fbpx

Ester Leibbrand: “Jury-voorzitterschap LoopbaanPro Awards past bij mijn ambities voor dit vak.”

Tijdens de LoopbaanPro Awards op 9 december geeft NOLOC-voorzitter Ester Leibbrand leiding aan de allesbeslissende jury. Waarom ze dat leuk en belangrijk vindt, en waar ze met haar jury op gaat letten deelt ze alvast.

Joost de Ruiter on september 27, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Ester Leibbrand: “Jury-voorzitterschap LoopbaanPro Awards past bij mijn ambities voor dit vak.”

> Waarom zijn de LoopbaanPro Awards wat jou betreft eigenlijk zo belangrijk?

Ester: “Omdat ze bijdragen aan de erkenning en de herkenbaarheid van ons vak. Dat is nog relatief jong, maar wordt steeds volwassener, dat zie je bijvoorbeeld aan de groeiende certificeringsmogelijkheden. Met de LoopbaanPro Awards groeien we nu verder door.”

“Met de LoopbaanPro Awards groeit het vakgebied nu verder”

“Ook mooi meegenomen: we zetten loopbaanprofessionals ermee in het zonnetje. Deze mensen ondersteunen anderen bij het ontdekken van een nieuwe stap in hun carrière. Dat is prachtig en belangrijk werk, ze spelen ermee een grote rol op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door mensen bewust te maken van de noodzaak van Leven Lang Ontwikkelen. Maar het is wel werk dat je op de achtergrond uitvoert. Met de Awards halen we ze voor eventjes naar de voorgrond.”

> Heb je meteen ‘ja’ tegen het juryvoorzitterschap gezegd?

“Absoluut! Allereerst omdat het juryvoorzitterschap past bij mijn persoonlijke ambitie. Ik wil er namelijk voor zorgen dat loopbaanbegeleiding voor iedereen vanzelfsprekend wordt. Met de Awards geven we het vak een platform en zetten we dus een stap richting mijn doel: hoe meer aandacht ervoor is, hoe meer mensen het als vanzelfsprekend gaan zien.”

“Ten tweede doe ik mee omdat ik de Awards gewoon heel leuk vind. En dan mag ik nog eens kiezen wie er in de prijzen vallen ook! Gelimiteerd een oordeel mogen vellen: dat doet wel iets met mijn bemoeizucht, haha. Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar alle leuke mensen die we gaan ontmoeten.”

> De Awards staan in het teken van ‘de levensloopbaan’. Hoe kijk je daar tegenaan?

“Ik heb het thema zelf bij de organisatie aangedragen, dus je snapt dat ik ’t belangrijk vind. Mens en werk kun je nu eenmaal niet los van elkaar zien. Stel je voor dat je als mantelzorger een dementerende moeder in huis hebt. En dat terwijl je volwassen kinderen ook thuis zijn blijven wonen. Dat zijn twee ingrijpende gebeurtenissen in je persoonlijke leven, die je loopbaanmogelijkheden beïnvloeden. En daarmee ook de manier waarop je ernaar kijkt of ernaar handelt. Daar moeten we als loopbaanbegeleiders aandacht voor hebben.”

“Mens en werk kun je nu eenmaal niet los van elkaar zien”

“Hetzelfde geldt voor als je kanker hebt gehad of bent getraumatiseerd door een zwaar ongeluk. Heb je de dood in de ogen gekeken? Dan leef je vervolgens met een stuk meer urgentie: weer een privégebeurtenis die je loopbaanwensen enorm veranderen.”

“Hr-managers, die ook bij de Awards aanwezig zullen zijn, kunnen ook veel over het thema leren. Bijvoorbeeld dat een vader die ervoor kiest om de zorg voor z’n kinderen te delen met zijn partner niet per se ongeschikt is voor een promotie. Het is 2021, hè.”

> Hoe ga jij je jury samenstellen?

“Ik ben al een heel eind met het samenstellen van m’n jury, wie er precies inzitten zie je op de LinkedIn-pagina van LoopbaanPro. Een aantal categorieën wil ik er in ieder geval in vertegenwoordigd zien. Denk daarbij aan iemand die let op creativiteit, iemand uit de zzp-wereld, iemand vanuit de overheid en iemand vanuit een loopbaanbureau.”

Yvonne Truijens-Werkhoven is de beste loopbaancoach die ik ken. Zij moest er hoe dan ook dus bij.”

LoopbaanPro Awards

> Waar letten jullie op bij de beoordeling?

“Over hoe we precies gaan beoordelen, moeten we nog vergaderen. Maar voor mij staan al een aantal dingen vast, ik wil geen halfzachte jurering. Om in de prijzen te vallen moet een loopbaancoach, -team of -case daarom allereerst resultaat bewerkstelligd hebben. Aan iets dat alleen in theorie leuk is, heb je namelijk niks.”

“Om in de prijzen te vallen moet je allereerst resultaat bewerkstelligd hebben”

“Daarnaast zou het bij de case mooi zijn als-ie methodisch toetsbaar is. Dus niet iets dat per ongeluk vruchten afwierp, maar iets dat we als vak na de Awards duurzaam kunnen inzetten. Voor alle categorieën geldt tot slot dat ik naar de mate van innovatie kijk. Iets dat een frisse wind doet waaien gooit in ieder geval hoge ogen.”

> Je staat bekend als een tikje eigenzinnig. Ga je als voorzitter van de jury je eigen lijn trekken?

“Als de jury en ik totaal anders in de wedstrijd zitten, ga ik zeker m’n best doen om juryleden te overtuigen van mijn mening. Maar ik ga niets vetoën. Dat ik zelf eigenzinnig ben betekent trouwens ook dat ik van eigenzinnigheid bij anderen hou. Ik stel mijn jury zo samen dat er een smeltkroes van allerlei zienswijzen ontstaat: het zijn geen schapen die doen wat ik wil.”

> Balen dat je als juryvoorzitter zelf geen LoopbaanPro Award kunt winnen?

“Nee, ben je gek?! Ik ben een prima bestuurder en een goede ondernemer, maar zeker niet de beste loopbaanprofessional van Nederland. Weet je trouwens wat ik wel jammer vind? Dat ik niemand kan nomineren. Er zijn zoveel mensen in het vak die ik tomeloos bewonder en die wat mij betreft een prijs verdienen.”

Verder lezen

Wil jij iemand nomineren voor een LoopbaanPro Award? Klik dan op een van onderstaande links om

Klik hier om je in te schrijven voor de LoopbaanPro Awards

Klik hier voor meer informatie over de LoopbaanPro Awards

 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*