fbpx

Dit restaurant wil mensen een betere toekomst bieden (en kan daardoor nu opeens een LoopbaanPro Award winnen)

Het Amsterdamse hotel en restaurant Kanteen25 leidt statushouders op tot kok – een schaarsteberoep in Nederland. En heeft iemand geen talent voor de keuken? Dan helpt een jobcoach hem of haar verder. “In potentie kan dit project enorme impact op de arbeidsmarkt hebben.”

Joost de Ruiter on oktober 13, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit restaurant wil mensen een betere toekomst bieden (en kan daardoor nu opeens een LoopbaanPro Award winnen)

Op papier klinkt het vreemd: een groot horecabedrijf dat kans maakt op een onderscheiding in de loopbaansector. “Toen ik over onze nominatie hoorde, was dat ook mijn eerste reactie”, geeft Ruben de Vries lachend toe – hij is Managing Director bij Kanteen25. Dat hotel en restaurant kan, in de categorie Loopbaancase van het Jaar, aanstaande december wel eens met een LoopbaanPro Award naar huis gaan.

Ruben de Vries

Cooks25: koksopleiding voor statushouders

“Maar toen ik erover nadacht, vond ik onze nominatie eigenlijk heel logisch”, vervolgt hij meteen. En hoor je De Vries nu praten over het genomineerde project? Dan kun je dat alleen maar met hem eens zijn. De doorgewinterde horeca-expert bezigt vakjargon als ‘kweekvijver, ‘derde leerweg’ en ‘hybride vorm’ alsof-ie al decennia meeloopt in de carrièrebegeleiding.

“Eigenlijk is onze nominatie heel logisch”

Het komt allemaal door Cooks25, een programma waarmee statushouders gratis een koksopleiding kunnen volgen. Kanteen25 begon er eind 2019 mee. “Met ons project wordt de afstand die statushouders tot de arbeidsmarkt hebben aanzienlijk verkleind”, vertelt De Vries trots. “En trouwens, het mes snijdt aan twee kanten. Aan koks is op dit moment immers een groot gebrek. Door statushouders in het vak op te leiden, schieten we dus niet alleen die groep te hulp, maar ook horecaondernemingen.”

Zorgvuldig ingericht programma

Dat Cooks25 nu is genomineerd voor een LoopbaanPro Award – aanstaande december wordt-ie door een vakjury uitgereikt – heeft veel te maken met hoe secuur De Vries het programma heeft ingericht. “Statushouders die bij ons komen leren, krijgen les van heuse Kok Leermeesters in een professionele grootkeuken”, vertelt hij.

“Mensen die bij ons komen leren, krijgen les van heuse Kok Leermeesters in een professionele grootkeuken”

“Kok Leermeesters zijn mensen die niet alleen kundig zijn in hun vak, maar ook weten hoe je iets pedagogisch verantwoord overbrengt”, legt hij verder uit. “Zij leren onze studenten de fijne kneepjes: snijtechnieken, bijvoorbeeld! Maar ook hygiëneregels, die in een professionele keuken gelden.”

Anekdotisch en cijfermatig bewijs laat zien: het werkt

De resultaten van Cooks25 mogen er zijn. De Vries kan bijvoorbeeld heerlijk vertellen over Kamal, een Irakese labortant op leeftijd die, nadat hij was gevlucht, zelf ook wel wist dat-ie in Nederland een ander carrièrepad moest bewandelen. “Hij doorliep ons programma en is nu vast bij ons in dienst, hij gedijt hier zó goed.”

“Kamal doorliep ons programma en is nu vast bij ons in dienst, hij gedijt hier zó goed”

En natuurlijk, dat is maar een anekdote, en anekdotes kunnen misleidend zijn. Maar cijfers, die liegen niet. In dat kader: alleen al in het afgelopen jaar leidde Cooks25 dertig koks op. “En dan hebben we het nog niet gehad over de mensen die wél gemotiveerd waren, maar geen talent voor de professionele keuken hadden”, voegt De Vries toe. “Hen hebben we met de hulp van jobcoaches in andere sectoren aan een baan geholpen. Of we hebben ze naar een ander leertraject gebracht, waar ze beter op hun plek waren.”

Opleiding, maar ook loopbaanproject

Om voor een zo groot mogelijke impact te zorgen, werkt Cooks25 intensief samen met de Gemeente Amsterdam. De lokale overheid zorgt ervoor dat mensen die het programma afronden, een mbo-certificaat in handen krijgen. Daarmee kunnen ze makkelijker elders solliciteren, als een vaste arbeidsplaats bij Kanteen25 er niet in zit.

De Gemeente Amsterdam zorgt dat Cooks25-afronders een mbo-certificaat krijgen

Toch zit, wat De Vries betreft, de kracht van het project niet alleen in de impact die hijzelf maakt. “Wij zijn denk ik vooral bijzonder omdat wat we doen herhaalbaar is”, vertelt hij. “Natuurlijk: afgelopen jaar lieten we veel mensen instromen op de arbeidsmarkt – dat is iets om trots op te zijn. Maar bedenk eens wat er gebeurt als andere organisaties ons na gaan doen? Dan betrekken we nóg meer statushouders bij de arbeidsmarkt. Dat zou flink zoden aan de dijk zetten bij het oplossen van personeelstekorten.”

Gelijke kansen investering waard

De Vries wil echter niet afwachten tot anderen zijn project implementeren – hij onderneemt liever zelf alvast impactvergrotende actie. “Zo ga ik vanaf deze maand deelnemers aan het programma direct een contract aanbieden”, vertelt hij. “Hopelijk kiezen ze daardoor eerder voor deze opleiding, in plaats van voor het verleidelijke geld dat ze als – ik noem maar iets – flitsbezorger kunnen verdienen.

En ja: die veranderingen kosten geld, maar De Vries ligt daar niet wakker van. “We vinden dat iedereen gelijke kansen verdient, en in dat ideaal investeren we graag.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*