fbpx

NL Werkt aan Werk gaat mismatch op de arbeidsmarkt bestrijden

Één voor één duiken ze op: initiatieven om de mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Het meest recente voorbeeld? Het platform NL Werkt aan Werk.

Joost de Ruiter on januari 06, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
NL Werkt aan Werk gaat mismatch op de arbeidsmarkt bestrijden

Je wordt er in de media (en ook op deze site) nog net niet mee doodgegooid: de mismatch op de arbeidsmarkt. Terwijl veel sectoren met hun handen in het haar naar nieuw personeel zoeken, worden in andere sectoren iedere dag hele mensenmassa’s op straat gezet.

Werkgevers met elkaar in contact

NL Werkt aan Werk, een initiatief van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! – die werd op zijn beurt weer geïnitieerd door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland – wil die mismatch nu dichten.

NL Werkt aan Werk wil die mismatch nu dichten

Hoe? Door werkgevers met een teveel aan personeel in contact te brengen met werkgevers met vacatureoverschotten. Zo komt de één eenvoudig van zijn overtallige werknemers af, terwijl de ander broodnodig personeel makkelijk kan inlijven. Het platform ging vlak voor de feestdagen online.

Regisseurs van werk naar werk

Van carrière wisselen is niet simpel, dat weten ze bij NL Werkt aan Werk ook. Het platform levert daarom zogeheten regisseurs aan bedrijven die van hun diensten gebruik maken.

Homepage van NL Werkt aan Werk

Deze regisseurs helpen het personeel van de werkgever in kwestie bij hun reis van werk naar werk, bijvoorbeeld door hen door te verwijzen naar de trainingen of opleidingen die ze voor hun nieuwe baan nodig hebben. Organisaties die geïnteresseerd zijn in het werk van NL Werkt aan Werk kunnen ook eerst voor advies bij die regisseurs terecht, valt op de website van het kersverse platform te lezen.

Routekaarten

Daarnaast verzamelt en deelt NL Werkt aan Werk arbeidsmarktdata. Aan de hand van die data, waaruit blijkt welke sectoren en beroepen met een vacatureoverschot te maken hebben, en welke juist met een personeelsoverschot kampen, stippelt het platform routekaarten uit – een beetje zoals het UWV ook doet met zijn overstapberoepen.

Het platform verzamelt en deelt ook arbeidsmarktdata

Op die routekaarten kun je precies zien welke vaardigheden mensen uit kansarme sectoren hebben, en hoe ze die in kansrijke sectoren kunnen toepassen.

Werkgeversinitiatieven

NL Werkt aan Werk past in een rijtje van werkgeversinitiatieven om de mismatch op de arbeidsmarkt te dichten. Een ander voorbeeld daarvan is het skillspaspoort, dat in 2018 werd geïnitieerd door werkgeversvereniging AWVN. Met zo’n paspoort, waarmee mensen op basis van skills van sector naar sector over de arbeidsmarkt kunnen reizen, werd afgelopen jaar op Schiphol met succes geëxperimenteerd.

NL Werkt aan Werk past in een rijtje van werkgeversinitiatieven om de mismatch op de arbeidsmarkt te dichten

Ook uit het werknemerskamp ontstaan met de dag meer initiatieven om iets aan de arbeidsmarktmismatch te doen. Eerder in dit stuk noemden we bijvoorbeeld al het overzicht van overstapberoepen van het UWV.

UWV vol ideeën

Dezelfde uitkeringsinstantie is ook initiatiefnemer van het Skills Dashboard, dat eerder dit jaar online ging. Via dat platform kunnen werknemers gedetailleerd zien hoe ze het best van een kansarme naar een kansrijke sector kunnen overstappen.  De skillsontologie CompetentNL – we schreven daar eerder over – maakt dat dashboard mogelijk.

Het mooiste idee dat wij tot nu toe hoorden kwam vlak voor het nieuwe jaar van Tof Thissen

Over het UWV gesproken: het mooiste idee dat wij tot nu toe hoorden over het tegengaan van de arbeidsmarktmismatch kwam vlak voor het nieuwe jaar van Tof Thissen, directeur van het UWV-WERKbedrijf. Hij wil, net zoals ze dat in Duitsland doen, in iedere regio een aantal werkcentra opzetten. Daar kun je naartoe om informatie over overstapberoepen in te winnen. Hoe hij die werkcentra precies voor zich ziet, lees je in ons interview met hem.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*