fbpx

5 vragen en antwoorden over het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kan iedereen die werkt of naar werk zoekt op kosten van de overheid een training, cursus of opleiding volgen. Hier vind je de antwoorden op al jouw vragen over de subsidie die dat mogelijk maakt: het STAP-budget.

Joost de Ruiter on november 24, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
5 vragen en antwoorden over het STAP-budget

Vraag 1: Wat is het STAP-budget, en wat kan mijn cliënt ermee?

De Nederlandse regering voorspelt dat op de arbeidsmarkt van morgen vaardigheden zwaarder wegen dan werkervaring. Veelgevraagde vaardigheden zullen bovendien om de paar jaar veranderen, zo wordt voorzien.

Den Haag wil ervoor zorgen dat werknemers zich moeiteloos op die arbeidsmarkt kunnen verplaatsen. En dus is het belangrijk dat mensen continu nieuwe competenties leren, weet de politiek. Het STAP-budget moet dat voor hen aantrekkelijk maken.

Den Haag wil ervoor zorgen dat werknemers zich moeiteloos op de arbeidsmarkt kunnen verplaatsen

Wat betekent dat in de praktijk? Met het STAP-budget kunnen werknemers en werkzoekers – jouw cliënt dus ook – op kosten van de overheid een training, cursus of opleiding volgen. Per jaar mag je cliënt daar maximaal €1000,- voor aanvragen. De regeling gaat van start op 1 maart 2022.

Vraag 2: Waar kan mijn cliënt het STAP-budget aanvragen?

Op het moment dat de regeling ingaat, kan je cliënt bij het UWV een STAP-budget aanvragen. Het geld wordt dan niet op zijn of haar bankrekening gestort: bij goedkeuring betaalt de uitkeringsinstantie het lesgeld direct aan de onderwijsinstelling.

Vraag 3: Bij welke trainingen, cursussen en opleidingen kan mijn cliënt terecht?

Je cliënt kan zijn STAP-budget niet bij iedere opleider gebruiken. DUO, vooral bekend van de studiefinanciering, houdt een lijst bij van opleidingen waarvoor mensen een STAP-budget kunnen aanvragen. Die lijst, ook wel het scholingsregister genoemd, vind je hier.

Je cliënt kan zijn STAP-budget niet bij iedere opleider gebruiken

Vraag 4: Mag mijn cliënt scholingskosten nog steeds van de inkomstenbelasting aftrekken?

Tot nu toe was het zo dat je cliënt scholingskosten van zijn of haar inkomstenbelasting mocht aftrekken. Die regeling vervalt per 1 januari 2022. Aangezien het STAP-budget pas vanaf 1 maart beschikbaar is, kan je cliënt drie maanden lang geen vergoeding voor scholingskosten krijgen.

Het is daarom verstandig je cliënt te adviseren geen opleidingstraject tussen 1 januari en 1 maart 2022 te volgen.

Vraag 5: Hoe gaat het STAP-budget er in de toekomst uitzien?

Het STAP-budget dat op 1 maart 2022 beschikbaar komt, betreft slechts een eerste versie van de subsidieregeling. €1000 per persoon per jaar is weliswaar een mooi begin, maar zet op de lange termijn geen zoden aan de dijk, weten ook de initiatiefnemers van het budget.

Dit STAP-budget betreft slechts een eerste versie van de subsidieregeling

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees, gaf dat eerder dit jaar ook toe. Hij liet weten dat zijn keuze voor een sobere eerste versie ervoor zorgde dat het STAP-budget sneller gelanceerd kon worden.

Over hoe het STAP-budget er precies in de toekomst uit gaat zien, moeten veel knopen nog worden doorgehakt. Wel is duidelijk dat tot 2025 €200 miljoen vrij is gemaakt voor de regeling, de hoop is dat er jaarlijks tweeduizend tot drieduizend mensen gebruik van maken. Na 2025 komt er een structureel budget voor de subsidie.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*