Kunnen wij iets met de loopbaanadvies-TikTok-trend uit Vietnam?

Je zult het thuis niet hebben meegekregen, maar in Vietnam staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Relevant? Jazeker! Het zorgt er namelijk voor dat Vietnamese jongeren massaal op TikTok zoeken naar carrière-advies. De lokale nieuwsmedia kenden die trend nog niet, en besteedden er afgelopen tijd dus aandacht aan. En dat brengt ons er weer toe om de zaak in eigen contreien onder de loep te nemen. Want wordt het niet tijd dat loopbaanpro’s hier ook op TikTok tips gaan geven?

Het overwegen waard

Voor wie een vlotte babbel heeft, en het niet vervelend vindt om voor een camera te staan, is het in ieder geval het overwegen waard. Dat blijkt wel uit de quotes die in het Vietnamese nieuws opduiken – zo zegt de in Hanoi studerende Linh Anh dat ze dankzij de video’s haar sterke en zwakke punten beter kent, en daardoor een baan die bij haar past kan identificeren.

Dankzij de video’s kan Linh Anh haar sterke en zwakke punten beter identificeren

Maar maak je geen zorgen: om succesvol carrière-advies te geven hoef jij je niet te richten op de Vietnamese markt – in Nederland vallen er ook genoeg ogen voor je te winnen. Zo is de hashtag #loopbaancoaching al 65 duizend keer bekeken: carrièreadvies-TikTok’ers hebben het onder andere over hoe je stress-signalen kunt oppikken, hoe je een baan-switch het best aanpakt en hoe je jouw karaktereigenschappen efficiënt vermarkt. Die video’s nemen ze trouwens niet voor niets op: toen The Washington Post in 2021 voor het eerst over de TikTok-trend schreef, haalde het al coaches aan die met hun begeleidingsvideo’s nieuwe betalende klandizie aantrokken.

Valkuilen van TikTok blijven duidelijk

Is dat dan reden om per direct een loopbaancoachings-TikTok-kanaal te beginnen? Nee, zo hard moeten we niet van stapel lopen. De inmiddels bekende belemmeringen van het sociale medium kunnen een TikTokkende loopbaancoach namelijk parten spelen, en dat kan op zijn beurt weer in reputatieschade voor de professional uitlopen. We hadden dat natuurlijk zelf kunnen bedenken, maar we lezen het ook in de Vietnamese nieuwsmedia terug.

De belemmeringen van TikTok kunnen voor een professional in reputatieschade uitlopen

Een probleem dat studenten uit het Zuidoost-Aziatische land veel noemen, is natuurlijk de lengte van TikTok-video’s. Die mogen niet langer dan een minuut zijn, en dus kunnen begeleiders nooit écht de diepte ingaan met hun verhaal. Een ander veelgenoemd probleem? Iedereen kan zomaar advies geven – je hoeft niet in een Noloc-register te staan om TikToks op te nemen. Daardoor worden studenten in Vietnam, maar vanzelfsprekend ook bij ons, geconfronteerd met tegenstrijdige informatie. Onderaan de streep weten ze niet wie ze moeten geloven.

Verder lezen

Laat jij je inspireren door de gang van zaken in Vietnam, en ga je ook advies geven op TikTok? Of zijn de nadelen wat jou betreft groter dan de voordelen? Voor je de knoop doorhakt, is het in ieder geval interessant om te zien hoe de TikTok-coaching er nu bij ons voorstaat. Via deze link zoek je op het sociale media-platform naar de hashtag #loopbaancoaching.

Birgits blik op het nieuwe jaar: ‘Ik hoop dat ook het onzichtbare bespreekbaar wordt’

Kort door de bocht

  • Registercoach en ontwikkelexpert Birgit Vandermeulen onderstreept het belang van een growth mindset
  • Ze voorspelt expliciete aandacht voor rouw en arbeidsbijzonderheden op de werkvloer van 2022
  • Loopbaancoaches gaan steeds vaker te maken krijgen met klanten met FOMO en de angst om verkeerde keuzes te maken, verwacht ze
  • Birgit is blij met technologieën als het LDC-portal: dit soort tools verbreedt haar blik en haar besef van mogelijkheden

Hieronder vertelt Birgit over haar persoonlijke stijl. Scroll naar beneden om over haar visie op beleid, technologie en de arbeidsmarkt te lezen.

Birgits stijl

> Wat maakt jou als loopbaancoach uniek?

“Ik integreer sociaalmaatschappelijke trends in m’n werk. Zo zie ik in 2022 het thema rouw meer aandacht krijgen op de werkvloer. De vanzelfsprekendheid van een inclusief arbeidsklimaat – denk daarbij aan werken met een arbeidsbijzonderheid – komt eveneens op de kaart. Aan deze thema’s draag ik bij door mensen te interviewen voor diverse sociale innovatieplatforms. Die interviews worden ook ingezet voor inclusiedialogen binnen de Rijksoverheid en het bedrijfsleven.’’

“Ik zie in 2022 het thema rouw meer aandacht krijgen op de werkvloer”

“Wat ik ontzettend belangrijk vind, is dat alles dat niet zichtbaar of lastig bespreekbaar is, de aandacht krijgt die het nodig heeft. Neem bijvoorbeeld rouw: vroeger liepen mensen met een rouwband om als er een naaste was overleden. Tegenwoordig is rouw niet direct te zien, en dat terwijl het zoveel impact heeft. Vanochtend zei een cliënte die net haar vader heeft verloren nog tegen me: ‘wat kost rouwen een energie’.”

> Wat versta jij onder goed loopbaanadvies?

“Goed loopbaanadvies biedt in mijn ogen concreet perspectief, het helpt je om met zelfvertrouwen over een drempel te stappen. Dat doe je zonder angst om een verkeerde keuze te maken en met de drive van: ‘leuk, daar ga ik werk van maken!’”

“Coachen gaat voor mij verder dan spiegelen: het gaat over het samen openen van deuren.”

> Op welk advies ben je tot nu toe het meest trots? En waarom?

“Iedereen die een stap durft te zetten in z’n eigen ontwikkeling heeft in mijn ogen lef. Één coachee blijft me daarin speciaal bij, in mijn kennismaking met de jury van de LoopbaanPro Awards heb ik over hem verteld. Hij kwam vanuit NL Leert Door in m’n praktijk en voelde zich absoluut niet prettig op z’n werk. Hij wilde z’n baan opzeggen en had geen idee waarop hij moest gaan solliciteren.”

“We zijn naar z’n kwaliteiten en persoonseigenschappen gaan kijken. Wat bleek: omdat hij vroeger was gepest, had hij zich van mensen afgekeerd. En dat terwijl ‘iets voor anderen betekenen’ juist een grote drijfveer voor hem was. Toen hij zich dat eenmaal realiseerde, werd helder hoe goed de zorg bij hem paste.”

Omdat mijn cliënt vroeger was gepest, had hij zich van mensen afgekeerd, terwijl ‘iets voor anderen betekenen’ juist een grote drijfveer voor hem was

“Binnen twee weken verstuurde hij elf sollicitaties, een week later mocht hij bij twee instellingen op gesprek komen. Weer een week later had hij een baan, echt bizar hoe snel hij dat voor elkaar kreeg. Begin oktober appte hij me weer: ‘Ik heb de baan van m’n leven gevonden’, las ik op m’n telefoon. Het besef dat iemand zo op z’n plek kan komen maakt me ongelooflijk blij.”

> Welk boek of welke podcast over jouw vakgebied kun je aanraden? En waarom?

“Het boek Mindset van Carol Dweck. Daarin wordt uiteengezet wat de verschillen zijn tussen een growth mindset – nieuwe dingen ontdekken door ervaringen op te doen – en een fixed mindset. Bij dat laatste moet je denken aan het gericht zijn op intelligentie.

“Een onderzoek uit dat boek ging over complimenteren. Twee onderzoeksgroepen kregen een opdracht, waarbij deelnemers uit de ene groep werden geprezen vanwege hun harde werk om een opdracht tot een goed einde te brengen, terwijl de andere groep complimenten kreeg vanwege de slimheid die ze bij het oplossen van de opdracht aan het daglicht brachten.”

“Wat mij fascineert, is hoe bevrijdend de growth mindset is om te leren, te experimenteren én te presteren”

“Toen de onderzoekers beide groepen daarna een nieuwe en lastigere opdracht aanboden, ging de eerste groep daar graag op in. Dankzij de vorige opdracht wisten ze dat ze, zolang ze hun best deden, gewaardeerd zouden worden, ook als het ze niet zou lukken om de opdracht te voltooien. De tweede groep sloeg de lastigere opdracht daarentegen af. Ze hadden de eerste opdracht goed kunnen voltooien en daar complimenten voor gekregen: ze wilden dus liever dezelfde opdracht nog eens doen.”

“Wat mij fascineert, is hoe bevrijdend de growth mindset is om te leren, te experimenteren én te presteren. Ik denk dat het als loopbaancoach belangrijk is om mensen te motiveren nieuwe dingen te proberen, ook wanneer ze van tevoren niet zeker weten of dat een succes wordt.”

Birgits blik op technologie, beleid en toekomst

> Welke technologie helpt je beter te worden in je vak?

“Ik geef mijn coachees toegang tot het LDC-beroepenportal. Vroeger had ik kaartjes met verschillende beroepen erop, op die manier liet ik mensen ontdekken wat hen aansprak. De technologie neemt dat nu over, en dat is alleen maar mooi. Het verbreedt je blik.”

> Als je minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was, wat zou je dan als eerste doen? En waarom?

“Ik zou doorgaan met subsidieprogramma’s als NL Leert Door, die zijn namelijk ontzettend waardevol gebleken. Ik zou wel beter m’n best doen om de hulp bij de juiste mensen terecht te laten komen. Ik denk dan aan mensen die het loopbaanadvies hard nodig hebben maar zelf niet voor de kosten ervan kunnen opdraaien. Dat zijn vaak ook de mensen die überhaupt niet door hun werkgever op het bestaan van de regeling worden geattendeerd. En dat terwijl de subsidie eigenlijk júíst voor deze groep in het leven werd geroepen.”

“Ik zou doorgaan met subsidieprogramma’s als NL Leert Door, die zijn namelijk ontzettend waardevol gebleken”

> Hoe zie jij loopbaanadvies veranderen tot 2025? En wat betekent dat voor jou?

“Loopbaanbegeleiding moet meebewegen met de arbeidsmarkt. Nu zien we dat werkzoekers de banen voor het uitzoeken hebben. Dat betekent dat we een heel ander soort ondersteuning moeten bieden dan een paar jaar geleden, toen er heel weinig vacatures waren.”

“Mensen die nu een nieuwe baan willen, hebben vaak meerdere vacatures waaruit ze kunnen kiezen. Ik zie veel coachees last krijgen van keuzestress en FOMO – the fear of missing out. Voor ons vak is het belangrijk om te helpen bij het maken van de juiste keuze.”

Nieska’s blik op het nieuwe jaar: ‘Virtual Reality krijgt een rol bij loopbaankeuzes’

Kort door de bocht

  • Leren- en ontwikkelen-adviseur Nieska Sintemaartensdijk hoopt dat de gamificatie van assessments doorzet
  • Ze denkt ook dat er een rol voor virtual reality is weggelegd bij loopbaankeuzes
  • Als ze ontwikkelsubsidies mocht versturen deed ze dat direct aan werknemers
  • Wat haar betreft breekt de skillsgerichte arbeidsmarkt nog voor 2025 door

Hieronder vertelt Nieska over haar persoonlijke stijl. Scroll naar beneden om haar voorspellingen over beleid, technologie en de arbeidsmarkt te zien.

Nieska’s stijl

> Wat versta jij onder goed loopbaanadvies?

“Bij loopbaanbegeleiding – in mijn werk als adviseur leren en ontwikkelen kom ik daar vaak mee in aanraking – vind ik één ding vooral belangrijk: het koppelen van loopbaanvragen aan persoonlijke groei. Ik kijk dus verder dan het werk dat bij mijn coachee past. Ik ondersteun ook bij persoonlijke vragen waar hij of zij tegenaan loopt.”

“Bij loopbaanbegeleiding vind ik één ding vooral belangrijk: het koppelen van loopbaanvragen aan persoonlijke groei”

“Ik kom bijvoorbeeld regelmatig coachees tegen die een grote mate van perfectionisme hebben. Of ze zijn mantelzorger en hebben moeite om een goede werk-privébalans te vinden. Beide voorbeelden hebben impact op zowel iemands werk als privéleven. Privé en werk gaan wat mij betreft daarom altijd hand-in-hand, en staan niet los van elkaar.”

“Of iemand die persoonlijke hulp nodig heeft, ontdek je als coach door een cliënt een spiegel voor te houden – door naar z’n hart en gevoel te luisteren, en niet alleen naar z’n hoofd en gedachten. Neem dus niet genoegen met het eerste antwoord maar vraag kritisch door. Misschien trek je iemand daarmee in het ongemak, en dat kan in het begin vervelend zijn, maar uiteindelijk behaal je hiermee winst.”

“Ik heb het zelf trouwens liever niet over loopbaanadvies, dat suggereert dat ik iemand vertel wat hij of zij moet doen. Veel liever zeg ik ‘loopbaanbegeleiding’. Natuurlijk, ik sta naast iemand als coach, denk met diegene mee en reflecteer. Maar uiteindelijk moet een coachee het echt zelf doen.”

Nieksa

> Op welke cliënt ben je tot nu toe het meest trots? En waarom?

Ik wil geen concrete cases noemen, want ik beloof altijd volledige anonimiteit. Maar ik maak vaak mee dat als je iemand – eigenlijk zoals ik net vertelde – kritisch een spiegel voorhoudt, je een eye opener kunt creëren. Mensen komen dan opeens tot nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over verborgen persoonlijke kwaliteiten, of over de criteria die iemand stelt aan een nieuwe functie of werkomgeving. Dat is fantastisch, ik krijg daar zoveel energie van!

> Welk boek of welke podcast over jouw vakgebied kun je aanraden? En waarom?

Ik ben heel enthousiast over de virtuele colleges van het NOLOC. Dat zijn video’s waarin actuele thema’s in een kwartier tot twintig minuten worden besproken. Wat mij betreft bieden ze een perfect evenwicht tussen actualiteit binnen het werkveld en verdieping.

Nieska’s blik op technologie, beleid en toekomst

> Welke technologie helpt je verder in je vak?

Ik heb veel ervaring met assessments: alles van persoonlijkheids- tot capaciteitsvragenlijsten – ik gebruik ze veel in mijn werk. Dat assessments steeds meer worden gegamificeerd is wat mij betreft een geweldige ontwikkeling, het maakt de tools toegankelijker, makkelijker en leuker.

“Virtual Reality-ervaringen zijn een andere technologische ontwikkeling die ik interessant vind”

Virtual Reality-ervaringen zijn een andere technologische ontwikkeling die ik interessant vind. Denk bijvoorbeeld aan een Virtual Reality-ervaring waarmee je in de huid van iemand met dementie kruipt,. Vreemd, denk je misschien, want die VR-tool heeft op het eerste gezicht niets met loopbaanontwikkeling te maken. Maar voor mensen die een stap naar de ouderenzorg overwegen, maak je er wel in één klap mee duidelijk wie hun doelgroep wordt. Dat is fantastisch, want dementie verbaal uitleggen is bijna onmogelijk.

Neem je dat voorbeeld van hierboven wat breder? Dan kan ik me goed voorstellen dat de komende jaren Virtual Reality een rol gaat spelen bij ontdekken van nieuwe beroepen, en dus ook bij loopbaanbegeleiding.

> Als je minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was, wat zou je dan als eerste doen? En waarom?

De politiek? Ik moet er niet aan denken! Maar zou het me toch overkomen, dan zou ik inzetten op loopbaanbegeleiding voor alle lagen binnen een organisatie. Vaak zie je dat ontwikkelsubsidies vooral bij managers en andere hoogopgeleiden terecht komen. Dat moet veranderen: alle niveaus moeten de regie over hun eigen loopbaan krijgen en pakken.

“Ik vind dat die subsidie direct bij werknemers terecht moet komen”

Ik zou er dan ook voor willen pleiten dat subsidies op het gebied van leren en ontwikkelen – ik denk dan bijvoorbeeld aan de SLIM-subsidie – niet via werkgevers wordt verspreid. Ik vind dat die subsidie direct bij werknemers terecht moet komen zodat zij zelf kunnen bepalen hoe zij hem inzetten. Dat past ook bij het concept van de ‘regie over je eigen loopbaan’ nemen, waar veel van mijn collega’s het maar wat graag over hebben.

> Hoe zie jij loopbaanadvies veranderen tot 2025?

Ik denk dat we minder gaan kijken naar traditionele functies, onze cliënten matchen we straks niet meer op een functie als salesmedewerker, inkoopspecialist of marketingmanager. In plaats daarvan kijken we naar rollen binnen een organisatie waarvoor bepaalde competenties, persoonseigenschappen en vaardigheden nodig zijn. Op basis van je skills vind je op de arbeidsmarkt van morgen een plaatsje bij een organisatie. En niet in een traditionele functie: vanuit diverse competenties ben je breed inzetbaar in diverse rollen.

“Daarnaast geloof ik dat ons vak met een corona-effect te maken krijgt”

Daarnaast geloof ik dat ons vak met een corona-effect te maken krijgt. Mensen hebben anderhalf jaar lang opgesloten gezeten, daardoor kregen ze de tijd om na te denken over hun werkgeluk en wat ze nu écht willen met hun loopbaan. Ik denk daarom dat we de komende tijd bij loopbaanbegeleiding tegen zingevingsvragen zullen aanlopen. Mogelijk gaan we hierdoor veel intersectorale carrièreswitchers zien.

Outplacement: zo zet defensie haar uitstromers in de spotlight

Iedere organisatie krijgt af en toe te maken met uitstromers: mensen die om wat voor reden dan ook het bedrijf moeten verlaten. Dat kan vanwege een reorganisatie zijn, maar bijvoorbeeld ook omdat een bepaalde werknemer niet (meer) op zijn of haar plek zit.

Outplacement

Hoe de werknemer in kwestie vervolgens zijn loopbaan kan voortzetten is – enkele uitzonderingen daargelaten – niet de verantwoordelijkheid van de werkgever. Toch vinden veel bedrijven het wel zo netjes om uitstromers op weg te helpen. Outplacement, heet dat.

Voor een mooi voorbeeld van outplacement kun je terecht bij defensie

Voor een mooi voorbeeld daarvan kun je terecht bij defensie. Daar krijgen ze regelmatig te maken met uitstromers: vanwege alle gezondheidseisen zijn militairen immers vaak jonge mensen. Die willen naarmate ze ouder worden iets anders gaan doen.

Defensie Talenten-platform

Om hen (en natuurlijk ook andere uitstromers) te helpen werd het Defensie Talenten-platform opgericht. Daar kunnen oud-defensiemedewerkers terecht voor hulp bij een vervolgstap in hun carrière, maar werkgevers kunnen er ook profielen bekijken van veteranen die toe zijn aan een nieuwe carrièrestap.

defensie

Die profielen lopen enorm uiteen. Hans, bij defensie werkzaam als formatieadviesmanager, is nu bijvoorbeeld op zoek naar een functie als leidinggevende op het gebied van organisatieontwikkeling. En Patrick, die Iraakse militairen trainde, wil graag ambulancechauffeur worden. Geïnteresseerde werkgevers kunnen een e-mail sturen naar het platform om in contact te komen met een van de veteranen.

“Onze ex-defensiemedewerkers zijn met recht defensietalenten. Ze hebben namelijk veel nuttige ervaring opgedaan, zowel op mentaal vlak als vakinhoudelijk”, zegt Defensie Talenten dp de eigen website.

Geïnspireerd?

Kan eenzelfde soort platform een rol spelen in de outplacement van jouw organisatie? Bekijk de website van Defensie Talenten dan hier voor meer inspiratie.

Deze videosollicitatie-etiquette moet iedere loopbaancoach kennen

Begeleid je een cliënt die is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan heb je het uitgebreid met hem of haar over de pitch, lichaamshouding en lastige vragen. Maar nu we met z’n allen midden in de coronacrisis zitten, komen die reguliere sollicitatiegesprekken nauwelijks nog voor. Met name kennismakingsgesprekken verlopen via een videoverbinding. En daarvoor gelden andere regels. De videosollicitatie-etiquette zetten we hieronder uiteen.

Voorbereiding

Voor ieder sollicitatiegesprek geldt dat een goede voorbereiding cruciaal is. Dat is bij een video-sollicitatie niet anders. Oefen een sollicitatiegesprek dus gewoon met je cliënt op de manier waarop je dat altijd zou doen. Besteed daarnaast aandacht aan de software waarmee je klant zijn of haar recruiter gaat bellen. Neem eventueel samen de handleiding door en probeer elkaars call op te nemen.

Voor ieder sollicitatiegesprek geldt dat een goede voorbereiding cruciaal is, dat is bij een video-sollicitatie niet anders

Om te voorkomen dat een videosollicitatie vanwege technische problemen in de soep loopt, is het belangrijk dat sollicitant en recruiter afspraken maken over wat er gebeurt bij een vastgelopen verbinding. Zorg er daarom voor dat je cliënt weet wie wie terugbelt als de connectie verloren gaat.

Uit onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat videosollicitaties over het algemeen voor minder stress bij werkzoekenden zorgen dan een traditioneel gepsrek. Dat neemt niet weg dat iedere werkzoeker videosollicitaties op een andere manier ervaart. Merk je dat jouw cliënt extra zenuwachtig is voor een videosollicitatie, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan ervaring ermee? Vertel dan dat hij of zij gerust kan zeggen dat dit de eerste keer videosolliciteren is. De recruiter heeft daar vanzelfsprekend begrip voor, en dit neemt wat druk weg bij een sollicitant.

Techniek

Tijdens een videosollicitatie is een goedwerkende techniek van essentieel belang. Als werkzoekende is het daarom belangrijk dat je in een omgeving zit waar je internet je niet in de steek zal laten. Om een Zoom-call te kunnen voeren heb je minimaal 1,5 mb/s nodig. Voor de meeste Nederlandse huishoudens zal dat geen probleem zijn. Twijfelt je cliënt toch aan zijn internetsnelheid? Raad dan aan om hem van tevoren te testen, bijvoorbeeld via snelheidstest van Ookla.

Om een Zoom-call te kunnen voeren heb je minimaal 1,5 mb/s nodig

Wellicht ten overvloede, maar adviseer je cliënt met slecht internet ook om zo dicht mogelijk bij de router te zitten, of om zijn laptop aan te sluiten op een LAN-kabel.

Technische dingen waar je cliënt verder rekening mee moet houden:

  • Heb je geen andere software openstaan?
  • Is je batterij vol?
  • Heb je al je meldingen en pushnotificaties uitgeschakeld?

Omgeving

Bij een traditioneel sollicitatiegesprek zegt de omgeving veel over een nieuwe werkgever. Een sollicitant komt immers bij die werkgever op kantoor en krijgt daardoor een kijkje in de sfeer die er daar heerst. Bij een videosollicitatie zegt de omgeving waarin de werkzoeker zit echter vooral iets over hem of haar.

Bij een videosollicitatie, zegt de omgeving waarin de werkzoeker zit vooral iets over hem of haar

Geef je cliënt dus mee dat hij of zij in een rustige ruimte gaat zitten. Een neutrale achtergrond, zonder bijvoorbeeld afleidende schilderijen, is het best. Adviseer je cliënt ook om na te denken over achtergrondgeluid. Verkeer, muziek en blaffende honden kunnen erg storend zijn. Een werkzoeker doet er dus goed aan te bellen op een stille plek.

Zorg er tot slot voor dat je cliënt rekening houdt met hoe hij of zij in beeld komt. Geef mee dat je met een stapel boeken onder je laptop makkelijker recht in de camera kan kijken en dat licht van achter gekke schaduweffecten geeft. Licht van voren is dus beter.

Tijdens het gesprek

Het videogesprek zelf verloopt, als het goed is, niet veel anders dan een normaal sollicitatiegesprek. Je cliënt kan hetzelfde soort vragen verwachten. Zelf andere vragen stellen dan normaalgesproken is ook niet nodig.

Het geluid van een tikkend toetsenbord kan namelijk erg storend zijn

Toch is het goed om tijdens het gesprek nog met een aantal dingen rekening te houden. Wil je cliënt bijvoorbeeld notities maken tijdens de sollicitatie? Dan is het beter om dat met pen en papier te doen: het geluid van een tikkend toetsenbord kan namelijk erg storend zijn.

Tot slot is het tijdens het gesprek belangrijk dat je cliënt oogcontact maakt door in de lens te kijken.

Verder lezen

Op de website van loopbaanbegeleider Aaltje Vincent vind je een checklist voor videosollicitaties.

 

Arbeidsmarktscan: zo breng je het perspectief van jouw klant in kaart

Zoals de naam al doet vermoeden, krijg je met een arbeidsmarktscan inkijk in het perspectief op de arbeidsmarkt van jouw klant. De software geeft aan de hand van data van onder andere het CBS en het UWV aan hoeveel kans hij of zij maakt om succesvol op een specifieke baan te solliciteren. De tool laat ook zien hoe die kansen in de toekomst veranderen.

Meer gegevens

Daarna vertelt de tool hoe jouw klant diens baankansen kan vergroten. Je ziet ook meteen op welke websites je vacatures vindt voor het beroep waar jouw klant op matcht. De arbeidsmarktscan geeft bovendien aan hoe lang de verwachte zoekduur naar die baan is.

De arbeidsmarktscan geeft bovendien aan hoe lang de verwachte zoekduur naar die baan is

Daar blijft het niet bij. Nadat je klant een score heeft ontvangen over diens kansen om succesvol te solliciteren, suggereert de tool ook andere beroepen. Zo zien jullie wat kansrijke alternatieven zijn op de arbeidsmarkt.

Regionale kansen

De kansen die je klant heeft op een succesvolle sollicitatie naar een specifieke baan hangen natuurlijk van een boel dingen af. Veel van die zaken heb je niet zelf in de hand: denk daarbij aan opleiding en werkervaring. Die staan nu eenmaal vast.

De arbeidsmarktscan laat zien in welke regio’s baankansen het beste zijn

Wat een werkzoeker wel in de hand heeft, is de regio waarin hij of zij zoekt. Daarom laat de arbeidsmarktscan zien in welke regio’s baankansen het beste zijn. Jouw klant kan aan de hand van die cijfers overwegen om een langere reistijd te accepteren. Als verhuizen een optie is, worden zijn of haar baankansen vanzelfsprekend groter.

Relatie tot vakgenoten

De tool geeft ten slotte inzicht in de tegenkandidaten van jouw klant. Dat wil zeggen: voor ieder beroep laat een arbeidsmarkt scan zien waartoe de gemiddelde professional bereid is om een nieuwe baan te veroveren. Denk daarbij aan:

  • Bereidheid om te verhuizen
  • Bereidheid om langer te reizen
  • Wat voor contractsoort wordt verwacht (bijvoorbeeld zzp, flex of vast)
  • Salariswensen

Hoe vul je hem in?

Voordat jij en je klant al deze waardevolle informatie kunnen inzien, moeten jullie vanzelfsprekend een arbeidsmarktscan invullen. Bijna alle arbeidsmarktscans die momenteel in omloop zijn – daarover later in dit artikel meer – vragen om ongeveer dezelfde informatie.

Allereerst wordt je cliënt gevraagd om zijn of haar huidige functie in te vullen. Als je klant een carrièreswitch overweegt, vul dan het nieuwgekozen beroep in. Vervolgens wordt er naar het geslacht, de geboortedatum, het opleidingsniveau, de postcode en de opleidingen van je klant gevraagd. Is hij of zij van plan om te verhuizen, vul dan de postcode van de nieuwe woonplaats in.

Als je klant een carrièreswitch overweegt, vul dan het nieuwgekozen beroep in

Nadat je klant het persoonlijk profiel heeft ingevuld, vraag de arbeidsmarktscan om diens arbeidsprofiel. De vragen: hoeveel uur wil je klant werken, hoeveel minuten wil hij of zij reizen en welk salaris en wat voor contractvorm moet daar tegenover staan?

De arbeidsmarktscan sluit af met het beroepsprofiel. Daarin vult je klant diens vakgebied en aantal jaren werkervaring in. Nu krijgen jullie alle eerdergenoemde gegevens te zien.

NL Leert Door

Maak jij als loopbaancoach gebruik van de NL Leert Door-subsidieregeling? Dan is een arbeidsmarktscan niet alleen een handige tool: de overheid stelt het gebruik ervan zelfs verplicht. De regering er op deze manier voor zorgen dat werkzoekers die gebruik maken van gratis loopbaanbegeleiding helder inzicht krijgen in hun perspectief. Want, zo denkt de overheid: het is mooi als je iets wil, haar het moet ook realistisch zijn.

Want, zo denkt de overheid: het is mooi als je iets wil, haar het moet ook realistisch zijn

De arbeidsmarktscan die je voor het NL Leert Door-programma gebruikt, moet daarnaast aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de scan onder andere volledig digitaal in te vullen zijn. Hij moet bovendien zijn goedgekeurd door een externe en onafhankelijke partij. Tot slot moet de arbeidsmarktscan al 3 jaar in omloop zijn, voordat hij gebruikt mag worden in het NL Leert Door-programma.

Aanbieders

Hieronder vind je een lijstje van Arbeidsmarktscan-aanbieders die zijn goedgekeurd door de overheid. Onderstaande scans mogen kortom gebruikt worden in het NL Leert Door-programma.

Verder lezen

Wil je meer lezen over de arbeidsmarktscan? Bekijk dan arbeidsmarktscan.nl, de website van de ontwikkelaar. Je vindt daar ook tutorial video’s en antwoorden op veel gestelde vragen.

3 dingen om je cliënt tegen te waarschuwen

Om erachter te komen welke dingen een werkzoeker absoluut niet moet doen, gingen onderzoekers van Intelligence Group en LDC ten rade bij 231 loopbaanprofessionals. Immers: als er een beroepsgroep is die alles weet van wat een sollicitatie wel of niet tot een succes maakt, is het deze.

Uit de antwoorden kwam een duidelijke top-3 tevoorschijn, je vindt hem hieronder. Een top-10 van dingen die een werkzoeker kan doen om diens baankansen juist te vergroten, vind je hier.

Sabbatical

Voor met name jonge professionals is het erg verleidelijk: je hebt na je eerste baan een boel geld gespaard, daarvan wil je graag op reis. Bij terugkomst kom je echter voor een grote dobber te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een half jaar inactiviteit op de arbeidsmarkt, je kansen op een nieuwe baan halveert. Bovendien wordt die kans nóg kleiner naarmate je langer weg bent geweest.

Een half jaar inactief zijn op de arbeidsmarkt halveert je kansen op een nieuwe baan

Overweegt jouw cliënt serieus om een sabbatical te nemen? Leg hem of haar deze cijfers dan in ieder geval voor. Vertel er ook bij dat steeds meer werkgevers ervoor openstaan om trouw personeel na een jaar of 2 te belonen, bijvoorbeeld met een sabbatical.

Kan je cliënt zo’n werkgever vinden, dan snijdt het mes aan twee kanten. Je cliënt vindt een nieuwe baan maar hoeft de droom van een halfjaar reizen niet op zijn buik te schrijven. En laten we eerlijk zijn: vanwege het coronavirus is het aannemelijk dat je over een jaar of 2 een stuk meer uit je vrije tijd haalt dan nu.

Solliciteren onder je niveau

Als je liever vandaag dan morgen een baan wil, lijkt het misschien aantrekkelijk om onder je niveau te solliciteren. Dan ben je immers waarschijnlijk de beste kandidaat, je moet de baan wel krijgen!

Dat is een misverstand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat selecteurs de cv’s van mensen die onder hun niveau solliciteren vaak direct opzijschuiven. De kandidaat zou zich immers als snel gaan vervelen in z’n nieuwe baan, als hij niet wordt uitgedaagd. De begeleidende sollicitatiebrief wordt vaak niet eens gelezen.

Selecteurs lezen de brief van mensen die onder hun niveau selecteren niet eens

Wil jouw cliënt toch onder zijn of haar niveau solliciteren? Leg dit fenomeen dan voor. Om toch een kans te maken op de baan doet je cliënt er goed aan om van tevoren te bellen. Op die manier kan hij aan de dienstdoende recruiter uitleggen waarom de op het oog simpele functie hem toch op het lijf geschreven is. Bijkomend voordeel: hij pakt meteen de baankansvergroter ‘Bellen voor je solliciteert’ mee.

Niet verdiepen in digitale vaardigheden

Werkzoekers die niet handig zijn met digitale tools, hebben een aanzienlijk kleinere kans op een nieuwe baan. Ga maar na: als je niet kan netwerken op LinkedIn en niet weet hoe vacaturebanken als Indeed werken, wordt je sollicitatie een lastig verhaal.

Als je niet weet hoe LinkedIn en Indeed werken, wordt je sollicitatie een lastig verhaal

Als loopbaancoach weet je natuurlijk prima hoe je met die soort cliënten om moet gaan. Ze hebben in de eerste plaats een steuntje in de rug nodig bij het zoeken van vacatures. Met Vacaturezoeker2020 help je ze nóg verder. Deze tool vindt namelijk 8 keer zoveel vacatures als traditionele vacaturebanken.

Meer lezen

Via deze link download je het onderzoeksrapport ‘De top 10 om arbeidsmarktkansen te vergroten’ van Intelligence Group en DLC. Onderaan dat document zie je de 3 belangrijkste kansverkleiners die in dit document beschreven staan. Meer lezen over de kansvergroters doe je hier.

10 kansvergroters op de arbeidsmarkt

Als iemand weet hoe je meer kans maakt op een baan, is het wel de loopbaanprofessional. Deze vakgroep houdt zich immers continu bezig met het finetunen van sollicitaties, om uiteindelijk zoveel mogelijk resultaat te boeken.

Toen onderzoekers van arbeidsmarktdatabureau Intelligence Group en softwareontwikkelaar LDC wilden weten wat je kan doen om meer kans op een baan te maken, vroegen ze het dan ook aan loopbaanprofessionals, loopbaanadviseurs en jobcoaches. In totaal werden er 231 van hen aan de tand gevoeld. De volgende top-10 aan kansvergroters op de arbeidsmarkt kwam vervolgens tot stand.

1. Netwerken

Netwerken is en blijft een van de beste manieren om een nieuwe baan te vinden. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat 7 op de 10 nieuwe arbeidsposities vergeven worden via het netwerk. Meer recent onderzoek trekt die cijfers in twijfel, maar dat neemt niet weg dat je door te netwerken je kansen op een baan aanzienlijk vergroot.

Er zijn verschillende boeken op de markt met netwerktips. Beveel je cliënten bijvoorbeeld ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp of ‘Jobmarketing 3.0’ van Aaltje Vincent aan.

2. Kortlopende opleiding doen

Bij bijna iedere sollicitatie is het cv het belangrijkste document. Niet gek dus dat hoe beter dat cv is, hoe groter je baankansen zijn. Een werkzoeker die z’n cv een mooie opmaak meegeeft gooit kortom hoge ogen, maar de inhoud van het cv is allicht nog belangrijker.

Wil je dat jouw cliënt zijn of haar cv een goede boost geeft? Suggereer dan een kortlopende opleiding of training. Partijen als Opleiding.nl en Springest bieden ze aan. Gratis opleidingen vind je bij MOOC.

3. Arbeidsmarktscan

Om succesvol te solliciteren, is het belangrijk dat je weet waar je kansen liggen. Opleiding en werkervaring zeggen natuurlijk niet alles, maar zonder rijbewijs kan je geen vrachtwagenchauffeur worden.

Zonder rijbewijs kan je geen vrachtwagenchauffeur worden

Wil je duidelijk in kaart kunnen brengen waar de baankansen van jouw cliënt het grootste zijn? Dan biedt een Arbeidsmarktscan uitkomst. Er zijn meerdere aanbieders van de Arbeidsmarktscan, een overzicht van hen vind je op Arbeidsmarktscan.nl. Het resultaat van de scan is een overzicht van de kansen je cliënt per beroep en beroepsgroep voor zowel nu en in de toekomst. Je kan ook zien in welke regio zijn of haar baankansen het hoogst zijn. De Arbeidsmarktscans die worden aangeboden op Arbeidsmarktscan.nl zijn allemaal samengesteld uit gevalideerde data van Intelligence Group, het UWV en het CPB.

4. Bellen voor je solliciteert

“Niet gebeld is niet gesolliciteerd”, dat is de catchphrase van arbeidsmarktspecialist Dorien Waasdorp. Daar zit een kern van waarheid in. Werkzoekers die voor hun sollicitatie in de telefoon klimmen maken namelijk aanzienlijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Hun uiteindelijke baankansen zijn ook groter.

Geef je cliënten mee om tijdens dit telefoontje extra informatie in te winnen over de vacature. Op die manier weten ze bij een uitnodiging meer over hun potentiële baan dan hun tegenkandidaten, waardoor ze zichzelf beter kunnen matchen en pitchen.

5. Sollicitatietraining volgen

Een sollicitatie gaat helaas niet alleen over wie je bent en wat je kan. Als je goed bent in je werk maar jezelf niet goed kan presenteren, zal je alsnog vaak een afwijzing krijgen. Werkzoekers die moeite hebben met solliciteren vergroten hun baankansen enorm door een sollicitatietraining te volgen.

Werkzoekers die moeite hebben met solliciteren vergroten hun baankansen enorm door een sollicitatietraining te volgen

Jouw cliënten zitten natuurlijk al bij jou. Merk je dat ze moeite hebben met hun pitch of presentatie, dan help je ze daar vast bij. En kan hun cv of brief wat extra’s gebruiken, dan besteed je daar ook vast aandacht aan.

Ga je liever met je cliënt op zoek naar wat bij hem of haar past en is sollicitatietraining geven niet jouw straatje? Verwijs hem of haar dan door naar e-learnings als ‘Zo vind je een baan’. Op  platforms als Sollicitatiedokter.nl vind je bovendien gratis sollicitatietips.

6. Flexwerk accepteren

Veel werkzoekers willen alleen aan de slag met een vast contract. Dat is begrijpelijk – zo’n dienstverband gaat immers gepaard met veel zekerheid – maar deze eis is ook een sta-in-de-weg. Het is namelijk veel makkelijker om flexwerk te vinden dan een vaste baan.

Probeer je cliënt daarom in ieder geval zo ver te krijgen dat hij of zij flexwerk in overweging neemt. Natuurlijk levert het geen garanties op, maar een flexbaan is wel een stap in de goede richting. Vertel je cliënt daarbij dat 39% van de flexwerkers volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen na de uitzendperiode doorstroomt naar een regulier werkgever.

7. Kwartiertje langer reizen

Als je op meer banen kan solliciteren, maak je uiteindelijk ook meer kans op werk. Johan Cruijff had het kunnen zeggen, dus is het waar. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat je jouw vacaturepool vergroot? Een makkelijk antwoord: door je zoekgebied te verruimen. In veel Nederlandse regio’s is het zelfs zo dat een maximale reistijd van 30 minuten twee keer zoveel vacatures oplevert als een maximale reistijd van 15 minuten.

Tel daarbij op dat je tegenwoordig voor veel kantoorbanen een aantal dagen per week vanuit huis werkt, en de keuze om je zoekgebied te vergroten is een no-brainer.

8. Werken aan je gezondheid

Voor werkgevers is het belangrijk dat hun personeel gezond leeft. Niet alleen omdat ze hun personeel een goede gezondheid gunnen, financiële redenen spelen ook mee. Immers: hoe gezonder je personeelsbestand, hoe kleiner de kans dat je op termijn iemand betaalt die ziek thuis zit.

Hoe gezonder je personeelsbestand, hoe kleiner de kans dat je op termijn iemand betaalt die ziek thuis zit

Jouw cliënten maken daarom meer kans op een nieuwe baan als ze aantoonbaar gezond leven. Het is dus helemaal niet gek voor een loopbaancoach om een gezonde leefstijl te promoten. Werkzoekersplatform Sollicitatiedokter geeft onder het kopje Sollicitatie-fit gezondheidstips voor werkzoekers.

9. Salarisconcessies

Salarisconcessies doen is niet leuk. Toch kan het de baankansen van je cliënt aanzienlijk vergroten.

Is je cliënt bereid water bij de wijn te doen om snel weer aan de bak te komen? Geef hem of haar dan mee het gemiddelde salaris van een functie op te zoeken via Loonwijzer.nl of het salariskompas van Intermediair. Uit onderzoek blijkt dat werkzoekers die om 10% onder het gemiddelde loon vragen, een veel grotere baankans hebben.

10. Verhuizen

Uit nummer 7 van deze top-10 bleek al dat je als werkzoeker je baankansen vergroot door akkoord te gaan met een langere reistijd. Met die informatie in het achterhoofd, kan je de laatste baankansvergroter uit deze top-10 zelf invullen.

Is je cliënt bereid om te verhuizen voor diens nieuwe baan? Dan is zijn of haar vacaturepool vele malen groter. En met meer doelen, is het makkelijker om te scoren.

Vult je cliënt de Arbeidsmarktscan in? Dan weet hij of zij meteen in welke regio de grootste kansen op een nieuwe baan liggen.

Meer lezen?

Via deze link download je het onderzoeksrapport ‘De top 10 om arbeidsmarktkansen te vergroten’ van Intelligence Group en DLC.

Zo geef je jouw praktijk een professionele uitstraling

Natuurlijk ben jij op de eerste plaats een loopbaancoach, maar als je een eigen praktijk hebt, ben je ook ondernemer. Dat betekent dat je moet bedenken hoe je voor een continue stroom aan inkomsten zorgt. En dat betekent weer dat je je best moet doen om klanten voor je praktijk te winnen.

Zichtbaar op socials

Een makkelijke manier om dat te doen is door zichtbaar te zijn op de socials. Waarschijnlijk ten overvloede, maar als zelfstandige loopbaancoach is het cruciaal dat je een up-to-date LinkedIn-profiel hebt.

Op die manier kom je kundig over op mensen die overwegen om van jouw diensten gebruik te maken

Zet je LinkedIn-profiel in om potentiële klanten te laten zien wie jij bent. Dat doe je allereerst door dingen die jij interessant vindt voor professionals te delen met je netwerk. Op die manier kom je kundig over op mensen die overwegen om van jouw diensten gebruik te maken. Zorg ook dat je actief reageert op bijdragen van anderen: zo komen potentiële cliënten via-via bij jou terecht.

Naast je aanwezigheid op LinkedIn, is het ook belangrijk dat je actief bent op andere sociale media. Jouw potentiële klanten hebben immers vaak persoonlijke vragen voor je. Daarom willen ze niet alleen weten hoe jij je als professional gedraagt, maar ook wie jij bent als persoon. Sociale kanalen als Facebook en Instagram zijn daar geschikt voor.

Sterke teksten

Het schrijven van sterke en pakkende teksten is een kunst op zich. Wil jij professioneel overkomen op jouw persoonlijke LinkedIn-profiel of blogpagina? Of wil je dat je website een professionele boodschap uitdraagt? Zorg er dan voor dat sterke kopij aan het daglicht kan brengen.

Vind je het lastig om goede teksten te schrijven? Overweeg dan om een ghostwriter in dienst te nemen. Dat is iemand die jouw teksten voor de publicatie ervan kan verbeteren, of ze zelfs helemaal voor je schrijft.

Alhoewel dat soort diensten vaak goedkoper zijn dan je verwacht, zijn ze voor de startende ondernemer alsnog niet altijd haalbaar. Je zult het dan toch zelf moeten doen. Geen paniek! Met goedkope of zelfs gratis tools als Scrivener en WriteWords kom je een heel eind. Het helpt ook enorm om een korte schrijfcursus te volgen, die worden door het hele land aangeboden. Zie het als een investering in jezelf.

Val op met visuals

Een goede tekst is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Aantrekkelijke en verhelderende plaatjes – de vakmensen noemen ze visuals – zorgen ervoor dat mensen op je blog, LinkedIn-bijdrage of Facebookpost klikken.

Een goede tekst is belangrijk, maar het oog wil ook wat

Om een mooie visual te maken hoef je echt geen grafisch expert te zijn. Met handige tools als Canva design je bijvoorbeeld makkelijk prachtige plaatjes, waarbij het lijkt alsof je de trukendoos hebt opengegooid. Zo kan je met het programma heel makkelijk de achtergrond van een foto verwijderen, of zelfs een animatie maken. De foto’s die jij aan je berichten toevoegt zien er daardoor écht professioneel uit.

5 sterren

Sta je op het punt om een horloge te kopen? Dan bekijk je eerst even de reviews, toch? Op die manier weet je zeker dat mensen die je voorgingen geen problemen ervaren met hun nieuwe klokje.

Voor mensen die op zoek zijn naar een loopbaancoach is dat niet anders. Voordat ze met jou in zee gaan, willen ze graag de ervaringen van jouw vorige cliënten horen. Die informatie helpt hen beslissen of jij de juiste coach bent.

Maak het deze mensen makkelijk! Dat doe je door ervoor te zorgen dat jouw cliënten een beoordeling achterlaten. Dat kan natuurlijk via Google: mensen die op de naam van jouw praktijk zoeken krijgen dan automatisch naast een adres en een StreetView-afbeelding van je kantoor recensies te zien. Maar cliënten die positief zijn over jou kan je ook vragen om een recensie die je op je website mag publiceren.

Met wat reviews van je diensten op je website kom je een stuk professioneler over. Bovendien geeft het potentiële cliënten een extra duwtje in de rug om een sessie met jou te boeken.

Up-to-date

Heb je een mooie website met een professionele uitstraling? En zijn al je social media-pagina’s tiptop in orde? Dan hoef je nog maar een ding te doen: zorgen dat je alles up-to-date houdt.

Ook dat hoeft helemaal niet veel moeite te kosten. Als je een keer per maand een nieuwe blog op je website post en twee keer per maand een bijdrage deelt op LinkedIn, ben je al een heel eind.

Door je website en socials up-to-date te houden blijf je in de eerste plaats zichtbaar

Door je website en socials up-to-date te houden blijf je in de eerste plaats zichtbaar: mensen die niet aan jou dachten maar wel op hun timeline kijken worden zo aan je herinnerd. Maar met een website waar je regelmatig dingen op plaatst, kom je ook professioneel over.

Als je al een jaar niets hebt gepost, verwachten mensen dat je tegenwoordig iets anders doet. Hou jij je website wel up-to-date, dan geef je daarmee aan dat jij beschikbaar bent voor begeleidingssessies.

Ademhalingsoefeningen voor een gestreste cliënt

Als loopbaancoach probeer je mensen te helpen bij die nieuwe stap in hun carrière. Soms krijg je echter mensen in je praktijk die er helemaal doorheen zitten. Bijvoorbeeld omdat ze volledig gedesillusioneerd zijn na een ontslag. Of omdat ze de afgelopen maanden de ene na de andere afwijzing hebben gekregen.

Soms krijg je mensen in je praktijk die er helemaal doorheen zitten

Rust in je hoofd

Om hun professionele perspectieven te onderzoeken, wil je eerst rust in hun hoofd scheppen. Gewoon, om logisch na te kunnen denken. En om ervoor te zorgen dat ze beter in staat zijn om aan te geven waar ze heen willen. Overweeg daarom je klanten die zich gestrest, gepanikeerd of ongemakkelijk voelen een aantal ademhalingsoefeningen mee te geven.

Ademhalingsoefeningen zijn goed voor de gezondheid van je cliënten, ze verlagen immers de bloeddruk en helpen bij stemmingsstoornissen. Maar ademhalingsoefeningen zorgen ook voor rust in het hoofd. Daardoor kan je cliënt beter aangeven wat hij of zij wil, waardoor jij betere hulp kunt bieden.

Oefening 1: de rechthoektechniek

De eerste ademhalingsoefening die je met een cliënt kan doen, heet de rechthoektechniek. Deze techniek wordt onder andere door het Amerikaanse leger gebruikt. Soldaten die op het punt staan een stressvolle missie te volbrengen, wordt geadviseerd om met de rechthoektechniek hun zenuwen van zich af te schudden.

Voor de rechthoektechniek heb je – de naam suggereert het al – een rechthoekig object nodig. Dat kan bijvoorbeeld een laptopscherm, maar ook een notitieblok zijn. Laat je cliënt zich focussen op de rechter onder hoek van het object en uitademen.

Laat hem vervolgens inademen terwijl hij zijn blik langzaam naar de rechterbovenhoek beweegt. Idealiter doet hij hier 4 seconden over.

Eenmaal aangekomen bij de rechterbovenhoek, begint hij langzaam over het lange, bovenste vlak van het object, zijn blik naar de linkerbovenhoek te brengen. Tijdens die reis houdt hij zijn adem in. Ook hier neemt hij ongeveer 4 seconden voor.

De volgende 4 seconden, waarbij hij zijn blik langs de linkerzijde van het object omlaag beweegt, gebruikt hij om uit te ademen. De laatste 4 seconden, die zijn dus om van de linkeronderhoek naar het beginpunt te reizen, houdt hij zijn adem in.

Daarna begint hij van voren af aan. Nadat je cliënt het object een keer of 10 rond is geweest, zal zijn hartslag zijn gezakt en haalt hij op een normale en rustige manier adem. Daardoor ontstaat er ook meer rust in zijn hoofd.

Oefening 2: getuite lippen-techniek

Een andere, wat minder gecompliceerde ademhalingstechniek, gaat als volgt:

Laat je cliënt haar handen op haar buik leggen en inademen door haar neus of mond. Idealiter doet ze daar 4 seconden over, maar iets korter of langer is ook goed. Vervolgens tuit ze haar lippen en ademt ze rustig uit.

Laat je cliënt haar handen op haar buik leggen en inademen door haar neus of mond

Voor het uitademen neemt ze twee keer zo lang als voor het inademen. Dus deed ze 4 seconden over het ‘normale’ ademhalen, dan blaast ze hem in 8 seconden door haar getuite lippen uit.

Herhaal deze oefening een keer of 10 met je cliënt. Ook na deze oefening zal haar hartslag zijn gezakt en kan ze op een rustige manier ademhalen. Met – je raadt het al – rust in het hoofd als gevolg.

Waarom iedere loopbaancoach een blog moet bijhouden

Ben je een zelfstandige loopbaancoach? Dan wil je natuurlijk vooral je cliënten op het juiste spoor zetten. Waar die cliënten vandaan komen, daar maak jij je niet zo druk om. Wanneer je praktijk goed loopt, kijk je er waarschijnlijk helemaal niet meer naar om.

Bronnen

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Wellicht weten nieuwe cliënten jouw makkelijk te vinden omdat hun voorgangers jou hebben aangeraden. Of er is een organisatie, zoals het UWV, die werkzoekers naar jou doorverwijst.

Maar wat doe je wanneer de bronnen waar je normaalgesproken uit tapt droogvallen? Wat gebeurt er wanneer het bij jou op de praktijk opeens niet meer stormloopt? Waar haal je dan je nieuwe cliënten vandaan? Waarschijnlijk heb jij het antwoord tijdens je werk al vaak gegeven.

Waarschijnlijk heb je het antwoord tijdens je werk al vaak gegeven

Je vertelt je cliënten immers regelmatig dat ze online zichtbaar moeten zijn.

Online opvallen

Op dezelfde manier dat het voor werkzoekers belangrijk is om online op te vallen, is het dat ook voor jou. Als je regelmatig iets deelt op LinkedIn, groeit je naamsbekendheid. Daardoor weten meer cliënten jou en je praktijk te vinden. Tot zover waarschijnlijk niets nieuws.

Een andere manier om online op te vallen – en ervoor te zorgen dat je niet uit de spotlight verdwijnt – is door te bloggen. Dat hoef je helemaal niet vaak te doen: voor een zelfstandige loopbaancoach kan een blog per maand al een groot verschil maken.

Waarom helpt een blog?

Het bijhouden van een blog heeft meerdere voordelen. Een aantal daarvan liggen aan de oppervlakte, je kan ze eigenlijk zelf invullen.

Zoals genoemd helpt een blog bij het vergroten van je online zichtbaarheid: iedere keer dat je een nieuw stuk publiceert, worden mensen die je in de gaten houden aan het bestaan van jou en jouw diensten herinnerd. Die online zichtbaarheid vertaalt zich in naamsbekendheid, die op zijn beurt meer cliënten voor jouw praktijk oplevert.

Impliciete reclame

Daarnaast kan je met je blog reclame maken voor jezelf. Dat hoeft niet met hippe slogans en vette kortingen, reclame kan immers ook impliciet zijn.

Dat hoeft niet met hippe slogans en vette kortingen, reclame kan immers ook impliciet zijn

Potentiële cliënten die nog een laatste zetje in de goede richting nodig hebben, kan je met je blog over de streep trekken. Schrijf je bijvoorbeeld goede, inhoudelijke artikelen online? Dan weten zij dat jij een echte vakvrouw/man bent. Ze zijn nu eerder geneigd om zich voor een kennismakingsgesprek in te schrijven.

Verborgen voordelen

Het bijhouden van een blog heeft daarnaast een aantal voordelen waar je misschien nog niet van op de hoogte was. Een website met een blog komt bijvoorbeeld vaak hoger in Google-zoekresultaten te staan dan een website met content die nauwelijks wordt ge-update. Mensen die zoeken op ‘loopbaancoach + de plaats van jouw praktijk’ zullen daardoor een stuk sneller naar jou, dan naar een concullega worden doorverwezen.

Daarnaast kan je met een blog makkelijk aan je e-maildatabase werken. Schrijf je interessante blogs? Dan zullen mensen van jouw artikelen op de hoogte willen blijven. Bied je ze aan om maandelijks een gratis nieuwsbrief te ontvangen? Dan geven ze jou vast hun e-mailadres.

Die vergaarde e-mailadressen kan je vervolgens gebruiken voor je e-mailmarketing. Uit onderzoek blijkt dat e-mailmarketing een enorm goed instrument is om diensten en producten te verkopen. Ook op deze manier levert jouw blog je uiteindelijk extra klanten op.

Het blog van Maria

Allemaal leuk en aardig, denk je nu misschien, maar waar moet ik over bloggen? Maria Voskuilen – als vitaliteitspsycholoog begeleid ze onder andere mensen bij hun loopbaan – vertelt het je.

“Ik ben in 2013 begonnen als zelfstandige, maar pas in 2019 begon ik met het schrijven van blogs. Ik wilde altijd al schrijven, en dus meldde ik me twee jaar geleden aan voor een schrijfcursus op locatie: heerlijk op het strand.”

“Ik wilde altijd al schrijven en dus meldde ik me twee jaar geleden aan voor een schrijfcursus”

“Daarna ben ik meteen aan de slag gegaan met wat ik had geleerd. Ik schrijf nu blogs over mijn eigen leven, maar omdat werk en privé voor mij dichtbij elkaar liggen gaan ze ook vaak over mijn beroep.”

Waarover moet ik bloggen?

“Ik schrijf bijvoorbeeld over wat ik meemaak tijdens sessies. Daarmee laat ik mijn lezers zien dat ze niet de enigen zijn die met een bepaald probleem zitten. Daarnaast geef ik mijn lezers de mogelijkheid om mij te leren kennen. Ik denk dat ik zo een drempel voor hen verlaag, om contact met mij te zoeken.”

Om inspiratie voor jouw eerste blog op te doen, deelt Maria 3 van haar eigen blogs met je:

  1. Solliciteren? Luister naar je hart, niet alleen naar je hoofd
  2. Dit is wat angst met je doet
  3. Neem de juiste afslag op jouw persoonlijke rotonde

Wat het blog oplevert vindt Maria lastig te zeggen. “Ik heb maar een of twee keer gehoord dan cliënten mij via mijn blog op het spoor kwamen. Maar juist omdat mijn blog me zichtbaarheid geeft, én drempelverlagend werkt, is mijn inschatting dat het zakelijk interessant is.”

“Een blog bijhouden vind ik in de eerste plaats gewoon leuk om te doen”

“Maar,” voegt Maria toe, “een blog bijhouden vind ik in de eerste plaats gewoon leuk om te doen.”

Meer inspiratie

Het blog van Maria kan je hier lezen. Ze schrijft zo nu en dan ook gastblogs voor Sollicitatiedokter, een platform voor werkzoekers. Die blogs vind je hier.

Maria is niet de enige zelfstandige coach die een blog bijhoudt. Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook eens de blogs van deze loopbaancoaches:

7 trends die elke loopbaanprofessional nu zou moeten kennen

De loopbanelarij verandert continue. Als loopbaancoach is het soms lastig om up-to-date te blijven met alle ontwikkelingen. Om je op weg te helpen, heeft Loopbaanpro de 7 belangrijkste trends, feiten en inzichten op een rijtje gezet. We beginnen bij het begin.

#1. Meer inzicht in skills nodig

Meer nog dan om vastomlijnde functies, draait de arbeidsmarkt van de toekomst om skills. De loopbaanprofessional moet daarom een proactieve aanpak ontwikkelen om aan twee kanten daar inzicht in te krijgen. Enerzijds aan de kant van de werkzoekende: wat kan hij of zij? Welke vaardigheden, tools en competenties heeft hij of zij in huis? Maar anderzijds net zo goed aan de kant van de werkgever. Met welke skills is de organisatie fit for the future? Wat is nodig om het zittende team competitief te houden?

#2. Het vak wordt digitaler

Ook de loopbaanprofessional merkt de laatste jaren de voordelen van digitale dienstverlening. Steeds meer loopbaanadviseurs richten zich daarom op onderwerpen als data, ‘loopbaantech’, algoritmes, A.I. en emotionele intelligentie. Als je de juiste arbeidsmarktdata kunt vinden, interpreteren, gebruiken en direct vertalen naar concrete arbeidsmarktkansen, kun je een betere maatwerkaanpak voor werkzoekenden ontwikkelen. Begrippen als e-coaching, e-learning, recruitmentsystemen, en boolean logic hebben voor de loopbaanprofessional van nu geen geheimen meer.

#3. Er komen steeds meer tools

Niet alleen in de recruitment-industrie, ook voor het vak van de loopbaanprofessional komen steeds meer digitale tools op de markt. Van loopbaanassessments tot tools voor online coachingsgesprekken, de tijd dat het vak van de loopbaanadviseur zich puur 1-op-1 in een kamertje afspeelde is voorgoed voorbij. Van de vele mogelijkheden noemen we hier graag het Europass-platform van de Europese Commissie, dat een reeks gratis online-tools en informatie over levenslang leren en loopbaanontwikkeling bevat.

#4. EQ wint aan belang

Voor de werkzoekende, maar ook voor de loopbaanprofessional zelf, is niet alleen diens cognitieve intelligentie steeds meer van belang, maar ook diens emotionele intelligentie. Het ontwikkelen daarvan helpt een effectieve werkomgeving te creëren. Iemands ‘EQ’ (Emotionele intelligentiequotiënt) wordt doorgaans ingeschat aan de hand van 5 persoonlijkheidskenmerken:

  1. Zelfkennis. Oftewel: het vermogen om je eigen denkwijze en (on)mogelijkheden te kunnen inschatten en daaruit conclusies te trekken.
  2. Optimisme. Oftewel: positief denken over je eigen mogelijkheden en je niet snel uit het veld laten slaan.
  3. Kunnen afzien. Mensen met een hoog EQ kunnen het opbrengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn willen.
  4. Empathie. Oftewel: je goed kunnen verplaatsen in de gevoelens van anderen.
  5. Sociale vaardigheden. Oftewel: goed kunnen omgaan zowel met bekenden als vreemden.

#5. Meer focus op arbeidsmarkt

De traditionele loopbaanadviseur richtte zich – wat oneerbiedig gezegd – vooral op de vraag: wat wil de werkzoekende eigenlijk? De moderne loopbaanprofessional heeft daarentegen veel meer focus op de vraag: wat wil de arbeidsmarkt? Waar liggen de kansen? En wat moeten kandidaten daarvoor nog leren? Organisaties zijn steeds meer op zoek naar arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals, die effectiever en sneller mensen succesvol van positie-naar-positie weten te begeleiden.

#6. De skills gap wordt steeds groter

Het is niet gedurfd om te stellen dat de coronacrisis heeft gezorgd voor de grootste dynamiek op de arbeidsmarkt ooit. Waar voorheen mensen vaak hun hele leven in één bepaalde branche of sector doorbrachten, heeft de coronacrisis hele branches gedecimeerd, terwijl juist andere een enorme vraag kennen.

Zo’n overstap van de minder naar de meer kansrijke sectoren is natuurlijk niet zo makkelijk.

Maar zo’n overstap van de minder naar de meer kansrijke sectoren is natuurlijk niet zo makkelijk. Een mooi CV, een goed vindbaar LinkedIn-profiel en een kei van een elevator pitch helpen weinig als je in een voor jou volledig nieuwe branche aan de slag wil. Hoe toon je aan dat je daar geschikt voor bent? Aan de loopbaanprofessional de uitdaging om juist dit proces goed te begeleiden.

#7. Iedereen kan zichzelf loopbaancoach noemen

Loopbaanadviseur is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus loopbaancoach noemen. Maar als iemand besloten heeft om een loopbaancoach in de arm te nemen (voor velen een behoorlijke stap), hoe beoordeelt hij of zij dan of iemand een goede of minder goede professional is? Dat ligt er in de eerste plaats aan wat je wilt als werkzoekende: meer inzicht in jezelf, of toch vooral inzicht in waar je snel weer aan de slag kunt?

De meeste loopbaancoaches bieden een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Voor de eerste groep, de meer personal coaches, kun je kijken of iemand over het NOBCO-keurmerk beschikt. Voor de tweede groep, de meer loopbaangerichte coaches, kun je kijken of iemand is aangesloten bij beroepsorganisatie NOLOC. En voor coaches met een achtergrond in de psychologie heb je het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De meeste loopbaancoaches bieden overigens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan waarmee je zelf kunt ervaren hoe de coach werkt en of jij je prettig bij hem of haar voelt. Wat ook helpt: vraag hem of haar welke opleidingen hij of zij heeft gevolgd, dat zegt ook vaak heel wat over diens professionaliteit.