fbpx

De zelfontwikkelingstrein dendert door; Den Haag houdt mkb’ers aan boord

Het inzicht dendert door als een stoomtrein: ondernemers moeten zélf zorgen voor de kennisontwikkeling van hun personeel. Potjes uit Den Haag helpen de kosten te dekken.

Joost de Ruiter on februari 10, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De zelfontwikkelingstrein dendert door; Den Haag houdt mkb’ers aan boord

Tjoek tjoek, de zelfontwikkelingstrein rijdt door. Inmiddels is-ie zelfs op een station aanbeland, waar bijna iedereen het nut van een Leven Lang Ontwikkelen onderkent. Werkgevers, werknemers en beleidsbepalers: allemaal doen ze hun best om werknemers te motiveren om te blijven leren.

Makkelijk overstappen

Voor wie onder een steen gelegen heeft, volgt hier een korte samenvatting over het waarom. Want investeert een werknemer continu in de eigen kennis? Bijvoorbeeld door externe cursussen te volgen, maar ook door van zijn eigen werk en collega’s te leren? Dan kan die werknemer, wanneer puntje bij paaltje komt, makkelijk van het ene naar het andere beroep overstappen.

Investeert een werknemer continu in de eigen kennis? Dan kan-ie makkelijk van beroep overstappen

Op de huidige arbeidsmarkt is dat cruciaal. In rap tempo worden immers banen door robots overgenomen (luchtwaarnemer), terwijl andere banen schijnbaar uit het niets ontstaan (blockchainspecialist). En taakomschrijvingen van beroepen die wél toekomstbestendig zijn? Die veranderen ook continu!

Voorkomen goedkoper dan genezen

Kortom: leer je als werknemer niet af en toe iets bij? Dan kun je na verloop van tijd geen kant meer op. Verzuim en uitval zijn daarvan het gevolg. En dat is vervelend voor werkgevers. Het kost immers klauwen met geld.

Je kunt dan maar beter af en toe in de ontwikkeling van je werknemers investeren, op termijn is dat een stuk goedkoper. Al helemaal als je bedenkt dat werkgevers niet in hun eentje voor de in perspectief gezien geringe kosten van personeelsontwikkeling hoeven op te draaien.

Je kunt beter af en toe in de ontwikkeling van je werknemers investeren, op termijn is dat goedkoper

De overheid weet namelijk dat een vastgelopen arbeidsmarkt de maatschappij behoorlijk kan ontregelen. Den Haag voelt zich dan ook geroepen om in werknemersontwikkeling te investeren, en dus zijn er allerlei subsidiepotjes in omloop.

De SLIM-subsidie

Neem nu bijvoorbeeld de SLIM-subsidie, die staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen In mkb-ondernemingen. Voor mkb’ers die in de ontwikkeling van hun personeel willen voorzien, is-ie cruciaal. Met het budget, de naam verklapt het al, kunnen mkb-bedrijven namelijk de kosten van hun werknemersontwikkeling (deels) vergoed krijgen.

Zo kan een mkb-onderneming bijvoorbeeld een externe adviseur inhuren. Zo’n persoon licht de boel door en stelt vervolgens een opleidings- en ontwikkelplan op.

Leerrijke werkomgeving en ontwikkelgesprek

De SLIM-subsidie kan een mkb-bedrijf ook inzetten om een zogeheten ‘leerrijke werkomgeving’ op te tuigen. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld het ontwikkelen van een e-learning programma, of het implementeren van een leerportaal. Hoe dan ook, in zo’n leerrijke werkomgeving doet het eigen personeel op een laagdrempelige manier nieuwe skills op.

De SLIM-subsidie kan een mkb-bedrijf ook inzetten om een zogeheten ‘leerrijke werkomgeving’ op te tuigen

De mogelijkheden van de SLIM-subsidie zijn dan nog niet eens uitgeput. Want wat te denken van een periodiek ontwikkelgesprek voor al je werknemers met een externe adviseur? Ook daarvoor kan een mkb-ondernemer uit het budget betalen.

Dat de SLIM-subsidie bestaat, is – zoveel moge duidelijk zijn – een goede zaak. Want alhoewel het overgrote deel van de mkb’ers begrijpt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van hun werknemers, blijft de uitvoering ervan een hoofdpijndossier. Voor hen fungeert de subsidie als een paracetamol. En dus kan de zelfontwikkelingstrein doordenderen.

Het STAP-budget

De SLIM-subsidie is trouwens niet het enige overheidspotje dat zelfontwikkeling stimuleert. Ook het STAP-budget doet dat. Met die subsidie kan eigenlijk iedereen zijn opleidingskosten tot wel €1000 per jaar vergoed krijgen. Als werkgever kun je het budget niet zelf aanvragen, maar je kunt je werknemers wel aansporen er gebruik van te maken.

Hier lees je hoe jij je werknemers kunt helpen met de aanvraag van het STAP-budget.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*