fbpx

Waarom je Canva-cv’s moet vermijden: TikTok’s sollicitatietips

Canva is geweldig voor de meest kleurrijke, creatieve cv’s. Maar helpen die je echt in een zoektocht naar een baan? Volgens verschillende populaire TikTokkers zijn de meeste Canva-templates niet ideaal voor de job search van jouw cliënten. We leggen je uit waarom.

Maike van Eldert on juni 25, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Waarom je Canva-cv’s moet vermijden: TikTok’s sollicitatietips

Een duidelijke foto links bovenin, unieke kaders en contactgegevens met vrolijke icoontjes: zomaar wat elementen die je gemakkelijk in een template kunt zetten om de meest originele cv’s te ontwerpen. ‘Mooi, check!’, denk je vast. ‘Dat ziet er in ieder geval gezellig en uitnodigend uit’. Helaas zeggen de TikTok-trends anders. Je cv moet kennis tonen, en dat werkt het best als je het eenvoudig houdt.

Een nachtmerrie voor ATS

Het ontwerp in Canva ziet er dan misschien wel fantastisch uit, maar als ATS (Applicant Tracking System) om de hoek komt kijken, is jouw Canva-cv de eerste die in de prullenbak terechtkomt.

ATS is een systeem dat recruiters en werkgevers helpt om cv’s te beheren, doorzoekbaar te maken en automatisch te reageren. Het systeem zoekt op trefwoorden in de databank met alle gegevens van sollicitanten van wie het cv is ingevoerd. En omdat het een databank is, categoriseert het systeem de cv’s op sleutelwoorden (keywords).

Heeft een bedrijf zo’n recruitmentsysteem, dan kan het dus op zoekwoorden filteren en geschikte kandidaten met de gevraagde vaardigheden naar boven halen. Voorbeeldje: een werkgever zoekt op alle personen die ‘minimaal vier jaar gemeentelijke ervaring’ hebben en een ‘opleiding sociale wetenschappen’ hebben afgerond. Deze manier van zoeken scheelt natuurlijk tijd en geld, maar hebben goeie kandidaten een fancy Canva-template gebruikt, dan is de kans dat het systeem deze zoektermen en daarmee de kandidaat opmerkt in de selectie klein. Zonde voor zowel recruiter als sollicitant. Hoe dan wel?

Tips om wel te scoren

Jouw cliënt laten scoren met een duidelijk en leesbaar cv? Volg deze tips:

 • Deel een cv duidelijk in en gebruik bullet points: Veel systemen kunnen geen kopteksten lezen, maar wel opsommingstekens. Maak daarom gebruik van bullet points voor trefwoorden en vaardigheden.
 • Gebruik relevante trefwoorden: Solliciteer je naar een baan met klantcontact, gebruik dan woorden als ‘omgaan met klanten’.
 • Gebruik een standaard documentformaat en lettertype: Standaard documentformaten zijn PDF of word met een lettertype als Arial of Verdana.
 • Deel een apart onderdeel in voor competenties (eigenschappen): Kijk voor inspiratie eens in de competentiegids voor de rijksoverheid.
 • Veel tekst is goed: Het klinkt misschien onoverzichtelijk, maar ATS houden van tekst.
 • Sla afbeeldingen en tabellen over: Een ATS kan deze niet lezen.

TikTok voor andere sollicitatietips

Conclusie? TikTok is écht niet alleen goed voor danspasjes, outfitchecks of kooktips. Ook voor originele sollicitatietips kun je best op dit platform terecht voor inspiratie. Je vindt er advies over nieuwe features op LinkedIn, hoe je sollicitatievragen beter kunt beantwoorden en tips voor boeken die bijvoorbeeld communicatievaardigheden verbeteren. Voordeel van deze updates? Je bent binnen een paar seconden weer wat kennis rijker!

Volg bijvoorbeeld deze TikTokkers voor inspiratie:

 • @rob_cancilla
 • @anna..papalia
 • @greglangstaff
 • @theintrovertedrecruiter
 • @jonathanwordsofwisdom

Verder lezen?

Wil je meer weten over ATS en hoe bedrijven deze systemen inzetten? Farrow Dutch schreef onlangs een blog over de ATS-systemen en hoe ze het recruitmentproces verbeteren. Meer cv-advies? Lees dan ook deze eerdere blog over een recente analyse van cv’s uit de VS.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*