fbpx

House of HR leert haar mensen om met AI te werken (en houdt hen zo duurzaam inzetbaar)

We zien het de laatste tijd steeds vaker: reorganisaties die zijn ingegeven door AI. Aan zo’n ontslagronde ontkom je niet, tenzij jij de robot die je baan steelt beter kunt maken. Dat denkt detacheerder House of HR althans, en als je je om duurzame loopbanen bekommert, moet je hun initiatief in de gaten houden.

Joost de Ruiter on juni 05, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
House of HR leert haar mensen om met AI te werken (en houdt hen zo duurzaam inzetbaar)

Goed nieuws voor iedereen die bij House of AI werkt. En ook voor een grote groep die via de uitzender een baan heeft. Binnenkort kunnen zij namelijk op kosten van de arbeidsbemiddelaar leren hoe je Generative AI naar je hand zet – en wel aan een Belgische universiteit. Dat vertelde Lieven van Nieuwenhuyze, Group Chief Digital Officer bij House of HR, vorige week in een aflevering van recruitmentshow The Chad and Cheese Podcast.

(Meer weten over AI op de arbeidsmarkt? Dan is het AI- en HR-congres van Werf& iets voor jou! In de link vind je meer informatie.)

Grote operatie, maar het is het waard

Het project is nogal een stap: House of HR heeft immers meer dan vijfduizend mensen in dienst, en zet maandelijks meer dan 70 duizend mensen in heel Europa aan het werk. Wie van die groep precies in aanmerking komt voor een academische AI-cursus vertelde Van Nieuwenhuyze in de podcast-aflevering niet, maar je mag aannemen dat het om een gigantische operatie gaat. De vraag is dus: waarom denkt House of HR dat dit initiatief de moeite (en het geld) waard zal zijn?

House of HR zet maandelijks meer dan 70 duizend mensen  aan het werk

Om dat uit te leggen, heeft Van Nieuwenhuyze in de podcast een aanloopje nodig. Hij vertelt allereerst over bedrijven die onlangs afscheid van een deel van hun kantoorpersoneel namen, en wiens taken nu door kunstmatige intelligentie worden waargenomen. Die bedrijven doen goede zaken, zo weet hij. Natuurlijk omdat hun loonlijst korter werd, maar ook omdat AI populair is op de aandelenmarkt. Eén van de hosts van de podcast waarin hij het project uitlegt merkt op: “Tijdens de dot com-bubbel schoot elk bedrijf dat zich met het internet associeerde omhoog; nu geldt dat voor iedereen die iets met kunstmatige intelligentie doet.”

AI-training houdt mensen aan het werk

House of HR houdt die door AI veroorzaakte reorganisaties nauwgezet in de gaten, vertelt Van Nieuwenhuyze vervolgens. Immers: als detacheerder wil hij zoveel mogelijk mensen via zijn bedrijf aan het werk houden. En alhoewel in de podcast terecht wordt aangegeven dat kunstmatige intelligentie nog niet alle banen kan overnemen, en dat vakbonden en overheden voor sommige ontslagrondes een stokje kunnen steken, zullen door AI veroorzaakte re-organisaties alleen maar toenemen. En dus moet Van Nieuwenhuyze weten: ‘Hoe gaan onze détachées die ontslagrondes overleven?’

Als detacheerder wil Van Nieuwenhuyze natuurlijk zoveel mogelijk mensen via zijn bedrijf aan het werk houden

Gelukkig is het antwoord volgens hem simpel: door zijn mensen te trainen in het gebruik van Generative AI. De logica daarachter is als volgt: mensen verliezen hun baan niet aan kunstmatige intelligentie, maar aan mensen die weten hoe ze met AI om moeten gaan. Als bij een bedrijf tien mensen door AI worden vervangen, mogen er vaak twee mensen blijven – dat zijn mensen die de AI in goede banen kunnen leiden. Door je mensen in AI te trainen, zorg je ervoor dat de twee die mogen blijven altijd van jou zijn.

Les voor elke duurzame loopbaan

In het initiatief van Van Nieuwenhuyze zit een les voor de loopbaansector. Want wie een duurzame loopbaan wil, kan natuurlijk kiezen voor een beroep dat voorlopig niet door kunstmatige intelligentie kan worden overgenomen – over een campagne die mensen die kant opstuurt schreven we vorige week. Maar zit je in een veld dat op termijn (deels) wél door AI kan worden vervangen? Dan is het nu de hoogste tijd om AI-skills te vergaren. Op die manier vergroot je de kans dat je, net als House of HR-medewerkers, de door AI ingegeven ontslagrondes straks ontspringt.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*