De opkomst van kunstmatige intelligentie zet de manier waarop we solliciteren volledig op z’n kop. Dat schreven we op LoopbaanPro de afgelopen tijd wel vaker: we lieten bijvoorbeeld zien hoe je met A.I.–tools goede sollicitatiebrieven schrijft en cv’s opstelt. Die ontwikkeling heeft allerlei implicaties – recruiters moeten zich bijvoorbeeld afvragen in hoeverre automatisch gegenereerde sollicitatiedocumenten aan hun wervingsproces bijdragen. Maar op dit moment is duidelijk: wie op zoek is naar een baan, kan uit kunstmatige intelligentie voordeel halen. En dus is het belangrijk dat loopbaanbegeleiders hun cliënten kunnen meenemen in het gebruik van tools als ChatGPT.
ChatGPT-training voor loopbaanprofessionals
Aaltje Vincent, misschien wel ‘s lands meest bekende loopbaanbegeleider, biedt deze zomer daarom een cursus in het onderwerp aan. Inmiddels zit die cursus vol, alhoewel er voor sessies in de herfst nog wel openingen zijn. En doe je tegen die tijd mee aan Vincents ‘ChatGPT-training voor loopbaanprofessionals’? Dan ontdek je gedurende een 6-urige leergang op locatie hoe je aan de hand van de A.I.–tool van jouw cliënten sterkere kandidaten maakt. Daar blijft het overigens niet bij: tot drie maanden na de cursus kunnen alumni in een maandelijkse zoom-call op een intervisie met Vincent rekenen.
Tijdens een 6-urige cursus ontdek je hoe je aan de hand van de A.I.–tool van jouw cliënten sterkere kandidaten maakt
Nemen we de cursusbeschrijving, die via deze link is terug te vinden op de website van Vincent, onder de loep? Dan zien we dat deelnemers onder andere leren hoe ChatGPT hun cliënten ‘arbeidsklaar’ kan maken. Dat wil zeggen: ze ontdekken dankzij de tool welke oplossing zij een werkgever kunnen bieden. Vincent laat bovendien zien hoe ChatGPT je cliënten beter vindbaar maakt, en hoe de tool helpt bij hun voorbereiding op sollicitatiegesprekken.
Prompten, chatten, en authenticiteit bewaken
Het moge inmiddels duidelijk zijn: een werkzoeker kan véél meer met ChatGPT dan alleen een degelijke sollicitatiebrief schrijven, of een behoorlijk cv opleveren. Niet voor niets staat de cursus van Vincent stil bij – naast de materie die we hierboven al benoemden – zaken als prompting en chatten. Respectievelijk betekent dat concreet: loopbaancoaches die de cursus volgen weten na afloop hoe hun cliënten het beste een vraag formuleren voor ChatGPT, en hoe ze vervolgens optimaal doorvragen. Immers: de manier waarop je je prompt en je vervolgvragen formuleert, heeft grote invloed op de kwaliteit van de output die je ontvangt.
Een werkzoeker kan véél meer met ChatGPT dan alleen een degelijke sollicitatiebrief schrijven
In haar cursus staat Vincent tot slot stil bij de keerzijde van ChatGPT. De tool kan namelijk onbetrouwbaar zijn en roept veel ethische vraagstukken op. Deelnemers aan de cursus kennen na afloop daarom naast de mogelijkheden van het platform ook zijn grenzen.
Ook op cursus?
Geïnteresseerd in de cursus ‘ChatGPT-training voor loopbaanprofessionals’? Klik dan op deze link om te ontdekken wanneer je aan de leergang mee kunt doen.