Stel: morgen loopt een nieuwe cliënt je praktijk binnen. Jullie leggen samen een traject af, en daaruit rolt een loopbaan die écht bij hem past. Een jaar lang fietst hij fluitend naar kantoor – zo perfect sluit z’n nieuwe job aan op z’n talent en capaciteit. Maar 12 maanden later klopt hij opnieuw op je deur: de baan die hij had is verdwenen, en dus moet-ie wéér op zoek naar iets anders. Achteraf is het mooi wonen, maar wat er is gebeurd is duidelijk. Jullie hebben wél een passende loopbaan voor hem gevonden, maar geen duurzame.
WEF-rapport helpt met duurzame loopbaan
Dat is natuurlijk een probleem. Niet alleen omdat het nogal in de papieren loopt om iemand elk jaar weer een nieuw loopbaantraject te moeten bieden, maar ook omdat het voor iemands werkgeluk niet goed is om steeds in januari weer opnieuw te moeten beginnen. Het is kortom cruciaal om coachees niet alleen te helpen met het zoeken van werk dat past – je moet er ook voor zorgen dat ze iets vinden dat ze over vijf jaar nóg kunnen doen.
Mensen moeten werk vinden dat ze over vijf jaar nóg kunnen doen
In jullie zoektocht naar duurzaam werk, is het World Economic Forum je beste vriend. We schreven laatst al over hun Future of Jobs Report 2023, dat deden we toen om het te hebben over skills waar op de arbeidsmarkt de komende jaren aan getrokken zal worden. Nog niet gelezen? Dan vooral doen. Het geeft je inzicht in de vaardigheden die je cliënt kan ontplooien om zeker te zijn van een duurzame loopbaan.
AI en klimaat bepalen groei en krimp
Vandaag kijken we nog eens naar het WEF-rapport, en wel om te zien welke beroepen zij een lange toekomst toedichten. Iets specifieker: om te zien naar welke beroepen zij tussen 2023 en 2027 de vraag zien toenemen. Kijken we naar de vijf banen die het meest gaan groeien? In andere woorden: de banen die over vijf jaar het vaakst verveelvoudigd zijn ten opzichte van het aantal werkplaatsen dat een bepaald beroep nu kent? Dan vinden we daar alle usual suspects. Gezien de huidige opmars van kunstmatige intelligentie, zal het tenslotte niemand verbazen dat A.I.-specialist met stip op 1 staat. En gezien de maatschappelijke noodzaak om te verduurzamen is het geen verassing dat duurzaamheidsspecialist het zilver pakt. Business Intelligence-specialist, Information Security-specialist en FinTech-specialist staan respectievelijk op 3, 4 en 5.
Het zal niemand verbazen dat A.I.-specialist met stip op 1 staat
Kijken we naar de hekkensluiters van de WEF-lijst, dus naar de beroepen die de komende 5 jaar procentueel gezien het hardste krimpen, dan zien we daar vooral werk dat door de opkomst van A.I. straks (en in sommige gevallen nu al) door een robot kan worden gedaan. Voor de meeschrijvers thuis: we hebben het dan over bankbedienden (1), postsorteerders (2), caissières (3), data entry-werknemers (3), administratieve werknemers (4) en magazijnpersoneel (5).
Verder lezen?
Zelf de lijst op je gemakje nalezen? Of benieuwd naar de manier waarop ze deze cijfers bij het WEF interpreteren? Via deze link vind je het hele rapport!