fbpx

Vlaamse loopbaancoach moet werk maken van diploma

Loopbaanbegeleiders in Vlaanderen hebben vanaf nu zes jaar om een kwalificatie in de wacht te slepen, als ze op kosten van de overheid hun werk willen blijven doen. In het noorden van België hoopt men de kwaliteit van de beroepsgroep zo op peil te houden.

Joost de Ruiter on februari 01, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Vlaamse loopbaancoach moet werk maken van diploma

Ook bij onze zuiderburen is loopbaancoaching opeens een booming business, en om de kwaliteit van de beroepsgroep te bewaken, zette de Vlaamse overheid afgelopen jaar stappen. Want wil een loopbaancoach in het Nederlandssprekende deel van België een zogeheten loopbaancheque (daarover later meer) in ontvangst nemen? Dan moet hij of zij wél een beroepskwalificatie behalen. Die regeling ging 1 januari jongstleden van start, en dus is het loopbaanlandschap in Vlaanderen sinds enkele weken behoorlijk op de schop.

Alleen voor loopbaancheque-coaches

Buiten kijf staat dat de nieuwe regeling grote impact zal hebben op de kwaliteit van de beroepsgroep: loopbaancoaches zonder bewezen expertise komen erdoor simpelweg minder makkelijk aan werk. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan de wet, die de moeite van het bespreken waard zijn. 

Er zitten een aantal haken en ogen aan de wet

Zo geldt de kwalificatieverplichting alleen voor coaches die gebruik willen maken van de zogeheten loopbaancheque – dat kon je in de inleiding al lezen. Met die cheque, een subsidie van de overheid, kunnen Vlamingen kosteloos de hulp van een begeleider inschakelen bij hun oriëntatie op een volgende carrièrestap. Sinds de invoering van de cheque in 2013 deden bijna 200 duizend mensen in meer dan 4 duizend verschillende plaatsen dat.

Vrijstellingen en aanpassingsperiode

Andere uitzonderingen zijn er ook. Zo kunnen coaches die al jaren succesvol met de loopbaancheque werken een vrijstelling van de kwalificatieplicht aanvragen. Hetzelfde geldt voor begeleiders die een serieuze opleiding hebben afgerond. Het Vlaamse nieuwsblad De Tijd noemt een masteropleiding in de psychologie als voorbeeld van een academische achtergrond die een vrijstelling kan opleveren.

Coaches met bijvoorbeeld een masteropleiding in de psychologie kunnen een vrijstelling aanvragen

Voor coaches die geen aanspraak op vrijstellingen kunnen maken, maar wel met de loopbaancheque willen blijven werken, is er overigens nog geen haast. De groep heeft vanaf deze maand zes jaar om de juiste papieren in de wacht te slepen. Tot aan 2030 mogen ze dus ook zonder diploma’s op kosten van de Vlaamse overheid hun werk blijven doen.

Verder lezen

Benieuwd wat Jo Brouns, de Vlaamse minister van Werk, over de nieuwe regeling te zeggen heeft? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel van De Tijd.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*