Loopbaantwijfels? Met dit model help je jouw cliënten beter kiezen

Zoeken mensen een richting in hun werkzame leven en willen ze nieuwe mogelijkheden, dan is er automatisch werk aan de winkel voor de loopbaancoach. Snoeck biedt met De Intentionele Loopbaan tools die jouw begeleiding een nieuwe impuls geven. Met een frisse, diepgaande kijk op loopbaanontwikkeling en focus op een intentionele levenshouding.

Wat betekent de intentionele loopbaan?

Een intentionele loopbaan: wat is dat precies? In tegenstelling tot simpelweg reageren op wat er op je pad komt, gaat een intentionele loopbaan over bewust kiezen. Je neemt de regie over je eigen loopbaan in handen en maakt keuzes die passen bij wie je bent en wat je wilt bereiken, zowel professioneel als persoonlijk. Kelly Snoeck heeft met haar jarenlange ervaring en wetenschappelijk onderzoek een aanpak ontwikkeld die professionals helpt hun loopbaan richting te geven vanuit hun kernwaarden.

In het voorwoord van De Intentionele Loopbaan beschrijft Sven Bullaert wat het boek voor hem zo bijzonder maakt. Bullaert, serial entrepreneur en kunstenaar, zegt daarover:

“Kelly vertrekt vanuit haar eigen leven, haar eigen zoektocht, haar twijfels, angsten en dromen. Ze reikt ons tools aan die ze zelf heeft getest en uitgewerkt, wat haar verhaal en visie ook zo authentiek maakt. Haar persoonlijke benadering en diepgaande, praktische inzichten bieden een ongeëvenaarde en inspirerende gids voor iedereen die op zoek is naar betekenis en bloei in zijn of haar loopbaan.”

Met de aanpak van Snoeck maak je als loopbaanprofessional cliënten bewust van het belang van zelfreflectie en intentionele keuzes. Wordt dat bewustzijn sterker, dan kan dat ze helpen in hun zoektocht naar betekenis, voldoening en impact. En dat is precies waar steeds meer mensen naar verlangen. Al helemaal de nieuwste generatie op de werkvloer.

Het K.E.R.N.-model

Het hart van het boek is het K.E.R.N.-model, een door Kelly Snoeck zelf ontworpen methode: Ken jezelf, Erken jezelf, Resoneer met anderen en Navigeer jezelf. Dit model biedt een praktische leidraad om bewuste, authentieke keuzes te maken door terug te gaan naar de basis van je waarden, dromen en talenten. Het helpt om focus aan te brengen in je loopbaan, door niet alleen te kijken naar wat je kunt, maar ook naar wat je energie geeft en waar je passies liggen.

Van presteren naar floreren

In De Intentionele Loopbaan ligt de nadruk niet alleen op presteren, maar vooral op floreren. Een verschuiving die jij als loopbaancoach ook kunt integreren in je werk. Veel professionals worden geleefd door hun werk en verliezen daarbij hun persoonlijke waarden en doelen uit het oog. Dit boek moedigt aan om opnieuw stil te staan bij wat écht belangrijk is. Het helpt ontdekken hoe je zowel professioneel succes bereikt als voldoening vindt in het werk.

De Intentionele Loopbaan in de praktijk

De Intentionele Loopbaan is niet alleen een inspirerend boek om zelf te lezen, maar ook een sterke bron voor de begeleiding van jouw cliënten. Met de vragen en inzichten uit het boek voeg je tijdens sessies extra diepgang toe. Stel je cliënten bijvoorbeeld vragen als: “Wat zijn je energiegevers?” of “Welke waarden zijn essentieel voor jou in een werkomgeving?”

Je kunt het werk vast bestellen en vanaf 9 oktober is het leverbaar. Nieuwsgierig? Lees dan vast de inleiding via Lannooen ontdek wat dit boek voor jou kan betekenen.

Verder lezen?

 Ben je uitgelezen, dan hebben we gelukkig nog tien tips voor je op een rijtje gezet waarmee je jouw coaching en cliënten een stap verder kunt helpen.

Wat jij moet weten over de nieuwste TikTok-trend: ‘Gen Z-script’

Waar komt deze ietwat wanhopige, maar creatieve, TikTok-trend vandaan? Bedrijven lijken veel moeite te hebben met het bereiken van Gen Z. Laura Bas beschreef in een artikel voor MT/Sprout hoe jongeren vaak hun toevlucht zoeken tot ondernemerschap. Denk aan populaire activiteiten zoals dropshipping en video-editing. Niet omdat er geen banen zijn, maar omdat traditionele werkgevers en coaches simpelweg hun boodschap niet goed overbrengen.

TikTok-trend als voorbeeld

Aan de jongeren zelf ligt het in ieder geval niet, want Gen Z is volop in beweging. Volgens een recent onderzoek van Flexmarkt is een groot deel van deze generatie van plan om binnen het jaar van baan te wisselen. Ze zijn op zoek naar kansen die beter aansluiten bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. En dat maakt deze groep bijzonder interessant voor loopbaancoaches. Hoe zorg je ervoor dat je wél in beeld komt bij Gen Z?

De video van Bibliotheek Heusden is een goed voorbeeld van hoe je jongeren kunt bereiken op een platform waar ze actief zijn: TikTok. Gen Z consumeert gemiddeld 25 uur per week online content. Logisch dat je hier moet zijn, wil je de groep bereiken. Ook als loopbaancoach. Dat betekent dat je kanalen als TikTok, Instagram en YouTube serieus moet nemen.

Laat zien wat je kunt, op de juiste plek

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om meer dan alleen een grappige video. Je wilt als coach ook waarde bieden. Net zoals cursusbazen dat doen op social media. Die geven gratis tips weg, delen hun kennis en bieden soms zelfs korte online trainingen aan, zonder dat je daar meteen voor hoeft te betalen. Dat geeft vertrouwen en meteen de kans om de jongeren te laten proeven van wat jij als coach te bieden hebt.

Dit werkt niet alleen voor de zogenaamde cursusbazen, maar ook voor jou als loopbaancoach. Denk aan korte video’s waarin je praktische loopbaantips deelt. Bijvoorbeeld over hoe je een sterk CV opstelt, hoe je een sollicitatiegesprek aanpakt, of welke vaardigheden je nodig hebt voor een bepaalde sector. Geef je deze tipjes van de sluier weg, dan laat je zien dat jij de expert bent en maak je jongeren nieuwsgierig naar meer.

Wees authentiek

Nu is er één ding waar Gen Z doorheen prikt: nepheid. Je hoeft als loopbaancoach dus geen onwennige Gen Z slang te gebruiken. Jongeren willen geen neppe marketingpraatjes, maar eerlijke begeleiding. Laat zien wie je bent, wat je kunt en hoe je hen kunt helpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan of carrièreontwikkeling.

Geef bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen van jouw praktijk of deel persoonlijke ervaringen. Je hoeft geen ‘queen’ of ‘bestie’ te worden om in de smaak te vallen. Wees vooral zichtbaar op de platforms waar jongeren zich bevinden en bied gratis, waardevolle content aan die hen écht helpt in hun loopbaan.

Wil je toch direct iets met de video’s waarin boomers de jeugd proberen te trekken? Check dan vooral eens in de reacties. Daar zie je hoe jouw potentiële doelgroep reageert en met elkaar communiceert. Interessant! Bekijk bijvoorbeeld deze Gen Z-script video van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Verder lezen?

Wil je meer jongeren bereiken, zodat je ze op weg kunt helpen met hun carriere? Maar heb je nog geen idee hoe je dat moet aanpakken? Afgelopen week hebben we acht TikTokkers voor je op een rijtje gezet die je voorzien van een flinke dosis inspiratie.

Ben je al een eind op weg met content creatie, maar heb je problemen met het vergroten van jouw bereik? Frankwatching deelt tips & tricks om je te helpen.

 

 

 

 

 

8 x TikTokkers die je moet volgen voor inspiratie

  1. @hannagetshired

Is jouw cliënt op zoek naar meer charisma of werk je veel met mensen die angsten moeten overwinnen om beter zichtbaar te zijn? Daarvoor ben je bij veel TikTokkers aan het juiste adres. Hannah deelt handige tips over hoe je beter praat, een gezonde balans vindt tussen werk en privé, en hoe je zelfverzekerder wordt.

“Spend time to get to know yourself and your values”

Een van haar belangrijkste lessen: carrière maken gaat niet om het zo snel mogelijk vinden van dat ene perfecte pad. Hanna heeft haar eigen carrière vier keer omgegooid, omdat ze dacht dat ze dé baan moest vinden waar alles op z’n plek zou vallen. Ze leerde dat werk altijd werk blijft, en dat je interesses, energiebronnen en doelen steeds veranderen. In plaats van geobsedeerd te zijn met ‘die ene perfecte baan’, moedigt ze aan om een carrière te zien als een flexibel, levend organisme dat meegroeit. Focus op waarden en hoe die aansluiten bij verschillende rollen in plaats van te zoeken naar die ene vaste richting.

  1. @careercoachdarci

Darci Smith heeft al een indrukwekkend aantal volgers verzameld en dat is niet voor niets. Ze helpt met alles rondom sollicitaties: van cv-optimalisatie tot salarisonderhandelingen. Haar adviezen zijn helder en toepasbaar.

Een van haar adviezen? Reageer altijd via de directe website van een werkgever. Daarnaast raadt ze aan om een ‘Key Highlights’-sectie bovenaan je cv toe te voegen, waar je je cv kunt afstemmen op de functie zonder alles te hoeven herschrijven. De meeste mensen nemen niet de tijd om je hele cv door te lezen, dus zet precies wat de werkgever zoekt meteen bovenaan.

  1. @jobdoctertessa

Tessa is niet alleen een career mentor, maar ook een keynote speaker. Ze deelt waardevolle tips om je carrière vooruit te helpen. Wil jouw client promotie maken? Van sector switchen? Een andere functie binnen hetzelfde bedrijf? Tessa geeft je in haar video’s frisse ideeën waarmee je samen met jouw cliënt ontdekt wat diegene echt leuk vindt in het werk.

  1. @loewhaley

Loe is je ‘werk-bestie’ op TikTok en combineert humor met nuttige adviezen. Ze behandelt onderwerpen zoals zelfvertrouwen en werkstress op een luchtige, maar bruikbare manier. Eén van haar beste tips? Schrijf complimenten die je op het werk krijgt op, zodat je ernaar kunt terugkijken op momenten dat je twijfelt aan jezelf. Kleine moeite, groot effect.

  1. @thrive360christy

Christy, biochemicus en neuroplastician, deelt slimme tips om je brein te optimaliseren voor meer focus en productiviteit. Haar wetenschappelijk onderbouwde video’s zijn ideaal voor coaches die hun cliënten willen helpen om op alle vlakken het beste uit zichzelf te halen. Zo benadrukt ze het belang van een ‘emotion regulation toolbox’ om te gebruiken wanneer je in paniek, stress of onzekerheid schiet.

  1. @resumegenius

Zoals de naam al doet vermoeden, helpt deze TikTokker je om de ultieme carrière-genie te worden. Van cv-tips tot sollicitatiestrategieën: hij weet precies hoe je opvalt bij recruiters. Vooral voor mensen die net hun carrière starten of een nieuwe stap willen zetten, zijn zijn video’s een goudmijn. Heb je dus een cliënt die aan de start staat van het werkleven? Kijk dan zeker eens op dit account voor praktische tips.

  1. @erinmcgoff

Erin noemt zichzelf ‘je internet grote zus’ en dat voel je meteen in haar video’s. Ze bespreekt onderwerpen zoals grenzen stellen met een moeilijke manager, ‘people pleaser’-gedrag herkennen en omgaan met imposter syndrome. Haar no-nonsense stijl maakt haar video’s eerlijk en herkenbaar, waardoor je direct aan de slag wilt.

  1. @j.t.odonnell

J.T. O’Donnell heeft een lange carrière achter de rug in de recruitmentwereld en gebruikt die ervaring nu om TikTok-volgers te helpen hun droombaan te vinden. Vooral interessant als je werkt met cliënten die vastlopen door leeftijdsdiscriminatie of een gat op het cv.  J.T. heeft er praktische tips voor. En met meer dan 1,1 miljoen volgers zit ze duidelijk niet stil.

Verder lezen?

 Geïnspireerd en durf je het aan en ben je klaar om zelf ook content maken? Wie weet inspireer jij binnenkort andere coaches met jouw video’s. Op Frankwatching vind je allerlei artikelen over hoe je het beste video’s maakt of organische groei krijgt.

Laatstgenoemde TikTokker, J.T. Odonnell, biedt nog veel meer inspiratie dan alleen haar TikTok-account. Eerder deelden we een podcast waar ze samen met Joel Cheeseman de kenmerken van de manier waarop mensen naar werk zoeken bespreekt. Op haar website workitdaily.com plaatst ze ongeveer een keer per week een blog over alles waar een client mee te maken krijgt in de zoektocht naar een baan.

Heb je door al deze video’s weer wat uren gewonnen, bekijk dan ook eens onze leestips voor loopbaancoaches!

10 x inspirerende boekentips voor loopbaancoaches

  1. Je zal er maar werken – Brechtje Kessener

We trappen de boekentips af met Brechtje Kessener, die met haar werk een methode biedt voor het ontwerp van organisaties. Een integrale aanpak die verschillende ontwerpmethoden samenbrengt. Hiermee krijg jij een beter beeld van hoe een organisatie in elkaar steekt.

  1. Als alle stemmen spreken – Sandra Bouckaert

In dit boek laat Sandra Bouckaert zien hoe je kunt luisteren naar alle stemmen in een organisatie, inclusief die van jezelf. Het draait om inclusiviteit en het echt horen van de diversiteit aan perspectieven binnen teams. Perfect voor coaches die werken met groepsdynamiek en diversiteit willen bevorderen in hun sessies.

  1. HSP op de werkvloer – Susan Marletta Hart

Hoe zorg je dat hoogsensitieve personen floreren op de werkvloer? Susan Marletta Hart laat je zien hoe je de gevoeligheid van HSP’ers kunt omzetten in een kracht. Je leert hoe je helpt balans te vinden tussen werkdruk en persoonlijke behoeften.

  1. Red flags, green flags – Ali Fenwick

Wil je cliënten helpen om hun intuïtie en observatievermogen te versterken? In Red flags, green flags leert Ali Fenwick je hoe je goed en slecht gedrag kunt herkennen, wat dit zegt over anderen en vooral wat het zegt over jezelf.

  1. Slow productivity – de kunst van presteren zonder burn-out – Cal Newport

Dit actuele boek van Cal Newport verandert de manier waarop jij denkt over productiviteit. Slow productivitygaat over presteren zonder de stress van constante deadlines en burn-outs.

  1. Luisteroefeningen – Miriam Rasch

In dit filosofische werk neemt Miriam Rasch je mee in de ethiek van luisteren. Met alle afleiding in deze drukke tijden is Luisteren een vaardigheid die steeds belangrijker wordt. Helemaal in jouw rol als coach. Dit boek vraagt wat inspanning, maar levert interessante inzichten op in hoe je als coach écht kunt luisteren naar je cliënten en hun behoeften.

  1. Wat gebeurt hier nu eigenlijk – Bas van Kesteren

In Wat gebeurt hier nu eigenlijk? helpt Bas van Kesteren je om dieper te kijken naar wat er écht gebeurt tijdens gesprekken. Hoe vaak blijven drijfveren en emoties onbenoemd? Dit boek geeft je handvatten om open en eerlijke gesprekken te voeren.

  1. Beïnvloeden – hoe je mensen meekrijgt en het verschil maakt – Donné van Engelen

Wil je je invloed vergroten en écht impact maken? Dan is dit boek van Donné van Engelen een must-read. Of je nu je cliënten wilt helpen hun invloed te vergroten of zelf op zoek bent naar manieren om je coaching krachtiger te maken, dit boek biedt praktische tips en inzichten.

  1. Zin en onzin over coaching – Eefje Rondeel en Aveline Dijkman

Coaching is een vak, en in Zin en onzin over coaching worden de laatste trends en vraagstukken door een wetenschappelijke bril bekeken. Met herkenbare cases en een stevige theoretische onderbouwing is dit boek een onmisbaar naslagwerk voor elke coach die zijn vak serieus neemt.

  1. De eerste minuut – Chris Fenning

Hoe begin je een goed gesprek? De eerste minuut geeft je tips en technieken om direct de toon te zetten in een gesprek, of dat nu in een coachingstraject is of tijdens een intake. De kracht van een goede opening wordt vaak onderschat, maar Chris Fenning laat je zien hoe je het verschil kunt maken.

Verder lezen?

 Uitgelezen maar nog niet uitgeleerd? Dan hebben we ook zeven interessante podcasts voor je op een rijtje gezet. Zo leer je ook tijdens een herfstwandeling in het bos bij.

Feelin’ Better: gids voor de geluksgeneratie

Maarten (27) over tevredenheid “Mijn ideale baan geeft ruimte om andere interessante dingen ernaast te doen en sluit aan bij de waarden die ik heb. Het is niet mijn ambitie om gelukkig te worden in termen van geld en bezittingen.” 

Remo’s (27) antwoord op de vraag Hoe gaat het? “Vandaag wel goed, maar vorig jaar ben ik een paar maanden thuis geweest, overspannen. Ik zag het niet aankomen, voelde me overprikkeld, last van geluid, licht, ik had te veel stress, was veel moe en ik heb eindeloos geslapen. Dit kan iedereen overkomen, ik heb te lang te veel gedaan en mijn lijf riep me een halt toe.”

Ervaringen van jongeren 

Rondom coronatijd zag ik het misgaan met jongeren om me heen. Ze waren moe, lusteloos en somber. Dat ging me zo aan het hart dat ik besloot er een boek over te schrijven, Feelin’ Better, gids voor de geluksgeneratie. Ik heb tientallen jonge mensen om me heen gevraagd naar hun behoefte. “Lezen dat ik niet de enige ben met deze gedachten en gevoelens”, en “onderwerpen die onze generatie raken.” 

En dus ben ik gaan interviewen. Dat heeft geresulteerd in een bundel van ervaringen van jongeren gecombineerd met de visie van experts. Feelgood-tips maken het boek compleet. Je leest over keuzestress, prikkels en prestatiedruk. Over werkplezier, je droombaan en het nieuwe werken. Ook op het gebied van wonen, geld, klimaat, depressie en angst, seksualiteit en diversiteit en allerhande andere relevante thema’s krijgt de lezer een hand in de rug. 

Laura (27) over inclusiviteit en ambitie. “Jongeren zijn gewend aan gelijkwaardigheid, hun ouders konden allebei studeren en werken […] Op de werkvloer zie je nog steeds veel oude witte mannen, zij zijn daar nog steeds de baas. Dat strookt niet met hun gedachte van gelijkheid.
Deze generatie wil het graag goed doen, ze gaan de verbinding aan. Ze praten -meer nog dan hun ouders- over gevoelens, we voeren graag diepgaande gesprekken. […] Door alle succesverhalen op social media, foto’s van dikke sportwagens en ‘rijke’ jonge ondernemers op Bali is er sowieso angst om te falen.”

Betekenisvol werk 

Jongeren groeien op in een lastige tijd. Er gebeurt veel tegelijk en veranderingen komen veel sneller dan vroeger. Tegelijkertijd zijn de jongeren ook veel zelfbewuster. In hun werk doen ze graag iets van betekenis, liever niet in een standaardbaan van veertig uur, omdat ze zien dat er meer is dan werk. Ze zien ook dat hun ouders kampen met stress en niet happy zijn.

Wouter (HR-directeur) “Tegelijkertijd gaat het erom dat je doet wat je leuk vindt. Doe wat op dat moment bij je past en durf daarvoor te gaan. Dat is het Nieuwe Werken. Als jij bijvoorbeeld pas na 10.00 uur wilt beginnen, omdat je ’s morgens op gang moet komen, dan doe je dat. Als jij het prettig vindt om je werk in een rustige omgeving te doen, dan zorgen we voor een aparte ruimte.”

Sander (27) heeft twee banen en werkt 60 uur per week. “Ik heb het gevoel dat ik in een denderende trein zit. “Zit ik in de goede coupé? Kan ik overstappen? Zit ik op het goede spoor?”

Tijdens het lezen van Feelin’ Better voel je je gehoord, gezien en begrepen. En ouders, collega’s, docenten en ook loopbaancoaches krijgen een handleiding hoe jongeren doen en denken. Ik wou dat ik destijds zelf zo’n inspiratieboek in handen had gehad. Het had me zeker geholpen om me beter te voelen, op mijn werk en thuis. Hopelijk helpt het jou een handje om cliënten te begeleiden naar een toekomst met veel (werk)plezier. 

Meer weten? 

Feelin’ Better komt uit in september, reserveer een exemplaar via deze website. Eva van Otterlo kent depressie en angst van dichtbij, is neurodivergent en gevoelig voor wat er in de samenleving speelt. Openminded vraagt ze naar wat mensen in hun ziel raakt, en schrijft dit zo op dat de lezer ook haar emotie en inspiratie voelt.

 

Met videovacatures de perfecte match vinden voor jouw cliënt

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de jonge generatie geen vacatureteksten leest. Ze willen snel en visueel geïnformeerd worden over de banen waar ze voor kiezen. Zonde voor de recruiter om ellenlange teksten te blijven schrijven voor deze groep en daar speelt het nieuwe platform Swipework op in. De nieuwkomer biedt een app die lijkt op TikTok, maar staat vol met videovacatures.

Tijdrovende teksten

Waar een tekst weinig tot niets laat zien van de échte sfeer binnen een bedrijf, toon je met video hoe de bedrijfscultuur eruitziet. Met een beetje geluk zie je als kandidaat ook nog eens toekomstige collega’s en kom je achter persoonlijke ervaringen.

Een video maken kan aanvankelijk een beste investering zijn voor een recruiter, maar de voordelen wegen zwaar op tegen de kosten. Potentiële kandidaten, die je anders misschien helemaal niet bereikt, krijgen een realistischer beeld van wat ze te wachten staat. Voelt een kandidaat zich sterker verbonden met de functie en het bedrijf, dan is de kans kleiner dat hij of zij afhaakt tijdens het sollicitatieproces. Kandidaten weten daarnaast veel beter waar ze aan beginnen. Een win-winsituatie dus.

Connecten met Gen Z

Oprichters Niek van de Schootbrugge en Maarten ter Velde, die beiden ruime ervaring hebben bij werving- en selectiebureaus, zagen dat bedrijven moeite hadden om in contact te komen met Gen Z. Het duo legt in een interview met MT/Sprout uit met het platform de zoektocht naar een baan voor de jonge generatie leuker te willen maken. Dat lukt al aardig door de flitsende vormgeving van het platform.

De zoektocht van jouw cliënt

Gebruik maken van Swipework is simpel. Zoek je een baan, dan download je de app op een smartphone. Een cliënt vult eigen gegevens in, zoals opleiding en ervaring, maar laat ook weten wat de verwachtingen van een baan zijn. AI maakt vervolgens een profiel om jouw cliënt te koppelen aan geschikte banen. De ervaring in swipen kunnen gebruikers in ieder geval goed inzetten, want bevalt een baan je niet, dan swipe je gewoon naar de volgende video.

Overigens is dit platform niet alleen een oplossing voor de jonge generatie. Iedereen die baat heeft bij beeld in plaats van tekst kan zijn voordeel doen met dit platform.

Verder lezen?

Meer lezen over de impact van video op generatie Z? Laura Bas schreef een blog over werken aan zichtbaarheid voor organisaties. Cliënten kunnen ook zelf aan de slag met videosollicitaties. Wil je daar meer over weten, bekijk eens het impactonderzoek van Hiretime over transparantie voor meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Komend weekend een wandeltocht op de planning? Luister naar de podcast Van A tot Gen Z van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Swipework lanceert de app op 1 september. 

 

 

7 x Gamechangers tijdens het sollicitatieproces van jouw cliënt

  1. Kwaliteit, niet kwantiteit

Blindelings cv’s verzenden is een achterhaalde strategie die weinig oplevert. Werkgevers zijn steeds beter in staat om te onderscheiden wie er echt moeite in het sollicitatieproces steekt en wie niet. Stacie Haller van ResumeBuilder.com benadrukt het belang van een gerichte aanpak: solliciteer enkel op functies die perfect aansluiten bij de vaardigheden, interesses en waarden van de cliënt.

Het is aan jou, als begeleider, om te helpen die criteria helder te definiëren. Door middel van diepgaande gesprekken en het gebruik van gespecialiseerde tools kun je jouw cliënt helpen hun echte drijfveren te ontdekken. Dit leidt tot authentieke sollicitaties die indruk maken. Wetalent zet overzichtelijk uiteen hoe je wél en hoe je juist niet op meerdere vacatures moet reageren.

  1. Alles draait om timing

Elke seconde telt in de moderne sollicitatieprocedure. Haller raadt aan om binnen 24 uur te reageren op nieuwe vacatures. Vertraging kan betekenen dat de kans aan je voorbijgaat. Voor cliënten is het essentieel om een systeem te hebben dat snelle reacties mogelijk maakt. Denk aan agendaherinneringen of telefoonalerts. Daarnaast kan het gebruik van specifieke zoekwoorden helpen om alleen de meest relevante vacatures te ontvangen. Zo kan de cliënt sneller handelen, zeker in een markt waar posities vaak worden ingevuld zodra een geschikte kandidaat zich aandient.

3.     Maak een cv onweerstaanbaar

Een cv moet de aandacht trekken in een zee van sollicitaties. Het cv moet niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook inhoudelijk sterk. Vermijd de valkuil van generieke sjablonen en focus op een persoonlijk en relevant format. De consistentie met online profielen, zoals LinkedIn, is essentieel. Vergeet ook niet om de nieuwste trends in cv-opmaak toe te passen. Een kleine tip: TikTok biedt een verrassende bron van inspiratie met talloze ‘resume tips’ van ervaringsdeskundigen. In een eerdere blog hebben wij een aantal interessante TikTokkers voor loopbaanbegeleiding al voor je op een rijtje gezet.

4. Ga verder dan alleen een cv inleveren

Netwerken is een must. Directe contacten binnen bedrijven geven nou eenmaal dat extra streepje voor. Stimuleer je cliënten daarom om hun netwerk strategisch in te zetten. Dit kan door het opstellen van een lijst van relevante contacten of door hen aan te moedigen actief deel te nemen aan netwerkevenementen en professionele groepen.

5. Begrijp een bedrijf

Cliché, maar wel waar. Voorbereiding voor een sollicitatiegesprek gaat verder dan alleen het oefenen van antwoorden. Doe grondig onderzoek naar het bedrijf en de cultuur. Dit toont niet alleen betrokkenheid, maar ook een goed begrip van de bedrijfsdoelen en -cultuur. Laat cliënten de juiste vragen stellen en leer ze hoe ze grondig bedrijfsonderzoek kunnen doen. Laura Bas, Generatie-Z expert, geeft interessante en verfrissende tips op haar TikTok-account @delaurabasboost.

6. En nu: fine tunen

Een bedankje na een interview kan veel doen. Houd het kort, persoonlijk en stuur het dezelfde dag nog. Zo blijft je cliënt top of mind bij de interviewer. In een competitief proces kunnen deze details het verschil maken.

7. Het ongemak van de technische fouten 

Is een sollicitatiegesprek online? Technische problemen tijdens een interview kunnen een negatieve indruk achterlaten. Van achtergrondgeluiden tot een onprofessionele omgeving, elke kleine fout kan je cliënt uit de running halen.

Verder lezen?

Meer details en inzichten vind je in het originele artikel op Business Insider. Ook ChatGPT kan je tegenwoordig een handje helpen bij succesvol solliciteren.

Stoppen met solliciteren en netwerken in de zomer? Niet doen! Wendy Goudzwaard legt je in een recente bijdrage op LinkedIn uit waarom het juist de beste tijd is om werk te vinden.

Waarom werk meer moet zijn dan een paycheck

Jarenlang was ik ervan overtuigd dat mijn werk als zelfstandig project- en interim manager precies was wat ik tot mijn pensioen wilde doen. Maar gratis werken? Nee, dat zou ik niet doen. Ik werk immers om geld te verdienen voor mijn huis, eten, drinken, vakantie en goede doelen. En dat doe ik al 30 jaar. Maar het mentorprogramma waaraan ik deelneem, heeft mijn perspectief veranderd. Het leven zou niet alleen om werken moeten draaien. Werk is belangrijk, ja, maar het moet wel in lijn zijn met je persoonlijke waarden en doelen.

Over Anton 

Anton heeft met succes als zelfstandig professional bij verschillende bedrijven gewerkt en een mooi inkomen verdiend. Ondanks zijn goede financiële situatie kwam hij een geweldige kans tegen: deelname aan een internationaal mentorprogramma dat hem enorm heeft geïnspireerd. Door te leren van zijn mentoren, inspirerende boeken en audio’s, heeft hij zijn visie verruimd. Anton is gepassioneerd over het begeleiden van gemotiveerde individuen die willen groeien en financiële vrijheid willen bereiken. Hij is vooral geïnteresseerd in de dromen en doelen van anderen en biedt ondersteuning om deze te realiseren.

De kracht van ‘Failing Foward’

Een belangrijk inzicht dat ik heb opgedaan, is de waarde van ‘failing forward’. Een term die veel wordt gebruikt in het mentorprogramma en die komt van John C. Maxwell: “Je kunt alleen succesvol worden door fouten te maken en daarvan te leren. Fail your way to success.” Helaas wordt dit niet echt geleerd in ons huidige onderwijssysteem. Vanaf de basisschool worden we in een fixed mindset geduwd. Je moet precies doen en weten wat gevraagd wordt, anders krijg je een onvoldoende. In Amerika krijg je een F als je weinig tot niets goed hebt. Dat zou moeten staan voor: Find another answer. Fail forward, je mag fouten maken, zolang je er maar van leert.

Purpose en loopbaanbegeleiding

Dit inzicht heeft me geholpen om na te denken over mijn eigen ‘purpose’. Waarom ben ik hier? Hoe wil ik bijdragen aan de wereld? Deze vragen leidden tot het besef dat ik kinderen in groep 8 van het basisonderwijs de krachtige overtuigingen van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) wil bijbrengen. Samen met Tessa Haitsma ben ik begonnen met het opzetten van het programma ‘Waanzinnige Wijze Woorden’ voor de groepen 6 t/m 8.

Voor loopbaancoaches is het begrijpen van een kandidaat’s purpose cruciaal. Het gaat niet alleen om een baan vinden, maar om werk vinden dat in lijn is met iemands kernwaarden en levensdoelen. Dit leidt niet alleen tot meer werkplezier, maar ook tot een beter evenwicht tussen tijd en geld.

Het belang van de juiste mensen op de juiste plaatsen

Tijdens mijn samenwerking met Erna Baars, voormalig HR-directeur van ABN AMRO Bank Nederland en VUmc, leerde ik dat HR de sleutelrol speelt in elk bedrijf. Het draait om het plaatsen van de juiste mensen op de juiste plek en het benutten van hun volledige potentieel. Bedrijven zouden meer aandacht moeten besteden aan de mensen dan aan IT-dingen. Waar droomt iemand van? Hoe kun je helpen bij die dromen realiseren? Creëer een emotioneel veilige omgeving waar fouten maken is toegestaan en waar groei wordt gestimuleerd. Werk is belangrijk, maar het moet wel in lijn zijn met wie je bent en wat je wilt bereiken in het leven.

Verder lezen?

Als laatste nog een aantal extra boekentips, die mijn leven, en die van mijn (financieel vrije) mentoren hebben verrijkt en veranderd:

Als je nieuwsgierig bent en wilt leren, neem dan gerust contact op: +31 (0)6 46 44 38 87, benader mij op LinkedIn of mail naar anton.verver@onsdna.net.

Neurodiversiteit in teams loont!

Van Rijswijk, promovendus aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit en Business-Director bij ICT-bedrijf Relatics, duikt in zijn Webinar dieper in de wereld van neurodiversiteit. Het webinar is onderdeel van een samenwerking tussen De Hersenstichting en Onbeperkte Denkers. Het doel? Inclusief denken en doen op de agenda zetten met als motto ‘Samen zetten we alle hersenen aan het werk’.

Breinprofielen in kaart brengen

Het onderzoek van Van Rijswijk, dat recent is afgerond, legt bloot hoe teams met een mix van neurotypische en neurodivergente leden functioneren. Wil je weten wat de wetenschap zegt over de voordelen van neurodiversiteit en hoe je deze inzichten praktisch kunt toepassen? Zorg dan dat je erbij bent!

Met 70 enquêtes heeft Van Rijswijk breinprofielen van teamleden in kaart gebracht en groepsdynamieken geanalyseerd. Hij combineert de uitkomsten van dit onderzoek met dertig jaar aan theoretische kennis rondom breindiversiteit in teams. Dat moet dus wel interessante inzichten met zich meebrengen.

Tijdens het webinar op 3 oktober neemt Jan van Rijswijk je mee door de bevindingen van zijn onderzoek. Hij bespreekt de voordelen van neurodiversiteit, zoals verhoogde creativiteit en innovatie, maar ook de uitdagingen en valkuilen. Wat zijn de do’s en don’ts voor het effectief integreren van neurodiversiteit in teams? En hoe kun je deze inzichten toepassen? Hij vult aan met zijn eigen praktijkervaringen als Business-Director bij ICT-bedrijf Relatics.

Meld je aan

Wil je meer weten over neurodiversiteit? Mis het webinar op 3 oktober van 10.00 tot 11.00 niet! Aanmelden kan via de website van Zet alle hersenen aan het werk. Je ontvangt daarna een agenda-uitnodiging met de link naar de online omgeving.

Verder lezen?

Wil je meer weten over neurodiversiteit en inclusief werken? Op de website van Zet alle hersenen aan het werk vind je alles wat je moet weten. Luister naar Erik Scherder en zijn podcast over overprikkeling of ervaar hoe het is om te werken met autisme of met een overprikkeld brein door hersenletsel.

7 x podcasts voor loopbaanprofessionals: deze moet je luisteren

BNR & Mt/Sprout Werkprofessor

 In november 2023 is de Werkprofessor overgegaan naar Mt/Sprout. Eerdere afleveringen kun je luisteren via BNR en de nieuwe afleveringen, elke twee weken op maandag, via Mt/Sprout. Wendy van Ierschot neemt je in beide gevallen mee in wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag die direct toepasbaar zijn op het werk of in een bedrijf. Ze gaat in gesprek met experts over onderwerpen als het belang van ontmoetingen op kantoor, burn-outs en maatschappelijke missies van bedrijven.

Blik op de maand Werf&

Bij Werf& vind je een schat aan podcasts die je niet mag missen. In Blik op de maand bespreken Peter Boerman, hoofdredacteur Werf&, en Martijn Hemminga, medeoprichter Werf& en expert arbeidsmarktcommunicatie, het belangrijkste nieuws van die maand voor recruiters. Daarnaast zijn er boeiende afleveringen over arbeidsmarkttrends, werving in de zorg en meer te vinden op de website. De inzichten helpen je beter te begrijpen welke ontwikkelingen en uitdagingen spelen bij recruiters, zodat je je cliënten nog beter kunt begeleiden in hun carrière. Een must-listen voor iedereen die up-to-date wil blijven in de wereld van recruitment en loopbaanontwikkeling dus!

De Loopbaancoach

De makers van deze podcast hebben al even geen aflevering meer online gezet, maar dat is geen reden om er niet een aantal terug te luisteren. De Loopbaancoach is er voor loopbaancoaches en anderen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van een loopbaan, met inzichten vanuit de psychologie. Het geeft een breed perspectief op wat er zich in de wereld van loopbaancoaching afspeelt. Japke Ebbinge gaat in gesprek met experts en deelt samen met hen kennis en ontwikkelingen om coaches te inspireren.

De Loopbaanpodcast

Judith Knobbout, eigenaar en loopbaancoach van het bedrijf KeuzeFlow, neemt in de Loopbaanpodcast luisteraars mee op het pad richting een baan waar je energie uithaalt. Ze deelt vragen en ervaringen van haar twijfelende klanten én van zichzelf. Een bron van inspiratie om jouw cliënten te helpen bij hun loopbaanvragen.

Happy@Work Podcast

In de Happy@Work podcast deelt loopbaanpsycholoog Sandy van Aert praktische tips om werkgeluk te vergroten. Ze geeft op toegankelijke wijze inzichten en tips over onderwerpen zoals werkstress en doelstellingen maken tijdens het werk. Deze podcast is perfect om even tussen de dagelijkse bezigheden door op te zetten, want de afleveringen duren meestal niet langer dan twintig minuten.

People Power Podcast

Elke week bespreekt Glenn van der Burg in De People Power Podast de kracht van mensen in organisaties. Met praktijkvoorbeelden, onderzoeken en modellen laat hij zien hoe organisaties mensgericht kunnen werken. Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur live te beluisteren op New Business Radio. Trek die wandelschoenen maar aan, plan een mooie, lange route en zet deze op je oren!

Werken aan groei

In de podcast Werken aan groei zoekt Indeed met experts naar nieuwe inzichten over werk en recruitment. Originele verhalen, zoals ‘Waarom topsporters geen burn-out krijgen’, tips voor een inclusieve werkomgeving en lessen van Ray Klaassens over wat we kunnen leren van de commando’s, komen aan bod. Gegarandeerd geen standaardverhalen en een paar goede ideeën rijker!

Verder lezen?

Ben je het luisteren zat en wil je wel weer een fysieke bladzijde om kunnen slaan? In de blog 10x interessant leesvoer voor deze zomer hebben we leestips op een rijtje gezet waarmee je in de vakantie wel even zoet bent.

10 x interessant leesvoer voor deze zomer

  1. Beter, leuker, sneller: optimaal ontwikkelen met generatieve AI – Barend Last, Ilona Boomsma en Jean-Luc Laval

Zoals al eerder in verschillende blogs beschreven, heeft ook de loopbaanwereld met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie van doen. Effectief leren omgaan met AI kan bijvoorbeeld helpen bij de optimalisatie van hybride werkomgevingen of het ontdekken van kansen voor je cliënt die je anders over het hoofd had gezien. Met dit handboek leer je beter, leuker en sneller werken met hulp van kunstmatige intelligentie. Het biedt praktische inzichten en oplossingen voor de hedendaagse Learning & Development sector.

  1. Recruitment 4.0: strategisch recruitment en employer branding met inzet van sociale netwerken en AI – Jacco Valkenburg

Nog zo’n handig boek over AI-tools. Verdiep je eens in de kansen en risico’s van AI in het recruitmentproces.

  1. Voor succes in je werk moet je vaker op vakantie – Ben Tiggelaar

Mocht je de columns van Ben Tiggelaar nog niet kennen, dan gaat er iets mis. Iedere week schrijft hij columns in NRC over werk en leven. Ook op LinkedIn deelt hij interessante inzichten op het gebied van leiderschap, verandering en gedrag. In dit boek staan 52 recente columns, zoals ‘Hoe ontdek je (eindelijk) wat je écht wilt?’ en ‘Wat maakt een collega populair?’.

  1. Wat wil je écht – Sandra Klijn

Dit boek is voor iedereen die zich afvraagt: wat wil ik nou écht? Met praktische tips en duidelijke voorbeelden legt Sandra uit hoe je meer energie uit je werk kunt halen of verandering in gang kunt zetten.

  1. Notities van een generaal – Peter van Uhm

Peter van Uhm was Nederlands hoogste militair en baas van ruim zestigduizend mensen. In zijn veertig jaar durende carrière bij de krijgsmacht hield hij een notitieboekje bij waarin hij waardevolle inzichten en ervaringen noteerde. In dit boek deelt Van Uhm zijn persoonlijke lessen in leiderschap. Deze zijn niet alleen bruikbaar binnen de krijgsmacht, maar ook daarbuiten. Hij schrijft over vertrouwen, omgaan met kritiek, moed, schuld en verantwoordelijk.

  1. Morele ambitie: stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen – Rutger Bregman

Bij de besten willen horen, maar zonder het dikke salaris of de hoogdravende titel: dat is morele ambitie. Een carrière najagen die is gewijd aan de beste oplossingen voor wereldproblemen. In dit boek staan verhalen van pioniers vol met morele ambitie, die laten zien hoe ook jij dit pad kunt bewandelen.

  1. Slim, slimmer, slimst: hoe kunstmatige intelligentie de mens een turboboost geeft – Bennie Mols

Mocht het nog niet duidelijk zijn: om AI kun je niet meer heen. Al meer dan tien jaar schrijft filosoof Bennie Mols over kunstmatige intelligentie. Hij legt makkelijk uit waarom we vandaag een stortvloed aan lerende en denkende computers meemaken. ‘Kunstmatige intelligentie is gewoon gereedschap’, stelt hij. We kunnen er ons werk mee doen of ons leven makkelijker mee maken, maar het kan wel degelijk gevaar meebrengen. Mols vindt dat we er zelf voor moeten zorgen dat het niet uit de hand loopt.

  1. Vita contemplative. Over inactiviteit – Byung-Chul Han

Volgens Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han is de westerse mens een ‘prestatiesubject’ geworden dat zichzelf uitbuit. ‘Intensief leven betekent vandaag de dag vooral presteren of meer consumeren’, schrijft hij. Han biedt een alternatief voor de prestatiemaatschappij met zijn lofzang op alle vormen van inactiviteit. Zodat jij je deze zomer ook niet schuldig voelt bij het zoveelste uurtje op dat strandbed.

  1. Hidden potential: ontdek, ontwikkel en benut je verborgen potentieel – Adam Grant

We zijn met z’n allen geobsedeerd door talent, maar onderschatten soms hoe goed we zelf zouden kunnen worden als we nieuwe vaardigheden leren. Adam Grant laat zien hoe je jezelf en anderen kunt uitdagen beter te worden in het verbeteren van jezelf. Hoe je karaktereigenschappen en motivatiestructuren kunt opbouwen om het beste uit jezelf te halen. Iedereen kan grote dingen bereiken, daar hoef je geen genie voor te zijn.

  1. Als alle breinen werken: waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen – Saskia Schepers

Ieder brein werkt anders, ook op de werkvloer. Misschien werk jij het liefst thuis, terwijl collega’s genieten van een levendig kantoorpand. Die verschillen zijn belangrijk, want mensen die anders denken komen ook tot andere inzichten. Helaas zijn werkomgevingen vaak afgestemd op de meest gangbare breinen, waardoor neurodivergente breinen – hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, autisme, ADHD of dyslexie – minder ruimte krijgen. Hierdoor blijft hun potentieel onbenut. Saskia Schepers ontwikkelde praktische tools waarmee werknemers, HR-professionals en leidinggevenden een neuro-inclusieve werkplek kunnen creëren.

Verder lezen?

Wil je naast met je neus in de boeken ook graag erop uit en eens een evenement bezoeken? Lees dan snel deze blog waarin we de bijeenkomsten in loopbaanland op een rijtje zetten. Op de valreep, want een aantal bijeenkomsten zijn al verleden tijd, maar je doet vast inspiratie op via de links naar aanbieders.

Op de valreep nog een toevoeging: Succes met je carrière van Jolan Douwes en Map Oberndorff, getipt door loopbaanadviseur Eva Visser – Achtereekte. 

Kunnen wij iets met de loopbaanadvies-TikTok-trend uit Vietnam?

Je zult het thuis niet hebben meegekregen, maar in Vietnam staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Relevant? Jazeker! Het zorgt er namelijk voor dat Vietnamese jongeren massaal op TikTok zoeken naar carrière-advies. De lokale nieuwsmedia kenden die trend nog niet, en besteedden er afgelopen tijd dus aandacht aan. En dat brengt ons er weer toe om de zaak in eigen contreien onder de loep te nemen. Want wordt het niet tijd dat loopbaanpro’s hier ook op TikTok tips gaan geven?

Het overwegen waard

Voor wie een vlotte babbel heeft, en het niet vervelend vindt om voor een camera te staan, is het in ieder geval het overwegen waard. Dat blijkt wel uit de quotes die in het Vietnamese nieuws opduiken – zo zegt de in Hanoi studerende Linh Anh dat ze dankzij de video’s haar sterke en zwakke punten beter kent, en daardoor een baan die bij haar past kan identificeren.

Dankzij de video’s kan Linh Anh haar sterke en zwakke punten beter identificeren

Maar maak je geen zorgen: om succesvol carrière-advies te geven hoef jij je niet te richten op de Vietnamese markt – in Nederland vallen er ook genoeg ogen voor je te winnen. Zo is de hashtag #loopbaancoaching al 65 duizend keer bekeken: carrièreadvies-TikTok’ers hebben het onder andere over hoe je stress-signalen kunt oppikken, hoe je een baan-switch het best aanpakt en hoe je jouw karaktereigenschappen efficiënt vermarkt. Die video’s nemen ze trouwens niet voor niets op: toen The Washington Post in 2021 voor het eerst over de TikTok-trend schreef, haalde het al coaches aan die met hun begeleidingsvideo’s nieuwe betalende klandizie aantrokken.

Valkuilen van TikTok blijven duidelijk

Is dat dan reden om per direct een loopbaancoachings-TikTok-kanaal te beginnen? Nee, zo hard moeten we niet van stapel lopen. De inmiddels bekende belemmeringen van het sociale medium kunnen een TikTokkende loopbaancoach namelijk parten spelen, en dat kan op zijn beurt weer in reputatieschade voor de professional uitlopen. We hadden dat natuurlijk zelf kunnen bedenken, maar we lezen het ook in de Vietnamese nieuwsmedia terug.

De belemmeringen van TikTok kunnen voor een professional in reputatieschade uitlopen

Een probleem dat studenten uit het Zuidoost-Aziatische land veel noemen, is natuurlijk de lengte van TikTok-video’s. Die mogen niet langer dan een minuut zijn, en dus kunnen begeleiders nooit écht de diepte ingaan met hun verhaal. Een ander veelgenoemd probleem? Iedereen kan zomaar advies geven – je hoeft niet in een Noloc-register te staan om TikToks op te nemen. Daardoor worden studenten in Vietnam, maar vanzelfsprekend ook bij ons, geconfronteerd met tegenstrijdige informatie. Onderaan de streep weten ze niet wie ze moeten geloven.

Verder lezen

Laat jij je inspireren door de gang van zaken in Vietnam, en ga je ook advies geven op TikTok? Of zijn de nadelen wat jou betreft groter dan de voordelen? Voor je de knoop doorhakt, is het in ieder geval interessant om te zien hoe de TikTok-coaching er nu bij ons voorstaat. Via deze link zoek je op het sociale media-platform naar de hashtag #loopbaancoaching.