fbpx

Zo vraag je het STAP-budget aan

Met het STAP-budget volgt jouw cliënt gratis bij- of omscholing. Maar hoe vraag je het aan? Wij stelden dit stappenplan op.

Joost de Ruiter on januari 13, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Zo vraag je het STAP-budget aan

Bij LoopbaanPro gaan we er zonder meer vanuit: 1 maart 2022 staat rood omcirkeld op jouw kalender. Op die dag gaat immers het STAP-budget in, vanaf dat moment kan jouw cliënt dus op kosten van de overheid een opleiding, cursus of ander soort leergang volgen.

Dit is het STAP-budget

Over wat je precies met een STAP-budget kunt, en waarom het zo belangrijk is, schreven we eerder dit artikel. Ervan overtuigd dat jouw cliënt baat heeft bij een bij- of omscholing? Dan zetten we in dit stuk voor je op een rijtje hoe je het budget aanvraagt.

Met het STAP-budget kan jouw cliënt dus op kosten van de overheid een opleiding volgen

Dat doen we – hoe kan het ook anders bij dit budget – stapsgewijs.

Stap 1: de juiste opleiding vinden

Niet alle opleidingen en onderwijsinstellingen komen in aanmerking voor het STAP-budget: jouw cliënt kan alleen geld aanvragen voor opleidingen die zijn goedgekeurd door DUO, de uitkeringsinstantie die vooral bekend is van de studiefinanciering. DUO houdt een lijst bij van scholen en opleidingen die het STAP-budget mogen ontvangen. Zodra die lijst online staat, linken we daar op deze plek naartoe.

Onderwijsinstellingen die het STAP-budget mogen ontvangen, hebben op hun eigen website vaak ook een overzicht van eigen opleidingen die voor het budget in aanmerking komen.

Stap 2: aanmelden voor de opleiding

Om een STAP-budget aan te vragen, moet jouw cliënt zich eerst aanmelden voor de opleiding van zijn keuze. Dat kan vaak via de website van de onderwijsinstelling.

Heeft jouw cliënt zich eenmaal aangemeld? Dan krijgt hij of zij een STAP-aanmeldbewijs toegestuurd

Heeft jouw cliënt zich eenmaal aangemeld? Dan krijgt hij of zij een STAP-aanmeldbewijs toegestuurd van de onderwijsinstelling. Deze mail is erg belangrijk: zorg dat je cliënt hem niet kwijtraakt.

Stap 3: STAP-budget aanvragen

Heeft jouw cliënt het STAP-aanmeldbewijs ontvangen? Dan volgt nu het echte werk: met dat document kan hij of zij via een speciale website de aanvraag voor het budget doen. Ook deze website staat nog niet online. Komt daar verandering in? Dan linken we er in dit artikel naar.

Vervolgens buigt het UWV zich over de aanvraag van jouw cliënt, binnen 4 weken krijgt hij of zij bericht. Wordt z’n aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt de onderwijsinstelling dat te horen: zij sturen hun factuur naar de overheid – jouw cliënt kan de schoolbanken in.

Kost het volgen van de opleiding waarvoor je cliënt het STAP-budget aanvroeg meer dan duizend euro? Dan moet hij of zij de rest van het bedrag zelf betalen – de onderwijsinstelling zal hem daar een factuur voor sturen.

Wordt een aanvraag niet goedgekeurd? Dan stuurt het UWV de onderwijsinstelling daar geen bericht over

Wordt een aanvraag niet goedgekeurd? Dan stuurt het UWV de onderwijsinstelling daar geen bericht over. Jouw cliënt kan er dan voor kiezen om de opleiding alsnog te volgen, maar de kosten voor eigen rekening te nemen.

Is jouw cliënt niet bereid om zelf voor de opleiding te betalen? Dan moet hij zichzelf bij de onderwijsinstelling uitschrijven, voordat de cursus begint.

Stap 4: de opleiding volgen en afronden

Is de STAP-budget-aanvraag van jouw cliënt goedgekeurd? Dan stuurt de onderwijsinstelling hem of haar een mail. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld hoe laat de opleiding begint, op welke locatie de opleiding plaatsvindt en of jouw cliënt lesboeken voor de opleiding nodig heeft.

Heeft jouw cliënt zijn of haar opleiding afgerond? Dan krijgt hij een bewijs van deelname, een certificaat of een diploma van de onderwijsinstelling. Met dit document kan jouw cliënt met succes de arbeidsmarkt op!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*