fbpx

Deze robot schrijft binnen 5 seconden een sollicitatiebrief

Artificial Intelligence (AI) kan tegenwoordig een sollicitatiebrief schrijven. Reden voor sommige arbeidsmarktexperts om op te banken te gaan staan. Anderen houden de boot nog even af.

Joost de Ruiter on januari 13, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze robot schrijft binnen 5 seconden een sollicitatiebrief

Het probleem van de sollicitatiebrief: welke loopbaancoach kent het niet? Je cliënt ploetert en ploetert, maar over het resultaat valt niet naar huis te schrijven – laat staan naar een werkgever. Gelukkig is de toekomst aangebroken: een robot stelt nu binnen luttele seconden zélf een tekst op – je cliënt hoeft alleen z’n ervaring in te vullen, en aan te geven waar zijn match ligt. Probleem opgelost, toch?

Simpel maar raar

Als je de AI tekeer ziet gaan – we hebben het nu over ChatGTP-software van Open AI – zou je denken van wel. Het is tenslotte écht zo simpel als hierboven beschreven. Vraag je, om maar eens een voorbeeld te geven, de robot om namens jou (jij bent Jan) te solliciteren op een functie als banketbakker? En laat je hem ook de naam van de vacaturehouder, je ervaring en je match weten? Dan rolt onderstaand resultaat (zie foto) uit de machine.

ChatGTP werkt écht heel makkelijk

Geweldig, op het eerste gezicht. En heel even denk je dat de laatste keer dat jij een sollicitatiebrief voor een cliënt schreef al is geweest. Maar neem je de AI-tekst iets beter onder de loep? Dan merk je dat de zaken gecompliceerder zijn, de brief krioelt namelijk van rariteiten. Zo vermeldt hij een volledig willekeurige leeftijd en gebruikt hij ‘F.S.’ waar je ‘P.S.’ zou verwachten. Bovendien strooit de tekst met de zin ‘ik zou graag de kans krijgen’. En zeg nu eens eerlijk: als jij de manager van een banketbakker in Blokzijl was geweest, zou je jezelf (Jan) op basis van dit schrijven dan aannemen?

Geen authenticiteit

‘Waarschijnlijk niet’, zeggen de meeste arbeidsmarktexperts, zo blijkt uit een kort bezoek aan LinkedIn. Sollicitatie-expert Jesse Geul laat bijvoorbeeld optekenen dat hij in een door AI gegenereerde brief creativiteit en authenticiteit mist. “Dat is logisch”, schrijft hij bij zijn commentaar, “maar ik word daardoor niet warm van deze brief.”

“Ik word niet warm van AI-brieven”

Geul geeft anderzijds ook toe dat de AI-brief beter is dan veel brieven die hij dagelijks ontvangt – hij is kortom niet louter sceptisch over de ontwikkeling. Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group is bovendien enthousiast: “het probleem met het schrijven van sollicitatiebrieven is opgelost”, zo leest zijn LinkedIn-bijdrage over AI-sollicitatiebrieven. De knipoog-emoji waarmee hij de zin afsluit, doet echter vermoeden dat we hem niet al te serieus dienen te nemen.

Zelf aan de slag?

Benieuwd of ChatGTP een mooie sollicitatiebrief voor jouw cliënt (of misschien wel voor jezelf) kan schrijven? Via deze link kun je er naar harte lust mee experimenteren.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*