fbpx

Schrijven, pimpen en verbeteren: dit is wat de AI met cv's kan

Kunstmatige intelligentie grijpt de laatste tijd om zich heen. Dat-ie nu ook het opstellen van cv’s stevig in z’n robotklauwen heeft, laten de zes tools waarover we in dit artikel schrijven zien.

Joost de Ruiter on februari 13, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Schrijven, pimpen en verbeteren: dit is wat de AI met cv's kan

Nog geen maand geleden schreven we over ChatGTP. Die AI-tool, die op basis van een korte opdracht uitgebreide teksten kan schrijven, verdiende onze aandacht omdat het de manier waarop we naar sollicitatiebrieven kijken wel eens volledig overhoop kan gooien. Immers: als een robot minstens zo goed een brief kan tikken als een mens, wat is zijn toegevoegde waarde dan nog? Nu blijkt dat we dezelfde vraagtekens bij cv’s kunnen zetten. Voor het opstellen van dat document bestaan namelijk ook steeds meer behulpzame AItools.

Cv’s schrijven

De tools in kwestie, we hebben het dan bijvoorbeeld over Kickresume.com, Rezi.ai en Resumai.com, doen stuk voor stuk hetzelfde. Jij hoeft alleen een functietitel uit je werkverleden in te voeren, en op basis van wat de kunstmatige intelligentie over die baan vindt op het web, begint-ie in drie bulletpoints uit te leggen wat jouw taken en verantwoordelijkheden destijds waren. Vanzelfsprekend kun je de bulletpoints vervolgens naar harte lust bewerken, en ervoor zorgen dat ze beter aansluiten op jouw persoonlijke ervaring in de functie. Maar het begin is er – je hoeft je inspiratie nergens anders meer vandaan te halen. En de tool kan hetzelfde doen voor opleidingen.

De AI legt in drie bulletpoints uit welke taken en verantwoordelijkheden bij je laatste functie hoorden

Lijkt het allemaal ergens op? Dat hangt af van aan wie je het vraagt, net als met sollicitatiebrieven van ChatGTP. Nemen we een voorbeeld van Kickresume.com? Dan zien we dat iemand die invoert dat-ie een opleiding computerwetenschap achter de rug heeft genoegen moet nemen met bulletpoints als ‘ik ontwikkelde een begrip voor programmering’ en ‘ik leerde algoritmen’ te ontwikkelen. Op zichzelf prima teksten, maar of je er een doorgewinterde recruiter mee overtuigt staat te bezien.

Een greep uit de cv’s die de AI van Kickresume.com voor je kan schrijven

Voor controle en design moet je ook bij AI zijn

Wat de AI voor je cv kan betekenen, houdt overigens niet op bij het schrijven van tekst. Zo kun je via Designs.ai/design-types/resumes de kunstmatige intelligentie je cv laten ontwerpen. De voorbeelden op hun website zien er strak uit, en omdat het design door een AI wordt gedaan, hoef je geen template te gebruiken. Daardoor weet je zeker dat andere kandidaten geen documenten met dezelfde opmaak inleveren als jij.

De voorbeelden op hun website zien er strak uit

Dan zijn er nog de AItools waarop je je huidige cv kunt uploaden, waarna het programma je van feedback erop voorziet. Die dienst wordt aangeboden door Resumeworded.com, en loopt je cv na op punten als bondigheid, stijl en skills. En ziet het programma dat je nog geen vaardigheden-sectie in je cv hebt opgenomen? Dan brengt-ie daar meteen verandering in – wat dat betreft is het net een loopbaancoach. Op basis van de teksten in je cv suggereert hij bovendien welke skills je in de nieuwgeboren sectie kunt opnemen.

Tot slot nog even voor de leuk: op Thisresumedoesnotexist.com kun je de naam van een bekend persoon invoeren – de tool brengt vervolgens in beeld hoe zijn of haar cv eruit zou kunnen zien. Het nut daarvan gaat aan de LoopbaanPro-redactie eerlijk gezegd voorbij, maar grappig is het wel.

Een greep uit de cv’s die de AI van Designs.ai voor je kan ontwerpen

Verder lezen

Meer weten over de rol van AI op de arbeidsmarkt? Kom op 29 maart aanstaande dan naar het seminar ‘De toekomst van recruitment: hoe ChatGPT de spelregels verandert’. Tijdens die bijeenkomst bespreken experts de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, en de positieve én negatieve effecten die ze op ons werkveld kunnen hebben. Meer informatie over het seminar vind je, evenals de mogelijkheid om een plek ervoor te reserveren, achter deze link.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*