Wat hebben decorateurs, sociaal werkers en dierenverzorgers met elkaar gemeen? Het antwoord: ze hebben allemaal een beroep waar op dit moment weinig vraag naar is. Een baan vinden wordt dan opeens lastig, zelfs met de historische krapte op de arbeidsmarkt van nu.
Geen vraag naar beroep, maar wel naar vaardigheid
De kans is kortom groot dat er binnenkort een decorateur, sociaal werker of dierenverzorger jouw coachingspraktijk binnenstapt. Of iemand anders met een beroep dat momenteel niet bepaald in trek is. Ingewikkeld: want hoe help je hen weer de arbeidsmarkt op?
De kans is groot dat er binnenkort een sociaal werker of dierenverzorger jouw coachingspraktijk binnenstapt
Er is gelukkig goed nieuws voor jou en je cliënt. Want naar hun beroepen is misschien geen vraag, maar naar hun vaardigheden wél!
Van sociaal werker naar consulent Wmo
Neem die sociaal werker uit de eerste regel van dit stuk bijvoorbeeld. Er zijn maar weinig vacatures voor zijn vak op de markt, maar de kans is groot dat hij vanwege z’n werk ervaring heeft met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). En laat het toeval nu willen dat talloze gemeenten op dít moment op zoek zijn naar een consulent Wmo. Mensen met een achtergrond in het sociaal werk genieten daarbij de voorkeur.
Je voelt hem al aankomen: op basis van zijn skills doet die sociaal werker er goed aan om op vacatures voor consulent Wmo te solliciteren. En kijk je naar welke andere vaardigheden hij heeft? Dan kan hij ook prima solliciteren op functies als groeps- of woonbegeleider, verpleegkundige of huisartspraktijkondersteuner.
Kijk je naar z’n inlevingsvermogen, oplossingsgerichtheid en analytische denkvermogen? Dan zou hij ook prima jouw collega kunnen worden: in veel sociale werkers schuilt vast een loopbaancoach.
De overstapberoepen van het UWV
Al deze op vaardigheden gebaseerde vacaturematches heeft de redactie van LoopbaanPro niet zelf verzonnen. Ze komen uit de meest recente versie van ‘Overstapberoepen’, een publicatie van het UWV. De uitkeringsinstantie zet daarin 19 beroepen op een rijtje waar op de markt weinig vraag naar is. Op basis van vaardigheden die voor die beroepen nodig zijn, suggereert het UWV vervolgens 5 beroepen die momenteel wél in trek zijn.
Op basis van vaardigheden die je voor kansarme beroepen nodig hebt, suggereert het UWV 5 beroepen die wél in trek zijn
De carrièreswitches die in de publicatie worden voorgesteld werken overigens niet alleen op papier. Het UWV benadrukt dat mensen vanuit kansarme beroepen die genoemd worden de afgelopen tijd écht voor één van de gesuggereerde overstapberoepen hebben gekozen.
Decorateurs en dierenverzorgers
Nu horen wij u denken: leuk dat die sociaal werker ergens anders aan de slag kan, maar wat moet er met die decorateurs uit de eerste regel gebeuren? Geen zorgen: ook zij worden opgenomen in het overzicht van Overstapberoepen van het UWV.
De uitkeringsinstantie meent dat decorateurs – vooral zij die als etaleur ervaring hebben – precies weten wat een klant wil zien. Hij kan dus prima aan de slag als medewerker klantcontact of als verkoopmedewerker van bijvoorbeeld een meubel, keuken of badkamerverkoper.
De uitkeringsinstantie meent dat decorateurs precies weten wat een klant wil zien
Dan nog even over die dierenverzorger: hem noemden we in de eerste regel eveneens. Het UWV weet dat in de varkenshouderij momenteel veel personeel nodig is en dicht voormalig dierenverzorgers daarom een toekomst in dat beroep toe.
Wij kunnen ons echter voorstellen dat dierenverzorgers hun oorspronkelijke vak zijn ingerold uit liefde voor viervoeters, niet om ze één voor één op inhumane wijze aan hun eind te laten komen. Dierenverzorgers kunnen dus misschien beter in de horeca, als hovenier of als magazijnmedewerker aan de slag: ook die staan in het UWV-rijtje van overstapberoepen voor hen.
Verder lezen
Benieuwd welke kansarme vakken nog meer deel uitmaken van de 19 van het UWV? En wil je weten welke overstapberoepen de uitkeringsinstantie voor hen in petto heeft? Bekijk dan hier de hele publicatie, die op 25 november uitkwam.