fbpx

5 dingen waaraan je merkt dat loopbaancoaching steeds ‘volwassener’ wordt

Je hoort het veel: de loopbaansector wordt steeds ‘volwassener’. Maar waar ligt dat aan? LoopbaanPro bekeek de factoren nader.

Joost de Ruiter on oktober 25, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
5 dingen waaraan je merkt dat loopbaancoaching steeds ‘volwassener’ wordt

Het maakt niet uit welke loopbaanexpert je spreekt: vroeg of laat vertellen ze je dat hun vak in de voorbije jaren ‘volwassener’ is geworden. Daar hebben ze allemaal zo hun eigen redenen voor.

Ieder z’n reden

Vraag je het bijvoorbeeld aan arbeidsmarktexpert Geert-Jan Waasdorp? Dan vertelt-ie je dat hij die volwassenheid recent zag toenemen. Dat zat hem onder andere in het feit dat loopbaanprofessionals steeds vaker van op data gebaseerde tools gebruik gingen maken.

Toonaangevend loopbaanbegeleider Aaltje Vincent zoekt de reden ergens anders. Om de volwassenwording van het vak te illustreren, noemt zij specifiek de certificeringsmogelijkheid die zij en haar collega’s hebben: beroepsvereniging NOLOC biedt dat aan. Volgens Vincent blijkt daaruit dat loopbaancoaching nu al verder is dan de recruitment. En dat is opmerkelijk: recruiters bestaan immers langer dan loopbaanbegeleiders.

Op een rijtje

Over NOLOC gesproken: in een recent interview vertelde diens voorzitter Ester Leibbrand wat volgens haar aan de volwassenwording van het vak bijdraagt: de LoopbaanPro Awards! Natuurlijk, als juryvoorzitter van die Awards is ze misschien wat bevooroordeeld. Desalniettemin vonden wij het leuk om te horen.

Even resumerend: er zijn talloze redenen waarom het loopbaanbegeleiders momenteel voor de wind gaat. Wat overeind blijft staan, is dat het vak inderdaad volwassen(er) is geworden. Dat heeft de sector grotendeels aan zichzelf te danken – iedereen die erin werkzaam is, knokte het afgelopen decennium hard voor erkenning. Om het te vieren, zetten wij 5 dingen op een rij waaraan je kunt zien dat loopbaancoaching nu volwassen is. Gefeliciteerd!

1.    NL Leert Door

Een volwassen beroep wordt serieus genomen: overheid en maatschappij zijn ervan overtuigd dat diens vakmensen een belangrijke bijdrage aan een sector leveren. Lange tijd lag dat bij loopbaancoaching ingewikkeld: je had een boel ‘gelovers’ – individuen die zwoeren bij het nut van een loopbaancoach. Maar een instantie die de rol op de arbeidsmarkt van zo’n coach erkende? Zij waren ver te zoeken.

Hoe anders is dat nu. Toen de coronapandemie Nederland overviel, wist Den Haag niet hoe vlug ze de hulp van loopbaanbegeleiders moesten inschakelen. Een ramp stond op de arbeidsmarkt te wachten – de ene sector liep plotsklaps leeg terwijl de andere sector ineens om duizenden mensen stond te springen. Maar mede dankzij het NL Leert Door-programma, waarmee de overheid loopbaanbegeleiding voor werknemers financierde, verliep die arbeidsmartktransitie voor het blote oog geruisloos. Onder het programma vlogen bijna 80 duizend gratis ontwikkeladviezen – bestaande uit minimaal vier uur begeleiding – als warme broodjes over de toonbank.

2. Awards

Een volwassen beroep kan kortom rekenen op erkenning van maatschappij en overheid. Maar misschien nog wel belangrijker: het denkt niet lichtzinnig na over zichzelf. We noemden daarom NOLOC-voorzitter Ester Leibbrand en de LoopbaanPro Awards aan het begin van dit artikel al. Door elkaars werk te erkennen – en met mooie prijzen te belonen – zet de loopbaanindustrie (als u de term wilt excuseren) een belangrijke stap richting volwassenheid.

3. Certificering

Nu wet toch over NOLOC, interne erkenning en mensen die eerder in dit artikel aan bod kwamen hebben… Aaltje Vincent zei het al: de certificering voor loopbaancoaches die beroepsvereniging NOLOC aanbiedt laat zien hoe volwassen het vak is.

Loopbaancoaching is al lang niet meer het Wilde Westen van weleer. Want wil je werken aan je loopbaan? Dan doe je dat met iemand die daar objectief de juiste kwalificaties voor heeft. Heb je kiespijn? Dan loop je ook niet bij iemand die zich tandarts noemt maar daar verder geen papieren voor heeft naar binnen.

4. Media-aandacht

Het thema moge inmiddels duidelijk zijn: heb je het over volwassenwording, dan heb je het over erkenning. Het is mooi als die erkenning intern plaatsvindt, zoals we bij punt 2 en 3 bespraken. Externe erkenning, zoals die uit punt 1, is ook belangrijk. En daar komen we nu opnieuw terecht. Loopbaancoaching wordt namelijk steeds vaker serieus genomen door de media. Recruitersplatform Werf& merkte dat vorige week ook op.

Waaraan we dat zien? Bijvoorbeeld aan een item dat Hart van Nederland deze maand maakte. Voormalig professioneel voetballer Eric van der Luer vertelde erin over hoe een loopbaancoach hem hielp. Nadat hij zijn kicksen aan de wilgen hing, wist-ie even niet waar z’n werkgeluk vandaan kwam. Dat gevoel duurde voort, totdat hij een goed loopbaangesprek voerde. Resultaat? Van der Luer begeleidt nu mbo-studenten die dierverzorger willen worden.

Voor nog een voorbeeld kijken we naar datingapp Tinder. De huidige CEO van die onderneming – de Noors-Nederlandse Renate Nyborg – was daar namelijk nooit terechtgekomen zonder de wijze raad van een loopbaancoach. Dat kwam recentelijk in het nieuws.

Nyborg begon haar loopbaan op hoge posities in de financiële dienstverlening, maar voelde dat er meer inzat. Toen haar loopbaanbegeleider haar wees op een diep verborgen passie voor mobiele telefoons, ging er een vuurtje branden. Haar huidige functie bij Tinder was daarvan het resultaat.

5. Vak in trek

Een volwassen beroep, is tot slot in trek: mensen moeten het willen uitoefenen. Bij het loopbaanvak zit dat wel goed. Dat blijkt onder andere uit het feit dat ‘loopbaancoach’ in Amerika de snelst groeiende broodwinning is – het staat met grote afstand bovenaan de Jobs of the Future-index. Met een groei van 620 procent liet het beroepen als gezondheidsconsultant (+116%) en advocaat (+115%) ver achter zich.

En als Amerika iets doet, dan doen wij het ook. Hoeveel loopbaancoaches er precies in Nederland zijn weet niemand – veel mensen oefenen het beroep op deeltijd uit. Maar dat het aantal groeit staat buiten kijf. Zo komen we ook aan het eind van dit artikel weer teug bij beroepsvereniging NOLOC: daar meldde in het afgelopen anderhalf jaar alleen al 600 nieuwe coaches zich aan. We zeiden het al: loopbaancoaching wordt steeds populairder!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*