fbpx

Hoe JobOn tijdens LoopbaanPro Live het goede voorbeeld geeft

Tijdens LoopbaanPro Live leggen vooraanstaande experts uit hoe we de huidige arbeidsmarktkrapte kunnen oplossen. Een initiatief van werkzoekersplatform JobOn brengt hun theorie in de praktijk, en dus horen we over dat project meer tijdens het event.

Joost de Ruiter on december 13, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Hoe JobOn tijdens LoopbaanPro Live het goede voorbeeld geeft

Als op 15 december aanstaande LoopbaanPro Live losbarst – en je gratis via een stream vooraanstaande experts hoort vertellen over hoe het loopbaangilde een eind aan arbeidsmarktkrapte kan maken – zal naar verwachting één oplossing veel naar voren komen. We moeten, zo meent een groot deel van de sprekers die dag namelijk, manieren verzinnen waarmee we mensen die nu aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan, tóch op onze werkvloeren kunnen krijgen. Dat betekent: drempels wegnemen die werknemers met een beperking – of met bijvoorbeeld een migratieachtergrond – op dit moment ervaren.

JobOn-directeur Pieter Vermeer

Theorie in de praktijk op LoopbaanPro Live

Ben jij later deze week aanwezig bij LoopbaanPro Live? Dan maak je tussen de presentaties van al die experts door kennis met een initiatief dat hun theorie in de praktijk brengt. Want wat wil het geval? Een project dat Oekraïense vluchtelingen bij de Nederlandse arbeidsmarkt probeert te betrekken, is genomineerd voor een LoopbaanPro Award, en die prijs wordt tijdens LoopbaanPro Live uitgereikt. Of beter gezegd: de mensen achter het project zijn genomineerd. Zij kunnen namelijk een Award in de categorie Loopbaanteam van het Jaar in de wacht slepen.

Een project dat Oekraïense vluchtelingen bij onze arbeidsmarkt betrekt, is genomineerd voor een LoopbaanPro Award

Het project waar die mensen afgelopen jaar aan hebben gewerkt, is een initiatief van werkzoekersplatform JobOn: LoopbaanPro schreef er eerder dit jaar een artikel over. Pieter Vermeer, JobOn-CEO, wist destijds nog niet dat het project zijn team een LoopbaanPro Award-nominatie zou opleveren. Nu weet hij dat wel, en vertelt hij in een e-mail: “het is een mooie erkenning voor ons team, waar heel veel mensen zich aan hebben verbonden om een impact te maken.”

Dat het initiatief is genomineerd in de categorie Team van het jaar – terwijl een nominatie in de categorie Case van het jaar ook voor de hand zou liggen – verbaasd Vermeer overigens niet, zo blijkt uit zijn mail. “We hebben met ons team laten zien dat nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt met een goede begeleiding van waarde kunnen zijn. En we hebben laten zien dat je met een gemeenschappelijk doel heel veel werk kunt verzetten. Daardoor hebben we in korte tijd, ondanks een beperkte capaciteit, toch meer dan duizend mensen loopbaanbegeleiding kunnen geven.”

JobOn voor Oekraïense vluchtelingen

JobOn – normaalgesproken een platform dat werkzoekers helpt bij het vinden van een nieuwe baan – kreeg die indrukwekkende prestatie onder andere voor elkaar dankzij een samenwerking met de Nederlandse Bibliotheek. Nadat Rusland eerder dit jaar Oekraïne binnenviel om er een oorlog te voeren, begon het team van Vermeer namelijk bijeenkomsten te organiseren in bibliotheken door het hele land, bedoeld voor vluchtelingen van die oorlog. Bij JobOn wisten ze immers dat Oekraïners in Nederland een werkvergunning krijgen, maar ze wisten ook: een baan vinden in een land waar je taal en cultuur niet kent, is niet eenvoudig.

Een baan vinden in een land waar je taal en cultuur niet kent, is niet eenvoudig

Tijdens de bibliotheek-bijeenkomsten van JobOn krijgen Oekraïners daarom allereerst een buddy toegewezen. Zo’n buddy is een Nederlandse vrijwilliger die zijn Oekraïense counterpart op weg helpt in de Hollandse maatschappij. Maar omdat zo’n vrijwilliger niet altijd kaas van de arbeidsmarkt heeft gegeten, zorgt het initiatief van JobOn er ook voor dat er per bieb een loopbaanbegeleider paraat staat. Hij of zij kan de Oekraïners op individuele basis helpen bij het zoeken naar, én het solliciteren op, werk dat bij hen past. En dat is belangrijk, vindt Vermeer. “Ieder persoon is namelijk anders, en verdient dus advies op maat”, laat hij in zijn mail optekenen.

Dat de JobOn-CEO de belangen van vluchtelingen uit Oekraïne hoog in het vaandel heeft, bleek ook in het interview dat hij eerder dit jaar aan LoopbaanPro gaf. Toen vertelde hij dat JobOn het initiatief gedeeltelijk was gestart om de kwetsbare doelgroep uit de brand te helpen. Toch vertelde hij in dat gesprek óók over onze eigen krappe arbeidsmarkt, en hoe vluchtelingen uit Oekraïne daar een deel van de oplossing voor kunnen zijn. Passend dus, dat juist zijn initiatief een prijs in de wacht kan slepen op een evenement dat naar oplossingen voor die krapte zoekt.

FutureLab en Talentprogramma

In zijn mail herinnert Vermeer de LoopbaanPro-redactie er tot slot aan dat JobOn meer onderneemt dan alleen het initiatief dat later deze week in de prijzen kan vallen. Hij wil, zo schrijft hij, ook de aandacht vestigen op twee andere projecten. “Allebei zijn het tools die loopbaanbegeleiders goed kunnen gebruiken bij het begeleiden van coachees”, zo schrijft hij.

“Onze andere projecten kunnen loopbaanbegeleiders ook goed gebruiken”

Vermeer heeft het dan onder andere over FutureLab, een programma waarmee oudere werkzoekers up-to-date kunnen blijven met moderne technologie. Op die manier moeten hun baankansen groter worden. Ook noemt hij het Talentprogramma, waarin mensen die op zoek zijn naar een baan tijdens bijeenkomsten elkaar helpen om nieuw werk te vinden.

JobOn’s initiatief lang niet het enige

Ben je aanstaande 15 december aanwezig bij LoopbaanPro Live, dan ontdek je dat het initiatief van JobOn lang niet het enige is dat vluchtelingen bij de arbeidsmarkt hoopt te betrekken. Zo komt bijvoorbeeld het Refugee Talent Hub uit Amsterdam, een niet-van-subsidies-afhankelijke organisatie die vooral netwerkbijeenkomsten voor statushouders organiseert, eveneens in aanmerking voor de Loopbaanteam van het Jaar Award.

Cooks25, een initiatief dat vluchtelingen kosteloos een koksopleiding aanbiedt, werd bovendien voor een LoopbaanPro Award genomineerd. De vakjury gaf in de categorie Case van het Jaar echter de voorkeur aan onder andere dit loopbaanproject van supermarktketen Jumbo, en dit loopbaanproject van PostNL.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*