
De strakke campagnevideo die uitzendbureau Randstad gisteren lanceerde, zit stampvol in het oog springende quotes. Toch blijft de sappigste uitspraak bewaard tot het laatst: dan horen we Werner Klaassen, algemeen directeur van de adverteerder, het volgende zeggen. “Ik denk dat mijn baan eerder door een computer vervangen wordt, dan die van een warmtepompmonteur.”
Wie slim is werkt met z’n handen
Met die tekst vat Klaassen de boodschap van de video goed samen – misschien nog wel beter dan de campagne-slogan (‘wie slim is, werkt met z’n handen’) enkele seconden later dat doet. De bedoeling is kraakhelder: Randstad wil aan mensen aan de start van hun carrière laten zien dat een praktische opleiding in veel gevallen aantrekkelijker is dan een theoretische.
“Wat mensen kunnen doen met hun handen is nu nog heel moeilijk voor een computer”
Hoe komt Klaassen die conclusie? Door kunstmatige intelligentie twee examens voor te leggen! Dat wil zeggen: aan het begin van de video zien we een algoritme een theoretisch havo-examen doen. Tot de verbazing van scholieren die de toets tegelijkertijd met de robot afleggen, is hun ChatGPT-klasgenoot binnen een mum van tijd klaar, en scoort-ie met een 8,4 nog een mooi cijfer ook. Vervolgens wordt de AI aan een mbo-praktijkexamen onderworpen, en wat denk je? Ruim onvoldoende. AI-expert Jim Stolze, die in de video aan het woord komt, is niet verrast. “Het is bijzonder dat kunstmatige inteligentie een havo-examen kan maken. Maar wat mensen kunnen doen met de fantastische technologie van hun handen is nu nog heel moeilijk voor een computer.”

Mbo is motor economie én samenleving
Dat Randstad de video juist nu uitbrengt, is natuurlijk niet voor niets. Op de arbeidsmarkt ontstonden de afgelopen tijd immers grote tekorten in beroepsgroepen waar je een praktische opleiding voor nodig hebt – denk daarbij aan technici, zorgmedewerkers en aan banen in de energietransitiesector. De detacheerder heeft de mensen dus simpelweg nodig om vacatures in te vullen. Maar zoals auteur en mbo-docent Karim Amghar, eveneens een talking head in de video, terecht opmerkt, gaat de behoefte aan praktisch opgeleiden nog veel verder dan dat. “We zien mbo’ers vaak als de motor van onze economie”, laat hij optekenen, “maar ze zijn daarmee ook de motor van de maatschappij.”
Op de arbeidsmarkt bestaan grote tekorten in beroepsgroepen waar je een praktische opleiding voor nodig hebt
Mensen die voor een mbo-opleiding kiezen, verzekeren zichzelf volgens de Randstad-video van twee voordelen. Ten eerste: zodra ze de banenmarkt opgaan vinden ze werk. Ten tweede: dat werk zal niet snel door een computer worden overgenomen – een algoritme haalt nu tenslotte nog een dikke onvoldoende voor een praktijkexamen. Voor loopbaanbegeleiders zit in de video tot slot ook een belangrijke les. Want krijg je te maken met een cliënt die een carrière-switch overweegt? Leg hem of haar de voordelen van een praktische route dan ook eens voor. Om met de slogan uit de video te spreken: ‘wie slim is, werkt met z’n handen.’
Zelf kijken?
Wil je de hele video zelf zien? Dat kan: hij staat sinds gisteren op het YouTube-kanaal van Randstad. Je vindt hem achter deze link!