fbpx

Aaltje Vincent: “Loopbaancoach móét Recruitercode kennen”

Loopbaancoaches hebben al decennialang een gedragscode. Nu hebben recruiters er ook een. ’s Lands bekendste loopbaanprofessional, Aaltje Vincent, vindt dat haar collega-loopbaancoaches die Recruitercode moeten kennen.

Joost de Ruiter on juli 12, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Aaltje Vincent: “Loopbaancoach móét Recruitercode kennen”

Afgelopen week was het opeens zover. Een speciaal daartoe in het leven geroepen commissie presenteerde de Recruitercode. Een gedragscode, is het, die door eigenlijk iedereen die zich met recruitment bezighoudt nageleefd zou moeten worden.

De commissie die de Recruitercode opstelde bestaat niet uitsluitend uit recruiters. Ook Aaltje Vincent schreef aan de code mee. LoopbaanPro vroeg haar wat haar collega-loopbaancoaches over de Recruitercode moeten weten.

> Waarom zit jij, nota bene als loopbaanprofessional, in de commissie die de Recruitercode opstelde?

Aaltje Vincent: “Als loopbaanprofessional maak ik me altijd sterk voor de sollicitant, in die rol zit ik ook in deze commissie. Ik speel continue advocaat van de duivel en heb ervoor gezorgd dat de belangen van de sollicitant in de Recruitercode terecht zijn gekomen.”

“Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat werkzoekers zichzelf pas goed kunnen presenteren als ze zich gelijk voelen aan degene met wie ze een sollicitatiegesprek hebben. Op dit moment is dat vaak niet het geval. Recruiters die de Recruitercode volgen, stellen zichzelf wel gelijkwaardig op.”

“Recruiters die de Recruitercode volgen, stellen zichzelf gelijkwaardig op”

“Ik ben geen vreemde in de recruitmentwereld. Ik ken het recruitmentvak al zo lang ik loopbaanprofessional ben en heb zelfs een bestseller geschreven met recruitmentexpert Jacco Valkenburg.”

“Trouwens, nog wel opvallend: niemand heeft mij uitgenodigd om in de commissie plaats te nemen. Ik las via Recruiters United, dat een groepje recruitmentexperts ermee bezig was, en heb ze toen zelf opgebeld om me aan te bieden. Ik vond het belangrijk dat werkzoekers een stem in deze gedragscode kregen. En ik was meteen welkom”

Homepage Recruitercode-website

> Het is duidelijk wat recruiters aan deze code hebben. Maar kunnen loopbaancoaches er ook iets mee?

“Absoluut, iedere loopbaancoach móét de Recruitercode kennen. Bij iedere recruiter die zegt zich aan de code te houden, kunnen werkzoekers er namelijk rechten aan ontlenen. En als loopbaancoach moet je jouw werkzoekende cliënten op die rechten kunnen wijzen.”

“Iedere loopbaancoach móét de Recruitercode kennen”

“Wat voor rechten dat zijn? Het recht op feedback op hun sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, ook wanneer ze een afwijzing krijgen. En het recht om tijdig op de hoogte gesteld te worden van het resultaat van hun sollicitatie.”

“Loopbaancoaches die benieuwd zijn naar richtlijnen voor hun eigen beroepsgroep, kunnen overigens natuurlijk de gedragscode van het NOLOC downloaden. Die bestaat al 30 jaar.”

“Wij loopbaanbegeleiders zijn wat dat betreft veel verder dan de recruiters. Wij hebben naast een code namelijk ook een certificering. Zo ver zijn recruiters nog lang niet. Maar als ze zichzelf serieus nemen – en dat doen ze – dan moet een certificering wel hun ambitie zijn. Dat gaat alleen tijd kosten, bij ons – NOLOC – zat er 30 jaar tussen de eerste code en de eerste certificering.”

> Is de code een beetje prettig tot stand gekomen?

De samenstelling van de code was een ongelofelijk fijn proces, ik durf dus daarom te stellen dat het makkelijk is gegaan. We hadden veel expertise in huis en hebben de code herhaaldelijk gefinetuned. Het was wel een intensief proces. We hebben ieder woord en iedere punt komma uitgebreid bediscussieerd.

Daarna zijn we feedback uit de praktijk op gaan halen. Eerst door ermee het land in te gaan en daarna, toen corona het dagelijks leven ging beïnvloeden, door online meetings met recruiters te organiseren.

“De belangen van de werkzoeker zijn echt goed in de code terechtgekomen”

Of ik heb moeten strijden voor de werkzoeker? Nee, dat gevoel heb ik niet. De belangen van de werkzoeker zijn echt goed in de code terechtgekomen. Al mijn punten werden door de rest van de commissie meer dan gewaardeerd: ze werden omarmd.

De Recruitercode

> Aan welk punt uit de recruitercode hecht je zelf de meeste waarde?

“Aan artikel 4.6: de recruiter zorgt ervoor dat de kandidaat na het gesprek relevante (opbouwende) feedback ontvangt en informeert kandidaten conform afspraak.”

“De recruitmentbusiness is nu eenmaal een grote afwijzingsbusiness”

“Waarom? Omdat je als kandidaat moeite hebt genomen om te solliciteren. Dat is een avontuur voor je geweest, maar je hoopt dat je leven er uiteindelijk beter door wordt. Als je dan een afwijzing krijgt, is dat pijnlijk. De recruitmentbusiness is nu eenmaal een grote afwijzingsbusiness, dus als recruiter kan je daar niet zoveel aan doen. Maar je kan wel de tijd nemen om een afgewezen kandidaat goede feedback te geven, zodat hij of zij daarmee verder kan. Juist daarom is artikel 4.6 wat mij betreft zo belangrijk.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*