim een maand geleden doormidden. In die tijd gebeurde er echter zoveel, dat we nog niet de kans hebben gekregen om terug te kijken op de afgelopen zes maanden. Dat doen we dus maar bij deze – veel plezier!

Joost de Ruiter on augustus 22, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Halverwege 2023 zijn dit onze 10 meest gelezen stukken

Gedurende de eerste helft van 2023 vonden duizenden loopbaanprofessionals hun weg naar LoopbaanPro.nl. Ze kwamen hier natuurlijk om zich te laten informeren en inspireren over hun werkveld, en welke artikelen bij hen het populairst waren, is leuk om nader te bekijken. Het is tenslotte een goede indicator van wat zich in het wereldtje afspeelt. Zelf een rode draad in de lijst vinden? Dan nodigen we je van harte uit om de opsomming hieronder flink door te spitten. Eén ding valt in ieder geval op: het hotste thema van de start van dit jaar, kunstmatige intelligentie, hield ook de loopbaandsector bezig. Bijna de helft van de tien artikelen uit de lijst gaan over het onderwerp.

1. Zo benutten werkgevers de kwaliteiten van een neurodivergent brein

Kunstmatige intel ligentie was afgelopen half jaar weliswaar het populairste thema op LoopbaanPro.nl, maar het meest gelezen artikel had niets met AI te maken. Opvallend genoeg ging die titel naar een stuk dat we halverwege 2022 reeds publiceerden, en waar in het begin van dit jaar nog steeds veel op geklikt werd. Centraal erin staat een onderzoek naar de specifieke vaardigheden van mensen met een neurodivergent brein, en op welke manier hun skills een uniek aanbod op de arbeidsmarkt vormen.

2. Deze robot schrijft binnen 5 seconden een sollicitatiebrief

Aha, daar is ons eerste AI-artikel uit de top-10. We schreven het in het begin van januari – de champagneflessen waren nog nauwelijks leeg – en bespraken erin het toen nog vrij nieuwe concept van ChatGPT (de tijd vliegt). Specifieker: we bespraken erin of, nu je cliënt een robot een sollicitatiebrief kan laten schrijven, dat document überhaupt nog wel van waarde is.

3. House of HR leert haar mensen om met AI te werken (en houdt hen zo duurzaam inzetbaar)

Natuurlijk: kunstmatige intelligentie maakt het vinden van werk makkelijker. Maar dat is niet de enige reden dat loopbaanprofessionals over het onderwerp moeten lezen. De opkomst van AI kan de arbeidsmarkt in de nabije toekomst namelijk zomaar op z’n kop zetten, en werken met AI-tools zal dan een cruciale skill blijken. Daar gaat het op twee na best gelezen stuk van het afgelopen half jaar over.

4. ‘De Nederlandse loopbaanwereld weet nog weinig van multipotentials – ik wil dat veranderen’

Dit interview met Catelijne Gerlag, een loopbaanprofessional die zich inzet voor een specifieke doelgroep, werd enorm veel gelezen. Waarom? Dat weet je natuurlijk nooit zeker. Maar als we mochten gissen, zouden we denken dat het komt omdat haar target audience bij het grote publiek nog onbekend is. Weet jij wat een multipotential is, en hoe je hem of haar moet begeleiden? Na het lezen van dit artikel wel.

5. Schrijven, pimpen en verbeteren: dit is wat de AI met cv’s kan

Het op één na best gelezen stuk van het afgelopen half jaar ging over het kruispunt tussen ChatGPT en sollicitatiebrieven. Dit stuk, het op vier na best gelezen artikel, behandelt het kruispunt tussen ChatGPT en cv’s.

6. Waarom een nieuwe loopbaan altijd duurzaam moet zijn (en hoe een WEF-rapport daarbij kan helpen)

Loopbaanbegeleiders doen hun best om werk te vinden dat bij hun cliënt past. Maar het is wel zo fijn als dat een baan betreft die je cliënt over vijf jaar nog steeds kan doen. In andere woorden: werk waar in pak hem beet 2030 nogsteeds vraag naar is. Het World Economic Forum bracht een rapport uit waarin wordt voorspeld welke beroepen tegen die tijd in trek zullen zijn, en wij brachten dat rapport in dit stuk onder de aandacht van onze lezers.

7. De internationale loopbaansector strijkt deze zomer neer in Den Haag

Inmiddels is het internationale IAEVG-loopbaancongres alweer achter de rug, maar toen we het evenement in februari van dit jaar aankondigen, werd er massaal over gelezen. Eerlijk is eerlijk: het stuk in kwestie is nu door de actualiteit ingehaald – je kunt je tijd kortom beter ergens anders aan besteden. Wat te denken van dit interview met Jos Akkermans over duurzame loopbanen, bijvoorbeeld? We spraken hem in aanloop naar het congres waarop hij spreker was.

8. Nieuwe Aaltje Vincent-cursus laat zien wat loopbaancoach aan ChatGPT heeft

Wie de zeven voorgaande artikelen uit deze lijst heeft gelezen, begrijpt inmiddels dat kunstmatige intelligentie, en ChatGPT in het bijzonder, van meerwaarde kan zijn voor elke loopbaanprofessional. ‘s Lands bekendste uitoefener van het beroep, Aaltje Vincent, liet in een cursus zien hoe haar beroepsgenoten het meeste profijt uit de tool haalden, waarover wij weer een artikel maakten.

9. Nieuwe Noloc-toolkit maakt professionals wegwijs in data en skills-markt

Zo nu en dan reiken we onze lezers een praktische tool aan. Dat deden we bijvoorbeeld in dit stuk, waarin we de aandacht vestigden op een nieuwe publicatie van beroepsvereniging Noloc. Benieuwd wat je als loopbaanprofessional met data kunt, en waarom dat juist op deze op skills georiënteerde arbeidsmarkt zo’n belangrijk onderwerp is? Lees dan gauw ons op acht na meest populaire artikel, waarin je naast een korte introductie op het thema een link vindt naar de toolkit die je écht verder helpt.

10. Interesse-testen werken in de loopbaanbegeleiding, dus wanneer volgt de rest van hr?

Assessment-ontwikkelaar en tevens LoopbaanPro-partner LDC publiceerde eerder dit jaar het werk van een duo Belgische professoren. De geleerden vroegen zich in die publicatie af waarom interesse-testen door loopbaanbegeleiderswél worden omarmt, terwijl ze in andere facetten van het hr-wezen nog altijd tweede viool spelen. Wij schreven over dat schrijven, en dat artikel haalde – weliswaar met de hakken over de sloot – op zijn beurt weer onze top-10.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*