Dat loopbaanprofessionals die gebruik maken van arbeidsmarktdata in hun praktijk een streepje voor hebben op hun data-loze conculega’s, las je vaker op deze website. Dat vaardigheden op de arbeidsmarkt van morgen (en in sommige gevallen ook al die van nu) belangrijker zijn dan diploma’s en ervaring, schreven we ook regelmatig. Fantastisch dus, dat een nieuwe toolkit in de Noloc Academie je handvatten geeft op het kruispunt van arbeidsmarktdata en het aanbod van skills.
Webinars van Noloc zelf
Hoe zit dat precies? In de genoemde toolkit – als je Noloc-lid bent kun je hem via deze link raadplegen – vind je allerlei informatie. Die informatie, met name in de vorm van rapporten en webinars, gaat over de waarde van bepaalde skills op de arbeidsmarkt – zowel die van van nu als die van de toekomst. Aan jou de taak om de data die de webinar ook aandraagt naar je hand te zetten, en je cliënt ermee naar een duurzame loopbaan te begeleiden.
De informatie in de toolkit komt met name in de vorm van webinars en rapporten
Bekijken we de toolkit nader, dan zien we dat één van de webinars erin de titel ‘De bomen en het bos’ betreft. In de video ontdek je waarom een loopbaanprofessional ook een arbeidsmarktprofessional zou moeten zijn, op welke plekken je relevante arbeidsmarktdata vindt, en hoe je die interpreteert. Andere webinars in de toolkit zijn video’s die eerder door Noloc via andere kanalen werden gepubliceerd – ze gaan onder andere over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Rapporten uit overkoepelend loopbaanonderzoek
Dan over de rapporten die we in de toolkit terugvinden: die komen grotendeels uit het project ‘Verder op weg met Loopbaanchecks’. Maak je geen zorgen: je hoeft niet alle documenten uit de toolkit door te spitten om iets op te steken. De toolkit van Noloc verstrekt namelijk ook een samenvatting, waarin de belangrijkste conclusies over het gebruik van arbeidsmarktinformatie op een rijtje worden gezet.
Onderzoek van Saxion, Zuyd, de HAN en de OU staan aan de basis
Dat veel rapporten in de toolkit uit het Loopbaanchecks-project voortkomen, is trouwens niet geheel toevallig. De toolkit is namelijk samengesteld op basis van resultaten van een serie loopbaanonderzoeken, waar het onderzoek naar de effectiviteit van loopbaanchecks onderdeel van was. Voor de volledigheid: de serie onderzoeken waar we het over hebben kwam voort uit een samenwerking tussen Saxion, Zuyd, de HAN (voorheen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en de Open Universiteit. Zij sloegen afgelopen twee jaar de handen ineen om verschillende facetten van de loopbaanwereld nader te bekijken.
Zelf aan de slag met de toolkit?
Wie zelf wil profiteren van de Noloc-toolkit, vindt hem achter deze link. Let op: de gereedschapskist (mogen we het zo vertalen?) is alleen beschikbaar voor Noloc-leden. Ben je nog geen lid? Dan is dit meteen een goede reden om je bij de beroepsvereniging aan te sluiten, toch?