fbpx

“Werknemers moeten zélf de regie pakken”

In de rubriek Onze collega’s zetten we zo nu en dan een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft loopbaancoach Willemien van den Tol haar antwoorden.

Joost de Ruiter on oktober 11, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Werknemers moeten zélf de regie pakken”

Willemien van den Tol

 

Wat doe je precies?

“Ik begeleid en ondersteun mensen om een goede balans te vinden tussen hun werk- en privéleven. Dat doe ik vanuit m’n eigen praktijk: ik ben een soort “klusser”, heb altijd meerdere opdrachten lopen. Soms zijn die van vaste opdrachtgevers, maar mensen komen ook vaak via-via naar me toe. Dan hebben ze een gesprek gehad met een collega of een organisatie die naar mij verwijst: ‘jouw situatie is écht iets om het eens met Willemien over te hebben”.

Wat maakt jouw coaching stijl uniek?

“Iemand zei laatst dat ik een holistische aanpak heb. Ik heb niet gevraagd welk beeld ze daar precies bij had, maar ik denk dat het betekent dat ik mensen in hun context van werk en leven probeer te zien.”

“Welke normen en waarden je hebt en wat je in het leven belangrijk vindt, zegt namelijk veel over de keuzes die je maakt en eventuele baan die bij je past. Die zaken neem ik daarom mee in de interventies die ik kies. Die interventies zijn soms praktisch, maar ook onderdelen als zingeving, energie en vitaliteit onderschat ik niet. Duurzame inzetbaarheid gaat wat mij betreft over meer dan het werkgebied.”

“Of dat me uniek maakt? ‘Uniek’ vind ik een groot woord”

“Of dat me uniek maakt? ‘Uniek’ vind ik een groot woord. Er zijn veel goede coaches, allemaal met hun eigen aanpak. Of ik een hele andere heb, weet ik niet. En hoe ik te werk ga verschilt ook enorm per persoon. Bij loopbaanvragen is het afhankelijk van de aanleiding van de vraag. Is die bijvoorbeeld oriënterend en vrijblijvend? En is er druk vanuit een reorganisatie of ontslag? Dat speelt allemaal mee.”

“Bij stressgerelateerde vragen begin ik vaak met de vragenlijst van het platform Uit Je Hoofd, In Je Lijf. Na het gesprek dat daaruit voortkomt, blijkt iedereen aan een uniek soort aanpak behoefte te hebben.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Ik deed eens een outplacementtraject met luchtwaarnemers. Dat zijn mensen die rond het vliegveld naar de lucht kijken en dan de veiligste route aan de piloot adviseren. Dat beroep was inmiddels geautomatiseerd, maar voor de luchtwaarnemers was het lastig om op die automatisering te vertrouwen. Computers bleken een goede voorspeller te zijn, maar dat vonden ze lastig te accepteren.

“Ik realiseerde me door de luchtwaarnemers hoe vast iemand kan zitten in zijn dagelijkse patroon”

“Ik vond dat bijzonder om te zien. Ik realiseerde me erdoor hoe vast iemand kan zitten in zijn dagelijkse patroon. Hoe leuk is het dan om vervolgens met hen in gesprek te komen? Samen kunnen we ruimte maken voor een nieuw perspectief.”

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Soms lijkt het alsof er 17 miljoen coaches in Nederland zijn. Ik vraag me dan af: ‘waar maak ik het verschil?’. Dat is dus één heikel punt. Maar wat ik vooral lastig vind, is het begeleiden van mensen die in de slachtoffermodus blijven hangen.”

“Het is zo belangrijk om de regie over je eigen werkzame leven te pakken. Natuurlijk: aan de omstandigheden kun je weinig doen. Maar hoe je met die omstandigheden omgaat, is een keuze.”

En wat vind je het mooist?

“Ik mag heel dichtbij mensen komen. Ik loop écht een stukje mee op hun weg naar verandering en groei. Dat is fantastisch.”

“Ik mag heel dichtbij mensen komen. Ik loop écht een stukje mee op hun weg naar verandering en groei”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Ik weet niet of ik zelf over 5 jaar nog actief ben als loopbaan- en vitaliteitscoach. Maar ik hoop dat werkzoekenden, onze cliënten dus, de komende tijd emanciperen. Ik gaf het net al aan: ik vind het belangrijk dat ze de regie over hun loopbaan pakken!”

“Over de progressie daarvan, ben ik eigenlijk best tevreden. Een gesprek over je loopbaan wordt voor steeds meer mensen vanzelfsprekend. Dat zagen we toen de overheid vorig jaar gratis ontwikkeladvies aanbood ook: veel mensen hebben er gebruik van gemaakt.”

“Daarnaast weten werkzoekers steeds beter online tools te vinden. Daarmee kunnen ze loopbaantests doen, zichzelf op een vacature matchen, een mooi cv maken of zich voorbereiden op een gesprek. Op die manier worden ze meer regisseur van hun eigen loopbaan en werkplezier. Ook een mooie ontwikkeling!”

“In ons vak blijft het van belang om de resultaten uit online tools te helpen duiden”

“Dat betekent overigens niet dat loopbaancoaches in de toekomst niet meer nodig zijn. In ons vak blijft het van belang om de resultaten uit online tools te helpen duiden. Ik zeg altijd: ‘Als je niet weet wat appelbomen zijn, ga je ze ook niet vinden.’ Aan ons de taak om werknemers de weg te wijzen en te coachen bij het vinden van de juiste balans tussen werk-privé, het maken van keuzes en hen waar nodig te coachen bij hun acties. ”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*