fbpx

Geert-Jan Waasdorp (IG!): “Arbeidsmarktdata gaat de loopbaanindustrie fundamenteel veranderen”

Arbeidsmarktdatagoeroe Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) wil als fan (én als consument) van de coachingssector samen een nieuw hoofdstuk inluiden. “Met arbeidsmarktdata wordt loopbaanbegeleiding iets van de lange termijn, in plaats van iets voor een kort moment.”

Joost de Ruiter on april 07, 2021 Gemiddelde leestijd: 5 min
Deel dit artikel:
Geert-Jan Waasdorp (IG!): “Arbeidsmarktdata gaat de loopbaanindustrie fundamenteel veranderen”

Geert-Jan Waasdorp was nog maar twee, misschien drie jaar zelfstandig ondernemer toen hij hulp zocht van een coach. “Ik liep tegen grenzen aan”, zegt hij daar met de kennis van nu over. “Ik had hulp nodig om mijn werkdruk beheersbaar te houden, onder andere. Als je ergens in dienst bent helpt een leidinggevende daarbij, maar als eigen baas ben je op jezelf aangewezen”.

Tooling

Eenmaal onder begeleiding – weliswaar van life coaches, niet van loopbaancoaches – ontdekte Waasdorp iets. De begeleiders die tooling inzetten in hun praktijk, konden hem iets extra’s bieden.

“Hebben we het over tooling bij die life coaches, dan gaat het over boeken, artikelen en rapporten. Maar tooling is ook beschikbaar voor de loopbaancoach van nu”, vertelt hij. “Arbeidsmarktdata!”

Acceptatie

“Sterker nog, die arbeidsmarktdata bestaat al een tijdje”. Maar de reden dat de loopbaansector er maar weinig gebruik van maakt, is volgens Waasdorp logisch. De industrie was de afgelopen tien jaar simpelweg te druk om in de cijfers te duiken.

Dat zit zo: “De loopbaansector heeft het afgelopen decennium hard gewerkt aan erkenning. Dat hebben ze fantastisch gedaan: tussen 2010 en 2020 hebben ze het geitenwollen sokken-imago van zich afgeschud, nu zijn ze een miljardenindustrie waar de overheid naar luistert. Voor veel werkgevers en werknemers is de loopbaancoach niet meer weg te denken.”

De volgende stap

Nu hoopt Waasdorp als fan en enthousiast consument van de sector – als we voor het gemak het onderscheid tussen life- en loopbaancoach even weg mogen denken, tenminste –samen de volgende stap te zetten. Want, zo meent hij, “als loopbaancoaches massaal gebruik maken van arbeidsmarktdata, kunnen ze hun cliënten nóg beter helpen”.

Als loopbaancoaches massaal gebruik maken van arbeidsmarktdata, kunnen ze hun cliënten nóg beter helpen

Waasdorp legt het uit: “Op dit moment gebruiken de meeste coaches vier pijlers bij het begeleiden van een cliënt. Ten eerste ‘Wie ben ik?’, ten tweede ‘Wat kan ik?’ en ten derde ‘Wat wil ik?’. In stap vier leert een werkzoeker zichzelf vervolgens te presenteren, aan de hand van de antwoorden op die eerste drie vragen.”

“Die vier stappen zijn natuurlijk enorm waardevol. Maar zet je arbeidsmarktdata in, dan kan je er nog een vijfde pijler aan toevoegen. Een coach met data ziet immers in één oogopslag in welke sectoren en bij welke beroepen zijn cliënt de meeste kans maakt op een nieuwe baan. Hij kan hem dan meteen in de goede richting sturen. Pijler vijf is dus: het daadwerkelijk vinden van die baan.”

Goede richting

Het goede nieuws? De loopbaanindustrie zette de afgelopen tijd al grote stappen op het gebied van arbeidsmarktdata. Dat kwam onder andere door innovatieve begeleiders uit het vakgebied, maar ook een andere factor droeg er volgens Waasdorp aan bij. Er kwam hulp uit onverwachte hoek: die van de overheid.

Loopbaancoaches die gebruik willen maken van de NL Leert Door-subsidie, moeten namelijk een Arbeidsmarktscan afnemen. “Veel coaches komen daardoor voor het eerst in aanraking met de voordelen van arbeidsmarktdata,” weet Waasdorp. “De meesten willen daarna nooit meer terug.”

Arbeidsmarktscan

Die Arbeidsmarktscan vindt hij een belangrijke aanjager voor de acceptatie en het gebruik van arbeidsmarktdata in de loopbaansector. Maar er is ook ruimte voor verbetering, zo weet hij. “Het resultaat van die Arbeidsmarktscan is namelijk een rapport: een pdf’je dat je uit kunt printen. Dat is eigenlijk vreemd, want de arbeidsmarkt staat niet stil. Jouw kansen die nu uit de scan rollen, kunnen er over drie maanden heel anders uitzien.”

Volgens Waasdorp ligt daar dan ook de toekomst. “En die is dichterbij dan je denkt”, vertrouwt hij ons toe. “Straks zit arbeidsmarktdata geïntegreerd in loonstroken, opleidingswebsites en ga zo maar door. Arbeidsmarktsoftwareontwikkelaar LDC heeft er al een app voor! Werkzoekenden hebben daarmee continu toegang tot alle relevante arbeidsmarktdata.

Enorme kans

“Voor loopbaanadviseurs is dat een enorme kans,” weet Waasdorp. “De sector kan zijn cliënten hiermee immers gedurende de gehele loopbaan begeleiden en coachen. Want mensen kunnen wel toegang hebben tot arbeidsmarktkennis en data, maar daarbij is de duiding en interpretatie van die gegevens essentieel. En daar heb je een coach voor nodig.”

“Arbeidsmarktdata gaat de loopbaansector fundamenteel veranderen”

“Arbeidsmarktdata gaat de loopbaansector fundamenteel veranderen”, concludeert Waasdorp met zekerheid en een glimlach. “Coachen gebeurt nu nog in het moment en gedurende een korte periode. Straks wordt loopbaanbegeleiding veel meer iets van de lange termijn.”

Glazen bol

“De vraag daarbij is niet of, maar wanneer het gaat gebeuren.” Wil hij een gokje wagen? Waasdorp: “Datatechnisch kan het nu al, maar ik denk dat we er over twee of drie jaar echt zijn.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*